שלילת פיצויי פיטורים ושלילת הודעה מוקדמת ייעשו במשורה ו"במקרים הקיצוניים ביותר" כ"גבול עליון לסמכות הענישה"
העובדות
ליאוניד חיימוב (להלן: "העובד") שימש כמנהל מחלקת בשר, ובמקביל כאחראי משמרת בטיב טעם רשתות בע"מ (להלן: "המעסיקה").
בתקופת עבודתו של העובד אירעו מספר אירועים שהוגדרו אצל המעסיקה כהפרות משמעת. הפרת המשמעת העיקרית הנטענת ע"י המעסיקה היא שכאשר בשעות הלילה שתה העובד לשכרה והיה מעורב בקטטה בעקבותיה נאלץ לפנות לסיוע רפואי. העובד איבד את מפתחות הרכב של המעסיקה, הותיר אותו בחנייה ולא הגיע לפתוח את דלתות הסניף בבוקר שלמחרת. בעקבות האירוע נערך לעובד ביום 1.2.2012 שימוע בסיומו הוזהר שככל שיחזור אירוע דומה בשלושת החודשים שלאחר מכן, הוא יפוטר מעבודתו.
לעובד נשלח ביום 14.4.2012 מכתב נזיפה בעניין "אי קיום הוראות פתיחה סגירת סניף", לאחר שלא סגר את דלתות הסניף כפי שנדרש ממנו.
- חשבים משיקה מוצר חדש : הסורק - שירות התראות משפטיות
- חשבים מציגה מהפיכה טכנולוגית בעולם דיני העבודה והשכר
ההליכים לפיטוריו של העובד החלו בזימונו לישיבת שימוע שנערכה ביום א', 22.7.2012. ההודעה אודות השימוע נמסרה לעובד בעל פה, ביום חמישי שקדם למועד הישיבה. העילות לשימוע, כפי שנרשמו בפרוטוקול הישיבה, היו השמדות מוצרים ללא רישום, העברת סחורה לזכיין ללא רישום, מכירת מוצרי בשר שפג תוקפם והחלפת תאריכים במדבקות על הבשר. לאחר סיום ישיבת השימוע הוחלט לפטר את העובד לאלתר, תוך שלילת פיצויי פיטורים.
העובד הגיש כנגד המעסיקה תביעה במסגרתה, בין היתר, נדרש בית הדין לשאלה: האם בנסיבות העניין רשאית המעסיקה לשלול מן העובד את תשלום פיצויי הפיטורים ופיצוי חלף הודעה מוקדמת. כמו כן, נדונה, בין היתר, שאלת זכאות העובד לפיצוי בגין אי עריכת שימוע כדין.
פסק הדין
- בעל עסקים בשוק מחנה יהודה חשוד בהעלמת הכנסות בסך של 2.4 מיליון שקל
- כשההורים שלכם תלויים בכם כלכלית - דור הביניים הפך לרשת הביטחון של ההורים
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בית הדין לעבודה קבע כי סמכותו של בית הדין לעבודה לפסוק פיצויי פיטורים לפי חוק פיצויי פיטורים, מכילה את הסמכות לשלול פיצויי פיטורים או להפחיתם בכפוף לתנאים המיוחדים שבסעיפים 16 ו-17לחוק.
ככלל, הפיטורים עצמם הם עונש לעובד גם אם שולמו לו פיצויי פיטורים. על כן, שלילת פיצויי פיטורים ושלילת הודעה מוקדמת ייעשו במשורה ו"במקרים הקיצוניים ביותר" כ"גבול עליון לסמכות הענישה".
בית הדין קבע כי המעסיקה לא הרימה את הנטל המוטל עליה ולא הוכחו נסיבות שיש בהן כדי להצדיק את הסנקציה החריפה והחמורה של פיטורים ללא הודעה מוקדמת וללא פיצויי פיטורים.
זכות הטיעון כוללת בחובה אף את הזכות להיוועץ ולהיות מיוצג על ידי עורך דין בהליך השימוע. שלילת זכויות קוגנטיות על רקע חוסר תום לב קיצוני של עובד, הינה צעד נדיר וחריג ביותר, שיינקט רק מקום שאין חולק כי העובד נהנה משך תקופת עבודה ארוכה מתנאי שכר חריגים לטובה וזכויות שהוענקו לו, והעלה טענותיו רק בדיעבד, לאחר ניתוק היחסים. לכן, בית הדין פסק לעובד פיצויי פיטורים בסך 40,551 ש"ח, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום 1.8.12. פיצוי חלף הודעה מוקדמת בסך 11,110 ש"ח, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום 1.8.12. פיצוי בגין פגמים בהליך השימוע בסך 33,330 ש"ח, נכון ליום מתן פסק הדין.