הונאת המס הגדולה בהיסטוריה: איך הפך רוברט סמית' למיליארדר?
רוברט אפ. סמית' הוא גאוות הקהילה השחורה בארה"ב. הוא ידוע כתורם למוזיאון הסמית'וניאן, קרנגי הול, מחקר לסרטן, ואף השפיע על אופן חלקות הכספים של הממשל האמריקאי, כשביקש משר האוצר סטיב מנוצ'ין ואיוונקה טראמפ – הבת של – להקציב 10 מיליארד דולר לסיוע ללווים משוכנות מעוטות יכולת. בשנה שעברה אפילו שילם ל-400 בוגרי קולג' את הלוואות הסטודנטים שלהם. טוב הוא בהחלט יכול להרשות לעצמו, לפי פורבס, הונו האישי של סמית' מוערך ב-5 מיליארד דולר, אותו עשה באמצעות קרן הון סיכון מהגדולות בעולם.
על פניו, סיפורו של סמית' הוא באמת סיפור סינדרלה אמריקאי קלאסי. הרצון שלו להצליח מעולם לא הוטל בספק. כילד הוא גדל בדנבר שלאחר סיום ההפרדה הגזעית, ורכש השכלה טובה בשכונות לבנות, אליהם נאלץ לנסוע קרוב לשעה לכל כיוון. כמו כל סיפור סינדרלה טוב, הוא קיבל תואר ראשון באוניברסיטת קורנל היוקרתית, ובהמשך תואר שני באוניברסיטת קולומביה. ולאחר סיבוב בכמה חברות גלובליות, הגיע לבנק ההשקעות גולמן זאקס כמנהל השקעות.
שם הסיפור קיבל את התפנית. ב-1997 פגש סמית' ברוברט ברוקמן, בעלים של חברת תוכנה בשם יוניברסל מערכות מחשוב (Universal Computer Systems). סמית' התלהב מהמודל של החברה, שהתרכז ביצירת מספר מצומצם של מוצרים, אבל כאלה שנעשו היטב.
בהמשך, ברוקמן הפך למשקיע הראשון הגדול של סמית', משהו שכל בנקאי השקעות חולם עליו. בין השניים נוצרו קשרי ידידות ואמון, שבעקבותיו הגיעה גם הצעה שלסמית' היה מאוד קשה לסרב לה. הוא הציע לסמית' להקים קרן בהיקף של 1 מיליארד דולר – במושגים של היום מדובר על קצת יותר מ-1.5 מיליארד דולר – שלימים תיקרא ויסטה אקוויטי.
ברוקמן הציב לסמית' יעדים מאוד ברורים ובעצם יצר לו כלוב מזהב בדמות של עסקה בהזדמנות חד פעמית – או בתרגום חופשי מאנגלית: קח או לך. אחת מהדרישות בעסקה הבלתי ניתנת לשינוי הייתה שמחצית מהרווחים של הקרן יושמו בחשבון בנק מחוץ לארה"ב היות וברוקמן רצה להימנע מלהגיע לבתי משפט בארה"ב בכל מקרה של בעיות רגולטוריות או סכסוכים עסקיים.
האסטרטגיה של השניים עבדה טוב. באתר של הקרן, כתוב כי ויסטה מתמחה בחברות תוכנה ומושקעת בלמעלה מ-58 מיליארד דולר. אבל ב-2013 כבר החלו בעיות, כשמס ההכנסה האמריקאי, ה-IRS – אחד מהגופים הממשלתיים ממנו האמריקאים הכי מפחדים – החל לבדוק את חשבונותיו של סמית'.
בסוף חקירה מקיפה התגלו בחשבון למעלה מ-2 מיליארד דולר, במה שהרשויות בארה"ב מכנים כהעלמת המס הגדולה בהיסטוריה. סמית' שנחקר בפרשה, ושיתף פעולה עם החוקרים, הגיע עמם להסכמה כי יחזיר כ-140 מיליון דולר. ההסכם הוביל להודעה כי הוא לא יועמד לדין בפרשה. זאת, למרות הביקורת לפיה הרשויות מגנות על אדם שחשוד בפלילים ולקח חלק פעיל בהסתרת הכסף מקבל רק קנס בסופו של דבר.
עם זאת, השוק האמריקאי שלא אוהב מעלימי מס, כבר החל להעניש את החברה, כשבשבוע שעבר היא איבדה 100 מיליון דולר להשקעות של קרן פנסיה גדולה בניו מקסיקו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.לא כתוב כלום בכתבה. מה הבעיה? (ל"ת)יוני 16/11/2020 07:27הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.הבנקים חומסים את כולם בשם האח הגדולרק מזומן 15/11/2020 19:40הגב לתגובה זו0 0יודעים עליך הכל.בהינתן חוב ההוצאה לפועל תמיד לצד הבנק.רבית לחשבונות אפס לחובות פי מאה.הדפסת כסף שלא מגיע לציבור.הכל במחשכים ובחוסר שקיפות.הרצת מניות נוסטרו.ומעקב אחרי לקוחות.צריל עוד ביטקויין כאלטרנטיבה.סגור
-
1.זה לא הונאה,?והבנקים המרכזיים 15/11/2020 17:34הגב לתגובה זו3 0הונאה של החייםסגור