לשמור על הראייה לטובת הקריירה

למרות שליקויי ראייה כבר לא מהווים גורם שעלול לפגוע בהישרדות הפרט, עדיין יש להם השפעה משמעותית על איכות החיים. עם זאת, מסתבר שיש מקצועות בהם ראייה טובה היא הכרח, ופגיעה בראייה עלולה להפוך את בעל המקצוע למוגבל מבחינה מקצועית

במקצועות רבים ראייה טובה היא בסיס לקריירה מוצלחת
מעבר לפן האסתטי שמרבים לדבר עליו בהקשר של הסרת המשקפיים וגם הוא משפיע על ההצלחה המקצועית, ישנם מקצועות בהם ראייה טובה היא ממש הכרחית.
התחום הידוע ביותר שמצריך ראייה מעולה נוגע לכלל מקצועות התעופה, לרבות טיס, בקרה ופיקוח על טיסות ותנועה אווירית.

גם קריירה מבצעית במסגרת כוחות הביטחון, לרבות צה"ל, המוסד והשב"כ, המשטרה ומערך לוחמי האש – מצריכה חדות ראייה מקסימלית כחלק מהכשירות הכללית לשירות.
מקצוע נוסף בו ראייה בחדות מעולה מהווה תנאי בסיסי לקריירה הוא התחום הרפואי-כירורגי.  

לצד הרופאים המנתחים, גם עובדי הייטק ומתכנתים נדרשים לראייה מצוינת על מנת לתפקד שעות רבות מול המסך, מבלי לסבול מכאבי ראש כרוניים. 
בין בעלי המקצועות שנדרשים לראייה חדה ניתן למנות גם צלמים, שפים, מצילים, קבלני בניין ורבים אחרים.     

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ראייה טובה מהי?
ראייה טובה נמדדת לפי שלושה מדדים עיקריים:

  • חדות הראייה מרחוק: יכולתן של העיניים להבחין בפרטים הזעירים ביותר ברזולוציה גבוהה מרחוק, מתבטאת באמצעות שבר שקרוי על שם סנלן, רופא עיניים הולנדי שפיתח בשנת 1862 את התרשים המשמש עד היום לביצוע בדיקות ראייה.
בשבר סנלן, המונה מייצג את המרחק ממנו בוצעה בדיקת הראייה, ואילו המכנה הוא המרחק הממוצע ממנו אנשים בעלי ראייה תקינה יכולים לקרוא את השורה הקטנה ביותר בלוח המספרים והאותיות אותו הצליח הנבדק לקרוא.

כך, נבדק בעל חדות ראייה תקינה ('6/6'), יזהה ממרחק 6 מטרים אות שגובהה 8.7 מ"מ, ולעומתו אדם בעל חדות ראייה של 6/12 בלבד, יצליח ממרחק זה להבחין רק באות הכפולה ממנה בגובהה, אשר בעלי ראייה תקינה מסוגלים לזהות ממרחק של 12 מטרים.
 

  • חדות הראייה מקרוב: מקובל למדוד את חדות הראייה מקרוב באמצעות לוח ג'ייגר, עליו מופיעים תווים בגדלים שהולכים וקטנים, כשאת תוצאת הבדיקה מציינים בציון J1, J2, J3 וכך הלאה.
ככל שהמספר המופיע לצדה של האות J  קטן – כך הוא מייצג חדות טובה יותר של ראייה מקרוב.
  • רגישות הראייה לניגודיות:  יכולת הראייה לזהות אותיות במצבים בהם מתקיימת ניגודיות פחותה, כפי שקורה בתנאי תאורה ירודים.
בדיקת היכולת הזו מבוססת על לוח שעליו מופיעים תווים שמתבהרים והולכים, כך שהניגודיות ביניהם לבין הרקע הלבן פוחתת.

כיצד ניתן לשמר את איכות הראייה?
בראש ובראשונה, חשוב להיות מודעים לגורמי הסיכון העיקריים לפגיעה בראייה, כדוגמת יתר לחץ דם וסוכרת.

אם יש לך או לבני משפחתך סוכרת או יתר לחץ דם, מומלץ לבצע בדיקות ראייה באופן סדיר ותכוף, על מנת לאתר מחלות עיניים בשלבים המוקדמים שלהן, לפני שנגרם נזק.

בכל מקרה, מומלץ לבצע בדיקת ראייה אצל רופא עיניים לפחות אחת לשנה, גם למי שאינו סובל מגורמי סיכון למחלות עיניים.

בנוסף, יש להגן על העיניים מפני קרינת ה-UV  של השמש באמצעות משקפי שמש בעלות מסנן קרינה איכותי ותקני, ובמשקפי מגן בעת עבודה עם כלי ריתוך, כלים חדים ומסוכנים או במהלך אימוני ספורט אתגרי.

לבסוף ראוי גם לציין שהקפדה על תזונה בריאה ומאוזנת, פעילות גופנית סדירה והימנעות מעישון – חשובים אף הם לשימור איכות הראייה.

תרגילים לשיפור הראייה
אמנם כמעט ולא קיימות הוכחות מדעיות לכך שתרגילים שונים לשיפור הראייה אכן משיגים את מטרתם, אך ניתן להסתייע בהם כדי להפחית את המתח שנצבר בעיניים בעת עבודה ממושכת ומאומצת מול מסך.
לפניכם מספר תרגילי עיניים מומלצים:
 

  • תרגיל מיקוד הראייה: שבו בנוחות, הרחיקו את האצבע המורה למרחק של מספר סנטימטרים מהעין והתמקדו בה.
כעת הרחיקו את האצבע בהדרגה מהעין תוך שמירה על מיקוד, לאחר מכן הסיטו את מבטכם לעצם רחוק יותר, ואז התמקדו מחדש באצבע.
 
  • תרגיל שינוי טווחי המיקוד של הראייה: שבו בנוחות, החזיקו את האגודל במרחק של כ-10 סנטימטרים מהעין, והתמקדו בו למשך 15 שניות.
הסיטו את העיניים לעבר חפץ שמצוי במרחק של 10 מטרים או יותר מהמקום בו אתם יושבים, התמקדו בו למשך 15 שניות, ואז התמקדו מחדש באגודל.
 
  • תרגיל תנועת השמונה: הישארו לשבת, ומקדו את מבטכם על הקרקע, במרחק של כשלושה מטרים קדימה.
עקבו אחר תנועת שמונה דמיונית במרחק זה עם עיניכם למשך כשלושים שניות, ולאחר מכן חזרו על התרגיל בכיוון ההפוך.

איך לתת לעיניים לנוח באופן אופטימלי לפי שיטת 20-20-20?
על מנת למנוע עייפות ועומס על עיניכם, רצוי לאפשר להן לנוח.
על פי שיטת 20-20-20, במהלך עבודה מאומצת מול מסכים או בעת קריאה, מומלץ לאפשר לעיניים הפוגה של 20 שניות אחת לעשרים דקות.

הפוגה זו מתבצעת באמצעות התמקדות בחפץ המצוי במרחק של עשרים מטרים לפחות ממקום בו אתם נמצאים, למשך 20 שניות, ומפחיתה את המתח בשרירי גלגל העין.
עוד מומלץ למצמץ לעתים קרובות על מנת ללחלח את העין, או להשתמש בטיפות עיניים המשמשות כדמעות מלאכותיות במצבים של יובש.
עצימתן של העיניים למשך עשר שניות לפחות היא דרך נוספת לאפשר הפוגה במצבים בהם קיים מתח בעיניים.

בעת עבודה מאומצת מול מסכים מומלץ לאפשר לעיניים הפוגה של 20 שניות אחת לעשרים דקות.


טיפולי לייזר לתיקון הראייה
פנינו לד"ר יואב נחום מהמרכז הרפואי 'אסותא אופטיק' להסרת משקפיים בלייזר, על מנת להבין מהם טיפולי הלייזר לתיקון הראייה המתקדמים והמומלצים ביותר שמוצעים כיום.
ד"ר נחום מסביר שטיפולים אלו מתבצעים בארץ ובעולם מזה עשרות שנים, כשמדי שנה עשרות אלפי מטופלים מצליחים בזכותם להיפרד מהמשקפיים או מעדשות המגע לצמיתות.
כיום, הודות למכשירי הלייזר המתקדמים והמדויקים יותר מאשר בעבר והניסיון הרב שנצבר בתחום – הסרת משקפיים הפכה לפרוצדורה פשוטה ויעילה מתמיד.
לדברי ד"ר נחום, ניתוחי LASIK ו- PRK  הם שני סוגי הניתוחים הנפוצים בתחום, כשלכל אחד מהם תתי סוגים ספציפיים בעלי שמות רפואיים נפרדים.



ניתוחי PRK  ו-LASIK  הם שני סוגי הניתוחים הנפוצים בתחום תיקון הראייה

ניתוחי PRK ו- LASIK  וההבדלים ביניהם
בניתוח PRK (Photorefractive Keratectomy) שמיועד לסובלים מקוצר ראייה, מתבצע אידוי באמצעות לייזר של הקרנית בחלקה החיצוני של הקרנית, שנמשך כדקה בלבד לכל עין.
משך ההחלמה הממוצע הנו שלושה ימים, במהלכם סובלים חלק מהמנותחים מכאב, גירוי בעיניים, רגישות לאור ודמעת, כשהראייה מתחדדת בהדרגה בתוך מספר שבועות.

לעומת זאת, מסביר ד"ר נחום, בניתוח LASIK, (LASER Assisted in-situ (Keratomileusis,מבצעים חיתוך והרמה של שכבה בעובי כעשירית מ"מ מהקרנית באמצעות לייזר מדויק מסוג Femtosecond.
לאחר מכן, מאדים בלייזר רקמה בעומק הקרנית, ואז מכסים אותה בחזרה עם פרוסת הקרנית שהורמה.
הליך זה מתאים לטיפול בקוצר ראייה, רוחק ראייה ומצילינדרים גבוהים, אך אינו מותאם לבעלי קרנית דקה או מספר גבוה מאוד במשקפיים.

יתרונו של ניתוח ה-LASIK בכך שתופעות הלוואי אחריו לרבות הכאב פחותות משמעותית מאשר בהליך ה-PRK, והתחדדות הראייה מושגת ברוב המקרים בתוך ימים ספורים בלבד מתום הטיפול.

תמרורים אדומים שמחייבים פנייה דחופה לרופא עיניים
ישנם מצבים שנחשבים למקרי חירום רפואיים, שעלולים לגרום לפגיעה בראייה עד כדי עיוורון, ומצריכים פנייה לטיפול רפואי דחוף.
הנה מספר תסמינים שמשמשים כתמרורים אדומים, אשר עם הופעתם יש לפנות בדחיפות לרופא עיניים:

  • הבזקי אור וגופים שטים בעין: תסמינים אלו עלולים להצביע על מצב חירום רפואי של קרע ברשתית, שעלול לגרום לעיוורון על רקע היפרדות רשתית, בהיעדר טיפול מתאים.
  • הצטמצמות שדה הראייה: תסמין חמור שעלול להצביע על היפרדות רשתית וחדירה של נוזלים מבעד לקרע ברשתית, חסימה בכלי הדם באזור עצב הראייה או הרשתית ומצבים רפואיים חמורים נוספים.
  • ירידה חדה ופתאומית באיכות הראייה: תסמין זה עלול להצביע על חסימות בכלי הדם המגיעים לרשתית או לעצב הראייה, ומחייב פנייה לקבל טיפול רפואי על מנת למנוע נזק בלתי הפיך לראייה.
 
לסיכום, חשוב להקפיד לשמור על הראייה שלנו, הנכס היקר ביותר שיש לנו, בין אם זה למטרות קריירה, שיפור איכות החיים או גם כמובן, כדי לראות היטב את האנשים היקרים לנו ביותר.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות