
יש לי פודטראק! מה זה פודטראק? טרנד עולה והכנסה קלה!
בישראל, כיאה לפודטראק-ניישן, תחום האוכל והמסעדנות נמצאים בעליה עקבית במשך שנים, כשבעשור האחרון אנו רואים ריבוי תכניות ריאליטי, סטארטאפים וסלברטיז – כולם של אוכל! גם משאיות האוכל שנולדו מחדש בשמן האמריקאי, פודטראקס, הן טרנד שצועד בצעדי ענק ותופס תאוצה. הכל על טרנד הפודטראקס החדש, ולמה שווה לתפוס עליו טרמפ.
התפתחות תחומי המסעדנות והפודטראקס בישראל
עיון בנתונים מקוונים שניתנו בחסות google trends, אשר משקפים מגמות התעניינות באינטרנט, שבמרבית המקרים תואמים במדויק את המציאות בחוץ, מראה מגמת עליה משמעותית בחיפושים שקשורים למסעדנות ולפודטראקס. כך, ההתעניינות בתחום המסעדנות בשנת 2014 בישראל, עמדה על שיעור ממוצע שנע בין 25 ל- 50, עם נקודות שיא בערכים של עד 75 מתוך 100, שמייצגים רמת פופולאריות בינונית של נושא זה. לעומת זאת, מאמצע שנת 2017, ניכרת עליה מרשימה בהתעניינות הישראלית בתחום המסעדנות, כששיעורה הממוצע נע בין 50 ל-75, עם נקודות שיא שמגיעות עד ל-100, ערך שמשקף רמת פופולאריות אדירה. גם ההתעניינות בפודטראקס, משאיות המזון, באזור תל אביב, נסקה באותו השיעור ממש, ונהייתה פופולארית באופן חסר תקדים. תחברו את זה עם תופעות כמו השקת ערוץ האוכל הישראלי הראשון foody בטלוויזיה, שלל תכניות ותחרויות בישול שמכתירות שפים לסלבריטאים, והתהודה הרחבה הניתנת למתכונאים ולאושיות רשת קולינריות... ותבינו מדוע מדובר בטרנד אדיר וסוחף.
רמת הפופולאריות בישראל
לנסיקה ברמת הפופולאריות של הפודטראקס יש דוגמאות רבות, בדמות משאיות אוכל שכבר מסתובבות בארץ, וקוצרות הצלחות מרשימות. ה "Bun Truck -, משאיתה של מסעדת אויאמה שמגישה מגוון תבשילים בלחמניות תאילנדיות בפתח תקווה, "Pizza truck" המפארת את קדמת בית קפה 'הקוקייה' בקיבוץ דפנה ומציעה פיצות בטאבון ו'האוטו האדום' שמפעילה תמי הרקוביץ במושב גן יאשיה בעמק חפר הם רק חלק מהדוגמאות. דוכן 'הפלאפל של מש' מציע את מרכולתו במסלול קבוע בין יישובי הערבה, 'העגלה' מוכר מאפים, כריכים ושתייה בימי שישי במושב אלוני אבא, 'תחנת רכבת' מגיש גם ג'חנון לצד הקפה בכפר יהושוע, ואילו 'חומוס דאי' מאפשר למבקרים בפארק לכיש ליהנות מהאוכל הכי ישראלי שיש. זאת ועוד: גם רשתות מזון ידועות כמו פיצה-האט וקופיקס עושות שימוש נרחב בפודטראקס, שממלאים מקום מרכזי בהצלחתן המסחרית! וזו עוד רשימה חלקית מאוד, היות ומשאיות האוכל הללו צצות כפטריות לאחר הגשם בכל רחבי הארץ.
דרישות החוק להקמת פודטראקס: רישיונות נהיגה ורכב
השלב הראשון והחיוני לפני הקמתו של פודטראק כמקור פופולארי ומצליח לתוספת הכנסה, הוא להבין את מעמדן החוקי של משאיות המזון בישראל. על מנת להבהיר את דרישות החוק הנוגעות לפודטראקס, פנינו למשרד עורכי הדין לתעבורה 'H & A Saar'. עורכי הדין חגי סער ואלון סער, שבבעלותם משרד עורכי דין לתעבורה, מסבירים לנו באדיבות כי בראש ובראשונה חלה חובה על נהג משאית האוכל להיות מצויד ברישיון נהיגה בתואם את סוג הרכב, בהתאם להוראות החוק. אם מדובר ברכב שמשקלו נע בין 3500 ק"ג ל- 12,000 קילוגרמים, מודבר ברישיון מסוג C1 למשאית. לעומת זאת, במקרה ומשקל הרכב הוא מעל 12,000 – על הנהג להיות מצויד ברישיון נהיגה מסוג C, שאינו מוגבל מבחינת משקל. במידה ומשאית האוכל מיובאת מחו"ל, יהיה עליכם להצטייד ברישיונות בינלאומיים מתאימים, לרבות רישיון מטעם משרד התחבורה ואישור מטעם רשויות המס, שניתן כנגד תשלום המיסים, המחושב על פי פקודת ותקנות המכס לייבוא עצמי של טובין. במקרה בו הרכב או הנגרר המדובר עוברים הסבה על מנת לשמש כפודטראק, החוק מחייב את אישורם ההנדסי, ואת רישום השינויים שבוצעו ברישיון הרכב במכון מורשה של משרד הרישוי.
דרוש רישיונות לרוכלות מזון
אם עמדתם בתנאים המפורטים לעיל, יש לכם פודטראק שמותר לכם להחזיק ולנהוג בו על פי חוק, מסכם עו"ד סער בחיוך, ומוסיף: אבל אתם עדיין זקוקים לאישורים נוספים כדי שתוכלו למכור ממנו מזון באופן חוקי. ככל עסק, גם במקרה זה קיימת חובה חוקית להפעילו במסגרת רישיון עסק חוקי, אשר כולל עמידה בתנאי תברואה נאותים ברוכלות מזון, בקריטריונים המפורטים במסגרת תקנות רישוי לעסקים. היות ומדובר בנושא שלו פן תברואתי, נדרש גם אישור מטעם לשכת משרד הבריאות במחוז או בנפה הרלוונטיים לאזור המכירה. מעבר לכך, קיים מרכיב הרוכלות עצמה, שמחייב פנייה לרשויות המקומיות במקום בו אתם מתכוונים למכור את המזון, למחלקת רישוי העסקים.
איך מוציאים את הרישיונות בפועל?
כשאנחנו שואלים על ההיבט הפרקטי בהשגת הרישיונות, מזכיר בפנינו עו"ד סער את הבג"ץ התקדימי של השף אמיר מרקוביץ' ושל ליאור בן עדי, מסעדן ידוע, שהוגש בשנת 2011 כנגד עיריית תל אביב, אשר התנגדה להפעלתו של הפודטראק שלהם. לדבריו, פסק הדין קבע כי רוכלות מזון ניידת כלולה בזכות היסוד הדמוקרטית לחופש העיסוק, וכי אופייה של תל אביב המתקדמת מצדיק את קיומה של רוכלות מזון, בדומה לערים נוספות בעולם. לכן, בכל בעיה או קושי שעלולים להתעורר, מומלץ לקבל ליווי וייצוג משפטי מעורכי דין מוסמכים ומומחים בתחום התעבורה. עם זאת, קיים גם מסלול מקוצר לייצור או ייבוא ולאישור הפודטראק שלכם, ועל מנת להכירו פנינו לדני מגדלי מחברת 'פז פודטראקס'.
מסלול קל ומקוצר לתוספת הכנסה משמעותית
דני מקדם את פנינו בנועם, וכשאנחנו שואלים אותו לגבי נושא הרישיונות הוא מציין שאצל 'פז פוד טראקס' אתם לא חייבים לכתת את רגליכם בין הרשויות השונות, אלא מקבלים את כל האישורים והרישיונות עם רכישת משאית האוכל עצמה. אם לא די בזה, הרי שהשירות ללקוח כולל גם פתרונות השמה והפקות קולינאריות במסגרתם מקשר צוות החברה בין לקוחותיה שרוכשים משאית אוכל לבין גופים ציבוריים ומוניציפאליים, כמו עיריות, קניונים וארגונים נוספים, אשר מחפשים פתרונות הסעדה ניידים לירידים, אירועים והפקות. על מנת להקל עוד יותר על היזמים, קיימת גם אפשרות לתנאי מימון נוחים, ובמידה והלקוח מעוניין לבדוק תחילה לפרק זמן מסוים את כדאיות העסק – ניתן להשכיר את משאית האוכל לטווחי זמן שונים. וכמה זמן לוקח עד שהפודטראק מוכנה לפעולה? – אנחנו שואלים. מדובר בפרק זמן של עד שישים ימי עבודה, ולעתים גם פחות מכך, מרגע שבוצעה הזמנה למשאית אוכל ועד שהפודטראק שלכם תהיה מוכנה לפעולה, עם העיצוב, הציוד, האישורים, הרישיונות וכל ההיבטים הנלווים הדרושים להפעלתה. דני מוסיף ומספר שמשאיות האוכל מצוידות במיטב האבזור הנדרש, שמציג חדשנות ברמה עולמית – מבחינת תשתיות חשמל, חימום המים, הניידות, ושאר מערכות התפעול הנחוצות.
- יבואני הקנאביס מאיימים על ברקת: נפנה לבג"ץ
- כמה אתם באמת משלמים על ההלוואה שלכם - ואיפה הכי זול?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תסתכל גם בקנקן וגם במה שבתוכו: הציוד הנדרש בתוך הפודטראק
על מנת להבין יותר לעומק מהו הציוד הנדרש למשאית האוכל בהקשרים הקולינריים, פנינו לגיל שלום מחברת 'שרפשטיין מכונות מזון בע"מ'. גיל פותח את הפירוט לגבי הציוד דווקא במכונת גריל, שמהווה לדבריו אמצעי רב תכליתי, שמאפשר חימום של סוגי מזון רבים ושונים. במקרה של נקניקיות וכריכים, יש צורך גם במתקן לחימום הלחמניות, ואם יש צ'יפס בתמונה – כמובן שתזדקקו לצ'יפסר או מכשיר לטיגון עמוק. עוד חשוב להזכיר את נחיצותו של מקרר תעשייתי חזק וטוב, לשמירה על טריות מרבית, מכשירי צלייה בהתאם לסוג האוכל המדובר, טאבון – אם אתם מוכרים פיצות, וכמובן משטחי עבודה נוחים וכיור רחב ומעולה. וזה עוד לא הכל, מוסיף גיל, אצלנו תמצאו את כל הציוד ברמה הגבוהה ביותר, מבלנדרים ומכונות קרח, עד למטחנות בשר ומסחטות מיץ, והרבה מעבר לכך, ותקבלו ייעוץ מקצועי בהתאם לסוג האוכל הרלוונטי, כמובן.
בשורה התחתונה, ההשקעה בפודטראק היא אחת המשתלמות והנדרשות ביותר לעסקים שרוצים ליהנות מהחזר מהיר ומהרחבה של קהלי הלקוחות הפוטנציאליים. עדיין לא מאוחר מכדי להצטרף לבהלה לזהב שסוחפת את ארצנו עם עליית טרנד הפודטראקס, להשיק משאית אוכל ייחודית משלכם, ובדרך – ליישר קו עם תרבות אוכל הרחוב הפופולארית בערים הגדולות בעולם.
- 1.מאור 21/12/2020 01:17הגב לתגובה זוממש תודה מענין