טיוטת חוזר בעניין מיסוי שירותי דת (מס הכנסה ומע"מ)
מאת: רו"ח (משפטן) ישי חיבה ורו"ח רונית בר
לאחרונה פרסמה רשות המסים טיוטה של חוזר הדן במיסוי התקבולים השונים המתקבלים בידי נותני שירותי דת. החוזר דן בשאלת החבות במס הכנסה ובמע"מ בידי נותני שירותי דת.
חשבים |
לאחרונה פרסמה רשות המסים טיוטה של חוזר הדן במיסוי התקבולים השונים המתקבלים בידי נותני שירותי דת. החוזר דן בשאלת החבות במס הכנסה ובמע"מ בידי נותני שירותי דת (רבנים, מקובלים, מוהלים, חזנים וכו') בגין שירותי דת הניתנים על ידם (עריכת חופות, בריתות, תפילות, ברכות, עצות, הילולות, תיקונים, חלוקת קמיעות ומכירתם, תשמישי קדושה, מתן שירותי כשירות וכו'). להלן עיקרי טיוטת החוזר: הקושי בקביעת עצם חבות המס בגין מתן שירותי דת נובע בעיקר משני הבאים:
- לעתים ניתנים שירותי הדת "ללא תמורה" ומנגד ניתנות "תרומות" לנותן השירותים, כאשר מקבל השירות "אינו מחויב" לשלם עבורו אלא מחליט מיוזמתו לתת תרומה לנותן השירות.
- טענת נותן שירותי הדת כי פעילותו אינה מגיעה כדי "עסק".
- במקום שבו ניתן שירות - תיחשב התמורה ככלל כהכנסה.
- ההכנסה ממתן שירות הדת תיחשב הכנסה ממשלח יד, ובהתקיים מבחנים שנקבעו בפסיקה (תדירות, בקיאות, היקף כספי, אירגון וניהול ועוד) - כהכנסה מעסק (שניהם לפי סעיף 2(1) לפקודה).
- כחלופה לאמור נקבע כי התקבולים יחשבו הכנסה לפי סעיף 2(7) - הכנסה מרכוש, או אף 2(10) - הכנסה ממקור אחר.
- לא רק כשיש דרישת תשלום מפורשת או הסכמית מנותן השירות או מי מעוזריו יראו בתקבול הכנסה, אלא אף ככל שקיימת רק נורמה חברתית לשלם ("מתנדב" / "תורם" וכו') או שהייתה ציפייה לקבלת תשלום, יראו התקבול כהכנסה.
- "המבחן לסיווג התקבול כמתנה או כהכנסה הוא אם התקבול ניתן בתור מחווה של הבעת תודה במישור הרגשי, כנדיבות לב גרידא או שמא כתמורה וכגמול עבור שירות שניתן."
- תרומות הנעשות מתוך אמונה, טעמי צדקה או מעשר כספים, ככל שלא ניתן שירות, הן מתנה/תרומה פטורה ממס.
הכותבים - ממשרד ארצי, חיבה, אלמקייס, כהן - פתרונות מיסוי בע"מ http://www.ahec-tax.co.il
<center>>