בנק ישראל נגד רפורמת האוצר לביטול אג"ח מיועדות; "האג"ח בטוח יותר"

כזכור, הרפורמה של האוצר הציעה לוותר על האג"ח המיועדות בפנסיה, שמבטיחות תשואה של 4.86% מדי שנה, ובמקום לאמץ מדיניות הגנה על תשואה מינימלית בשיעור של 5%; בוועדת הכספים הניחו שיש סיכוי שהמדינה לא תעמוד בהתחייבות
 | 
telegram
(4)

וועדות הכספים שהתקיימו ביומיים האחרונים דנו ברפורמת האג"ח המיועדות בפנסיה, לפיה האוצר ביקש לוותר ולאמץ מדיניות הגנה על תשואה מינימלית בשיעור של 5%. כלומר - הממשלה תשמש כסוג של חברת ביטוח, במקרים שהתשואה של קרנות הפנסיה תעמוד על פחות מ-5% בשנה. אולם, במסגרת וועדת הכספים נשמעו קולות רבים שהביעו התנגדות לרפורמה.

כפי שכתבנו - אותה רפורמה מהווה סכנה למשק, מדובר בהימור על שוק ההון בעשורים הבאים. ייתכן כי כשתגיע העת ומי מבין הצעירים של היום יגיע לגיל פרישה, אז המדינה תשלח יד עמוק לתוך הארנק. סביר להניח שליברמן כבר לא יהיה שם כדי לספוג את הביקורת. כרגע הוא חי את ההווה וקוטף את המחמאות על הסכומים הגדולים ש"התפנו" לצרכים אחרים בתקציב. אבל זו אחיזת עיניים. 

במהלך הוועדה, נשאלה השאלה האם יש סיכוי שהמדינה לא תבצע את ההשלמה המדוברת בקרנות הפנסיה - ותשובת האוצר לא בדיוק מניחה את הדעת, אסי מסינג, יועמ"ש האוצר בחר להגיב בתשובה רגשית, ואף ילדותית: "אתם לא מאמינים שהמדינה תעמוד בהתחייבות?" מחה מסיג. "אנחנו עומדים בהתחייבויות גם בלי קשר לאג"ח, למשל בפנסיה התקציבית -לא היה מצב שהמדינה לא עמדה בהתחייבות". הוסיף. היה מצופה מהאוצר לתגובה יותר קונקרטית ומחוברת לקרקע - מה שכאמור, לא קרה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מסינג הוסיף: "חדלות פרעון זו שאלה תאורטית, מדינת ישראל מעולם לא הייתה חדלת פרעון. לטעמי אי אפשר היה לחוקק חוק בסיטואציה שאין תזרימים, במסגרתו לקחת את תקנות מלווה המדינה שהם אגח ופשוט לפרוע אותו ולקבוע שפורעים אותו במועד שניתן ומפסיקים לשלם את הריביות בהמשך, זה מהלך אפשרי חקיקתית, והיו טוענים נגדו טענות כמו אם עכשיו המדינה תחוקק את החוק ואחר-כך תשנה אותו. במצב קיצון הדבר אפשרי לתקן".

נציג בנק ישראל הגיב תגובה מתונה יותר, הוא הסכים שאג"ח נחשבת למכשיר פיננסי בטוח יותר, והוסיף שגם בפנסיות התקציביות המדינה הכניסה שינויים כשזיהתה צורך. הטענה המרכזית של בנק ישראל, על רקע הדברים הללו חברי הוועדה טענו כי "הרפורמה לא אפויה".

כיום, האג"ח המיועדת מהוות כ-30% מהתיק ונותנות לחוסכים לפנסיה תשואה שנתית מובטחת של 4.86%. שאר 70% האחרים בחסכון הפנסיוני מורכבים לרוב מ-40-50% אגרות חוב ממשלתיות וקונצרניות (בסיכון גבוה יותר מאשר הממשלתיות) ו-20-30% בשוק המניות שבו הסיכון גדול עוד יותר. סיכון הולך יחד עם סיכוי. החלק המסוכן יותר בתיק (70%) אמור אמנם לפצות על זה הסולידי ושוקי המניות כידוע זה שנים נמצאים בפריחה. אבל מי מבטיח שכך יהיה גם בעתיד הרחוק יותר? אף אחד. אז רק להבין - ליברמן בעצם מהמר על מניות על חשבון הקופה הציבורית? 

אותה השלמה לתשואה של 5% מהתיק עלולה לעלות לתקציב המדינה הרבה יותר מהריביות שמשולמות היום באג"ח המיועדות. הכל תלוי כמובן בשווקים. החשיפה הזאת לא מדאיגה את ליברמן - מבחינת ליברמן - 5 שנים, זה הרבה זמן, אבל רוב הסיכויים שהוא לא יכהן בתפקיד בעוד חמש שנים.

תגובות לכתבה(4):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    לבטל אגח מיועדות
    זה שייך למשק הסתדרותי והתשלום בפועל הוא עצום אין כ 15/09/2021 00:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    זה שייך למשק הסתדרותי והתשלום בפועל הוא עצום אין כזה דבר בשום מדינה מתוקנת
    סגור
  • 3.
    אאאל תהמרו על הפנסיה !!!!
    הלוווו מפלגת העבודה 14/09/2021 18:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תסמכו על ליברמן עם כסף שלכם לאאאא עם כסף שלנו !!!
    סגור
  • 2.
    שישימו בדלק קבוצה באגח
    אגחי 14/09/2021 17:55
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין סיכוי שלא ישלם חחחדלק קבוצה דלק נדלן אגח ממשלתי הכל פח המדינה מקבלת הלוואה מהחוסכים כל שנה ב 5 אחוז לטווח ארוך מספיק כבר
    סגור
  • 1.
    אג"ח
    רוני 14/09/2021 16:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אין לי אמון בשר האוצר וגם באוסף הליצנים שמנהלים כיום את המדינה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות