חובת עורך דין או רואה חשבון לזיהוי לקוח – תיקון 13 לחוק איסור הלבנת הון

רו"ח עו"ד אריאל דרייפוס

הצו החדש הוסיף לחוק את סעיף 8ב העוסק בחובת עורכי הדין ורואי החשבון לזהות ולהחתים את הלקוח על הצהרה מפורטת בטרם יתנו לו את השירות העסקי שבגדרו נכנסות כל אחת מהפעולות שלהלן
חשבים |
נושאים בכתבה חשבים

החל ביום ד', 2 בספטמבר 2015, ייכנס לתוקפו התיקון לחוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000 (להלן: "החוק") והצו שהוצא מכוחו, הקובעים כי חובה על עורך דין או רואה חשבון שנותן או מתבקש לתת שירות עסקי מקצועי מטעמו, לזהות לקוח, לבדוק את פרטיו ולהבין את מקור הכספים או יעדם בעת מתן השירות העסקי ולבחון את הסיכון להלבנת הון או למימון טרור. הצו החדש הוסיף לחוק את סעיף 8ב העוסק בחובת עורכי הדין ורואי החשבון לזהות ולהחתים את הלקוח על הצהרה מפורטת בטרם יתנו לו את השירות העסקי שבגדרו נכנסות כל אחת מהפעולות שלהלן:

  1. קנייה, מכירה או חכירה לדורות של נדל"ן
  2. קנייה ומכירה של עסק
  3. ניהול נכסי הלקוח - הכולל ניהול כספים, ניירות ערך ונכסי דלא ניידי, וכן ניהול חשבונות של לקוח בתאגיד בנקאי
  4. קבלה, החזקה או העברה של כספים לצורך הקמה או ניהול של תאגיד
  5. הקמה או ניהול של תאגיד, עסק או נאמנות לאחר
כמו כן הצו מטיל על ציבור רואי החשבון ועורכי הדין חובות בדבר החתמת הלקוח על תצהיר זיהוי פרטים, שמירת מסמכי הזיהוי של הלקוח, בדיקה כי אין מדובר בלקוח ממדינות מסוימות, לרבות הרשות הפלסטינית, ושמירה של הנתונים והמסמכים למשך חמש שנים לפחות. כמובן, לצד אלו יש גם אחריות פלילית לקיום הנדרש בצו. חובות אלו יחולו גם לגבי לקוחות קיימים של עורכי הדין ורואי החשבון לאחר תקופת מעבר של שנה. הצו קובע כי בעת הפרתו יחל הליך משמעתי נגד נותן השירות העסקי. מטרת התיקון היא להקטין את הסיכוי שנותן השירות העסקי יהפוך לכלי לביצוע עבירות הלבנת הון ומימון טרור.

הכותב - עורך הירחון "ידע למידע" ומרכז תחום המסים בחברת חשבים ה.פ.ס מידע עסקי בע"מ   <center>>

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה