מחסום
צילום: Istock

מחפשים מחסום לעסק? אלו הדברים שאתם צריכים לדעת

מגוון שיקולים הקשורים בבטיחות, במהירות בשטח ובשלל היבטים אחרים הופכים לחשובים במיוחד, ולכן יש צורך להכיר אותם לעומקם. המדריך לבעלי עסקים

מערכת Bizportal |

הצורך האדיר במחסומים לוויסות כניסה של העוברים והשבים ושל כלי רכב הפך לכל כך נפוץ, עד שהמחסומים משולבים בנוף העירוני והמסחרי שלנו בצורה עמוקה ואנחנו כבר לא ממש מבחינים בהם.

מעטים העסקים שאינם זקוקים למחסום כלשהו – אם מדובר על חסימת הכניסה לעסק או למחסן שלו, שיכולה להיות צורך חשוב גם עבור עסקים קטנים, ואם מדובר על חסימת כניסות לחניונים למיניהם כאשר מדובר בעסקים רחבים בעלי מספר גדול במיוחד של עובדים או של לקוחות.

אך ככל שהצורך במחסומים הולך וגדל, כך גם עולם המחסומים צומח בהתאם, וכיום ניתן למצוא שלל דגמים שונים שימלאו פונקציות שונות זו מזו – אז איך נמצא את המחסום המתאים לעסק שלנו?   עולם שלם של מחסומים   כאשר אנו חושבים על מחסומים, כל אחד מעלה בדמיונו תמונה של המחסום שהוא מכיר הכי טוב, וכך הוא עשוי לשכוח לפעמים את הגיוון הרחב של המחסומים. המחסומים השונים נועדו לווסת תנועה של כלי רכב, ולפעמים אף תנועה של העוברים והשבים עצמם, כאשר לפעמים לבעל העסק לא תהיה בעיה אם יהיה ניתן לראות מבעד למחסום, ולפעמים הוא ירצה מחסום אטום שלא רק ימנע כניסה, אלא גם יסתיר.

כך מתקבלים מחסומים מסוגים רבים, בהם מחסומי הזרוע הפשוטים, שערים נגררים, שערי כנף ועוד סוגים רבים נוספים, כל אחד שונה באופיו. אך כאשר מדובר במחסומים עבור העסק, ישנם קריטריונים חשובים נוספים שיש לקחת בחשבון ושקשורים למנגנון הטכנולוגי המפעיל את המחסום.

שיקולים הקשורים בבטיחות, במהירות בשטח ובשלל היבטים אחרים הופכים לחשובים במיוחד, ולכן יש צורך להכיר אותם לעומקם.   פנינו לרמי סוויסה הבעלים של חברת השערים והמחסומים מ.א.ד אל-רם, העוסק בתחום כבר קרוב ל-20 שנים על מנת שיסייע לנו להבין את כלל הפתרונות הקיימים ויספק טיפים להתאמת הפתרונות לצרכים שלכם בעלי העסקים. לפניכם כל התשובות לשאלות שאף פעם לא שאלתם.   תחילת הדרך – מחסום חשמלי לבית ומחסום חשמלי לעסק   ניתן להתחיל קודם כל עם להבין מה איננו רוצים מהמחסום שלנו, או במילים אחרות, מה היה יכול להיות יעיל ונחמד במיוחד בבית, אך לא יהיה יעיל דיו עבור העסק.

ישנם שלושה מאפיינים אשר מבדילים בין מחסומים לבתים פרטיים לבין מחסומים לבתי עסק, ושלושת המאפיינים הללו מגדירים לנו כיצד לבחור את המחסום הטוב ביותר:   1. תדירות השימוש: אלא אם המחסום לבית העסק מיועד עבור החניה הפרטית של הבעלים, ברור למדי שתדירות השימוש שלו תהיה גבוהה יותר מזו של המחסום הביתי. המחסום הביתי נפתח פעמים ספורות בלבד ביום, ואילו מחסום לבית העסק עשוי להיפתח שוב ושוב, ובמיוחד כאשר הוא מוצב במקום כניסה עבור לקוחות ועובדים. 

2. מהירות הפעולה: באופן דומה לתדירות השימוש במחסום, גם מהירות הפעולה שלו עשויה להיות שונה לחלוטין בין מחסומים לבתים פרטיים לבין מחסומים עבור עסקים.

קיראו עוד ב"בארץ"

כמובן שניתן להשתמש גם במחסום איטי עבור העסק, אך בעוד שבסביבה הביתית המהירות שלו תהיה חסרת משמעות ומחסום איטי לא יעשה דבר פרט לצמצום העלויות, בסביבת העסק המחסום האיטי עשוי לשבש את שגרת העבודה, להרגיז לקוחות ואף לגרום לפקקי תנועה. 

3. פרטיות: מאפיין נוסף שמבדיל בתים פרטיים מעסקים, הוא עניין הפרטיות שמודגש בבתים פרטיים – אל הבית הפרטי שלנו לא נזמין כל אדם, ואילו אל העסק נזמין את כולם.

ההבדל הזה מתבטא באטימות של המחסום – מחסום עבור הבית הפרטי לרוב יהיה אטום לחלוטין, כך כדי להסתיר מעיניים סקרניות את השטח הפרטי שלנו, ואילו מחסום עבור העסק יהיה גלוי וחשוף כדי להזמין את הלקוחות פנימה. 

המחסומים הנפוצים ביותר עבור עסקים   בעוד שתחום המחסומים החשמליים הוא עולם ומלואו, עדיין ניתן להתמקד על מספר מצומצם של מחסומים אשר מקבלים מעמד מיוחד בבתי עסק. עסקים רבים מוצאים שהצרכים שלהם נענים באמצעות אחד משלושה סוגים מרכזיים של שערים, אשר הם יכולים להיות שונים זה מזה באופן משמעותי, וכל אחד יסייע לעסק אחר:  

  • מחסום זרוע:
ככל הנראה המחסום המוכר ביותר הוא מחסום הזרוע, אשר מורכב ממוט אלומיניום ישר אשר נשען על גבי מנוע בצד הדרך וחוסם את המעבר. עם אישור הכניסה, מחסום הזרוע מתרומם מעלה על ציר המנוע בצד הדרך, וכך הדרך מתפנה.

מחסומים אלה הם לרוב פשוטים למדי, החסימה שלהם מתבטאת במראה ולא בכוח העצמתי שלהם, שכן הם מורכבים מאלומיניום קל שנועד להקל על הפתיחה והסגירה של המחסום.  

  • שערי כנף:
חסימה איתנה הרבה יותר מתקבל עם שערי הכנף, אשר חוסמים את הכניסה לחלוטין באמצעות משטח מתכת. שערי הכנף עשויים להיות גבוהים יותר או נמוכים יותר, ולרוב הם בעלי תצורה של סורגים, אך כולם מבוססים על מנגנון אחד זהה של פתיחה וסגירה.

על פי המנגנון הזה, שער הכנף מורכב לרוב משני שערים המתחברים יחד למחסום אחיד כאשר הם סגורים, וכאשר הם נפתחים, הם נעים בצורה מעגלית פנימה או החוצה ויוצרים את הפתח.  

  • שערים קונזוליים:
סוג המחסומים המאסיבי ביותר הוא ככל הנראה השערים הקונזוליים. מדובר בשער ישר ואחיד שלרוב מיוצר ממתכת חזקה אשר מבטיחה שלא יהיה ניתן לחדור מבעד לשער ולא לפרוץ אותו.

תהליך הפתיחה שלו מבוסס על מסילה ייעודית אשר גורמת לשער לנוע הצידה באופן ישר וכך להיפתח, מה שמקשה עוד יותר על חדירה מבעד לשער בלא אישור.

בנוסף לכך, השער הקונזולי יכול להיות מורכב כך שימנע גם כניסה של העוברים והשבים, אך כל יתרונות האבטחה הללו באים על חשבון המהירות של השער, ולרוב הוא יהיה איטי יותר משערי הכנף ובמיוחד משערי הזרוע.   כיצד לבחור את המחסום הנכון?   סוגי מחסומים שונים יכולים להתאים לבתי עסק שונים בהתאם לצרכים שלהם – אופי הפעילות של העסק, החומרים שהוא מכיל, כמות המבקרים בו ועוד. כדי לעשות בחירה משכילה יש לבחון את הפרמטרים העיקריים אשר מגדירים את המחסום ולשקול איזה צרכים עולים מהעסק שלנו לגבי כל אחד מהם:  

  • רמת האבטחה:
ישנם בתי עסק אשר מבקשים רק לווסת את הכניסה, והמחסום רק נמצא שם כקושי פשוט. מצד שני, בתי עסק אחרים עשויים להזדקק למחסום מאסיבי הרבה יותר, אם מפני שהם לא מעסיקים שומר אנושי בכניסה למקום ואם מפני שישנם חומרים רגישים מבעד למחסום. כך, יש לבחור את המחסום שישקף את רמת האבטחה הנדרשת לעסק.  
  • מהירות הפתיחה:
השערים השונים נבדלים זה מזה במהירות הפתיחה שלהם, ולמהירות הפתיחה יש קשר אחיד אל רמת האבטחה. הקשר הזה די ברור מאליו – ככל שהאבטחה של המחסום חזקה יותר, כך הוא יהיה עשוי ממתכות מאסיביות יותר וינוע במהירות פחותה. לכן, יש למצוא את האיזון בין המהירות הרצויה לבין האבטחה הרצויה.  
  • שטח פנוי:
המחסומים השונים גם מתאפיינים בהיקף שונה של שטח אשר הם נזקקים עבור הפעולה שלהם, ולא מדובר רק בכמות השטח, אלא גם באופן שבו הוא נדרש.

מחסומי זרוע, למשל, זקוקים לגובה רב מכיוון שהם מתרוממים מעלה, בעוד ששערים קונזוליים יזדקקו למרחב מהצד אשר לשם ינוע המחסום, ואילו שערי כנף יזקקו למעט שטח לפניהם או מאחוריהם.

כך יש להתחשב גם במבנה ההנדסי של המקום בו אנו רוצים להציב את המחסום, ולשקול כיצד יהיה ניתן להציב אותו ביעילות.  

  • תקציב:
כל הדברים הללו מקבלים בסוף תרגום למחיר. כן, אם נחפש מספיק נוכל למצוא שער מאסיבי ומאובטח, מהיר במיוחד, שאינו דורש הרבה מרחב וכל זאת בחסות שלל טכנולוגיות מתוחכמות שמייעלות אותו – אך אנו לא צריכים להתפלא כשנראה את תו המחיר של מחסום שכזה.

לכן צריך להבין מהו ההון שאנחנו מוכנים להשקיע עבור המחסום שלנו, ולשחק עם שאר הפרמטרים על פי אלו הנחוצים יותר ואלו הנחוצים פחות כדי לעשות שימוש נכון בתקציב.   פתרונות נוספים שאולי יעניינו אתכם   השימוש במחסומים עבור העסק יכול להיות מגוון למדי, וכך ניתן לחקור אפילו יותר לעומק ולמצוא את המחסום המתאים ביותר לצרכים שלנו.

פתרונות נוספים בתחום המחסומים החשמליים לעסק מספקים צרכים כמו שדרוג מחסומים קלאסיים לגרסאות יעילות יותר, או כדי למלא תפקיד נקודתי וחשוב:  

  • מחסום זרוע מתקפל: מחסום זרוע אשר מחולק לשני חלקים, וכך אינו מתרומם למלוא הגובה אלא רק למחצית – מתאים במיוחד עבור מקומות המוגבלים בגובה, כמו חניונים תת קרקעיים.
  • מחסום זרוע מעוגל: מחסום זרוע אשר הזרוע שלו עשויה גליל אלומיניום במקום מוט שטוח של אלומיניום – הדבר מעניק למחסום מאסיביות גבוהה יותר וכך הוא מאובטח יותר ממחסום הזרוע המסורתי.
  • עמודי חניה: עמוד אשר מתרומם מן הקרקע במרכז מקום חניה, וכך מונע ממישהו לתפוס אותה – פשוט לתפעול וחסכוני במקום.
  • מחסום בטחוני: מערך עמודים אשר פועלים כמו עמודי חניה, וכך מונעים מעבר של כלי רכב – קלים לתפעול ולא פוגעים בנוף הסביבתי.
  • מחסום דוקרנים: פתרון יעיל כדי ליצור נתיב בעל תנועה חד סטרית בלבד – מחסום הדוקרנים מונח על הקרקע ומאיים לפגוע ברכב אשר נוסע בכיוון הנגדי.

שער חשמלי גדול לכניסת רכבים

שער קונזולי לעסק. הבחירה הפופלארית בקרב בעלי העסקים בישראל 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה