
בנק ישראל מאפשר לבנקים לחזור לחלק דיבידנד - אך עד 30% מהרווח
הפיקוח על הבנקים מבטל את האיסור על הבנקים לחלק דיבידנדים, וזאת עקב התוצאות הטובות שהציגו הבנקים ביציאה מהקורונה. לאחר תחילת הקורונה במרץ 2020, אסר המפקח על הבנקים לחלק דיבידנדים במטרה לשמור על הנזילות ולמנוע קריסה של הבנקים, לאור חוסר הוודאות בשווקים, הסגרים והחל"ת שהוטלו על המשק. למעשה, המשמעות כעת של ההחלטה היא שהבנקים יוכלו לשוב ולחלק דיבידנדים, ולא להמתין עד לפקיעת הוראה השעה בחודש ספטמבר, כפי שהורה הפיקוח לפני חצי שנה, וזאת לאחר שבחודש פברואר מניות הבנקים המשיכו לזנק לאור ההערכות בשוק שהפיקוח עתיד לבטל את האיסור כבר אז.
לדברי הפיקוח, "ההמלצה החדשה מבוססת על המגמה הגוברת של יציאה ממשבר הקורונה ולאור איתנותם של הבנקים בישראל שמאפשרת להם לתמוך בפעילות הכלכלית של המשק".
עם זאת, הפיקוח ממליץ לנקוט בגישת חלוקה זהירה ושמרנית, הלוקחת בחשבון את רמת אי הוודאות הגבוהה של המשך משבר הקורונה והשלכותיו העתידיות, וקורא לבנקים לחלק לכל היותר 30% מהרווחים של שנת 2020 כדיבידנד. חלוקת דיבידנד מעבר לכך - על פי הפיקוח "אינה נחשבת כתכנון הון זהיר ושמרני".
ככלל, הבנקים צלחו בצורה טובה את משבר הקורונה עד כה ומצויים ביחסי הון הגבוהים מיחסי ההון המזעריים הנדרשים, ובבנק ישראל מעריכים ש"הבנקים יוכלו להמשיך ולתמוך בפעילות הכלכלית של המשק במהלך היציאה מהמשבר".
"הפיקוח על הבנקים מצפה כי הבנקים ימשיכו לנצל את עודפי ההון שלהם להגדלת האשראי ויסייעו למשק הישראלי בתהליך היציאה מן המשבר".
כמה דיבידנד הבנקים נוהגים לחלק? נציין כי רף של 30% הוא כפול מזה שהיה ב-2019, אז המליץ בנק ישראל על חלוקה של 15% מהרווחים. אבל האמת היא שזה לא שהבנקים מקשיבים בכלל להמלצות הללו. הבנק הבינלאומי נוהג לחלק 50% מהרווחים שלו. מדיניות החלוקה בבנקים הגדולים הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות, היא בגובה של 40% ורק בנק דיסקונט נוהג לחלק עד 30% מהרווח הנקי שלו.
- רובינהוד רוצה להפוך לבנק: מה זה אומר והאם זו תחרות עם הבנקים הישראליים?
- עקב הריבית והמלחמה: ירידה ברווחי הבנקים ממשכנתאות
התוצאות של הבנקים טובות - אמרנו לכם מזמן שכך צפוי להיות הבנקים סיימו את שנת 2020 עם תוצאות טובות יחסית לקורונה, מניות הבנקים זינקו מאז תקופת השפל של הקורונה ב-40%-50% תוך 4-5 חודשים. הבנקים נפגעו מהקורונה, אבל במקביל הם התייעלו מהר יותר ממה שציפו (לרבות האצת פיטורים/ עזיבה) והפכו להיות דיגיטליים יותר, וזאת למרות שקיימים איומים לא קטנים - מעצמות הטכנולוגיה והבנק הדיגיטלי הן מתחרות שעלולות להיות קשות. אך עם זאת, הבנקים נשארו כמעט ללא פגע מהמשבר.
האמת שזה לא חדש, הכתובת הייתה על הקיר וכבר באמצע 2020 ולאורך כל המחצית השנייה של 2020 אתם קוראים כאן בביזפורטל הרבה אייטמים על התמחור הנוח של מניות הבנקים (כאן, כאן, כאן, כאן ויש עוד). בהמשך גם בית ההשקות IBI המליצו לקנות את מניות הבנקים, שלהערכתם צפויים להמשיך ולעלות.
לקריאה נוספת: > לאחר דוחות הבנקים: אפסייד של 15% למניות לאומי ומזרחי טפחות > הפיקוח על הבנקים רוצה להאריך את ההקלות על הבנקים > הבנקים מזנקים ב-2.7% על רקע כוונה לחלק דיבידנדים