עודכנו התגמולים לניצולי השואה
ועדת הכספים אישרה את עדכון שיעורי התגמולים לניצולי השואה. נוכח משבר הקורונה ועלייה גבוהה במדד השכר בסקטור הציבורי, שבהשוואה אליו בוצע העדכון בשנים האחרונות, הוצמד העדכון לבקשת משרד האוצר לעליית המדד בשנים 2018-2019.
במקביל הציג המשרד לשיווין חברתי האמון על הנושא את עמדתו כי העדכון אמור להיות גבוה יותר משמעותית, ובבקשת השר בפני הוועדה צוין כי ייתכן ויובא עדכון נוסף בהמשך
התקנות אושרו בכפוף לרביזיה של יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, על מנת לאפשר למשרדים להביא תקנות מעודכנות ומתח ביקורת על ההתנהלות: "אנחנו מבקשים תקופה ארוכה שתביאו את העדכון, ועכשיו אתם מסבירים שהשיעור צריך להיות גבוה יותר, השר הוא בעל הבית, מה אתם רוצים שאני אעשה? שלא נצביע על התקנות שאתם הבאתם?! הרביזיה עד יום רביעי, לא נעכב יותר את העדכון לניצולים"
בהתאם לחוק נכי רדיפות הנאצים, ולחוק נכי המלחמה בנאצים רשאי שר האוצר, באישור ועדת הכספים של הכנסת, להעלות בצו את שיעור השכר הקובע ואת שיעורי התגמולים על פי שני החוקים האמורים. במסגרת זו, הוגשה לוועדת הכספים בקשת השר לשיווין חברתי אליו הועברו הסמכויות לעניין העדכונים, כאשר נקבע כי הדבר יעשה בהסכמת שר האוצר, ובה צוין כי הרשות לזכויות ניצולי השואה ביקשה לעדכן את שיעורי התגמולים הניתנים לנכי רדיפות הנאצים ולנכי המלחמה בנאצים, רטרואקטיבית, ביחס לשתי תקופות עדכון: מיום 1 באפריל 2020 ועד ליום 31 במארס 2021 ,ומיום 1 באפריל 2021 ואילך.
בשנים קודמות, בוצע עדכון שיעורי התגמולים בהתאם לשינויים במדד השכר בסקטור הציבורי הקהילתי, בדומה לעדכון המבוצע ביחס לתגמולי נכי צה"ל. ואולם לאור משבר הקורונה, המדד עלה בשיעור גבוה ומשרד האוצר הציע כי העדכון יהיה בהתאם לעליית המדד בשנים 2018-2019, בשיעור ממוצע של 2.45%, לתקופה שבין אפריל 2020 ועד מרץ 2021 ו-2.45% לתקופה מאפריל 2021 ואילך, בשיעור ובאופן דומה לעדכון התגמולים הניתנים לנכי צה"ל.
המשרד לשוויון חברתי ביחד עם הגורמים הרלוונטיים בדקו את הדברים לעומקם על-מנת לוודא שזכותם של ניצולי השואה לקבל את מלוא הסכומים הנובעים מהצמדת תגמוליהם בהתאם לנוהג המקובל בנושא לא תפגע, הואיל ומבדיקה זו עולה כי שיעור השחיקה הריאלית בתשלומים בניתוח רכיבי מדד השכר בסקטור הציבורי, בנטרול השפעות משבר הקורונה על המדד, צריך להיות גבוה יותר, המשרד ביקש לקיים דיון עם משרד האוצר בנושא.
לצד כך ועל מנת שלא לעכב תשלומים לניצולי השואה עד לסיום הדיון מול האוצר ביקש השר לשיווין חברתי בבקשה שהוגשה לוועדה את אישור ועדת הכספים לצווים והתקנות המורים על עדכון בשיעור 2.45% לשתי התקופות, בהסכמת שר האוצר, וככל שבתום הדיון מול משרד האוצר יוסכם כי שיעור העדכון גבוה יותר, יובאו צווים ותקנות בהתאם ביחס לתקופות הנ"ל.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני ציין בפתח הדיון כי "הנושא הזה התגלגל זמן רב, זה כבר היה על שולחן הוועדה, בסופו של דבר המשרד לשוויון חברתי הביא תקנות, היה חתום על זה איציק שמולי ועד שזה הגיע לשר האוצר, היה כבר שר אחר. כל הזמן לחצנו לקבל את התקנות והם לא הגיעו, בשל כך שמנו את הנושא על סדר היום, העניין התגלגל והתגלגל, אמרתי המקום היחידי בו אין עדכון זה ניצולי השואה, לאחר שעדכנו את שיעורי הנכים ושיעורי נכי צה"ל. ביקשתי שישלחו את התקנות, העדכון הגיע רק אתמול, אמרו לי בלשכה המשפטית שלא בטוח שניתן להצביע, כי צריך זמן שהחברים ילמדו, אנחנו נקיים את הדיון, אם החברים יסכימו נצביע, אם יהיה אחד שיערער על העניין ויגיד שהזמן לא מספיק, אעשה הצבעה ביום רביעי".
במהלך הדיון הציגה מנכ"לית המשרד לשיווין חברתי את התחשיבים השונים, וכן דו"ח של רואה חשבון חיצוני ששכר המשרד, לפיו העדכון המשקף את השינוי לתקופות האמורות הוא של של למעלה מ-4%. מנגד דחו במשרד האוצר את החישוב וטענו אינו נכון.
ח"כ גלעד קריב קרא למשרדים למצות את המחלוקת בתוך יומיים ולהביא תקנות חדשות במקרה הצורך, כמה מחברי הוועדה התנגדו לדחייה, וציינו כי הנושא נידון כבר במשך חודשים.
ח"כ גפני העיר על הדברים: "אני חושב שהמשרד לשיווין חברתי הוא לא המשרד שצריך לטפל בזה כידוע. את מביאה לנו תקנות, בהן את מבקשת שזה יהיה 2.45%, ועכשיו את מבקשת שנלך נגד זה ואומרת שהשיעור צריך להיות גבוה יותר? השר הוא בעל הבית להביא את התקנות. מה אתם רוצים שאני אעשה? שלא נצביע על התקנות? שנחכה? מה את מבקשת שנעשה? לשיעור יותר גבוה אנחנו צריכים תקנות גבוהות יותר שאתם תביאו".
ח"כ ינון אזולאי תהה מדוע המשרד נעזר בשירותי רואה חשבון חיצוני ולא נעזר בשירותי חשב המשרד, ודרש לקבל את עלויות ההעסקה של רואה החשבון ושל מקרים דומים לאורך השנה.
גליה מאיר אריכא, הרשות לזכויות ניצולי השואה: "יש לנו פה תשלומי רטרו, יש נפטרים, לכן כמה שיותר מהר זה חשוב. לצד זה, אנחנו ב-31 במאי, וכך או כך העדכונים יכנסו להם לחודש יוני, אז לשיקולכם אם להצביע עכשיו או בעוד יומיים.
אריכא פירטה כי התשלומים מיועדים לתגמול רגיל לניצולי שואה, תגמול סוציאלי לניצולים, לתגמול נכי המלחמה בנאצים ולאלמני ואלמנות הניצולים – סה"כ 56 אלף איש: "עלות העדכון הכולל היא 135 מיליון שקל לשתי תקופות העדכון. תגמול המינימום יעלה באופן חודשי ל-101 שקל במינימום ועד 251 שקל במקסימום לחודש. תגמול מוגבר ברובד הסוציאלי למיעוטי הכנסה יעמוד על 246 שקל בחודש ועד 409 שקל לחודש בדרגות הגבוהות יותר".
לאור הדיון אישרה הוועדה את העדכון בכפוף לרביזיה לבקשת יו"ר הוועדה, שציין כי הוא מאפשר למשרד האוצר והמשרד לשירותים חברתיים להגיע להסכמות בניהם ולהביא תקנות מעודכנות, ובמקביל לחברי הכנסת שקיבלו את החומר רק אתמול, ללמוד את החומר: "אנחנו רוצים את טובת ניצולי השואה ולא נרצה לעכב את העדכונים מעבר לכך, אם רוצים המשרדים להביא עדכון, אנחנו בעד וממתינים לתקנות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה