בתום דיון סוער: קק"ל תעביר לקופת המדינה 2 מיליארד שקל
גפני: "בקק"ל נצבר כסף גדול ויש לוודא שהוא יגיע בסוף לכלל האזרחים"
בתום דיון סוער שנערך הבוקר בוועדת הכספים סביב שאלת עתיד קק"ל ועצמאות הקרן, הגיעו ראשי קק"ל ואנשי האוצר להסכמות לפיהן בשנתיים הקרובות קק"ל תעביר לקופת המדינה מיליארד שקל בכל שנה, כלומר 2 מיליארד שקל בסך הכל.
הוועדה החלה הבוקר את הדיון הראשון של כנס החורף בדיון בהצעת חוק שמטרתה לקבוע כי 80% מהכנסות קק"ל משיווק קרקעות יופנו למימון פרויקטים לאומיים, תוך שקק"ל תמשיך ליהנות מפטור ממסים המתחייבים מהשבחת הקרקעות בעקבות פיתוח תשתיות שנעשתה ושנעשית ע"י המדינה לאורך השנים.
על פי הצעת החוק, לקק"ל ניתנה האפשרות לבחור באופציה אחרת, שבה לא תידרש להעביר מדי שנה סכומים גדולים למדינה ובמקום זאת יחולו עליה כל המסים הקבועים בחוק, לכל מי שבידיו קרקעות. הצעת החוק עוררה ויכוח חריף וחוצה מפלגות בין חברי הכנסת, כשמחד היו שטענו שהצעת החוק תיפגע קשות בעצמאות קק"ל וביכולתה לשמור על קרקעות המדינה והסיוע שהקרן מעניקה לרשויות בפריפריה, ומנגד חברי כנסת אחרים טענו שקק"ל פועלת בחוסר שקיפות לאחר שצברה מיליארדים רבים של שקלים ואינה נושאת בנטל הכלכלי הלאומי, למרות שמדובר בכספים ציבוריים.
לבסוף, אחרי למעלה משעתיים דיון, הגיעו נציג הצדדים להבנות, שעשויות להגיע לכלל הסכם כתוב, לפיו כאמור קק"ל תעביר את הכספים שסוכמו בכל אחת מהשנים לטובת קידום פרויקטים לאומיים מתוך תקציב המדינה. הדיון הסוער הפגיש בין חברי הכנסת שמצדדים בשמירה על עצמאות קק"ל ודרשו את עמידת הממשלה בהסכם שנחתם זה מכבר עם קק"ל ושלפיו הקרן כבר מעבירה כספים לטובת פרויקטים לאומיים וכן שלא יהיו עוד דרישות מצד המדינה כלפי קק"ל עד שנת 2021. ומנגד, היו חברי כנסת שטענו שהיקף הנכסים והכספים שנצברו בידי קק"ל מחייבים יתר שקיפות וכי קים אינטרס ציבורי שהכספים ייועדו למטרות ציבוריות כלליות ולא יישמרו בקופה נפרדת בקרן.
- עיריית פתח תקווה תיאלץ לרכוש קרקעות עבור בעלי נכסים בעיר
- כך סיבכו רמ"י וקק"ל פרויקט תמ"א 38 בבניין מסוכן בבת ים
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הסביר שהדיון מתקיים לבקשת הממשלה ואף ציין שהנושא לכשעצמו נכון אך באמת מחייב דיון. עוד אמר: "בקק"ל הצטברו היקפי כספים גדולים מאוד, שבעבר הקרן העבירה חלקית את הכספים לממשלה לצורך קידום פרוייקטים לאומיים לטובת כלל האזרחים. זאת בעוד קק"ל עצמה לא תמיד מעבירה כספים לעניינים הקשורים לכלל האזרחים".
ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) שניסה עוד טרם הדיון למנוע את קיומו באמצעות פנייה ליועץ המשפטי לכנסת, אמר כי "אם יחוקק החוק הזה, הוא לא יעבור את מבחן בג"צ מבחינה פרוצדורלית, בדיוק כמו שחוק מיסוי דירה שלישית. נדרש שלפחות יהיה דיון תקין ושנוכל ללמוד את החוק הלא-פשוט הזה טרם תחילת הדיון בו. מדובר בחוק דרקוני, חלק מחוק ההסדרים שגם ככה יש ויכוח על הלגיטימיות שלו. המדינה מנסה להיכנס לכיס של ישות משפטית עצמאית. לא אסכים שתהיה כאן הצבעה במחטף. אם רוצים לקדם את העניין הזה זה צריך לבוא כחוק חדש שעומד בפני עצמו תוך דיון מעמיק. האינטרס הציבורי הוא שיישאר גוף ציוני שפועל לטובת העם היהודי".
מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, הציג את עיקריי ההסכמות: "בכל אחת מהשנים 2018- 2019, קק"ל תעביר סכום של 1 מיליארד שקל לאוצר לביצוע פרויקטים מתוך תקציב המדינה. מה שקרה כאן זה שלקחו קרקע שלפני 70 שנה היתה שווה X והיום שווה 200X ומי שאחראי לזה זו המדינה שהשביחה את הנכסים והקרקעות, סלילת כבישים, הקמת תשתיות וכד. הסיכום אליו הגענו מחייב שב-6 בנובמבר קק"ל תאשר את ההסכמות ותעביר 1 מיליארד שקל בכל אחת מהשנים לפרויקטים מתוך תקציב המדינה. פרויקטים שכנסת ישראל מאשרת. ככל שלא יעבור דירקטוריון ב-7 בנובמבר נמשיך עם הליכי החקיקה".
- 1.יצחקי 23/10/2017 16:04הגב לתגובה זובגולה...לכן הגיע הזמן שבגולה יפסיקו לתרום כספים שעוברים למטרות שאינם לרכישת קרקעות להתיישבות...
- מסכים 24/10/2017 13:02הגב לתגובה זושהכספים שקקל תעביר למדינה יופנו "לפרוייקטים מתוך תקציב המדינה", מה שמשאיר פתח רחב מאוד לתמרן את הכספים הללו לכל מיני פרוייקטים שלא בהכרח רלוונטיים לכלל אזרחי המדינה ו/או למטרות שלשמן הם נתרמו.