הכנסות המדינה ממסים בשנת 2020 בצל משבר הקורונה: 311 מיליארד שקל

סך גביית המסים: כ-311 מיליארד שקל. עיקר הפגיעה בהכנסות נצפתה במחצית הראשונה של השנה בשל הקורונה
 | 
telegram
(2)

רשות המיסים מפרסמת היום סקירה מיוחדת העוסקת בהכנסות המדינה ממסים בשנת 2020, בצל משבר הקורונה. הסקירה משקפת את השפעת המצב המיוחד על הכנסות המדינה ממסים בשנה החולפת ומנתחת את השלכות המשבר על גביית המסים השונים, שהסתכמה כ-311 מיליארד שקל (התחזית המקורית היתה 330.2 מיליארד שקל), עיקר הפגיעה בהכנסות ממסים הייתה ברבעון השני, בו נרשמה ירידה של 15% בהכנסות ממסים ישירים ועקיפים. כמו כן, הצריכה בחו"ל הוחלפה בצריכה גבוהה מהרגיל ע"י ישראלים בארץ.

ינואר-פברואר 2020 התאפיינו בגידול מרשים בהכנסות והחל ממרץ השתנתה מגמה זו וההכנסות צנחו לעומת 2019, מגמת הירידה התמתנה ביוני-יולי ומאוגוסט ועד סוף שנת 2020 ההכנסות עלו.

עיקר הפגיעה בהכנסות נצפתה במחצית הראשונה של השנה, 17.4 מיליארד שקל. 3.1 מיליארד שקל הנוספים נבעו מפגיעה ברבעון השלישי וקוזזו חלקית ברבעון האחרון כתוצאה מהקדמת יבוא כלי רכב ערב עדכון נוסחת מיסוי ירוק ועדכון מס הקניה על רכב היברידי.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בהשוואה לתחזית המעודכנת שפורסמה בחודש נובמבר 2020, הגביה בפועל נמצאת בעודף של 3.2 מיליארד שקל שנובע, בין השאר, מתפיסת ההפעלה של רשות המסים שהתאימה את פעילותה למציאות המשתנה. בעניין זה, ראוי לציין כי במהלך השנה, ובהתאם למצב בכל תקופה, אפשרה רשות המסים דחיית תשלומים ופריסה באופן ממוקד לעסקים חלשים ולעסקים שנפגעו. גישה זו מאזנת בין הצורך במתן הקלות לעסקים שנפגעו לבין הצורך בשמירה על הכנסות המדינה והיא שאפשרה את גביית המסים כפי שבאה לידי ביטוי בנתוני ההכנסות.

תחזית הגביה המקורית לשנת 2020 הסתכמה ב-330.2 מיליארד שקל. בעקבות משבר הקורונה שפקד את המשק החל מחודש מרץ, במשך השנה עודכנה התחזית מספר פעמים. התחזית האחרונה המעודכנת לחודש נובמבר הגיעה ל-307.7 מיליארד שקל.
בפועל הסתכמה הגביה ב-310.9 מיליארד שקל, 19.3 מיליארד שקל מתחת לתחזית המקורית, מתוכם כ‑ 9.6 מיליארד שקל בהכנסות ממסים ישירים, 9.2 מיליארד שקל ממסים עקיפים ו- 0.5 מיליארד שקל באגרות.

מספרם של משלמי מס הכנסה ירד באפריל ב-27.1%, ומספרם של משלמי מע"מ ירד באפריל ב-37.4%. אפשר לראות כי הירידה בכמות המשלמים נמוכה משמעותית באופן עקבי בחודשים שרק העסקים הגדולים משלמים. בניכויים בתשלומים של העסקים הגדולים  רואים התאוששות כבר בחודש יוני.  


בשנת 2020 ירד יבוא כלי רכב לנוסעים ב-17.4%, ושיווק הבנזין למשק ירד בכ-13%, וההכנסות מבלו דלק ירדו ב-12% כתוצאה מהסגרים, צמצום הפעילות והאפשרות לעבוד מהבית. חלק מהירידה ביבוא כלי רכב מוסבר ע"י הקדמת יבוא כלי רכב היברידיים בדצמבר 2019.

עלייה של 15.4% נרשמה ביבוא סיגריות, חלק מהעלייה נובע מתחליף לרכישות בחו"ל ובדיוטי פרי.

סך ערך היבוא לישראל רשם ירידה של 7.8% בשל המשבר, בעיקר בגלל הירידה ביבוא מוצרי דלק, כלי רכב וחלקיהם ומנגד עלייה ביבוא אישי, בתרופות ומוצרים פרמצבטיים.   

בהכנסות ממסים ישירים נצפה גידול לאורך ארבעת החודשים, ונראה כי לאחר התגובה הקשה בתחילת המשבר במצב של אי ודאות גבוהה, הסתגל המשק למציאות החדשה. ככל הנראה גם בזכות הסיוע מהמדינה בצד צעדים והתאמות שביצעה רשות המסים.
ההכנסות מהמסים העקיפים נפגעו בצורה יותר משמעותית, בעיקר כתוצאה מירידה ביבוא של מוצרים רבים ומירידה בצריכת הדלק בתקופות הסגר.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    אז מה הגירעון האמתי בייחס להכנסה
    אמיר 09/03/2021 14:16
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מה מצב ההכנסות ב 2021 ולא הגירעון הזה אמור להגיע- כדי שהישראלים יקוצו משנתם?
    סגור
  • 1.
    הכלכלה לא הכי טוב וההכנסות ירדו
    יופי טופי 09/03/2021 13:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    וזה אומר שהשנה ימשיכו לרדת. החנויות ברובם ריקות או שלא נפתחו בכלל . החנות היחידה שאני רואה שמשגשגת זה מקס סטוק וגם זה לא בא לידי ביטוי במניה. אנשים קונים בזול מה שצריך במחירים שפויים וזה אומר שלמדינה יחסר כסף והיא תקצץ או תגדיל מיסים פה וגם ככה לאנשים אין מספיק .סוף סוף הליכוד השיג מה שרצה אזרחים עניים ומשועבדים למשכנתא שעובדים מבוקר עד ערב ולא שמים לב לכלום נראה מי שיהיה רעב יצא להפגין חחח. התחלת הסוף של הפרזיטים
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות