מוד'יס משאירים עדיין את הדירוג על A1, אבל חוששים מהמצב הפוליטי

במוד'יס מפרגנים להייטק המקומי וחוששים מהפוליטיקה המקומית
 | 
telegram
(4)

חברת הדירוג מוד'יס משאירה אומנם את דירוג האשראי של ישראל על A1, אבל הכלכלנים מעלים חששות בעיקר בנוגע למצב הפוליטי. הניקוד של ישראל בפרמטרים שונים שקשורים לממשל ירדו והדאגה ממשבר פוליטי עלתה. "הורדת הניקוד במספר פרמטרים שקשורות לרשויות השלטון הינה לאור ירידה באפקטיביות המדיניות התקציבית בשנים האחרונות והעניינים הפוליטיים הפנימיים".

במודי'ס מסמנים את ההייטק כקטר הצמיחה וכממריץ של הכלכלה המקומית. כמו כן כלכלני חברת הדירוג מביעים הערכה על יכולתה של הכלכלה המקומית להתמודד עם משברים חיצוניים, כפי שהיה במשבר של 2008-2009 - מש/בר ששטף את העולם, אך פגע בישראל באופן יחסית מועט. 

במילים אחרות, הכלכלנים משאירים את הדירוג, אך מספקים סוג של אזהרה בגל המצב הפוליטי ועל רקע הליכה לבחירות בפעם הרביעית בתוך שנתיים. עם זאת, נראה שמוד'יס לא יכולה באמת להוריד את הדירוג של ישראל. השנה האחרונה על רקע משבר הקורונה פגעה בכל הכלכלות בעולם. באופן יחסי ישראל נמצאת במצב טוב ביחס לאחרות, והפחתה אצלנו היתה כמעט ומחייבת להפחית במקומות נוספים בעולם. בפועל, הדירוג האמיתי של כולם הורע, אבל באופן יחסי ישראל לא ירדה לעומת אחרות, ולכן, למרות ההרעה הכלכלית, הכלכלנים של מוד'יס לא הורידו את הדירוג. העניינים הפוליטיים אומנם מבטאים סכנה ואיום אמיתי על ההמשך, אך לרוב חברות הדירוג לא מתייחסות אליהם כנדבך כבד משקל.

כותרת ראשית

- כל הכותרות


מתחשבת בעוצמת המשק ובכלכלת ההייטק המקומית ובנתונים היחסיים   

שר האוצר ישראל כ"ץ אמר בתגובה לפרסום הדוח כי "החברה מאמינה בעוצמת המשק הישראלי וביכולתו להתאושש במהירות מהמשבר. בנוסף, מציינים לחיוב את המדיניות המאקרו כלכלית של מדינת ישראל ואת הסיוע הניתן על ידי המדינה לאזרחים. אמשיך לסייע ולהעמיד פתרונות לבעלי העסקים, העצמאים והשכירים בתקופה זו, ובמקביל אקדם את אישור את תקציב לשנת 2021 לצד שורת חוקי הסדרים ורפורמות שיטיבו עם הכלכלה ועם אזרחי מדינת ישראל".

נקודות החוזק של ישראל כמעט ולא נפגעו

למתבונן מהצד נדמה לפעמים שמדובר במדינה אחרת: מצד אחד הדיווחים בישראל על עומק המשבר הכלכלי, מימדי האבטלה והפגיעה הקשה בענפים כלכליים, החוב הציבורי המזנק לנוכח השיתוק הפוליטי והיעדר תקציב מדינה; ומצד שני השקל בשיא מול המטבעות הזרים וחברות דירוג האשראי ממשיכות להעניק לממשלת ישראל דירוג אשראי גבוה, המאפשר לה להמשיך ולגייס חובות בחו"ל בשיעורי ריבית קרובים לאפס.

הסבר אפשרי לסתירה לכאורה הזו מספקת חברת דירוג האשראי הבינ"ל מודי'ס, שפסרמה בסוף השבוע דוח מפורט על כלכלת ישראל.

התשובה הקצרה היא שמצב הכלכלה הישראלית, עם כל הקשיים, עדיין טוב יחסית לזה של מרבית המדינות המפותחות, בדגש על מדינות בעלת דירוג אשראי דומה לזה של ישראל. לא רק זו גם בהשוואה למצבה ערב המשבר הקודם ב-2008 מוצאת מודי'ס שיפור משמעותי במספר קריטריונים מרכזיים. נקודות החוזק של הכלכלה הישראלית ובראשן ההייטק ומאזן התשלומים - כמעט ולא נפגעו במהלך המשבר ונקודות החולשה אינן בעלות משקל מכריע בדירוג. מקריאת נימוקי הדירוג אפשר להעריך בזהירות כי גם מערכת בחירות נוספת לא תשנה מהותית את ההערכה של מודי'ס ולא תפגע פגיעה של ממש בדירוג האשראי.

ויש גם הסתייגות. דירוג האשראי של ישראל במודי'ס נמוך  בדרגה אחת מהדירוג של ישראל ב-S&P. בעבר מודי'ס הייתה תחת לחץ להעלות את הדירוג כדי להשוות אותו לזה של S&P - אבל מאז משבר הקורונה מודי'ס חזרה בה מהכוונה להעלות דירוג אשראי, בצעד שיכול להעיד על היפוך מגמה. כך או כך, מבחינת מודי'ס הורדת דירוג אשראי לישראל כעת, תפתח פער של שני דירוגים לעומת S&P ולכן אפשר להניח שבמודי'ס נוקטים משנה זהירות לפני החלטה כזו.

דירוג אשראי נועד לספק תשובה לשאלה פשוטה: מה ההסתברות שמדינה לא תחזיר את חובותיה במועד. כדי לענות על השאלה הזו בנו חברות דירוג האשראי מתודולוגיה מורכבת שמודדת את יכולתה ורצונה של המדינה לפרוע את חובותיה בפרמטרים שונים: עוצמת הכלכלה, איכות מוסדות הממשל, מדיניות ניהול החוב ועמידות המשק לזעזועים חיצוניים.

מבין ארבעת הפרמטרים המרכזיים שמרכיבים את הדירוג זוכה ישראל לניקוד גבוה מהדירוג הכללי שלה בפרמטר של צמיחה כלכלית. ישראל מקבלת ניקוד זהה לדירוג הכללי שלה בפרמטר של איכות הממשל וניקוד נמוך מהדירוג הכללי שלה בפרמטרים של גובה החוב והסיכונים השונים ובכללם הסיכון הפוליטי - ועדיין למרות הניקוד הנמוך, רמת הסיכון הפוליטי בישראל אינה גבוהה מזו של החציון של המדינות בעלות דירוג דומה לשלה - להערכת מודי'ס

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    אין הגיון שהסיכון בלקנות
    אנונימי 06/12/2020 10:18
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אגח של ישראל או מדינות אחרות לא עלה, הרי זה מה שחברות הדירוג מדרגות את הסיכון, ואם התפרצה מגפה עולמית שגרמה לאבטלה עולמית, הרי ברור שהסיכון עלה, זה רק מראה כמה לא חשוב זה חברות הדירוג, ולמי שחושש שאם יורידו את הדירוג אז יהיה יותר קשה לגייס חוב, אז רק לידיעה רק 7.5 אחוז מהאגחים נרכשים בחו"ל הרוב נרכש על ידי בנק ישראל, שמקסימום ירכוש עוד 7.5 אחוז במידה ויורידו את הדירוג.
    סגור
  • 3.
    מדובר בקומבינה.מזמן היו צריכים להוריד את הדירוג
    ע 06/12/2020 09:41
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הכל על הפנים באמת בפנים הסבל והכלכלה לתא המשפחתי קטסטרופלי ונראה מזוייף מבחוץ כאילו הכל טוב. אנחנו עובדים יפה בעניים על חברת הדרוג
    סגור
  • 2.
    הדולר ימשיך להתרסק השבוע לצערנו (ל"ת)
    אבא של שחקן מעוף 06/12/2020 09:27
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 1.
    צודקים שהשאירו רמת דירוג נמוכה
    הנביא 06/12/2020 06:36
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אין סיבה לשירוג A3. A1 זה מוצדק, אך לדעתי ,B2-3 היה יותר מתאים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות