"המבצע הצבאי לא ישפיע על כלכלת ישראל"

אמיר איל הבעלים של בית ההשקעות אינפיניטי, טוען  שכלכלת ישראל חזקה מספיק, ולכן אין סיכוי שהמבצע ישפיע עליה: "היקף הכלכלה שלנו הולך וגדל, הוא נמצא על תוואי שיש לפחות שלושה עמודי תווך חזקים"
 | 
telegram
(4)

מבצע שומר החומות נכנס לחיינו כמעט ללא הודעה מוקדמת, והנזקים שהמדינה ספגה במסגרתו כנראה ילוו אותנו שנים קדימה. מלבד הפגיעות הפיזיות והנפשיות באזרחים, גם כלכלת ישראל עלולה להיפגע, למרות שאמיר איל, הבעלים, יו"ר ואסטרטג ראשי של  אינפיניטי לא חושב כך "ביום שהתחילה המלחמה היה אמור להתרחש תרגיל צבאי גדול, אז במקום לתרגל אותו על יבש מתרגלים אותו על רטוב. למרות שתקציב הביטחון נמצא בשיא, משקלו מהתוצר הולך וקטן ככל שהשנים עוברות, ישראל הגיעה בסוף 2019 לכ-400 מיליארד דולר תוצר לאומי גולמי, יותר מצרפת ויותר מבריטניה. כלומר, ככל שהעוגה של היקף הכלכלה גדולה יותר, גם אם תקציב הביטחון גדל, משקלו באחוזים הוא לא כמו שהיה בעבר, להיפך הוא הולך וקטן".

אך במבט לאחור ניתן לראות שכלכלת ישראל נפגעה משמעותית במבצעים הצבאיים, כאשר המדינה הוציאה הון תועפות לממנם. במבצע "עופרת יצוקה" (דצמבר 2008 - ינואר 2009) הוציאה המדינה כ-3.3 מיליארד שקל, על מבצע "צוק איתן" (יולי 2014 - אוגוסט 2014) המדינה הוציאה כ-6.2 מיליארד שקל. במלחמת לבנון השנייה הוצאות המלחמה נאמדו ב-9.4 מיליארד שקל, ובסופו של דבר הממשלה אישרה למשרד הביטחון שיפוי בסך של כ-8.2 מיליארד שקל בלבד.

השיטה התקציבית הקיימת היא שרק לאחר התרחשות מלחמות או מבצעים צבאיים מתחילה ההתחשבנות בין משרד האוצר, לבין משרד הביטחון, שבסופה משרד הביטחון מקבל שיפוי מהממשלה. בהרבה מהמבצעים הצבאיים התרחשה מחלוקת בין האוצר למשרד הביטחון, כאשר משרד האוצר טען שיש לממן חלק גדול יותר מהוצאות המלחמה/ המבצע באמצעות הסטת כספים מתוך מסגרת תקציב הביטחון.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

האם אתה חושב שהמצב הביטחוני יגרום נזק לכלכלת ישראל? 
"הבורסה לא מתרגשת מזה יותר מידי, ראינו את זה בימים האחרונים - אין פה איום מהותי על ישראל, צריך לזכור שאין פה פגיעה בתיירות, כי ממילא הכול סגור בגלל הקורונה. לפי איך שאני רואה את זה המבצע הזה לא ישפיע על כלכלת ישראל. היקף הכלכלה שלנו הולך וגדל, הוא נמצא על תוואי שיש בו עמודי תווך יוצאי דופן, הראשון הוא כמובן הטכנולוגיה שבקורונה קיבל תשומת לב עולמית, הדבר השני זה הגז הטבעי, והדבר השלישי זה הסכמי אברהם".

איך המבצע הזה יגמר לדעתך? 
"לדעתי זה יגמר בכך שהמכה על החמאס תהיה קשה, הסיפור יסתיים בכך שהמבצע הבא יהיה אפילו עוד יותר זמן כי הסכסוך יעמיק - הם רוצים את המקום שלנו וזה לא יקרה. אני מקווה שהמערכה הזו תיקח כמה ימים, זה תלוי בכמה נזקים נגרום להם. גם צריך לזכור שאנחנו לא נלחמים באויב שקול לנו, ולכן אין סיכוי אסטרטגית להיפגע, כי זה לא כוחות. הם עושים טעות איומה ונוראה, אבל הם לא רציונליים - הם מבינים שפה אחת והם משתמשים בה".

איך תראה כלכלת ישראל אחרי המבצע?
"הסיפור המרכזי של כלכלת ישראל זה דווקא מה שקורה עם ערבי ישראל בתוך הארץ, זה הסיפור הגדול שהוא בפירוש כן יכול להעיב על הכלכלה הישראלית מכיוון שהאוכלוסייה הזו שרובה ככולה רוצה לחיות כאן בשלום, אבל מצד שני לא יוצאת כנגד מה שקורה, והיא משולבת היטב בכלכלת ישראל. אנשים מהמגזר שעובדים בריטייל, במוסדות הרפואיים, בתעשיית הבנייה ועוד. הפגיעה במגזר הערבי תהיה חזקה, הם עובדים ומתפרנסים ונהנים מהכלכלה הישראלית, אבל אם המדינה תספיק לחבק את המגזר, הם יהיו בבעיה".

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    פרויקט עזה פחות, אבל ההתפרעויות בתוך הארץ כן וכן
    אבו ג'ילדה 13/05/2021 19:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נכון שלישראלים זיכרון קצר, וסחורה זולה תחזיר אותם מהר לכפרים הערבים...אבל הפחד של היחיד מלינץ' יישאר חזק בזיכרון אצל רבים
    סגור
  • 3.
    משך התקיפה כמתחייב ישפיע גם ישפיע על הכלכלה. (ל"ת)
    המשך התקיפה ישפיעה 13/05/2021 19:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    משך התקיפה כמתחייב ישפיע גם ישפיע על הכלכלה. (ל"ת)
    המשך התקיפה ישפיעה 13/05/2021 19:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    אני מקווה שתתבדה
    יוני 13/05/2021 17:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כשהכסף בראש מפחדים להיות נחושים בשדה הקרב
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות