מערכות חימום תת רצפתיות – מה יותר משתלם: על בסיס מים או חשמל?

מערכות חימום תת רצפתיות מהוות מוצר מבוקש מאוד בישראל, הודות לכך שהן מאפשרות הפצת חום נעימה במיוחד במידה שווה בכל רחבי הבית, ומשפרות משמעותית את איכות החיים

ניתן לחלק את מערכות החימום התת רצפתיות לשני סוגים עיקריים: אלו שמבוססות על גופי חימום חשמליים, ולעומתן מערכות מים שמופעלות על ידי משאבות חום. במאמר הבא נסקור את הבדלים בין שתי המערכת מבחינת כדאיות כלכלית וטכנולוגית ותצרוכת האנרגיה בטווח הארוך.

ההבדלים הטכנולוגיים בין מערכות חשמל ומים
מערכות חימום תת רצפתיות חשמליות, פועלות באמצעות גופי חימום חשמליים המונחים מתחת לריצוף או לפרקט, על מנת לחמם את כל חלקי הבית.
הטמפרטורה הרצויה מווסתת באמצעות בקרי אקלים הפועלים באופן רציף לאורך כל שעות היממה, בעוד שהחום המופץ עולה באופן טבעי מעלה, ושומר על חמימות אחידה ויציבה בחללי הבית השונים.

לעומת זאת,  מערכות חימום תת רצפתיות על בסיס מים, פועלות באמצעות מים חמים המוזרמים כל העת במעגל סגור בצינורות שמפוזרים מתחת לרצפה.
טמפרטורת המים במערכות אלו מווסתת על ידי תרמוסטט מרכזי, ונשלטת בכל שעות היממה על ידי בני הבית, וגם הן יוצרות חימום אחיד ונעים שמתפזר באופן שווה בין החללים השונים במבנה. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות


בחימום תת רצפתי החום עולה מעלה, ושומר על חמימות אחידה, מווסתת ויציבה בחללי הבית השונים.

עלויות ההתקנה והמוצרים
מערכת חימום תת רצפתית על בסיס מים ומשאבות חום, יקרה יותר, כמעט פי שניים, ביחס למערכת על בסיס חשמל.

זאת היות והיא מורכבת מאביזרים יקרים, בעלי עמידות מצוינת בפני בלאי ושינויי טמפרטורות תכופים, כמו גם בפני שחיקה ואבנית.
ההנחה הרווחת היא שמערכת חימום תת רצפתית על בסיס מים מחזירה את ההשקעה עם השנים, בתוך טווח זמן שנע בין 3-4 חורפים, בתלות בגודל הבית והאזור בו הוא ממקום בארץ.

עלויות ההתקנה והמוצר הגבוהות יותר במערכות חימום תת רצפתיות על בסיס מים, מתקזזות עם תצרוכת האנרגיה הנמוכה משמעותית ביחס למערכות החשמליות.
במידה וישנה צנרת חימום קיימת אשר מופעלת עי אנרגית סולר, גז או אחרת – ניתן להסב אותן ולנצלן לשימושה של מערכת החימום על בסיס משאבת חום.


במידה וישנה צנרת קיימת של סולר או גז ניתן להסב אותה לשימושה של מערכת החימום על בסיס מים.

אחזקה שוטפת: תצרוכת החשמל, תיקונים ואחריות
על מנת להבין את היקפי עלויות האחזקה השוטפת, שוחחנו עם אורן כספי, מחברת כספי מערכות חימום.
אורן מסביר לנו שעלויותיהן המשוערות של הוצאות האחזקה במערכת חימום תת-רצפתיות, נאמדות בסכום של 500-400 לחודש הפעלה רציפה, לבית של כ 100 מר, ובהתאמה לבית גדול יותר.
מבחינת תצרוכת החשמל, שני הסוגים של מערכות החימום התת רצפתיות מיישמים את עיקרון שימור האנרגיה, ופועלים תוך ניצול מרבי של תכונות הבידוד בבית.
בנוסף, ההערכה היא ששני סוגי המערכות פועלות בטווח של כמה שעות במהלך יממה מלאה, הודות לבקרת האקלים המובנית בהן.
מערכות חימום תת רצפתי מבוססות מים ומשאבות חום, צורכות כ 25% חשמל בלבד, ביחס למערכות החשמליות, הפועלות עם גופי חימום חשמליים.
עלות החימום המדויקת מושפעת מהספק המשאבה, מספר שעות פעילות ממוצעת ביממה, טמפרטורת החימום הרצויה לדיירי הבית כמו גם מרמת והבידוד, המשפיעה על קצב איבוד החום, מגובה החלל הפנימי, ומיקום גיאוגרפי של הבית.

אז כמה עולה לחמם את הבית לעונה?
לדברי אורן, כשמשקללים את הנתונים השונים, ההערכה המשוערת עומדת על חודשית של 800-1000 שח לחימום בית בשטח של 200 מ"ר, במערכות חימום על בסיס מים, לעומת כ-4000 שח לחודש במקרה של מערכת חשמלית.
מבחינת השירות, מערכות חימום תת רצפתיות על בסיס מים מבית כספי מערכת חימום, מגיעות עם אחריות מלאה לשלוש שנים, שתקפה גם למשאבות החום המותקנות בהן.


חימום רצפתי על מים יעלה כ-2100₪ לחודש לבית של 200 מ"ר – לעומת 3000₪ במערכת חשמלית.

הפן האקולוגי
לדברי אורן, מערכות חימום תת רצפתיות על בסיס מים ומשאבות חום, נחשבות לירוקות ואקולוגיות, הודות לכך שהן חסכניות בתצרוכת האנרגיה, אינן מזהמות הרבה פחות את האוויר וידידותיות לסביבה.

בתקופתנו, בה המגמה הירוקה משפיעה הן על המגזר העסקי וענפי התעשייה השונים והן על הצרכן הפרטי, לאור שינויי האקלים הגלובליים המדאיגים שכולנו עדים להם – מדובר בקריטריון בעל חשיבות עצומה.

הפן הבריאותי
כל מערכת החימום התת רצפתי מאפשרות הקרנת חום שאינו מייבש, בשונה ממזגנים ושיטות חימום אחרות, מסביר לנו אורן, מה שמהווה יתרון בריאותי חשוב לכלל האוכלוסייה ובפרט לילדים ולאנשים הסובלים מנטייה לבעיות נשימה ולאסטמה.
בנוסף, חשוב להיות מודעים לכך, שמערכות חימום תת רצפתי חשמליות פולטות קרינה אלקטרומגנטית בלתי מייננת.

קרינה זו אמנם עומדת בתקן המרבי, אך אם מצרפים אותה לזו שנפלטת מיתר מכשירי החשמל בבית, כמו טלפונים ניידים, מתקני ויי-פיי, טלוויזיות, מכשירי מיקרוגל ועוד – מגיעים לערכים שעלולים להיות גבוהים למדיי.
לעומת זאת, מערכות חימום על בסיס מים אינן פולטות קרינה כלל, והן נחשבות לבטוחות לחלוטין מבחינה בריאותית.


חימום רצפתי על בסיס מים אינו פולט קרינה כלל, ונחשב לבטיחותי לחלוטין מבחינה בריאותית.

השוואה למערכות חימום אחרות
מחיר הפעלתה של מערכת חימום תת רצפתי על בסיס מים דומה מאוד לזה של הפעלת מזגן באותו אזור חימום.
כמובן שמערכת חימום תת רצפתי מעניקה חום שאינו מייבש, ולכן גם איכותי ובריא יותר מאוויר המזגנים החם והיבש.
זאת ועוד: החימום התת רצפתי יעיל יותר במקרים של טמפרטורות נמוכות במיוחד, שהמזגן לא תמיד מצליח להתמודד עמן (ולכן המערכת התת רצפתיות פופולאריות כל כך בארצות אירופה ובמדינות קרות נוספות).
לעומת זאת, החימום באמצעות רדיאטור יקר הרבה יותר (1.1-1.37 ₪ לשעה לחימום חדר קטן), מהירות החימום שלו איטית באופן משמעותי והוא מצריך מקום אחסון בעונות בהן אינו נמצא בשימוש.
עלויות ההסקה בקמין עץ מגיעות לכ-600-1200 ₪ לחודש.
קמיני גז ונפט יקרים אף הם.
 
לסיכום – ההבדלים בין עלויות התפעול ותצרוכת החשמל של אמצעי החימום השונים מגיעות לסכומים בלתי מבוטלים, ובין אם מדובר בחימום לבית פרטי או לעסק – כדאי מאוד לבחון היטב את הפרמטרים השונים לפני שמשקיעים.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות