אורנה ברביבאי חוגגת מהר מדי: דרך החתחתים של הלחם המלא לפיקוח - במקום הלחם הלבן הלא בריא

מזון בריא מפחית תחלואה, כולל סרטן, ביותר מ-20% וכבר ב-2016 ביקש משרד הבריאות מועדת המחירים במשרד האוצר להחליף את הפיקוח מלחם לא בריא לבן ללחם מלא. אם כבר יש פיקוח על מחירי הלחם - מדוע המדינה לא מעודדת את צריכת הלחם הבריא? התשובות של משרדי הממשלה לא משכנעות

 | 

פיקוח על מחירים שאמור להוזיל מחירים לציבור, היא שיטה ארכאית שכנראה צריכה לעבור מן העולם. בתחילת השנה משרד הכלכלה גילה בטעות שמחירי הלחם בפיקוח נופחו והציבור סתם משלם ביוקר על לחם. רשות התחרות קבעה כי פיקוח המחירים על ידי המדינה הוא הסיבה שהמחיר נתקע בדיוק על המקסימום העליון - המדינה מעדיפה את טובת היצרנים וגורמת בכך ליוקר המחיה.

אבל האמת היא שזה לא חדש. ועדת המחירים במשרד האוצר ממליצה מאז 2016 להסיר את הפיקוח על מחירי הלחם. מדובר בהמלצה שהיא לטובת הצרכנים, אבל עובדה היא שעברו 5 שנים והממשלות השונות לא קידמו את הסרת הפיקוח - ניתן רק לנחש מדוע המדינה שוב ושוב נכנעת לאינטרסנטים ופוגעת בציבור הרחב. 

אבל כאן הבן שואל - אם כבר יש פיקוח על מחירים, מדוע לא לפקח בצורה מעודדת בריאות כך שבמקום לפקח על מחירי הלחם הלבן, הלא בריא, בפיקוח על הלחם המלא, שנחשב בריא יותר?

כותרת ראשית

- כל הכותרות

רק 2% מהציבור אוכל לחם קל - 45% אוכלים פיתות
מחירו של לחם לבן עולה 6.9 ברשתות ואילו מחירי של הלחם המלא הלא מפוקח מתחיל מ-13.9 שקלים ומגיע בחלק מהרשתות והמותגים ל-18 שקלים. הלחמים המפוקחים כיום הם: כיכר לחם אחיד, לחם אחיד פרוס, כיכר לחם לבן, לחם לבן פרוס וחלה מלבנית. המוצרים שאינם בפיקוח הם: לחמים מיוחדים ולחמניות, פיתות ולחם קל (לחם מלא).

חלק מהסיבה לפער הגדול במחיר נובע לדברי אלעד מלכא, מארגון 'האינטרס שלנו- הלובי שלך בכנסת' מזמן הייצור הארוך יותר לייצור לחם מלא: "מבירור שערכנו במאפיות וטחנות קמח עולה שלטחון קמח מלא לוקח פי 10-14 יותר זמן מקמח לבן ולכן לדבריהם זה מייקר משמעותית את הקמח המלא.

על פי הנתונים, הצריכה של לחם קל ירדה מ-4.1% בשנת 2012 לרק כ-2.9% בלבד מהמחזור הכספי של יצרניות הלחם בשנת 2018, ואלה הם הנתונים האחרונים שעליהם מסתמכת ועדת המחירים בשנת 2021 - מראש הלחם המלא נצרך באחוזים קטנים מאוד בלבד.

מה הציבור כן קונה? בחמישון התחתון של האוכלוסיה לא פחות מ-45.4% מהציבור רוכשים בכלל פיתות, 17% רוכשים לחם מפוקח, 16% רוכשים לחמניות, ו-9.4% רוכשים חלה רגילה ומתוקה. רק 1.9% מהם רוכשים לחם קל.

האחוזים לא שונים במיוחד בין כלל חלקי האוכלוסיה. כאשר ברובם מדובר על 44%-46% מהצרכנים שרוכשים פיתות, 16%-20% רוכשים לחמניות וכעכים, 11%-17% רוכשים לחם מפוקח (האחוז יורד ככל שעולים בהכנסה, מה שמצביע על אפקטיביות של מחיר נמוך כתמריץ חיובי לרכוש לחם), 10%-15% רוכשים לחם מיוחד. וכמה רוכשים לחם קל? 1.9%-0.9% בלבד.

כמה הלחם הבריא נצרך כאחוז מההכנסות של היצרניות? 2% בקושי
עוד על פי הנתונים, בין השנים הללו היקף ההכנסות של הלחם במחיר מפוקח צללה ב-45% מרמה של 15% מהיקף המחזור הכספי של יצרניות הלחם בשנת 2012 ל-8.2% בשנת 2018. מנגד, ההיקף ממחזור המכירות של היצרניות של פיתות עלה ב-9% ל-27%, והיקף המחזור של הלחמניות והכעכים עלה ב-19% - כלומר הלחם הלא בריא המפוקח התחלף רק בלחם לא בריא אחר מסוג לחמניות. ומה בדבר הלחם המלא? ירד ב-כ-30% (אך מראש הוא נצרך ברמה אפסית).

צריכה מזון בריא מפחיתה תחלואה, כולל סרטן, ביותר מ-20%
כדי להבין את ההבדל הבריאותי בין לחם בריא ולחם לא בריא כדאי להקשיב לפרופ' רונית אנדוולט, מנהלת אגף התזונה במשרד הבריאות. לדבריה יש חשיבות לצרוך מזון בריא: "10% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל חולה בסוכרת. בכל שנה מתווספים עוד 15-30 אלף חולים, כאשר חולה סוכרת עולה למערכת פי 2 מאדם ללא סוכרת, ולכן כדאי גם כלכלית למנוע אותה מלכתחילה. המחלה נפוצה במיוחד בקרב האוכלוסייה הערבית, החרדית והבדואית". 

במצגת ביום חמישי האחרון בוועדת הבריאות, הראתה אנדוולט לחברי הכנסת נתונים לפיהם מחקרים רבים מהעשור האחרון מראים שצריכת דגנים מלאים מפחיתה בעשרות אחוזים סיכון לתחלואות שונות- גידולים סרטניים במערכת העיכול: ב-22%, מחלות לב וכלי דם ב-25%, יתר לחץ דם ב-21%, תמותה אחרי התקפי לב ב-31% ותחלואה כללית ב-26%.

על הנייר, מטרת הדיונים הם "לפעול להפחתת מחירי הלחם מקמח מלא, על מנת לאפשר לכלל האוכלוסייה לצרוך אותו במחיר סביר. 

אורנה ברביבאי חוגגת מוקדם מדי
במקביל לאותו דיון, הוציאה ביום חמישי שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, הודעה לתקשורת שקצת מנסה לחגוג מהר מדי, למרות שמדובר בצעד בכיוון הנכון וכך אמרה: "עם פנייתי אל ועדת המחירים (לפני כשבועיים וחצי. נ"א), נעניתי כי הוועדה תבחן את נושא הפיקוח על הלחם המלא ותפרסם מסקנותיה. אני רואה בזה צעד נכון וחשוב עבור כלל הציבור, אשר יוכל לבחור לצרוך תזונה בריאה יותר במחירים מפוקחים. צריכת מזון בריא עתידה להפחית בעיות בריאותיות כמו השמנת יתר, ואני אמשיך לפעול בכלים העומדים לרשותי במשרד הכלכלה והתעשייה על מנת למזער את הנזקים הבריאותיים שנגרמים מצריכת מזון לא בריא".

במשרד הכלכלה הוסיפו כי "מטרת הפניה היא לעודד את הצרכנים אשר צורכים כיום לחמים מקמח לבן, חלקם מסיבות כלכליות, לעבור לצריכת לחם בריא יותר, אשר מחירו יימצא תחת פיקוח המדינה. השרה ציינה בפנייתה כי עידוד הציבור לצרכנות נבונה של מזון בריא, תוך הגשתו הכלכלית לכלל האוכלוסייה, הנו נושא משמעותי".

כאמור, צעד בכיוון הנכון. אז למה מדובר בחגיגה מוקדמת מדי? כי האמת היא שממש לא מדובר בפעם הראשונה שמשרדי הממשלה פונים לוועדת המחירים של משרד האוצר כדי לדון בשינוי המתבקש הזה. למעשה כבר ב-2016 פנה משרד הבריאות עם אותה בקשה לוועדת המחירים. הוועדה כמובן דנה בכך - אבל האם היא המליצה על החלפת הפיקוח מלחם לבן ללחם מלא? לא.

סביר להניח ששרת הכלכלה ברביאי מודעת לכך, ולמרות זאת מנסה להציג מצג שווא שהיא עושה משהו בנושא. אז אל תקנו את ההודעות האלה. ומה אם היא כלל לא מודעת לכך? טוב, אז זה עוד יותר גרוע.

ומה ההסבר של וועדת המחירים לסירוב להחלפה בין המוצרים? הם טוענים שוב ושוב כי תפקידם הוא לא לעודד שינוי התנהגותי בקרב הצרכנים אלא רק לוודא שאין קרטל בתחום הלחם. זו טענה שהיא נכונה ברמת העיקרון, אבל בעצם מה רע בעידוד של הציבור לצרוך מזון בריא? המדינה מתערבת בנושאים רבים כדי לתת דחיפה קלה לצרכנים לנהוג בתבונה (למשל, בנושא החובה להפריש כספים לפנסיה כדי שיהיה להם ממה להתפרנס בשנות הפנסיה) ומדוע בעצם כאן לא?

ומה אומרים משרדי הממשלה בתגובה?
לדברי אביגיל ונקרט ממשרד האוצר, חברה בוועדת המחירים: "ברירת המחדל מבחינתנו היא לא להכניס מוצרים לפיקוח, זה מעודד קרטליזיציה ועיוותים שונים בשוק ומרכז יצרנים לתמחר במחיר המרבי. המחירים בארץ גבוהים יותר מחו"ל לא רק אבל גם בגלל פיקוח המחירים. החמאה והחלב הן אכן דוגמא לבעיות שנוצרו בשוק". עוד הסבירה כי ועדת המחירים המקצועית ממליצה לשרים על צעדים והם אלה שמחליטים מה מהם לקבל וליישם.

הטענה העקרונית של ונקרט כנראה נכונה אבל לא רלוונטית. אילו השרים באמת יבטלו את הפיקוח על המחירים מילא. אבל בינתיים המדינה לא ממהרת לעשות זאת - אז אם כבר יש פיקוח - למה לא לעשות אותו לפחות בצורה שתועיל לצרכנים?

ממשרד הכלכלה נמסר: "מוצרי הלחם המפוקחים היו תחת פיקוח מחירים עוד מקום המדינה תחת חוקים שקדמו לחוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (ואף יצרני הלחם בעבר קיבלו סבסוד מהמדינה לייצור הלחמים). 

"בכל הנוגע לשוק הלחם הבריא – ועדת המחירים בחנה נושא זה ומצאה כי קביעת מחיר מירבי ופיקוח על המחירים בתחום זה, אינו הכלי האפקטיבי להורדת מחירים. קיימים כלים נוספים שנבחנים במשרד הכלכלה שמטרתם לעודד את התחרות בייצור לחמים בריאים במטרה להפחית את מחירם. כמו כן משרד הבריאות מבצע פעולות להעלאת המודעות לנושא".

מהם הכלים האפקטיביים לדעת משרד הכלכלה שלא נוסו עד כה? הבנתם? אנחנו לא.

תגובת משרד האוצר: ועדת המחירים המשותפת למשרד האוצר ולמשרד הכלכלה פרסמה לפני מספר חודשים המלצות בעניין פיקוח על מוצרי הלחם. על פי המלצת הוועדה, קיימת תחרות בשוק הלחמים המפוקחים בין המאפיות המובילות בשוק ולכן אין הצדקה לקבוע מחיר מפוקח בשוק זה. עמדה זו נתמכת גם על ידי רשות התחרות שייעצה לוועדת המחירים בתהליך. בשלב זה הוועדה נמצאת בתהליך שימוע ציבורי על ההמלצות האמורות במסגרתו מועברות התייחסויות הציבור אליהן, ובכלל זה התייחסות לצורך בפיקוח על מוצרים אחרים כדוגמת הלחם המלא. לאחר קבלת ההערות וניתוחן, הוועדה תפרסם המלצה סופית לשרים שיידרשו לקבל החלטה בנושא בהתאם לקבוע בחוק.

תגובות לכתבה(13):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 9.
    לחם קמח מלא יקר בגלל התהליך, יקר יותר לא בהכרח טוב יותר (ל"ת)
    אלי 14/12/2021 09:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 8.
    בולשיט
    איכפתלו 13/12/2021 10:44
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הסדרה, מותק בול באמצע, מסבירה בדיוק מה קורה. לכן הכלל, אל תבלבל אותי עם עובדות, לי יש אינטרסים, קײַם, פועל ומשתכלל. כל יום נולדים פריירים חדשים.
    סגור
  • 7.
    אוכל בריאות שווה סבסוד .
    דיאטנית 13/12/2021 08:48
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כלכלית אוכל בריא כלכלי יותר למדינה ולמשפחה . סבסוד אוכל בריא זול יותר מטיפול בתחלואה הנגרמת מ אכילת אוכל רע ומזיק ..בגדול מליצה לסבסד ירקות ופירות , קטניות .' .
    סגור
  • 6.
    ..כתבה מבולבלת
    נפתלי 13/12/2021 07:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הכתב מצהיר שפיקוח מחירים זה דבר לא טוב, לא כלכלי ולא תחרותי..אך מבקש לפקח על לחם בריא כי אם כבר יש פיקוח אז שיפקחו גם על זה. כתב יקר אל תתבלבל, אם אתה רואה בפיקוח מחירים דבר לא טוב, דבוק בעמדה שלך...או שאין לך עמדה יציבה.
    סגור
  • 5.
    לחם שחור
    פישמן אפרים 12/12/2021 19:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בעבר הרחוק ניתן היה לרכוש "לחם שחור" שנמכר במחיר נמוך מהלחם הלבן המפוקח . למיטב זכרוני הלחם השחור נחשב לבריא יותר היות ונאפה מקמח מלא ( למרות טעמו הנחות)
    סגור
  • טען עוד
  • 4.
    ממשלה מחורבנט
    אנונימי 12/12/2021 19:27
    הגב לתגובה זו
    1 2
    החלטות הזויות.
    סגור
  • טובה ממשלת השליט אניאניאניביביביבי (ל"ת)
    יש ר אלי 13/12/2021 10:52
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 3.
    החרדים והערבים הם פרזיטים!
    אנונימי 12/12/2021 18:58
    הגב לתגובה זו
    3 2
    אוכלוסיות שרק מעיקות על המדינה רוב החרדים מתבטלים וחיים על חשבון משלם המיסים, אם הם כבר עובדים הרי זה " בשחור". הערבים מהוים את רוב האוכלוסיה העבריינית ורוב אלה שעובדים בעבודות שאינן עברייניות מעלימים הכנסות!
    סגור
  • החרדים והערבים הם פרזיטים!
    החרדי 12/12/2021 21:22
    הגב לתגובה זו
    2 0
    חחחחחחח כאילו שהחילונים עובדים לבן , אתה חי כנראה על "חומרים מסוכנים".
    סגור
  • אתה גיזען
    אנונימי 12/12/2021 19:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תתבייש !!!
    סגור
  • ואתה (ל"ת)
    אנונימי 12/12/2021 19:27
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    יותר כלכלי
    ג'ק 12/12/2021 18:52
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אוכל בריא , אויר נקי , מים נקיים . הפחתת זיהום אויר והפחתת תחלואה .אלו השקעות הכי כלכליות למשק ולאדם הפרטי
    סגור
  • 1.
    תקראו לילד בשמו..לא אנחנו ולא הילדים שהם ה"בוחרים" לעתיד באמת מעניינים את הפוליטקאי הממוצע,אנחנו סתם פיונים שהם יצטרכו יינקשו באצבע ונצביע עבורם. (ל"ת)
    יוסי 12/12/2021 18:50
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות