
פרשת פינחס: סיטואציות ייחודיות דורשות מענה ייחודי
פרשת פינחס מלאה בנושאים מגוונים לקראת כניסת עם ישראל לארץ המובטחת. בין הסיפורים מוזכר גם מאבקן של בנות צלפחד למען השוויון לאור חוסר הצד שנעשה עמהן. סיפורן הוא דוגמא למאבק שנשא פרי, ועשוי ללמד על הצורך בתיקון והתאמתם של חוקים לאחר חקיקתם.
לקראת הכניסה לארץ, מתקיים מפקד של בני ישראל, במטרה לחלק את הנחלות בארץ ישראל לפי שבטים ומשפחות, כשלבסוף ראש כל משפחה יקבל נחלה משלו. עם זאת, חלוקת הנחלות מעוררת בעיות, כשחמש אחיות פונות אל משה. האחיות, הן הבנות של צלפחד, שמת במהלך המסע במדבר ללא בנים, ובכך נותר ללא יורש. הבנות מבקשות לקבל את נחלת אביהן, "לָמָּה יִגָּרַע שֵׁם־אָבִינוּ מִתּוֹךְ מִשְׁפַּחְתּוֹ כִּי אֵין לוֹ בֵּן תְּנָה־לָּנוּ אֲחֻזָּה בְּתוֹךְ אֲחֵי אָבִינוּ".
טענות בנות צלפחד מועלות אל ה', שמקבל את טענותיהן, "כֵּן בְּנוֹת צְלָפְחָד דֹּבְרֹת, נָתֹן תִּתֵּן לָהֶם אֲחֻזַּת נַחֲלָה בְּתוֹךְ אֲחֵי אֲבִיהֶם וְהַעֲבַרְתָּ אֶת נַחֲלַת אֲבִיהֶן לָהֶן". טענות בנות צלפחד מביאות למהפכה משפטית וערכית. לפיה, מעתה במקרה שאין לאדם בנים, בנותיו הן שיורשות את נחלתו, במקרה שאין לו ילדים, כלל נחלתו עוברת לקרוביו. בהמשך, החוק גם עובר התאמות נוספות, בכדי לא ליצור מצב בו הבנות יזכו לנחלה כפולה, גם זו של אביהם וגם זו של הגברים אליהם הן נישאות.
סמל למאבק לשוויון זכויות מאבקן של בנות צלפחד ועמידתן אל מול משה והחוק, היה לסמל במהלך השנים למאבק לשוויון זכויות בכלל, ולנשים בפרט. אך בנוסף, הצלחתן מלמדת על הצורך והיכולת של הפרט להביא לשינוי חברתי. החוק מטבעו הוא כולל ומטרתו לתת מענה לסוגיה נרחבת, על כן, פעמים רבות אנשים או נושאים מסוימים עשויים "ליפול בין הכיסאות".
לכן, פעמים רבות נדרשות לעשות התאמות או הרחבות כאלו ואחרות, בכדי להטיב עם כלל האוכלוסייה. עם זאת, כפי שנעשה בסיפורן של בנות צלפחד לפעמים לא די בתיקון בודד היות והוא יוצר חוסר שיווין לצד השני.
הסיפור והמסר לצדו, חשובים במיוחד בימים אלו, כשחדשות לבקרים אנו נחשפים לאנשים רבים שמרגישים כי נפלו בין הכיסאות. בין אם זה אנשים או גופים שלא זכו למענקים על אף זכאותם או צרכם, ובין אם כאלה שמרגישים כי התקנות יצרו חוסר שיווין כלפיהם. לכן, לכן חשוב לזכור כי לעתים סיטואציות מיוחדות, דורשות מענה ייחודי.
מנגד, הסיפור של בנות צלפחד מזכיר גם את הצורך לבדוק, שבזמן שנעשים התיקונים וההתאמות, הן לא באות על חשבון אנשים אחרים, ובכך יוצרות חוסר צדק. כפי שקרה במספר אירועים שעלו לכותרות לאחרונה, בהם דווקא המענקים יצרו עיוותים וחוסר שוויון מכיוון שלא נעשו בהן התאמות.
- 3.פנחס כשמו כן הוא = פין חס ריחם על המין ונגאל (ל"ת)מאחר 10/07/2020 20:55הגב לתגובה זו
- 2.שני 10/07/2020 16:58הגב לתגובה זוהאשה נבראה מהצלע של הגבר והגבר נברא עפר מהאדמה .
- 1.יפה.. (ל"ת)דן 10/07/2020 16:33הגב לתגובה זו