רשות התחרות ממליצה על יבוא חופשי - ככה תהיה הוזלה של המוצרים
רשות התחרות ממליצה להקל על תנאי היבוא שמוחלים על יבואנים, על מנת להגדיל את הכדאיות הכלכלית ליבוא, להוזיל עלויות ליבואנים ולפתוח את השוק לתחרות. לפי ההמלצה שפורסמה היום, ברשות התחרות רוצים לאפשר ליבואנים לייבא מוצרים על בסיס הצהרה לפיה המוצרים המיובאים עומדים בתקינה הישראלית.
בהינתן וזה יהיה כך, ההצהרה תהיה בעל משמעות חוקית-פלילית, כאשר ברשות מעוניינים להקים מערך אכיפה שיוודא שסוחרים אינם עוברים על החוק. לטענת הרשות ה"הקלה באופן אכיפת התקנים הרשמיים תוביל להוזלת מחירי המוצרים לצרכן, הגברת התחרות והעלאת מגוון המוצרים המיובאים לארץ".
משטר אכיפת התקנים הוא מתיש ונוקשה במקרה הקל. יש לכך סיבה כמובן, אבל לא תמיד היא רלוונטית. זה נועד לוודא שמוצרים שנכנסים לארץ אכן עומדים בתקנים הרשמיים החלים עליהם ובכך מסייע בשמירה על בריאות הציבור ובטיחותו, הגנה על איכות הסביבה, הספקת מידע לצרכן ועוד. אבל דין חלב מקולקל, אינו דין של טלוויזיות באיכות ירודה.
כיום, כל מוצר מיובא עובר את מכון התקנים הישראלי (מת"י). כל דגם וכל מוצר חייב בתקינה חדשה. כלומר אם ייבאת שני מוצרי גינה מאותו המפעל, תצטרך תקינה נפרדת לכל אחד מהם – גם אם המפעל עומד בתקינה אירופאית.
השפעת המהלך על התחרות והמחירים
רשות התחרות בדקה את השפעת משטר אכיפת התקנים על היכולת של יבואנים לייבא מוצרים לארץ בקלות, בנוחות ובזול – שכללה שיחות עם יבואנים רבים ועם גורמים רלוונטיים אחרים כמו גם איסוף נתונים כמותיים ממכון התקנים.
לפי הרשות "משטר אכיפת התקנים בישראל משית על היבואנים עלויות משמעותיות הנחלקות לשני סוגים. האחד, עלויות ישירות שמשלם היבואן למעבדת הבדיקה עבור בדיקות הדגם, בדיקות המשלוח ובדיקות נוספות שנדרשות לעיתים. עלויות אלו מוערכות בכ-150 מיליון שקל בשנה.
"השני, עלויות עקיפות הנובעות ממשטר הבדיקות הקיים ובהן תשלומים שמשלם היבואן על אחסון המוצרים ממועד הגעתם לארץ ועד קבלת אישור המשלוח; עלויות שנובעות מהצורך של היבואן להחזיק מלאי גדול על מנת לצמצם את השפעת התמשכות הליכי הבדיקות; והימנעות מהזדמנויות עסקיות עקב חוסר וודאות בדבר מועד תחילת שיווק המוצר הנובע מזמני הבדיקה המשתנים", המשיכו ברשות והסיפו כי "עלויות אלו מתגלגלות בסופו של דבר לצרכן ומעלות את מחירי המוצרים בישראל".
ברשות אומרים כי זה יחסוך גם בעלויות אחסון רבות אבל גם יקל על יבואנים גדולים להביא יותר מוצרים, לאחר שאלה לא יצטרכו לעבור על כל מוצר ומוצר. בנוסף זה יסיר חסמי כניסה והתרחבות עבור יבואנים קטנים פוגעים בצרכן הישראלי פעמיים: ראשית, הצרכן הישראלי אינו נהנה ממגוון מלא של המוצרים. שנית, הצרכן הישראלי לא זוכה ליהנות מתחרות המחירים שיכלה להתפתח אם יבואנים נוספים היו נכנסים לתחום.
לכן ברשות התחרות ממליצים "לשנות את אופן אכיפת התקנים הרשמיים מאכיפה מקדימה לאכיפה בדיעבד באמצעות מתן אפשרות ליבואנים לייבא מוצרים על סמך הצהרת יבואן שהמוצרים עומדים בתקן. שינוי זה יקל במידה משמעותית על יבוא מוצרים לישראל וצפוי להוזיל את מחירם של המוצרים המיובאים ולהרחיב את המגוון שלהם".
יחד עם זאת, במקביל לצמצום דרישות הרגולציה יש לחזק את מערך האכיפה וכוח ההרתעה של הממונה על התקינה. יצירת מערך אכיפה אפקטיבי שיוכל לפעול במהירות ובחומרה כנגד מי שישווק מוצרים שאינם עומדים בדרישות התקן יבטיח הקלה על הנטל הרגולטורי מחד והמשך שמירה על האינטרס הציבורי בבטיחות ובריאות הציבור מאידך.
יוזמה יפה – נראה מה יצא
היוזמה הזו של רשות התחרות היא מבורכת. סוף-סוף אחרי שליטה בלעדית של יבואנים על מערך הייבוא לישראל, יש סיבה לאופטימיות. אבל אל תתרגשו עדיין. פרט למה שבאמת הכרחי, כמו מזון או תרופות, היבוא, כרגע, בתחתית סדר העדיפויות.
בכל מקרה, מי שיצטרך לאשר כזה מהלך, להקים מערך אכיפה ולסגור את כל הקצוות, אלה הפוליטיקאים. עד היום, היבואנים הגדולים הצליחו לחסום בוועדות הכנסת את התחרות ובכך תרמו אפקטיבית למחירים הגבוהים שמשלם הצרכן הישראלי ביחס למוצרים מקבילים בכלכלות אחרות.
האם ההמלצה של הרשות תשנה משהו? נקווה מאד שכן. השאלה היא למי יש זמן לזה בכלל עכשיו והאם הרגולטור סוף-סוף יחצה את הרוביקון שנקרא יבוא מקביל?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.וכל זה...גלעד 13/07/2020 07:53הגב לתגובה זו0 0בזמן שמדינות אחרות חוסמות את היבוא, חלם!סגור
-
אתה צריך להגיד תודה שמייצרים פה הייטק וסייבר ולארז 13/07/2020 13:42הגב לתגובה זו0 0כלכלה פרימיטיבית. זה מה שמכניס הרבה כסף לאוצר.סגור
-
3.זה מבוא לכלכלה נראה לירון 12/07/2020 23:44הגב לתגובה זו1 0יפה שהרשות התקדמה בחומר הלימוד ...סגור
-
2.עודף פקידות מיותרת - אפשר לסגור את מכון התקנים.d 12/07/2020 23:06הגב לתגובה זו1 0התקנים בעולם מספקים בטחון מלא. בארץ זה משכורת לבטלנים.סגור
-
1.נראה לכםחחח 12/07/2020 22:52הגב לתגובה זו0 0לעולם מכון התקנים והיבואנים הגדולים לא יסכימו. מה שהיה הוא שיהיה המחירים בישראל פי 2 עד 8 מצחיקים בחולסגור
- טען עוד
-
לא קראת את הכתבה. לא נוגעים בהם.רז 13/07/2020 13:42הגב לתגובה זו0 0.סגור