חישוב תשלום כופר על אי דיווח הכנסה
מאת: עו"ד משה גבע
נישום לא דיווח על הכנסות שהוא מקבל משכר דירה. כיצד יש לחשב את סכום הכופר שהוא חייב בו?השאלה:
נישום לא דיווח על הכנסות שהוא מקבל משכר דירה. כיצד יש לחשב את סכום הכופר שהוא חייב בו?
תשובה:
סעיף 221 לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), התשכ"א-1961 (להלן: "הפקודה") קובע כדלקמן:
"אדם שעבר עבירה לפי סעיפים 215–220, רשאי המנהל, בהסכמתו של האדם, לקחת מידו כופר כסף שלא יעלה על פי שניים מהקנס הגבוה ביותר שמותר להטיל על אותה עבירה..."
סעיפי העבירה כוללים הפניה לסעיפי המשנה (2–4) בסעיף 61(א) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 ושם נקבעו הקנסות הפליליים כדלקמן:
"(2) אם קבוע לעבירה עונש מאסר למעלה מששה חדשים ולא יותר משנה - קנס עד 29,200 שקלים חדשים;
(3) אם קבוע לעבירה עונש מאסר למעלה משנה ולא יותר משלוש שנים - קנס עד 75,300 שקלים חדשים;
(4) אם קבוע לעבירה עונש מאסר למעלה משלוש שנים - קנס עד 226,000 שקלים חדשים."
יוצא דופן הוא סעיף 215א לפקודה העוסק באי הודעה על התחלת עיסוק. שם, נוסף על הקנס הפלילי, ישנו גם קנס בגובה של פי אחד וחצי (שיעור של 150%) מסכום המס שלא שולם. לכן, כדי לדעת את גובה הקנס יש להגדיר מהי העבירה.
במקרה המתואר ייתכן שעסקינן בסעיף 215א לפקודה, ולכן הקנס המקסימלי יכול לעמוד על סכום של 150,600 ש"ח (פעמיים סך 75,300 ש"ח), בצירוף שיעור של 150% מסכום המס שלא שולם.
יש לשים לב שהסכומים הם סכומי מקסימום. בפרקטיקה הנהוגה לרוב עומד הכופר על שיעור של 30% מהמס שלא שולם, אך הדבר תלוי בבסיבות המקרה ונתון לחלוטין לשיקול דעת ועדת הכופר ברשות המסים.
המשיב - עו"ד עצמאי, מומחה בתחום המסים ומרצה בנושאים משפטיים. חבר בוועדות מסים ומיסוי פלילי במחוז ת"א של לשכת עורכי הדין. לשעבר איש רשות המסים במגוון תפקידים מקצועיים וניהוליים [email protected]
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן. אין במידע המופיע באתר "כל מס" או בשירות הניתן למנויי האתר כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים.
<center>>