לאן נעלמה האינפלציה?

אין סימנים שהגיע הזמן להספיד את איגרות החוב השקליות לטובת הצמודות למדד.
 | 
telegram
(6)

אינפלציה, היא מונח כלכלי נפוץ מאוד המתאר תהליך בו מתרחשת עלייה רחבה, מתמשכת וקבועה ברמות המחירים. בפועל, דבר זה מביא לירידה ב"שוויו של המטבע", כלומר בכוח הקנייה של יחידת מטבע. בנק מרכזיים במשקים מפותחים בעולם מעוניינים ופועלים לקדם הימצאותה של אינפלציה קלה, כזו אשר יוצרת מוטיבציה של האזרחים לרכוש ולא לדחות קניות. 

ב-2 העשורים האחרונים התרחשו 2 משברים קשים בעולם. הראשון, המשבר הפיננסי הגדול (GFC) התרחש בשנת 2008 והשני, משבר הקורונה שפרץ ב-2020 ומרבית המדינות בעולם עדיין מתמודדות עם השלכותיו (גם ישראל). המשותף לשני המשברים הללו היה התגובה הנחרצת של קובעי המדיניות בבנקים המרכזיים, שהגיבו בעוצמה חדה. הבנקים המרכזיים השתמשו ראשית בכלים "סטנדרטיים" כמו הפחתת ריבית, אך גם באמצעים פחות "סטנדרטיים", כמו הרחבה כמותית.

בחודש מארס 2009 הבנק הפדרלי האמריקאי שבראשו עמד פרופסור בן ברננקי הודיע על תכנית רכישת איגרות חוב של ממשלת ארה"ב (ושל נכסים אחרים) כנגד מזומן (הדפסת כסף). המטרה הייתה כפולה, מחד רכישות איגרות החוב של האוצר האמריקאי תוזיל את ריביות השוק מאידך, הרכישות יזרימו כסף חדש וטרי לשוק שיאפשר נזילות (פתיחת צוואר בקבוק). הבנק הפדרלי יתחרה עם המשקיעים המוסדיים והבנקים המסחריים על איגרות החוב של הממשלה. בפועל, הכמות שירכוש הבנק המרכזי תגדיל בשווי זהה את המזומן שייוותר להשקעה אצל גופי שוק ההון העובדים מולו. אלו, בלית ברירה, ישקיעו אותם בנכסים אחרים, אם לדוגמא בהלוואות לאנשים פרטיים ואם באיגרות חוב של חברות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

על רקע ההרחבה הכמותית בשנת 2009, גדל המאזן של הבנק המרכזי האמריקאי ביותר מטריליון דולר וב-2020 הוא גדל ב-3.5 טריליון דולר (כ-18% מגודלה של הכלכלה האמריקאית). יתר על כן, גם הבנק המרכזי האירופי הלך בדרכו של הבנק הפדרלי האמריקאי. בשנים 2011 ו-2012, בהן אירופה התמודדה עם משבר חובות גדל המאזן של ה-ECB בכ-1 טריליון אירו. בשנת 2020 הוא התרחב ב-1.5 טריליון אירו נוספים.

אחת מתופעות הלוואי החשובות של הרחבה כמותית שכזו היא האינפלציה. בין היתר, הכסף הזול שמגיע לשווקים מייצר ביקוש גם למוצרים ריאליים. כך היינו מצפים שייקרה אך בפועל זה לא ממש קורה. האינפלציה הבסיסית (ללא מזון ומוצרי אנרגיה) עלתה בשנה האחרונה בארה"ב ב-1.7%, ובגוש האירו היא עומדת על 1%.

אם כך, מדוע לאחר 2 מהלכי הרחבה כמותית חסרי תקדים בהיסטוריה המודרנית, עדיין לא רואים אינפלציה עולמית משתוללת? לדעתנו, יש לכך מספר סיבות והן:

1. בכדי שההרחבה הכמותית תפעל נדרש כי יימשך השימוש בכסף "החדש", שהצטרף למשק כחלק מההרחבה הכמותית, בצורה דומה לזו של הכסף ה"ישן". הבעיה היא שחלק גדול של הכסף ה"חדש" נכנס לכספות הבנקים ולא יוצא משם (נרשמה נסיקה ברמת החיסכון של האזרחים האמריקאיים). לרמת הפעילות של הכסף נהוג לקרוא בשם מהירות המחזור שמשמעותה היא כמה פעמים בשנה נעשה שימוש במטבע בודד. בפועל, מהירות המחזור של הכסף ירדה מרמה של פי 1.5 לפני משבר  הקורונה לרמה של פי 1.1, לאחרונה (ירידה של כ-27%). למעשה, גם במבט ארוך טווח ניתן לראות כי ישנה מגמה ברורה של ירידה במהירות המחזור של הכסף (פי 2.2 לפני כעשור). 

2. התמסורת של המדיניות המוניטרית היא נמוכה למדי. אחת ההנחות בתיאוריה מוניטרית היא פעילות מלאה של המערכת הבנקאית. כלומר, הבנקים מלווים את כל ההון שברשותם, עד מגבלת הרגולציה. בפועל, על רקע המצב הכלכלי הקשה הבנקים בולמים את מתן האשראי (ראו בתרשים). ייתכן כי לבנקים "משתלם" יותר להפקיד את הרזרבות שברשותם באפיקים בעלי סיכון נמוך, כמו אג"ח ממשלתי ולהרוויח יותר מהעלות בגין הפיקדון. ההשפעה של תגובה זו מצידם של הבנקים היא תת-ביצוע של המערכת הפיננסית ובהתאם גם של כל המשק. 

3. העולם הוא שטוח. זריקת הכסף מההליקופטר של הבנק המרכזי האמריקאי ייתכן ויצרה ביקושים למוצרים, אך בין היתר לאו דווקא לאלו המיוצרים בארה"ב. כל שינוי במחיריהם של מוצרים קשור קשר הדוק לפונקציית הייצור של המוצרים הללו ולשוק העבודה. בהנחה ופונקציית ההיצע של היצרנים הסיניים, לדוגמא, היא גמישה לחלוטין, משמעותה היא שהם יכולים לייצר כל כמות במחיר נתון (וניהול המטבע הסיני עוזר ליציבות סחר החוץ הסיני), אזי גם אם לפתע פתאום הביקושים בארה"ב מזנקים, אזי היצרנים בעולם מסוגלים לספק את מלוא הביקוש מבלי לייצר זעזוע במחירים. הדבר מקבל משנה תוקף אם המפעלים בארה"ב וגם רחבי העולם פועלים בתת-תפוקה. 

בחודשים האחרונים אנו עדים לעלייה מסוימת של סביבת האינפלציה וגם בישראל המדד מעט הפתיע כלפי מעלה בכל אחד משלושת החודשים הראשונים של השנה. עם זאת, נראה כי ההפתעה הייתה יותר תוצאה של השיבושים שהתרחשו בתקופת משבר הקורונה ובעיות התאמה ומדידה בעת החזרה לפעילות. הענף המרכזי שבו יש דיווח שוטף על בעיות ייצור בחודשים האחרונים, על רקע מגיפת הקורונה הוא, יצרני המוליכים למחצה (סמיקונדקטורס) אשר צפוי להציג קשיים אפילו לתוך 2020. האם לכך תהיה השפעה ברורה ומתמשכת על המחירים? לא בהכרח. אין ודאות שהדבר יבוא לידי ביטוי במחירים לצרכן ברחבי העולם, מפאת העובדה כי התמסורת למחירי מוצרי הצריכה היא המשנית (צרכנים לא רוכשים יחידות של מיקרו-מעבדים, אלא כחלק ממערכת רחבה יותר כגון, כלי רכב, טלפון סלולרי ועוד)

במבט קדימה, יידרש עוד זמן רב עד שהכלכלה העולמית תצלח את משבר הקורונה בצורה מלאה. עד אז שיעורי האבטלה בעולם צפויים להישאר ברמה גבוהה מאשר היו ב-2019, טרום הקורונה. למעשה, מנאומים אחרונים של הנגידים בבנקים המרכזיים החשובים בעולם, ג'רום פאואל, מהפדרל ריזרב האמריקאי וכריסטין לאגארד מהבנק המרכזי האירופי עולה כי הם לא מזהים עלייה ברורה ומתמשכת את המחירים, קרי באינפלציה.   


ד"ר רון אייכל הוא מומחה לשווקים הפיננסיים ומרצה באקדמית גליל מערבי

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    אמר אחרי שהאגח צמוד מדד עלה באחוז וחצי תוך 3 ימים ... (ל"ת)
    אנונימי 06/05/2021 14:53
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 5.
    רובוטים פועלים סיניים
    arye 06/05/2021 14:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    במצב שרוב היצור והחקלאות קרי הכלכלה האיטלקית, נעשית על ידי רובוטים ועל ידי פועלים סיניים, אין מניעה שאזרחי העולם המערבי ישבו בנחת וידפיסו כסף ללא הגבלה, אי כבר משמעות לאינפלציה, אם אין הגבלה בהדפסת דולרים, אפשר להדפיס טריליונים ולשלם לסינים ללא הגבלה.
    סגור
  • 4.
    עוד אחד שיאכל את הכובע
    לא מתרשם 06/05/2021 12:26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אם אין אינפלציה למה המחירים עולים ומאיפה המחשבה שזה לטווח זמן קצר ? כמה קצר ? לתת הערכות עמומות זה לא פרשנות. תראו מה קורה בנמלים ? תראו מה קורה אצל היבואנים ?...זה זמני ?
    סגור
  • 3.
    דיוק קטן
    צבי נוי 06/05/2021 11:10
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אם תסתכל בהגדרה של אינפלציה במילון אנגלי לפני מספיק שנים תראה שהמשמעות היא גידול בכמות הכסף או הרחבה כמותית במילים שלך. עליית המחירים היא תופעת הלוואי, לא להיפך. השינוי שהתשרש במשמעות נועד להשכיח מהציבור שמי שיוצר את האינפלציה היא הממשלה (על ידי השליח - הבנק המרכזי). היום כשחושבים שאינפלציה זאת פשוט עליית מחירים, אפשר להאשים את היצרנים, בעלי העסקים, הקפיטליסטים החזירים וכו'. בפועל, הממשלה שמגדילה את כמות הכסף היא הגורם הבלעדי לעליית המחירים. לולא היו מוסיפים כסף לשוק באופן קבוע, אם מחיר של מוצר אחד היה עולה, מחיר של מוצר אחר היה חייב לרדת. הממשלה היא האחראית הבלעדית לשחיקת ערך הכסף שלנו!
    סגור
  • 2.
    איו אינפלציה
    אחד 06/05/2021 10:41
    הגב לתגובה זו
    3 0
    רק האריזה של הקורמפלקס נג'ארה אותו דבר עם 100 גרם פחות. הדירות התכווצו וקפצו במחיר.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    חח הם לא מזהים
    קונה מוכר 06/05/2021 09:40
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כן בטח...כמו שהם טוענים שהכלכלה שלהם מתאוששת..... במצב פטנסטי ונהדר.. אבל הנתונים מראים אחרת
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות