שאול מרידור משרד התשתיות האנרגיה והמים
צילום: יח"צ

ניתוח, דעה או אג'נדה? משרד התקציבים תומך במיזוג סלקום וגולן על סמך ספקולציות

משרד התקציבים לא צריך ולא אמור להביע דעה על מיזוג בין סלקום וגולן תקשורת - זה לא התפקיד שלו. אבל שלטון הפקידים מייצר סמכויות נרחבות וכפולות; והכי חשוב - התזה של המשרד היא אנטי תזה לתזה הקודמת
ערן סוקול | (3)
נושאים בכתבה אג'נדה סלקום

החברות סלקום -0.3% וגולן תקשורת קיבלו ממשרד התקציבים באוצר אישור לביצוע המיזוג בינהן. סליחה, לא בדיוק אישור. הם קיבלו את "ברכת הדרך" מהמשרד. אין ל"ברכת הדרך" לעבודה/ חוות דעת של המשרד שום גושפנקה משפטית. זו עבודה שמוגשת לרשות התחרות ולמשרד התקשורת, אבל רשמית וחוקית זה סתם נייר. עם זאת, בפעם הקודמת שניסו סלקום וגולן להתמזג, משרד התקציבים נעמד על הרגליים האחוריות ולמרות תפקידו הלא רשמי מנע את המיזוג. הפעם במשרד חושבים אחרת והאמת שזה לא ממש ברור כי המצב לא השתנה מאוד. מה שהשתנה הוא שהתחרות החריפה המשיכה והחלישה מאוד את הגופים בשוק הסלולר. אז עכשיו שהם חלשים מאוד נותנים להם אישור, ולפני 5-6 שנם שהם היו חלשים פחות. אבל עם אותה סביבה תחרותית (פחות או יותר) אמרו להם לא.

המיזוג הזה הוא מבורך לדעתי. היה צריך להפעיל אותו לפני שנים. הממונה על ההגבלים צריכה למנוע מיזוגים רק אם הם פוגעים בצורה קשה בצרכן. זה לא המקרה. המיזוג הזה הוא נכון וצודק, אבל לא בגלל הטיעונים של משרד התקציבים בראשות שאול מרידור. הטיעונים של המשרד לא רלבנטיים, אפילו לא נכונים ובעיקר מביכים. במשרד מסבירים שהמיזוג עכשיו לא ייפגע בצרכנים כי יש את אקספון שהיא שחקנית של מחירים נמוכים. הלו? אתם רציניים. אקספון לגישתכם שהיא שחקנית פיצית עם 3% מהשוק תישאר עצמאית אחרי המיזוג בין סלקום וגולן? אתם לא מבינים שהשוק הולך לקונסולידציה. אי אפשר לקחת את המיזוג לאשר אותו ולא להתייחס להשפעות שלו על השוק. הקטנות ייבלעו על ידי הגדולים. אגב, זו היתה המטרה שלהם מלכתחילה - הם יצאו לשוק הזה בידיעה שלא ירוויחו בעסקים אבל ירוויחו מאקזיט לגדולות. גם גולן טלקום - היא לא הרוויחה בשוטף, אבל המודל שלה - רווח דרך אקזיט התברר כנכון. סלקום מוכנה לשלם כ-740 מיליון שקל על החברה הבקושי מאוזנת בגלל הלקוחות שלה - סלקום קונה נתח שוק. בהמשך יקנו גם את אקספון וכל מי שתעיז להפיל או לאיים על המחירים בשוק. כשהבקשות למיזוג יגיעו לשולחנה של הממונה על התחרות כבר לא תהיה לא היכולת לפסול מיזוגים בין גדולים לקטנים. אחרי המיזוג של סלקום וגולן, הסכר ייפתח. כל גדול יכול להתמזג/ לרכוש גוף קטן - כל הקומבינציות שתעשו לא יביאו אתם לגוף גדול מסלקום-גולן, אז כמובן שלא יהיה ניתן להפלות בין המיזוגים.  

אז למה לאשר את המיזוג? צריך לאשר את המיזוג כי המחירים נמוכים בכל קנה מידה עולמי והחברות מרוויחות יחסית בשוליים והן ממונפות. רווחת הצרכן היא הכי חשובה, אבל לא על חשבון השקעה בתשתיות ולא על חשבון רווחים "נורמליים" לחברות.    

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    משה 09/06/2020 12:19
    הגב לתגובה זו
    המחירים בסלולר יחזרו ל250-500 שקל לחשבון במקרה הטוב
  • 2.
    ריכוזיות. זו המילה (ל"ת)
    אני 09/06/2020 09:46
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    ברור כשמש 09/06/2020 09:30
    הגב לתגובה זו
    הם יתנו לו להיות מונופול חזק ובתמורה יקבלו בעתיד משרות בכירות בחברה העשירה שתיווצר, ככה עובדת השחיתות במדינה, היא ממוסדת ועמוקה