האוצר מסביר - פערי השוויון בישראל נעוצים בפערי ההכנסה במאיון העליון מול העשירון העליון

ענת דניאלי | (13)

הכלכלן הראשי באוצר מפרסם היום (א'), את סקירתו השבועית שעוסקת הפעם באי השוויון בישראל עם ניתוח מחודש לסיבות לרמות הגבוהות של פערי השוויון. לטענתו, הסיבה המרכזית נעוצה בפער שבין בעלי ההכנסות הגבוהות מאד לבין ההכנסות הגבוהות (מאיון עליון מול עשירון עליון) ולא בהכרח בפער שבין בעלי הכנסות גבוהות להכנסות נמוכות כפי שמשתקף במדד ג'יני. 

הכלכלן מציין כי "תוצאות המדידה של המדד האלטרנטיבי לאי שוויון בישראל מעלות כי הפער בין בעלי ההכנסות הגבוהות מאד לבעלי ההכנסות הגבוהות הוא בעל תרומה ניכרת לרמת אי השוויון הנמדדת בישראל. זאת בהשוואה לתפישה הקיימת כי הפער בין בעלי ההכנסות הנמוכות לשאר האוכלוסייה הוא האחראי הבלעדי לרמת אי השוויון הנמדדת במדינה". 

"הבנה זו מחדדת כי יש להתאים את המדיניות בתחום אי השוויון, ובפרט את מידת המעורבות של המדינה, לאחר בחינה מעמיקה של הסיבות לפערים בקרב בעלי ההכנסות הנמוכות. היתרון במדד המוצע הינו כי הוא מאפשר זיהוי טוב יותר של מקורות אי השוויון בקרב פרטים בעלי הכנסות שונות, ולכן עשוי להיות רלוונטי יותר לקביעת מדיניות בתחום", כתב הכלכלן הראשי בסקירתו.

ברקע לדברים הוסבר בסקירה כי "רמתו הגבוהה של אי השוויון בישראל ביחס למדינות המפותחות, כפי שבאה לידי ביטוי במדדים המקובלים ובעיקרם במדד ג'יני, מצויה במוקד השיח הציבורי בישראל זה תקופה ארוכה. למרות שמדד ג'יני הוא המדד המקובל ביותר כיום למדידת אי שוויון, הוא סובל מחולשה מהותית הנובעת מהתייחסות זהה לפערי הכנסה בין עניים למעמד הביניים, לעומת פערי ההכנסה בין מעמד הביניים למעמד הגבוה". 

הכלכלן הציג כי במחקר שנערך לאחרונה על ידי ארגון ה- OECD הוצג מדד אלטרנטיבי, וכי תוצאות המדידה שלו מעלות מספר תובנות מרכזיות לגבי אי השוויון בישראל: פער ההכנסה בין העשירים ליתר האוכלוסייה בארה"ב, "מניע" את אי השוויון באופן משמעותי יותר מהמידה בה הוא משפיע על אי השוויון בישראל; אי השוויון בהכנסה נטו בישראל גבוה ביחס למדינות בעלות היקף העברות גבוה יותר, דוגמת דנמרק; אי השוויון בקצה התחתון של התפלגות ההכנסות (שמקורו בגובה הפערים בין העניים ליתר האוכלוסייה), גבוה בישראל ביחס לצרפת.

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    משה 05/09/2016 14:28
    הגב לתגובה זו
    השאלה מה האוצר עושה.האם הוא פועל למען השכבות הנמוכות..?למשל יש ארצות שאין מעם על המזון.אצלנו העניים גם משלמים מעם על האוכל על החשמל על המים בקיצור על הכל.קצבאות הביטוח הלאומי מוקפאות כמו השכר הריאלי של העובדים.
  • 9.
    האשם תמיד 05/09/2016 11:58
    הגב לתגובה זו
    שנים ביבי עומל להאכיל את הילד השמן המאיון העליון על חשבון הציבור לפי פיסתו אם הרזים יכולים לשאת ילד שמן למה שלא ייסחבו כמה שמנים שיהיו חייבים לספיני ביב שהרג את הפיקוח הציבורי
  • 8.
    הרשל'ה 05/09/2016 08:56
    הגב לתגובה זו
    שימו רגע בצד את הגרפים וההשוואות מחוץ לישראל . תלמיד כתה ב' שלמד חשבון אלמנטרי היה עושה זאת יותר טוב מבנק ישראל . בהסתמך אך ורק על נתוני היסוד בכתבה ,הפער בין העשירים לעניים גדול מאוד . הפער בין העשירים כקורח לעשירים סתם גם הוא גדול מאוד . מסקנה של תלמיד כתה ב', הפער בין העשירים כקורח לעניים שהם מחצית האוכלוסיה בישראל הוא סופר גדול מאוד . בכל מקרה המונח "פער גדול מאוד" חוזר ונשנה בכל ההשוואות והפרמטרים . אז למה בנק ישראל מנסה שוב פעם לזרות חול בעיני הציבור כאלו כולם מטומטמים ? כדי לשמור על מחירי דירות גבוהים , שלא יעלה שכר המינימום , לשמור על הבנקים ששודדים את הציבור (הריבית במשק לא עלתה והריבית על המשכנתאות כן עלתה) וכיוצא באלו . אם כל העניים ומחוסרי הדירות היו יוצאים ביחד לרחובות בזעקה רמה , הכל היה משתנה לטובה . היות וזה לא יקרה לא נותר אלא להגיד לבנק ישראל וכלכלניו : שקו בתחת עם התעמולה השקרית שלכם !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • צימר 05/09/2016 11:44
    הגב לתגובה זו
    מה שבנק ישראל והמומחים שלו היו צריכים לשלב בסקירה שלהם ולא עשו זאת הוא להשוות את כוח הקנייה של השקל מול הדולר והיורו . לדוגמא , משכורת מינימום לשעת עבודה בארצות הברית דומה מאוד לשכר המינימום בישראל אלא מאי , כוח הקנייה של הדולר שם הוא פי שלוש ויותר , זאת אומרת שיוקר המחייה בישראל פי שלוש גבוה יותר אפילו על אותם מוצרים שמיוצרים בארץ כמו של אוסם עילית וכול' שמחיריהם בסופרים של אירופה וארצות הברית שליש מבארץ . כנל על דירות בתים מכוניות וכמעט כל דבר . בנוסף לכך , עבור העשירונים התחתונים כל הוצאה של שקל אחד חותכת בבשר החי . העשירים הבינונים והמופלגים , יש להם בעיה לשפוך שקלים על ימין ועל שמאל ???????? לכן כל הסקירה הזאת מעוותת לחלוטין !!!!!
  • 7.
    החינוך כאן רע העשירים רוצים לא לשלם מס (ל"ת)
    גועל נפש 05/09/2016 07:27
    הגב לתגובה זו
  • 6.
    הפד הוא הקובע 04/09/2016 19:27
    הגב לתגובה זו
    ארה"ב מכריחה את כולם לשמור על ריבית אפס, והדבר מנפח בועות ומגדיל פערים בכל מקום. עם כל הביקורת זו לא הממשלה כאן.
  • 5.
    שלי 04/09/2016 18:45
    הגב לתגובה זו
    נטל המיסוי למדינה כולה. הטייקונים יודעים איך לא לשלם מיסים, אבל מעמד הביניים נסחט עד הטיפה האחרונה וכדי לא להגיע לרעב וזקנה בעוני גמור קונה דירה נוספת או 2, להשלמת הכנסה. גם על זה המדינה מסתערת כמו ערפד. באף מדינה אין רמות מיסוי כאלו על מעמד הביניים.
  • 4.
    בא 04/09/2016 14:21
    הגב לתגובה זו
    הנייד או לא , בניגוד לאחרים שירדו לגיהנום , אתה תרד אבל לך יש תיקווה .חכה בסבלנות .
  • 3.
    עומר 04/09/2016 14:16
    הגב לתגובה זו
    צריכים לשלם את משכורות חברי הכנסת ולא האזרחים!
  • 2.
    בא 04/09/2016 14:06
    הגב לתגובה זו
    כדי להגן עלינו ממדינה פלסטינית .וכנראה הוא ילך הביתה ,טוב יש לו 3 בתים לפחות . ותודה לביבי על בועת הנדלן .
  • 1.
    כלכלן 04/09/2016 13:42
    הגב לתגובה זו
    אם יעשו את מימד הנכסים שיש לעשירונמם התחתונים מול העליונים אנו גרועים מארהב מדד ג'יני בודק רק הכנסה בקיצור זה בולשיט היות וישראל מתחילה להיות כמו מקסיקו ומדינות דרום אמריקאיות במקום להשתוות לארופאים המתקדמים או האמריקאים וזה בגלל אינפלציה נמוכה(למרות תעסוקה מלאה ) ומחירי נדלן לא פרופורציונלים בהתאמה להכנסה של האוכלוסייה בהצלחה לכם באוצר אתם מקס נותנים גז בנירוטרל במקרה הגרוע ברוורס אין עתיד!!!!
  • ארנון 04/09/2016 15:33
    הגב לתגובה זו
    משתמשת בפנסיה שלה לתשלום מס על 30 דירות מושכות, רובן בתל אביב.
  • בא 04/09/2016 14:02
    הגב לתגובה זו
    לזה .התמכרו למיסי נדלן .