איך הממשל הסיני מתמודד עם בועת הנדל"ן ולמה הקורונה באירופה לא מעניינת את השווקים?
הטיעון שהאינפלציה "חולפת" די מקובל גם על משקי הבית בארה"ב רק שההתייחסות שלהם ל'זמנית' ו'חולפת' שונה, כמו גם הנזק שהיא תגרום להם. סקר של אונ' מישיגן מסוף השבוע הראה שצרכנים צופים אינפלציה שנה קדימה של 4.9% שנה והתמתנות בטווח של 5 עד 10 שנים ל- 2.9%. הרמה הגבוהה ה"זמנית" תספיק להערכתם כדי לחנוק את יכולת הצריכה שלהם אף יותר מהחנק שחוו בשיא הקורונה (המדד ירד לסביבת שפל של עשור).
מי שעוד תופס אחרת את ה"זמניות" הם כנראה גם המהמרים על הבחירות לנשיאות ב- 2024, כשלראשונה החלו להמר בשבוע שעבר על טראמפ כבעל הסיכוי הגבוה ביותר לזכות בנשיאות (כנראה מתוך הנחה שהאינפלציה תמשך עד אז). מעניין אגב שלפי אתרי ההימורים אין כיום למפלגה הרפובליקנית אף מועמד רלוונטי אחר מטראמפ, כשון דסנטיס נמצא בסיכוי לזכות נמוך של 12/1 ומייק פנס של 14/1. על רקע הקריסה הפוליטית במחנה הדמוקרטי הלחץ לפעולה ממשיך להתגבר. הנשיא ביידן הכיר בכך ש"האינפלציה פוגעת במצב הפיננסי של האמריקאים" והתחייב ש"היפוך המגמה הוא בראש סדר העדיפויות". לפי מקור אנונימי לבלומברג בכירים בצוות היועצים של הנשיא רוצים לנקוט אמצעים קיצוניים בניהם ניצול רזרבות הנפט האסטרטגיות של ארה"ב, הכוללת יותר מ-600 מיליון חביות (להשוואה, ארה"ב מייבאת מאופ"ק 30 מיליון חביות בחודש). המתנגדים למהלך נשענים על תחזיות לעודף נפט בתחילת 2022. בינתיים באירופה מחירי האנרגיה דווקא מתקררים אך גזרה אחרת מתחממת במקומם:
מחירי הגז הטבעי באירופה בירידה חדה - אירופה שנתונה לחסדיה של מוסקבה בנוגע לאספקת גז נמצאת כיום במתיחות כפולה מולה. גם ניסיון של רוסיה להפעיל לחץ כדי לקבל את אישור הרגולטורים באירופה לצינור הגז Nord Stream 2 לגרמניה, וגם ניסיון של רוסיה לשחרר את המצור האירופאי על משטר הרודן לוקשנקו במדינת הלוויין שלה, בלארוס. רוסיה לפי טענת האירופאים שיבשה בכוונה את אספקת הגז לאיחוד וכעת משחררת אותו, מאפשרת את ירידת מחיר הגז הטבעי, אבל מעבירה את הלחץ לדחיפת מהגרים לאירופה דרך בלארוס לפולין. נזכיר כי את זרם המהגרים מטורקיה האיחוד הצליח לעצור בזמנו באמצעות שוחד של מיליארדי אירו. החשש שכל כישלון בהשגת פיתרון כלכלי או מדיני עלול לגלוש לעימות צבאי.
האם שוק העבודה בארה"ב החל להתקרר? - לאחר שבעה חודשים רצופים של עליה במספר המשרות הפנויות בארה"ב בסוף השבוע פרסמה ה-BLS כי מספרם ירד בספטמבר, חודש שני ברציפות ובסה"כ ירידה של 660 אלף משרות. למרות שמדובר באירוע משמעותי בהחלט יתכן כי הוא זמני בשל סיום הזכאות למענקי אבטלה מיוחדים בספטמבר. עוד אינדיקציה לעוצמת שוק העבודה קיבלנו מהפד של אטלנטה שהראה כי עליות השכר עומדות על שינוי שנתי של 3.5%, אך מי שמחליף עבודה מצליח לרשום עליה שנתית מהירה הרבה יותר של 5.4%, פער שמסביר אולי חלק מתופעת ההתפטרות הרחבה שמתקיימת כיום. נציין שגם עם הירידה הבולטת במספר המשרות הפנויות אלה עדיין עומדות על מספר עצום של 10.4 מיליון.
"התפוצצות מבוקרת" בסין - מאמר בוול סטריט ג'ורנל טוען כי בייג'ין שואפת "להתפוצצות מבוקרת של ענקיות הנדל"ן במדינה, באמצעות מכירת נכסים תוך הגבלת הנזק לרוכשי הבתים ועסקים." הבנק המרכזי, ה-PBOC, יעזור למפתחי הנדל"ן ה"טובים" למכור אג"ח לבנקים כדי למחזר חובות ביואן בריבית נמוכה מרמת הסיכון האמיתי שלהם. השווקים בסין הגיבו בעליות חדות לאלה ולתשלום קופון ברגע האחרון של ענקית הנדל"ן אוורגארד.
מחר יפורסם בישראל מדד המחירים לצרכן לחודש אוקטובר, שצפוי שעלה ב-0.4% ובשינוי שנתי של 2.6%. להערכתנו העליה החודשית היתה מעט מתונה יותר, 0.3%. נגיד בנק ישראל, ירון, המשיך לרמוז בשבוע שעבר שישראל תוכל להיות מהמדינות האחרונות בעולם שייאלצו להעלות ריבית: "בהשוואה בינלאומית, ניתן לראות שהאינפלציה בישראל מצויה בעשירון התחתון בקרב מדינות ה-OECD. המצב הנוכחי מאפשר לנו מרחב בניהול המדיניות המוניטרית...". בינתיים בארה"ב השוק מתמחר שתיים וחצי העלאות ריבית ב-2022, כשהראשונה ביולי.
קורונה זה כ"כ 2020 - התפרצות קורונה חדשה באירופה לא מעניינת יותר מדי את השוק שם, שממשיך לשבור שיאים...
אמיר כהנוביץ, כלכלן ראשי, הפניקס-אקסלנס
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.תמשיךכיף לקרוא סיכום שכזה 16/11/2021 01:17הגב לתגובה זו0 0כיף לקרוא סיכום שכזהסגור
-
1.חסר מידעאחד האנשים. 14/11/2021 09:43הגב לתגובה זו0 0לא ראיתי התייחסות לנושא מדוע הקורונה באירופה לא מעניינת את השווקים. אפשר להסביר / להשלים ??סגור
-
זאת יען כי הקורונה באירופה לא מעניינת את המדדים באירופהSassi6 16/11/2021 01:59הגב לתגובה זו0 0אבל לא על זה באתי לדבר על ליברמן שמתכנן העלאת מיסים אגרסיבית, על סיגריות אלקטרוניות, זה מזכיר את החד פעמיים מפלסטיק, האם זה מאהבת מרדכי? או משנאת המן? כלומר, האם זה מאהבת איכות הסביבה, ושיפור בריאות המעשנים? או מניצול הזדמנות אדירה להעלאת מיסים מהירה ואגרסיבית? ...תלוי את מי שואליםסגור