מיסוי מלגה שמקבל סטודנט תושב ישראל בארצות הברית
עו"ד לילך אשרוב - רובין
בהתאם להוראות סעיף 24(1) לאמנה בין ממשלת ישראל ובין ממשלת ארצות הברית של אמריקה לגבי מסים על הכנסה (בתוקף מיום 1.1.95), סכומי מענק או מלגה שיקבל היחיד לצורכי מחיה או לימודים בתקופת שהותו הארעית בארצות הברית יהיו פטורים ממס בארצות הברית למשך תקופה שלא תעלה על 5 שנים מיום הגעתו אליה.
שאלה: תושב ישראל מתעתד לעבור לארצות הברית לצורך סיום הדוקטורט. התושב יעבור עם משפחתו לארצות הברית למשך שנתיים ואז הם יחזרו לארץ. התושב יקבל מלגת מחקר לפוסט דוקטורנט בסך של 45,000 דולר לכל שנה מקרן ישראלית אמריקנית. הוצאות המחיה והנסיעה יחולו על התושב. השאלות: 1. מה הדין לגבי הדיווחים לרשות המסים (מס הכנסה) בישראל וחובת תשלום המס על המלגה בישראל? 2. מהו הדין לגבי הדיווחים לביטוח הלאומי בישראל וחובת תשלום דמי הביטוח ומס בריאות בישראל? תשובה: מנתוני השאלה עולה כי היחיד, תושב ישראל, יעבור עם משפחתו להתגורר באופן ארעי בארצות הברית, וזאת לצורך השלמת לימודיו. בהתאם להוראות סעיף 24(1) לאמנה בין ממשלת ישראל ובין ממשלת ארצות הברית של אמריקה לגבי מסים על הכנסה (בתוקף מיום 1.1.95), סכומי מענק או מלגה שיקבל היחיד לצורכי מחיה או לימודים בתקופת שהותו הארעית בארצות הברית יהיו פטורים ממס בארצות הברית למשך תקופה שלא תעלה על 5 שנים מיום הגעתו אליה. משכך, מעמדם של תקבולים אלו לצורכי מס ייקבע על פי דיני מדינת ישראל. על פי הוראת סעיף 9(29) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961, ניתן פטור ממס הכנסה בגין מענק כספי הניתן לסטודנט בתקופת לימודיו לצורך מימון שכר לימוד או לצורך קיום בתקופת לימודיו. זאת, בתנאי שלא ניתנת בעד המענק כל תמורה מצד הסטודנט. "תמורה" היא כל התחייבות של הסטודנט למתן שירות כלשהו לנותן המלגה או למילוי תפקיד בו. יש להבהיר כי התחייבות סטודנט להקדיש את מרב מרצו וזמנו ללימודים במוסד הלימוד לא תיחשב ל"תמורה". הסעיף אינו קובע תקרה לגובה המענק שמקבל סטודנט בשנת מס. ככל שמתקיימים התנאים האמורים לגבי היחיד (קבלת מענק לצורכי לימודים או לצורכי פמחיה בלא מתן תמורה כלשהי מצדו), תקבולים אלו יהיו פטורים ממס בישראל. ככל שהתקבול אינו מהווה הכנסה חייבת, לא יחויב היחיד בתשלום דמי ביטוח לאומי בגינו. ככל שלא מתקיימים התנאים האמורים, ייחשב המענק כהכנסה מעבודה או ממתן שירותים, ומס בגינו יחול בהתאם. במקרה זה, יורשה היחיד לנכות הוצאות הכרוכות בנסיעתו ובשהייתו בחו"ל על פי תקנות מס הכנסה (ניכוי הוצאות מסוימות), התשל"ב-1972. תשלום דמי ביטוח לאומי בישראל יחול בגין הכנסתו החייבת כדין.
המשיבה - עורכת דין מומחית במיסוי בינלאומי ובעלת משרד עצמאי; לשעבר בכירה ברשות המסים
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן. אין במידע המופיע באתר "כל מס" או בשירות הניתן למנויי האתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.