פרשת השבוע
צילום: פרשת השבוע
פרשת השבוע

פרשת לך-לך: לפעמים הפתרון הכי טוב הוא להפריד כוחות

לוט ואברהם צוברים רכוש רב במסע שלהם דבר שמתחיל לעורר בעיות, אברהם מזהה את הסיטואציה ומציע ללוט להיפרד לפני שהדברים יפגעו ביחסים המשפחתיים בניהם; מה אפשר ללמוד מהפתרון של אברהם ביחס לסכסוכים בין שותפים? 
איתן גרסטנפלד | (5)

פרשת לך-לך, עוסקת בתיאור תחילת קורות חייו של אברהם, ותחילתה בציווישל ה' אליו לעזוב את מולדתו. אברהם אורז את כל רכושו יחד עם אשתו שרי ואחיינו לוט, ויחד הם יוצאים למסע משותף לארץ כנען, "וַיִּקַּח אַבְרָם אֶת־שָׂרַי אִשְׁתּוֹ וְאֶת־לוֹט בֶּן־אָחִיו וְאֶת־כָּל־רְכוּשָׁם אֲשֶׁר רָכָשׁוּ וְאֶת־הַנֶּפֶשׁ אֲשֶׁר־עָשׂוּ בְחָרָן וַיֵּצְאוּ לָלֶכֶת אַרְצָה כְּנַעַן".

התורה מספרת כי במהלך המסע, לוט ואברהם צברו רכוש רב דבר שמתחיל להוות בעיה ולהעכיר את האווירה, "וְלֹא־נָשָׂא אֹתָם הָאָרֶץ לָשֶׁבֶת יַחְדָּו כִּי־הָיָה רְכוּשָׁם רָב וְלֹא יָכְלוּ לָשֶׁבֶת יַחְדָּו". הדבר מתבטא במריבות בין הרועים של אברהם ולוט, "וַיְהִי־רִיב בֵּין רֹעֵי מִקְנֵה־אַבְרָם וּבֵין רֹעֵי מִקְנֵה־לוֹט".

הריב בין הרועים מביא את אברהם להקדים תרופה למכה ולהפריד כוחות מאחינו, "וַיֹּאמֶר אַבְרָם אֶל־לוֹט אַל־נָא תְהִי מְרִיבָה בֵּינִי וּבֵינֶיךָ...כִּי־אֲנָשִׁים אַחִים אֲנָחְנוּ". ההתנהלות של אברהם, מוכיחה את עצמה במבחן המציאות וההצעה אכן מתקבלת מצדו של לוט ובהמשך אנחנו מתוודעים לכך שהקשר ביניהם נותר טוב (סיפור סודם).

> לכל פרשות השבוע

ההתנהלות של אברהם היא מופת של פתירת סכסוכים. ראשית, הוא מזהה את הריב בין הרועים ומחליט לגדוע אותו לפני שיתפתח לסכסוך אישי בינו לבין לוט. שנית, הוא מציע פתרון אופרטיבי, בדמות חלוקת שטחים בניהם, כלאחריה כל אחד יפנה לדרכו. בנוסף, הוא נותן ללוט זכות ראשונים בבחירת השטח אליו הוא יפנה, ובכך מקל עליו לקבל את ההחלטה.

כסף או רכוש עמדו במרכזם של מאבקים גדולים לאורך ההיסטוריה ונראה כי הם מלווים אותנו משחר הימים. לפעמים, שותפים שחולקים אינטרס ורכוש משותף, ממשיכים לפעול יחד מכוח האינרציה על אף הפערים שמתגלעים ביניהם. סיפור אברהם ולוט עשוי להאיר באור מעט אחר את כל אותם הסיפורים, ולהציע פתרון אפשרי לחלקם.

למרות שלפעמים ניתן ואף רצוי, לפתור בעיות מבלי לפרק את השותפות, יש מקרים רבים שהפערים בין הצדדים כל כך גדולים ובלתי ניתנים לגישור, בהם הפרדת כוחות מוקדמת עשויה לפתור בעיות, ולמנוע משקעים וסכסוכים בהמשך. אך לא די בהחלטה על הפרדת כוחות, אלא יש צורך בנכונות של הצדדים לקבל ולהציע פתרון. פתרון טוב, יכול להתבסס על הצעה מצד היוזם המעניקה לשני יתרון ותחושה טובה ולצאת בלי תחושות רעות.

> לכל פרשות השבוע

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    לא משנה 01/11/2020 08:08
    הגב לתגובה זו
    הפקידי ממשל צברו הרבה רכוש ושליטה וממש לא משנה מי בראש. אפילו היום בזמן קורונה הם דואגים לאינטרסים הפרטים שלהם ולא לאינטרס של העם.
  • 4.
    דרור 31/10/2020 07:20
    הגב לתגובה זו
    למען עתידנו איך צריך להסביר לכנופיה שסובבת את ביבי "לכו לכם מכאן" כי אתם מזהמים והורסים את החברה הישראלית ומקלקלים את דור העתיד בבורות ובגסות .
  • 3.
    יה 30/10/2020 18:51
    הגב לתגובה זו
    תמיד טוב לקרא את הפרשנות שלכם לפרשת השבוע...תודה
  • 2.
    שבת שלום (ל"ת)
    דן 30/10/2020 15:46
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אילן 30/10/2020 10:44
    הגב לתגובה זו
    תודה רבה!