בי"ח הדסה: דיון סוער במשבר המחלקה לאונקולוגיית ילדים בוועדת הבריאות
יו"ר השדולה למען הילדים חולי הסרטן, ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), יזם היום דיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בנושא המשבר במחלקה לאונקולוגיית ילדים בבית החולים הדסה, זאת לאחר שבעקבות החודשים האחרונים בהם ליווה את המשפחות במהלך הקרע בין בית החולים למנהל המחלקה, פרופ' מיקי ויינטראוב, הודיע האחרון אתמול, יחד עם חמישה רופאים בכירים במחלקה, על התפטרות.
בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף: "לא אעיז להביע דעה מקצועית כלשהי, רוצה להיות פה למי שלא יכול לדבר ובמיוחד לילדים המטופלים. הילדים מודעים למשבר סביבם, ונמצאים במצב פסיכולוגי מאתגר בכל מקרה. ההתפתחות העתידית של הילדים תושפע מהמשבר. יש לחשוב על הילדים לאורך כל הדיון, הם המטרה שהתכנסנו לשמה. יש לסיים את המשבר בהקדם האפשרי. נעשו מהלכים, כולל מגשר, כרגע לא הסתיימו. יש צורך במעקב מתמיד: מוכן לישיבות שבועיות והתייעצויות עם כל הגורמים.
ח"כ שמולי, שכאמור יזם את הדיון, אמר כי "המשבר הזה הוא קודש הקודשים של מערכת הבריאות וחייבים לעשות הכל כדי לפתור אותו ומיד. פיזור המחלקה אינו אפשרי ואסור שיקרה. זאת פשוט בושה שבגלל תכנית ההבראה שעל הדסה לעבור נעשה ניסיון לעשות את המהלך על גבם של הילדים החולים ומשפחותיהם. המשבר הזה הוא אמנם אנושי אבל לפני הכל מסמל את עומק השבר במערכת הבריאות שלנו."
מנכ"ל בית החולים הדסה, פרופ' רוטשטיין, פתח ואמר כי הוא "עולה חדש בהדסה, אבל לוקח את כל האחריות עליו. כואבת מאוד מצוקת ההורים. בא מעולם הרפואה הציבורית. סרטן ילדים קרוב מאוד ללבי. המשבר נוגע ללבי וכואב לי, נחוש לצאת ממנו מנצחים בשם הילדים. יש חילוקי דעות בנוגע לטיפול במשבר. אין חילוקי דעות בנוגע לטיפול בילדים כילדים ובמתחמי ילדים. לוקח זמן ליצור מחלקות של ילדים בלבד, יש תהליך ביניים אבל הוא לוקח זמן שכמובן לא מעניין את ההורה והילד הזקוק לטיפול. כרגע לאור הבעיה בטיפול באגף הילדים הטיפול יהיה תחת פיקוח וניהול אגף הילדים גם אם לא במחלקה עצמה פיזית לאור המגבלות." רוטשטיין הוסיף ואמר: "לא אסכים שבהדסה יהיה רופא שלא יסכים לטפל במטופל שמחוץ למחלקה שלו."
- שמולי: "ראש הממשלה לא צריך לרקוד לפי החליל של ארדואן"
- הצעת חוק "בורגס" של ח"כ איציק שמולי תעלה מחר להכרעת וועדת השרים
מנהל המחלקה, פרופ' מיקי ויינטראוב, קיבל את זכות הדיבור מיו"ר הוועדה ואמר: "נמנעו עד היום באופן גורף מדיבור בתקשורת. גאה לעבוד עם 5 הרופאים לצידו. אין צורך להרחיב מעבר להצגתם. הטענות שהועלו לאחרונה – רודפי בצע, רודפי שררה וכו' – הכל שקר והכפשה. אלה הרופאים הטובים ביותר שהכיר בימיו, עובדים ברפואה ציבורית בלבד ללא שר"פ – אינספור שעות עבודה בילדים."
ויינטראוב המשיך ואמר: "בנובמבר 16 הנהלת הדסה קיבלה החלטה ללא התייעצות עם הצוות ע"י מסמך שנמסר בטעות: כל הילדים המושתלים עוברים למחלקת המבוגרים. הביעו התנגדות מוחלטת. ב-14 בנובמבר הייתה פגישה בהנהלת הדסה בה הובעה ההתנגדות להחלטה; רוטשטיין טען שהמצאתי את ההחלטה. בפועל – ההחלטה מבוצעת בחודשים האחרונים. בהדסה אין אף ילד שמאושפז במחלקות מבוגרים אחרות. השתלת מח עצם היא אחת הפרוצדורות המסובכות והמסוכנות ביותר ברפואה. אי אפשר לעשות את התהליך בצורה קצת מקצועית או קצת מתפשרת – אך ורק בדרך המקצועית ביותר שיש. ילדים הם לא מבוגרים קטנים אלא צריכים להיות מושגחים ע"י צוות מלא שעבר הכשרה לטיפול בילדים. אין עוררין על הנקודה המקצועית – לא מכיר אף איש מקצוע שמערער על כך."
"קשה לי לעבוד במוסד שבו מתקבלות החלטות קררדינליות ללא התייעצות עם המומחים כשהיא נוגעת להם ולמקצועיותם ישירות. בשבוע שעבר בישיבה אצל רוטשטיין, הוא אמר שהוא מבין בהמטולוגיה ילדים יותר מכל המומחים בחדר הזה. אני לא מוכן לעבוד בארגון שזו רוחו. ההחלטה נעשתה מאחורי גבי, בצורה שגויה ובסגנון ניהולי שגוי. תוך כדי התהליך כשנאמר שלא התקבלה ההחלטה – גויסו מושגים חדשים כמו "ילדים גדולים" (ההגדרה: ילדים מעל גיל 5) שלא קיים בשום מקום בעולם", אמר ויינטראוב וסיכם את דבריו בכך: "ברפואה יכולים להיות חילוקי דעות קשים – לא מתמטיקה. ככה זה עובד. אבל אני מקבל מההורים את הזכות להיכנס ולטפל בילד בסכנת חיים. הגישה שלי לטפל בילד כאילו מדובר בילד שלי. לא מוכן לשום פשרות וההעברה למחלקת המבוגרים היא בגדר פשרה."
- "ישראל יכולה ליהנות ממלחמת הסחר; לקחנו צעד אחורה מארה"ב"
- השכר הממוצע בהייטק עלה ב-4.6% - 31.3 אלף שקל
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אורי יקיר, אחד ההורים שבתו מטופלת במחלקה: "אני מאמין בצוות הרפואי הזה בלבד. שר הבריאות דחה אותנו מכל הכיוונים ואמר "יהיה בסדר". מי מעז להסתכל על ילדה בת 3 ששואל 'מה יקרה אם הרופא לא יהיה?', 'מה יהיה מחר בבוקר?'. לא נהיה מוכנים בשום תנאי שאותם המלאכים שהתחילו את הטיפול לא ימשיכו אותו, לא אכפת ממעבר למקום אחר כל עוד הצוות זהה. אם צריך נוציא את הילדים ונשב מתחת לבית של ליצמן. אני לא מכיר הורה אחד שהסכים לוותר על הרופאים."
משה בניטה, הורה שכול, שבנו טופל במחלקה: "עברנו שנה אחרונה של גיהינום, מה שהחזיק אותו בחיים הייתה ההשגחה התמידית של רופא ילדים מומחה. אונקולוגיה של מבוגרים היא גזר דין מוות – אווירה של מוות. אני מכיר את נושא אישורי משרד הבריאות מבפנים. היו העברות של מחלקות בשלמותן מהדסה לשערי צדק. יש משבר מיטות חמור בירושלים וליצמן נגרר אחרי פרופ' רוטשטיין."
פרופ' רחמילביץ': "עצוב מאוד. אני רופא 50 שנה, חצי מחיי ביליתי בהדסה. השתלות מח העצם הראשונות בארץ בוצעו בהדסה, על מטופל שלי. השתלות מח עצם לילדים יכולות להתבצע אך ורק במחלקות ילדים, הכרח מקצועי. יש צורך הכרחי ברופא ילדים. המקום שבו צריכות להתבצע ההשתלות הוא אך ורק הדסה. צריך להיות פתרון מידי שרוטשטיין יכול להגות. יש צורך בפתרון אחר, ומחשבה נוספת."
פרופ' רוטשטיין: "כבוד גדול ליו"ר הוועדה ולמאמצים. לא חשוב לי להיות צודק, רוצה להשיג שלום בית. מושיט את היד לויינטראוב למו"מ עד שיימצא פתרון." ויינטראוב: "זה לא עניין אישי ביני לבין רוטשטיין. הרופאים מתייסרים עם החלטת ההתפטרות כ-4 חודשים."
חברי הכנסת אלאלוף ושמולי סיכמו את הדיון. ח"כ אלאלוף: "מעריך ומעריץ את המקצועיות של רופאי המחלקה. תהיה מעורבות מלאה, גם אם חיצונית, של השר ליצמן. מבקש מהרופאים, גם בשם ההורים, לחזור לדיון ולמו"מ כדי שאם יקרו שינויים הם יקרו יחד. הוועדה תעמוד לשירות ההורים. מוכן לכנס את הוועדה גם בשבועיים הקרובים וגם בפגרה – למשבר הזה יש השלכות על כל מערכת הבריאות. חייבים לסיים את המשבר בכל הכלים העומדים לרשות הנוגעים לדבר. מבקש שימצאו את הנוסחאות הנדרשת להשבת המצב לקדמותו. ח"כ שמולי הוסיף ואמר: "החזרה למו"מ תהיה לא מתוך הסכמה מראש/התחייבות לתוצאה. אנחנו מבקשים בכל לשון שתחזרו למו"מ ואם התוצאות לא יהיו כמו שהרופאים רצו יחזרו כולם לדיון בוועדה."