החשש לסטגפלציה ממשיך לעלות - ומסביר את מה שקורה בשוק האג"ח

 | 
telegram

השבוע יפורסמו בארה"ב, בין היתר, נתוני האינפלציה ונתוני המכירות הקמעונאיות לחודש ספטמבר ובמקביל תתחיל עונת הדו"חות לרבעון השלישי. שילוב המגמות של השלושה מכביד על שוק המניות כבר חודשיים - כשהחשש הוא שעד לאחרונה הצרכנים והחברות הצליחו להתמודד עם עליות המחירים, שברובן היו תיקון לירידות בזמן המשבר (במיוחד במחירי האנרגיה), והתאפשרו בזכות חיסכון שהצטבר, אך שהמשך עליות המחירים מכאן יהפוך לחונק ומסוכן הרבה יותר. כלומר, הדאגות ברובן כרגע אינן לגבי תוצאות החברות לרבעון השלישי, שצפוי אגב עדיין להיות חזק ולתאר זינוק ברווחים בשיעור של 26% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד, אלא בעיקר לגבי הסיכון לעדכוני תחזיות הרווחים קדימה, לרבעון הרביעי.
עדכונים כלפי מטה לתחזיות הצמיחה של המשק העולמי אנחנו כבר מקבלים, כשאתמול כלכלני גולדמן הפחיתו את תחזית הצמיחה שלהם לארה"ב וביום רביעי צפויה גם קרן המטבע העולמית להפחית את תחזיותיה.

השילוב של העלאת תחזיות אינפלציה במקביל להפחתת תחזיות צמיחה מעלה באופן טבעי חששות מתרחיש של סטגפלציה (מיתון משולב אינפלציה). החשש עשוי להסביר את התנהגות שוק האג"ח בימים האחרונים, של התמתנות שיפוע עקום התשואות, בעיקר דרך עלייה בתשואות הקצרות. לפי סקר חדש של דוייטש'ה בנק, לאחר תקופה ארוכה בה החשש העיקרי של משקיעים היה מהקורונה והווריאנטים שלה בחודש אוקטובר חל מהפך, אלה ירדו בדירוג האיומים ולמקומות הראשונים הגיעו האינפלציה והחשש מטעות מדיניות מוניטרית שתגיע בעקבותיה (העלאת ריבית מוקדמת).
לפי בדיקה של כלכלני גולדמן תקופות של סטגפלציה היו שליליות לשוק המניות יותר מתקופות של מיתון לבד או של אינפלציה לבד, כנראה בשל הקושי להפחית ריבית. אך הם גם מבהירים שזהו איננו התרחיש הסביר.

כלכלני גולדמן זאקס כתבו ללקוחותיהם שלהערכתם לבסוף שוקי המניות יתגברו על האינפלציה וימשיכו לעלות, לא בגלל שהם בלתי שבירים ומתייעלים אלא בגלל שהם עדיין בגישה שהאינפלציה זמנית ונובעת ברובה מאנרגיה ומשיבושים בשוק השבבים. גולדמן מציע ללקוחותיו לנצל את החולשה בשוק המניות כדי לבצע רכישות. המלצות דומות קיבלנו מעוד גופים בניהם JPM ו-UBS.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

פוקוס, מיוחד של המשקיעים ממשיכה לקבל סין, שם במיוחד בולטת ההשפעה השלילית של עליית מחירי האנרגיה, אך זאת לא הצרה היחידה שלהם - בסין יפורסם ביום חמישי מדד מחירי תשומות היצרנים שצפוי שזינק בחודש ספטמבר ביותר מ-10%, בעיקר בשל זינוק מחירי האנרגיה, שבתורם כאמור חונקים את הייצור ומכבידים עוד על שוק המניות הסיני. דאגות נוספות בסין כבר תקופה הן חדלות הפירעון האיטית של ענקית הנדל"ן אוורגרד שאתמול פספסה קופון נוסף למשקיעים זרים, והחשש לגבי שוק הנדל"ן הסיני בכלל ולגבי שוק אג"ח הזבל במדינה. הסלמה נוספת הגיעה ממעורבות הממשל בעסקים (כשכעת החלו לבחון מעורבות מוסדות מימון ממשלתיים בחברות פרטיות).

בישראל האוצר גייס אתמול מהציבור חוב בהיקף של 1.2 מיליארד שקל לטווחים של עד עשר שנים. הביקושים היו חזקים מאד והגיעו בהנפקה ל-8 שנים ליותר מפי 9 מההיצע, מה שתמך בירידת התשואות המקומיות. עוד תמכו בירידת תשואות נתוני למ"ס על קיפאון בפדיון רשתות השיווק בארץ בין יוני-אוגוסט ואף לירידה בפדיון רשתות המזון בקצב שנתי של 8.4% (במחירים קבועים), זאת לאחר ירידה של 12.2% בתקופה הקודמת (בחודשים מרץ - מאי). כמה מהחולשה נובעת מהחגים, מעליות המחירים, מהיציאה של ישראלים לחו"ל, מהחזרה למסעדות... אלה שאלות שיעניינו את ב"י שיתקשה להצדיק העלאת ריבית לטובת קירור הביקוש המקומי.

הכותב הוא כלכלן ראשי, הפניקס-אקסלנס

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות