איך השפיעה המגפה על הגיוסים והאקזיטים בהייטק הישראלי ב-2020?

שיא בגיוסים של חברות ישראליות בבורסה, 578 עסקאות בהיקף כולל של 10 מיליארד דולר ועלייה של 27% בהון המושקע - כך עולה מדוח ההיי-טק של IVC ומיתר לשנת 2020; דוח מקביל של PWC מצביע גם על המשך ההשקעות בהייטק הישראלי
 | 
telegram
(1)

אם לקראת סוף הרבעון הראשון של 2020 ותחילת הרבעון השני, מישהו היה בא ואומר לנו שבסיכום השנה מספר העסקאות בהייטק הישראלי יעלה ב-14% לעומת שנה קודמת וההון המושקע יעלה ב-27%, כנראה שהרוב היו שולחים אותו להסתכלות נפשית.

הסיבה? מי לא זוכר את הסנטימנט הדכאני והדכאוני ששרר אז בשווקים ובאווירה הציבורית באופן כללי, בו התחושה הכללית הייתה שהשמיים נופלים עלינו, כשכל שיעול או עיטוש היה כסימן קודר להידבקות בנגיף המסתורי. אז תחושת הלכלוך הזו התחלפה בשגעון של גיוסי אג"ח על ידי תאגידים בעולם כולו ואז הטרנד, מגובה בריבית אפסית, זלג לשוק ההנפקות, שפשוט רותח מהקיץ.

הסיבה לשינוי פשוטה. התחלנו להבין יותר את הנגיף והבנו שאולי השמיים קודרים, אבל העולם, פשוטו כמשמעו, לא נחרב ולא ייחרב. מה שקרה בשווקים הפיננסיים, לא מנותק בכלל משוק ההייטק הישראלי, שקשור בטבור למדד הנאסד"ק – החשיפה הגבוהה של החברות הישראליות למדד בין היתר משפיעה על חוסנו של השקל מול הדולר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בכלל, אין כמעט חברת טכנולוגיה ישראלית שלא בחנה או בוחנת הנפקה במדד הטכנולוגיה האמריקאי, ומי שלא נמצאת בתהליך בחינה, כבר שם. אם מתעלמים לרגע מסבבי הגיוס הראשונים, אז הנאסד"ק הוא הבנצ'מרק האמיתי של כל סטארטאפ ישראלי. זה תו התקן. ובעולם בו הנראות הוא הכול, אי אפשר שלא לרצות להיות שם. החדשות היותר טובות הן שכנראה, בלי נדר, 2021 תתעלה אפילו על 2020.

2020 הייתה מצוינת להייטק, אבל לא הכול ורוד
אז מה עולה מהדוח של IVC ומשרד עורכי הדין מיתר, שעוקב אחר סקטור ההייטק הישראלי כעשור? פשוט מאוד, החברות הגיעו לגיוסי שיא – גם בהון הסיכון וגם בבורסות. בסך הכול היו 578 עסקאות בסכום השקעה כולל של כ-9.9 מיליארד דולר. במונחים אבסולוטיים, מדובר בצמיחה של 14% במספר העסקאות וצמיחה של 27% בהון המושקע ביחס לאשתקד.

כמו כן, 2020 הייתה שנת שיא גם בגיוסי ההון עבור חברות טכנולוגיה ישראליות הנסחרות בבורסה, כש-121 חברות גייסו 6.55 מיליארד דולר, לעומת 68 חברות שגייסו 1.95 מיליארד דולר ב-2019. במהלך 2020 18 חברות טכנולוגיה ביצעו הנפקות ראשוניות לציבור (IPO) בשווקי ההון בארץ ובעולם, בסך כולל של כ-1.6 מיליארד דולר.

עם זאת, 2020 מסתיימת עם ירידה חדה בתחום המיזוגים והרכישות (M&A). רק 7.8 מיליארד דולר בלבד ב-93 עסקאות, בהשוואה ל-14.24 מיליארד דולר ב-143 עסקאות ב-2019.

הנתונים האלה הם בנטרול עסקאות של מעל 5 מיליארד דולר. לא נעים לומר – אבל לא באמת – שסביר להניח שבמיתר, המשרד שעורך הסקר קצת פחות מרוצים מהשורה האחרונה. רק בשל העובדה שמדובר במחלקה מאוד רווחית עבור כל משרד עורכי דין שמתעסק בזה ולמיתר יש את אחת מהמחלקות הגדולות בתחום, מה שללא ספק פגע להם בשורה התחתונה.

באשר לגיוסי הון בהם השתתפו קרנות הון סיכון (מתוך כלל ההשקעות), בשנת 2020 השתתפו קרנות אלה ב-371 עסקאות בסך השקעה כולל של 8.74 מיליארד דולר. מדובר בעלייה במספר העסקאות ובסך ההשקעה של קרנות הון סיכון לעומת השנה החולפת.

השקעות בסיבובים מוקדמים (Seed + A Rounds) חוו ירידה במהלך הרבעון הראשון והשני של שנת 2020, זאת בגלל חוסר הוודאות בשוק לאור משבר הקורונה. "מגמה זאת השתנתה בהמשך השנה וברבעונים השלישי והרביעי חווינו זינוק בהשקעות קרנות הון סיכון מבחינת הסכומים ומספר העסקאות", כתבו כותבי הדוח.

לדברי מחברי הדו"ח, שירה עזרן, מייק רימון ואיתי פרישמן, שותפים במשרד מיתר: "בעוד שבשנת 2020, בעיקר לאור מגפת הקורונה, ראינו ירידה משמעותית בפעילות המיזוגים והרכישות של חברות ישראליות, הרי שבמקביל חלה עליה משמעותית בגיוסי ההון על ידי משקיעים ישראלים וזרים, הן במספר העסקאות והן בהון המצטבר שהושקע.

"באופן ספציפי, מספר הגיוסים של חברות בשלבי צמיחה גדל באופן משמעותי כמו גם סכום הגיוסים הכולל, מה שמצביע על המשך ההתבגרות והבשלות של עולם ההיי טק הישראלי, דבר שבא לידי ביטוי, בין היתר, בגידול במספר החברות שחצו את שווי מיליארד הדולרים".

גיא הולצמן, מנכ"ל IVC ציין ש"שנת 2020 מהווה דוגמא מצויינת מדוע נדרש ניתוח מעמיק ממספר זוויות ראיה  בכדי להבין את פעילות ההיי-טק הישראלי. הדוח הכולל הראשון על תעשיית ההיי-טק בישראל, שמשלב בין נתוני גיוסי חברות, אקזיטים ופעילות בשווקי ההון הציבוריים, מספק את הצורך הנ"ל.

"הדוח, הוא תוצאה של שיתוף פעולה אסטרטגי בין IVC לפירמת מיתר, נעזר במידע שהתקבל ממשקיעים בישראל, ומהווה צעד נוסף בהפיכת IVC למקור מידע מוביל בתעשיה שמסתמכת יותר ויותר על נתונים.

"אנחנו מעריכים כי לאחר שנה מאתגרת אך מוצלחת מאוד עבור חברות סטארט-אפ ישראליות, ההיי-טק הישראלי ימשיך להוות מקור משיכה לשחקנים בינלאומיים מובילים, פיננסיים ואסטרטגיים.

"בשנה החולפת פעילות המשקיעים הזרים בישראל גדלה משמעותית, והביאה לזינוק בהיקפי ההון שהגיע לחברות צעירות ובשלות. אל מול האתגרים הפיננסיים בתעשייה, נראה בשנה הקרובה את משקיעים מוסדיים ישראלים מגדילים את המעורבות בתחום ויסייעו לחברות המקומיות להגיע לשיאים חדשים".

במקביל לפרסום הדוח של IVC פרסמה פירמת ראיית החשבון והייעוץ PwC Israel את דוח ההשקעות בהייטק שלה. על פי הדו"ח, חלה השנה ירידה משמעותית בכמות העסקאות (60 לעומת 80 בשנה שקדמה), אך אלו הסתכמו לכדי שווי מצרפי של לא פחות מ- 15.4 מיליארד דולר, לעומת 9.9 מיליארד דולר בשנה שעברה, שנת שיא מאז החל פרסומו של דו"ח זה. הנתונים מאגדים את כלל פעילות העסקאות בהייטק.

על פי הדוח חלה עלייה בסך שווי העסקאות לעומת ירידה במספרן בהשוואה לשנה שעברה - בשנת 2020 נרשמה עלייה של כ-55% בשווי האקזיטים, עם סך כולל של 15.4 מיליארד דולר לעומת 9.9 מיליארד דולר ב-2019 (וסך של כ-17.1 מיליארד דולר אם נתחשב בעסקאות שהוחרגו מהמחקר בעקבות הנפקה/רכישה קודמת – Forescout ו-Taldor). סכום זה מהווה שיא מאז החל פרסומו של דו"ח זה - גבוה מסכום השיא הקודם שנרשם בשנת 2014, אז הונפקה חברת Mobileye.

העלייה התבטאה גם בשווי הממוצע לעסקה -  מספר שיא של 257 מיליון דולר בממוצע לעסקה, המהווה צמיחה של כ- 207% מהשנה הקודמת. זאת לאור ירידה של 25% במספר העסקאות (מעל ל-10 מיליון דולר): 60 עסקאות התרחשו בשנת 2020, בהשוואה לשנת הקודמת בה התרחשו 80 עסקאות.

שנת 2020 מהווה שנת שיא מבחינת הנפקות, עם לא פחות מ-19 עסקאות הנפקה (בהשוואה ל-13 הנפקות ב-2019), בראשן ההנפקות בארה"ב שלFrog  Lemonade ו- Nanox. ישנה גם עליה משמעותית בהנפקות בבורסה המקומית, עם לא פחות מ-9 עסקאות הנפקה של חברות הייטק, בראשן ההנפקות של Ecoppia ו- Aquarius Engines. ניתן לראות כי שווי ההנפקות עלה בצורה מטאורית, עם 9.2 מיליארד דולר השנה לעומת 2.1 מיליארד ב-2019. שווי ההנפקה הממוצע טיפס גם הוא מ- 169 מיליוני דולר בשנה הקודמת ל- 489 מיליוני דולר בשנה הנוכחית.

בשנת 2020 התרחשו 6 עסקאות משמעותיות (מעל 500 מיליון דולר) בסך כולל של 9.4 מיליארד דולר, בהשוואה לשנה הקודמת בה התרחשו 4 עסקאות כאלה בלבד בסך כולל של 3.7 מיליארד דולר. יחד עם זאת, נתח העסקאות בין $10M-50M ממשיך גם השנה להוביל עם 40%.

מגזר מחשוב ותוכנה לתאגידים ממשיך להוביל בסך הכולל של העסקאות (כ- 7.4 מיליארד דולר) ואף לצמוח בצורה ניכרת בהשוואה לשנת 2019. עליה משמעותית נרשמה גם במגזר האינטרנט וכן במדעי החיים.

לדברי ירון ויצנבליט, שותף וראש מחלקת ההיי-טק ב-PwC, "אם בשנים האחרונות הורגלנו לתמהיל מגוון המורכב מערב רב של חברות המבקשות לרכוש חברות וטכנולוגיות ישראליות, נראה היה כי בשנה זו קפאו רבות מהן על שמריהן ונותרנו בעיקר עם השחקניות המובהקות והמנוסות בעסקאות בישראל. אל מול כוחות אלה ניצבה עוצמתו של ההיי-טק הישראלי.

"מקדם העלילה אותה יצרה תקופה זו בחידוד הצורך בטכנולוגיות עמוקות ובפתרונות מחשב ותוכנה מתקדמים, לצד יזמים והנהלות בוגרות ומנוסות, הובילו בסופו של יום לתוצאה מרשימה בכל קנה מידה. אמנם כמות העסקאות פחתה בשיעור של 25% מ-80 ל-60 אך בחינה של העסקאות ברזולוציה מדויקת יותר רק מחדדת את יכולת ההתאוששות והתגובתיות המהירה של תעשיית ההיי-טק המקומית. כך בעוד שבחציון הראשון של השנה, עמדה כמות העסקאות על 26, האיצה זו בחציון השני ובמהלכו התרחשו 34 עסקאות, מתוכן 16 במסגרת הנפקה לציבור.

"לא ספק הסיפור המרכזי של שנה זו הוא חזרתן של חברות ההיי-טק הישראליות למגרש הציבורי באמצעות הנפקתן לציבור. סיכום שנת 2020 היה ככל הנראה מסתיים באופן שונה לגמרי אילולא העלייה המשמעותית במספר ובשווי ההנפקות של חברות הטכנולוגיה ישראליות בבורסה בארה"ב ובישראל. כך בשנה הנוכחית נרשמו לא פחות מ- 19 הנפקות לעומת 13 הנפקות בשנת 2019 , כאשר שווין וחלקן היחסי של ההנפקות מסך שווין המצרפי של כלל העסקאות עלה בשיעור ניכר. לחזרתן של חברות הטכנולוגיה לקדמת הבמה הציבורית הסברים לרוב: ריבית נמוכה, הגדלת כמות הכסף, עידוד השקעות, הסתת הון לכיוונן של חברות טכנולוגיה, צורך פסיכולוגי ואולי אף שינוי תפיסה בשוק ההון הישראלי, סביר כי היו והינם חלק מההסברים ביצירת סביבה ידידותית לביצוע הנפקה ויצירת ערך, אך אין ספק כי היזמים הישראלים, לא פספסו את ההזמנות. התוצאה לא איחרה לבוא ואולי אף זירזה תהליכים שבמציאות נורמטיבית היו מתמשכים על פני תקופה ארוכה יותר.

"מוקדם אמנם לדבר במונחים של סוף המשבר ולמרות הנתונים המרשימים חברות היי-טק רבות חוו ועדיין חוות אתגרים וקשיים, אך יתכן מאוד כי ניתן בזהירות הראויה להתחיל לחשוב במונחים של תחילת סופה של המגיפה. סביר כי השלכות והשפעות המשבר תישארנה איתנו עוד שנים רבות וחלקן אף אולי תהפוכנה לחלק קבוע ובלתי נפרד משגרת חיינו, אך על דבר אחד אין וויכוח והוא כי לטכנולוגיה על נגזרותיה השונות, תפקיד חשוב וחיוני שילך ויתעצם. צורך הולך ועולה בפתרונות טכנולוגים, שווקים חזקים המוכנים לתמחר באדיבות חברות טכנולוגיה, יזמים המחפשים לבנות חברות עצמאיות ובעלות ערך – יהוו כולם תמהיל מצוין להמשך המגמה החיובית. תקומתה של הבורסה בארץ, לצד הנפקות משמעותיות של חברות ישראליות הצפויות ב-2021 בארה"ב, וגם שימוש גובר ב- SPACs, ימשיכו לספק נתונים מרשימים גם בשנה הבאה, אך אולי חשוב מכך להוות ביטוי של ממש לשלב התפתחותי חשוב בשוק ההיי-טק המקומי בו אפשרויות המימון והנזלת ערך בשווים משמעותיים הינן מגוונות יותר ומאפשרות לחברות דרך עצמאית ארוכת טווח".

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    השוק במחירי שיא ובמחירי סיכון.
    דוד 22/12/2020 07:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    החברות מחפשות שותפים , זו דרך למכור לנו ביוקר את חלק מהחברה, הם יקבלו את כספנו וכשהכל ייפול אז אנחנו נישא בנטל. כי בכירי החברה ימשיכו לקבל מיליוני שקלים בשכר גם כאשר המחירים ייפלו וגם כאשר החברה בהפסד. לא קונה ביוקר!
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות