אחוז השקעה אחוז השקעה חיסכון פנסיה דולר שוק ההון תשואות ריבית
צילום: Istock
מאקרו כלכלה

השווקים מעריכים - העלאת הריבית בפתח

עליית מחירי האנרגיה והעלייה באינפלציה דוחפים לעליית ריבית; וגם - מה עומד מאחורי מדד המחירים שפרסמה הלמ"ס לחודש ספטמבר; ואיך ההתחזקות של טראמפ בסקרים לקראת הבחירות ב-2024, תשפיע על ההחלטות של ביידן?

אמיר כהנוביץ | (9)
נושאים בכתבה טראמפ ריבית

מדד המחירים לצרכן בישראל עלה בחודש ספטמבר ב-0.2% ובשינוי שנתי של 2.5%. ללא ירקות, שזינקו ב-9.5%, המדד עלה רק ב-0.05%. למרות שהעלייה היתה צפויה הנכסים הצמודים צפויים הבוקר במסחר להשיג ביצועי יתר על רקע המשך עליית מחירי סחורות האנרגיה והמתכות בעולם. מצד שני, נתונים מארה"ב תיארו בלימה בעליות מחירי היצוא ממנה, עם עליה חודשית של 0.1% בלבד, לעומת צפי ל- 0.7%. בישראל מדד מחירי התפוקה התעשייתית ליעדים מקומיים ירד בספטמבר ב-0.2%.

מדד ספטמבר - שאלת מיליון דולר ממשיכה להיות האם המדד סיפק אינדיקציות חדשות לגבי זמניות האינפלציה? מצד אחד כן, כשסעיף סופר אינפלציוני כמו מלונות ובתי הארחה, אשר בלט בעליות בשנה האחרונה, עשה סיבוב פרסה מובהק, וכבר שלושה חודשים מתקרר, משינוי שנתי שהגיע גם ל-44% ביולי והאט בספטמבר לשינוי שנתי של 25%. האטה ראינו גם בקצב העלייה של סעיף הדיור, שנעצר חודש שני על עליה שנתית של 1.8%, לאור התמתנות בתת הסעיף "הוצאות דיור אחרות" (שכולל בעיקר שירותי תיווך, עריכת חוזים וביטוח דירה, שככל הנראה קפצו בחודשים הקודמים כתיקון לירידת המחירים שלהם בתקופת הקורונה). בסעיף הלבשה והנעלה ירידת המחירים דווקא האצה בספטמבר, מירידה שנתית של 2.6%- ל-3.7%-, ומדגימה שוב שהאינפלציה איננה רוחבית, כלומר איננה קשורה לשחיקת ערך הכסף, אלא בעיקר לשיבושים.

אחד מהשיבושים הבולטים ממשיך להיות זה של הפקקים בהובלה הימית. סעיפים נפחיים כמו ריהוט וציוד לבית המשיכו לזנק, אך לאור בלימת עליית מחירי ההובלה מספטמבר נחפש במדדים הבאים אינדיקציות להאטה. באופן דומה, גם סעיפים שמאופיינים בשיבושים ביצור עדיין במגמת האצה, ובראשם 'מכוניות' שעלו בספטמבר, חודש שני ברציפות, ב- 1.1%, עליה חזקה מאד שאם תתמיד בקצב הזה יכולה להוסיף למדד שנה קדימה 70 נ"ב!! (לאור משקלו הגדול - 5.1% מהמדד).

אינדיקציות לא מובהקות קיבלנו ממחירי המזון (ללא פ"י) שקפצו בספטמבר ב-0.6%, אך זאת אפיינה מספר מצומצם מאד של מוצרים (בעיקר עופות ודגים) ולא היתה רוחבית, מה שנראה קשור יותר לעיתוי החגים השנה ולמגבלות נקודתיות של הקורונה, שבינתיים הולכות ומתפוגגות. הסיכון העיקרי לאינפלציה כיום עובר לאנרגיה, שם מתרחשת כידוע הדרמה האמיתית. 

ריביות - עליית מחירי האנרגיה דוחפת לעליית מדרגה נוספת בציפיות האינפלציה בעולם ובהתאם להערכה כי הפד יתפתה להעלאת ריבית בעקבותיה. השוק החל לתמחר לראשונה סבירות של 100% להעלאת ריבית הפד בקרוב, אך גם מתמחר שזאת ככל הנראה תהיה טעות, שהעלייה לא משתקפת באופן דומה בתשואות הארוכות. ירידה בולטת בשיפוע העקום נרשמת בטווח של 5-30 שנה.

סקר הצרכנים של אונ' מישיגן מיום שישי מאותת גם הוא שהעלאת ריבית תהיה טעות כשהצרכנים מתארים גם בלעדיה הידוק תנאים, בשל עליות המחירים החדות שאינן תוצאה של ביקושים אלא של שיבושים, אף שמדד המכירות הקמעונאיות לחודש ספטמבר הפתיע ביום שישי בעליה גבוהה מהצפוי (בחלקה הגדול בגלל עליה במחיר ולא בכמות). נשיאת הבנק המרכזי באירופה, כריסטין לגארד, חזרה אתמול על הערכה שהאינפלציה ברובה זמנית. בישראל, בפגישה של החזאים בשוק עם נגיד ב"י, הוא הבהיר בין היתר כי בהחלט ישנה חשיבות למאיפה האינפלציה מגיעה ולמידת הערכת הטרנזיטוריות שלה.

בארה"ב טראמפ "חוזר מהמתים" ומזנק בסקרים לגבי הנשיאות ב-2024. מה שככל הנראה יגביר בקרוב עוד את הלחץ על ממשל ביידן להקל על השיבושים בכלכלה ועל מחירי האנרגיה בפרט.

קיראו עוד ב"בארץ"

תגובות לכתבה(9):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    צדק 18/10/2021 21:24
    הגב לתגובה זו
    שלילית והמחירים היו צריכים לרדת לרצפה אבל שימשיכו ככה ואז יגיע הפיצוץ הגדול והתרסקות כל המשק
  • 7.
    שטיויות 17/10/2021 13:01
    הגב לתגובה זו
    מכיוון שאזי יעצים את משבר שער החליפין...
  • 6.
    אלון 17/10/2021 12:14
    הגב לתגובה זו
    עלית ריבית תהיה בחודש ינואר 0.25..
  • 5.
    מיקי 17/10/2021 11:18
    הגב לתגובה זו
    לפחות הייתם נותנים סקירה על אוקטובר במקום לברבר על מה יקרה שנה קדימה
  • 4.
    שי 17/10/2021 10:16
    הגב לתגובה זו
    מחירי הדיור מזנקים, סל המזון התייקר , כך גם מחירי האנרגיה , הבידוג וההנעלה. הכל מתייקר ומדד המחירים נשאקףר תקוע. הכל זה מלמעלה ...
  • 3.
    תומר 17/10/2021 09:55
    הגב לתגובה זו
    השוק מגלם אינפלציה, העלאת ריבית, הקטנת רכישות אגח של הפד ובקיצור הכל. מניות ימשיכו לעלות כי אין עדיין אלטרנטיבה
  • עוז 18/10/2021 11:06
    הגב לתגובה זו
    או יותר נכון - מתמחר חברות של הכנסות נמוכות כמו חברות ענק.
  • 2.
    ירידה ריאלית 0.7% בשכירות, עליה ריאלית 6.7% במחיר דירות (ל"ת)
    בשנה האחרונה בישראל 17/10/2021 09:19
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    סמואל 17/10/2021 09:01
    הגב לתגובה זו
    איני בטוח שלפני 2022 הריבית תעלה.בכל מקרה אם תעלה זה יהיה בשבריר אחוז.