משה ברקת
צילום: דוברות משרד האוצר

דמי הניהול הסמויים והמרגיזים יימשכו . עד מתי?

נדחה היישום של המלצות ועדת יפה. בדיון שהתקיים, ראש רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון, משה ברקת ציין כי בכוונת הרשות להביא עד חודש אפריל הוראות קבע שיישמו את מסקנות ועדת יפה, שעסקו בעלויות הניהול של כספי חסכון
איתן גרסטנפלד | (3)

ועדת הכספים בראשות ח"כ אלכס קושניר קיימה היום דיון לעניין 'תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל) (הוצאות ישירות בשל ביצוע עסקאות). במסגרת הדיון, האריכה הוועדה עד לתחילת אפריל 2022 (6/4), את תוקף התקנות לעניין לגביית 'הוצאות ישירות' על עסקאות, המגבילות את גובה ההוצאות הישירות הנגבות מעבר לעמלות דמי הניהול במסגרת השקעות שונות, ומעמידות אותן על 0.25% לכל היותר.

בפברואר 2008 התקין שר האוצר דאז, רוני בר-און, את התקנות שבהן נקבע מהן ההוצאות שניתן לגבות מהעמיתים בנוסף לדמי הניהול. בשנת 2014 נקבעה לראשונה בתקנות העיקריות, תקרה להיקף הוצאות מסוימות שאותן ניתן לגבות, על מנת להגביל את שיעורן. מגבלת ההוצאות נקבעה לגבי הוצאות הנובעות מהשקעה בקרנות השקעה, מנהלי תיקים, קרנות, קרנות מחקות, נכסים לא סחירים, לרבות מתן אשראי, ומתן משכנתא. התקרה שנקבעה היא בשיעור של 0.25% מסך כל השווי המשוערך של נכסי המשקיע המוסדי, והיא נקבעה כהוראת שתוקנה מספר פעמים והוארכה.

בדברי ההסבר לתקנות שאושרו היום, צוין כי מאז שנת 2014, נבחן על ידי רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון יישומה של מגבלת ההוצאות בקרב הגופים המוסדיים. "בחינת היישום מעלה כי מחד, יש חשיבות לכך שהוגבלו סוגים מסוימים של הוצאות ישירות. מאידך,  קיים חשש כי הטלת מגבלה שרירותית או לא מתאימה, מבחינת היקף וסוגי ההשקעות עליהן היא מוטלת תפגע מהותית בהרכב תיק הנכסים של העמיתים ובתשואה המושגת על כספי הפנסיה והחיסכון של הציבור".

כך צוין בדברי ההסבר כי על מנת לקבוע את האיזון הדרוש ולמנוע פגיעה מיותרת בציבור החוסכים, ביקשה הרשות לבצע בחינה מקיפה ורוחבית של  סוגיית ההוצאות הישירות, וכי לשם כך מינה הממונה על הרשות ועדה מייעצת לבחינת הנושא: "מטרת הוועדה לבצע בחינה של כל סוגיית ההוצאות הישירות, לרבות: בחינת סוגי ההוצאות שניתן לגבות כהוצאות ישירות, מגבלת ההוצאות שנקבעה במסגרת התקנות לחלק מסוגי ההוצאות, תרומת ההשקעה באפיקים ובמכשירי ההשקעה שבהם ניתן לגבות הוצאות ישירות לתשואת החוסכים, הגילוי אודות הוצאות ישירות המושתות על עמיתים וסיווגן וכן בחינת ההשלכות של מגמות צופות פני עתיד דוגמת שיעור ההשקעה בחו"ל".

הוועדה החלה עבודתה ביום 12 במרץ 2020 ופרסמה את טיוטת דוח המלצותיה ביום 28 ביוני 2021, כך צוין בדברי ההסבר לתקנות, כי "במסגרת עבודתה קיימה הוועדה דיונים מקיפים עם נציגים מהציבור וערכה בשיתוף עם המחלקה הכלכלית ברשות מחקר אמפירי מקיף המתבסס על מאגר נתונים שנאספו לצרוך אמידת התשואות במספר אפיקי השקעה שהותר לגבות בגינם הוצאות ישירות" וכי עם סיום עבודתה תגיש הוועדה לממונה את דוח המלצותיה "אשר ייבחנו על ידו, ויהוו בסיס לנוסח מוצע של תקנות קבע שיובאו בפני שר האוצר ובפני ועדת הכספים של הכנסת".

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    מחדל מתמשך ויקר מאד (ל"ת)
    עד מתי 26/12/2021 19:05
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    למה הם עלוקות וממשיכים לקבל נתח מהחיסכון ???? (ל"ת)
    הזמן לטפל בסוכנים 26/12/2021 17:06
    הגב לתגובה זו
  • דמי הניהול אינם קשורים לסוכן (ל"ת)
    יוסי 27/12/2021 18:19
    הגב לתגובה זו