
איפה הכסף? ממשלה חדשה - שיטה ישנה: הגירעון היה יכול להיות 3.4% בלבד, אבל הממשלה בזבזה מיליארדים בדצמבר
הגירעון השנה נמצא במגמת ירידה מתמדת - וזה בהחלט דבר חשוב. בעקבות הקורונה הוא זינק לקצב שיא של 180 מיליארד שקל באפריל שנה שעברה ואילו כעת הוא עומד 'רק' על 68.7 מיליארד שקל (4.5% גירעון). צריך לומר תודה להייטק על השיפור הניכר הזה, ואנחנו מדגישים את זה שוב, על רקע בכירי האוצר שדווקא רוצים לדכא את ההייטק (סליחה, רק להתלונן על ההייטקיסטים).
ההכנסות אמנם גדלו ב-28% בשנה האחרונה ל-384 מיליארד שקל, מנגד - הוצאות הממשלה עמד על 481.6 מיליארד שקל. בניגוד למשפחה רגילה שצריכה גם לחשוב על ההוצאות ואם היא רוצה לחסוך לעתיד היא דואגת להקטין הוצאות - או לכל הפחות לא להגדיל אותן עוד ועוד - ממשלה מתנהלת אחרת. ממשלות אוהבות לגלגל חובות משנה לשנה, ומאחר שמדובר במדינות הן גם יכולות. אבל מדוע בעצם לא לחסוך כסף, במקום לבזבז את הכסף של העתיד? כי אפשר. כי הדור הבא ישלם את המחיר.
הבעיה היא שהנה הגיע חודש דצמבר ושוב מתברר שאמנם יש ממשלה חדשה, אבל השיטות הן אותן שיטות ישנות. כך, למרות שבכל החודשים האחרונים נרשם גירעון אפסי, ואפילו עודף תקציבי בחלק מהחודשים - מגיע חודש דצמבר בכל שנה והממשלה מוציאה יותר. הממשלה מרשה לעצמה לבזבז, והנה נוצרה הוצאה גירעונית החודש של לא פחות מ-21 מיליארד שקל. הממשלה מוציאה כספים בדצמבר כי היא יכולה. דצמבר הוא חודש של פורענויות בתקציב. העברות בין סעיפים שונים שהסיכוי שמישהו יעלה עליהם הוא קלוש, העברות שנסגרות לא בצורה שניתן להעלות עליהן, ובכלל - בזבוזים שכל מטרתן לעמוד בתקציב. למה לעבור לשנה הבאה מבלי לסיים את התקציב. כולם דיברו על כך שהמדינה צריכה תקציב, והאשימו שאין תקציב. זה נכון, מדינה צריכה תקציב. אבל גמיש! כאשר ניתן לחסוך צריך לחסוך, לא לבזבז כי אפשר. זה הופך את התקציב לכלי לשאיבת כספים ולא למטרה הבסיסית שלו - לפקח על ההוצאות. ואגב, זה קרה בכל המשרדים, במיוחד במשרד הביטחון.
פתרון אחר לתופעה הבעייתית הזו שאנחנו משלמים עליה ביוקר היא תקציב צמוד יותר - תקציב חודשי. קחו את השנה כולה חלקו אותה ל-12 ואל תחרגו בהיבט חודשי. במצב הזה המשרדים יצטרכו להתאמץ מדי חודש כדי לעמוד ברף התקציב ולא רק בסוף השנה. זה אפשרי, אבל יותר קשה.
- ליברמן קורא למוסדיים להשקיע בהייטק הישראלי: האם זה מהלך נכון?
- ממאבק פוליטי - למלחמת הישרדות: מה נשאר מהקרב בין הפועל ת"א לבית"ר?
כדי לסבר את האוזן, בלי ההוצאות הללו - היה נרשם ככל הנראה גירעון של כ-52 מיליארד שקל, כלומר גירעון של 3.4% (בהנחה שיהיה בדצמבר גירעון ממוצע לגירעון בחודשים האחרונים). אז כן, תמיד אפשר להתלונן על הקורונה ולהסביר את הזינוק האמיתי בגירעון בקורונה - אבל זה לא נכון. אם המדינה לא הוציאה את הכסף הזה מאז חודש יולי (וגם לפני היא הוציאה הרבה פחות) ולא הגדילה את הגירעון בחודשים הקודמים - אז מה קרה פתאום בחודש דצמבר?
צריך לומר את האמת: לא מדובר כאן במעידה חד פעמית שניתן להסביר בגלל הקורונה, אלא בשיטה, בדפוס עבודה: כל שנה מחדש פתאום הגירעון קופץ בחודש דצמבר. כך קרה גם ב-2020, אבל גם ב-2019, לפני הקורונה. כך קרה גם בשנים קודמות כמו למשל ב-2014 שבה חצי מהגירעון הצטבר דווקא בחודש דצמבר.
ההסבר הסביר לכך הוא שמשרדי הממשלה רואים את סוף השנה, ומבינים שכעת הם יכולים להוציא כסף - ופשוט מוציאים. על מה? זו שאלה טובה. צריך לבדוק את זה, אבל זה לא נמצא בנתונים של האוצר המנוהל על ידי אביגדור ליברמן.
- השכר הממוצע בהייטק עלה ב-4.6% - 31.3 אלף שקל
- איך ישראל תושפע מהמכסים של טראמפ? לא בטוח שזה יהיה רע
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
תראו בעצמכם את הגרף של משרד האוצר:
כן צריך לומר, הגירעון של ישראל נמוך בהשוואה עולמית. המדינות הגדילו משמעותית את ההוצאות שלהן, אבל זו נחמת עניים: אצל הרבה מדינות אחרות גרוע יותר ולכן אצלנו זה בסדר. אז האמת שזה לא בסדר. אין סיבה לבזבז כסף שלא צריך לבזבז (ועובדה שכל השנה לא ביזבזו אותו). בצורה כזו חוסכים לעתיד במקום סתם לבזבז על ההווה. רוצים לשפר את החיים של אזרחי ישראל? צריך כמובן לשפר את התוצר לנפש, אבל לא פחות חשוב - לנסות לבזבז פחות.
- 9.באוצר 14/01/2022 11:13הגב לתגובה זוירוקים מקנאה להייטק יעשו הכל לדכא כמה שיותר ולבזבז את הכסף שהוא מכניס כמה שיותר בעיקר לטובת המשכורות המופחות והפנסיות התקציביות של עצמם ומענק הרמטכל
- 8.עשו סגר סמוי 11/01/2022 09:07הגב לתגובה זואיך נותנים לזה יד בכלל? מציגים לנו שהמצב קשה. ובסוף לא משלמים לעסקים הילדים בבית בבידוד וזה לא סגר? הכל בשביל לנפח את הקופה של המדינה על חשבוננו. עכשיו כולם יבינו גם הצד השמאלי של המדינה שאנחנו באותה המדינה ושאנו אחים זה לזה. וצריך ממשלה שתעזור לאזרחים ולא שתיתפור אותנו ותגמור אותנו. פשוט בזיון. העלו מחירים בהכל. לא ניתן להתקיים פה. מחירי הדירות, מוצרים, ארנונה, חשמל, דלק. מה עוד?
- 7.שר אוצר מושחת (ל"ת)אנונימי 11/01/2022 08:19הגב לתגובה זו
- רו"ח תמים והזוי 12/01/2022 07:01הגב לתגובה זוסליחה, כאן אין כול קשר לשחיתות, אם לא הבנת עד עכשיו, אז השקט ושמע: לכאורה, זאת היא מחלה כרונית רבת שנים, של התרבות הארגונית במגזר הציבורי, העברות רישומיות חשבונאיות כמתואר במאמר מהוות "הלבנה" או ", טיוח", שאם היו מתגלים בחברה או בארגון כול שהוא, מהמגזר הפרטי, הייתה נפתחת חקירה פלילית ע"י אחד לפחות מתוך שלל הרגולטורים הפזורים בשטח.-
- 6.שר אוצר מושחת (ל"ת)אנונימי 11/01/2022 08:19הגב לתגובה זו
- 5.שר אוצר מושחת (ל"ת)אנונימי 11/01/2022 08:19הגב לתגובה זו
- 4.ממשלת נוכלים 10/01/2022 23:39הגב לתגובה זוהאחת שילשה את מחיר הסיגריות והכפילה את הדלק, הנוכחית ממשיכה לחלוב את אותם מיסים ולא להקטינם, והגיעו לדרגת מאסטר שהתחילו לחלוב גם בשתיה, בחד פעמי. בשביל מה כדי שיהיה לכם כסף לפזר למקורבים. ארורים וגנבים
- רז 13/01/2022 10:24הגב לתגובה זוולמה לא ? כי כשתצטרך, חלילה, טיפולים רפואיים בעקבות כך שעישנת אתה תיזדקק לבית חולים ממשלתי. רוצה לעשן ? בבקשה , שלם מס-קנס. דווקא כאן אני לגמרי בעד. שיפילו על המעשנים כמה שיותר מסים.
- 3.אלון 10/01/2022 22:24הגב לתגובה זואתה מתעלם מזה שהשנה היה עד נובמבר תקציב המשכי ושרק בדצמבר היה ניתן לבצע כל מיני פעילויות שלפני לא היה ניתן. בקיצור. לא שנה שניתן לקחת כדוגמה למשהו.
- 2.נ.ש. 10/01/2022 19:22הגב לתגובה זוכי לפי הבדיקה שלי הגרעון בדצמבר הוא 21 מיליון. ולא 21 מיליארד. וכן ע"פ הנתונים האלו הגרעון הוא 47 מיליארד 3% מהתמג. אגב המספר 481 לא מצאתי בדוחות החשב אשמח אם תפנה אותי לזה. והיה רשום שהתקציב היה 430 מיליארד מתוכו בוצע 426 מיליארד. ל480 צריך אישור מחודש בכנסת ככה שאני לא מבין איך הגעת למספר הזה. וכן יש נתונים מאד מבולבלים השנה. בדוח משרד האוצר
- רשום בגרף שמצורף גירעון של 21 מיליארד.. (ל"ת)משה 10/01/2022 19:41הגב לתגובה זו
- 1.ממשלה עם תפקוד אפס בכל המדדים (ל"ת)ליברמן הרבה בירבורים 10/01/2022 19:21הגב לתגובה זו
- שיש לך שר עם קרקר בראש כמו יהיר לפיד ככה הם נראים (ל"ת)משה ראשל"צ 11/01/2022 04:50הגב לתגובה זו