קרן המטבע: התמודדות ישראל עם הקורונה הייתה יוצאת דופן

כלכלני הקרן משבחים את מדיניות הממשלה הקודמת בתמיכה במשק בעת המגיפה ובפרויקט החיסונים המוצלח, וגם מסכימים עם מדיניות הממשלה הנוכחית במעבר להתמקדות בהורדת החוב; עוד ממליצים כלכלני הקרן להעלות מיסים, להגביל מינוף לרכישת דירות, להשקיע בתשתיות ולהסיר חסמי סחר
 | 
telegram
(7)

לאחר הביקור הרשמי של קרן המטבע העולמית בישראל היא מפרסמת את המלצותיה הראשוניות לשיפור כלכלת המדינה, שמאוחר יותר יובאו לדיון בהנהלת קרן המטבע לקראת ההמלצות הסופיות, הניתנות מדי שנה. 

על פי הדו"ח ישראל ניהלה את המגפה בצורה טובה באופן יוצא דופן, כשהכלכלנים מדגישים גם את ההתמודדות הבריאותית עם קמפיין החיסונים החלוצי, וגם את הניהול הכלכלי המוצלח שכלל תמיכה יעילה במשק מצד הבנק המרכזי והממשלה. קמפיין החיסונים הראשון מסוגו בעולם שהובילה ישראל הגביר את האמינות של החיסון, וסייע להקל את ההתמודדות עם התפרצותם של ווריאנטים אלימים יותר. הסיוע של הבנק המרכזי והממשלה הקודמת היו מתקדמים ונרחבים, ונתמכו על ידי נתונים חזקים של הכלכלה הישראלית. הנתונים הפיסקליים (צמיחה של 7.6% ב-2020 ו-6.5% ב-2021) תמכו במשקי הבית, בעסקים ובמערכת הבריאות הציבורית. בנוסף, בנק ישראל נקט באמצעים שסיפקו נזילות, שמרו על נתיבי האשראי ומנעו החמרת המצב הפיננסי. 

לאחר ירידה מתונה בשנת 2020 הכלכלה התאוששה במהירות בשנת 2021. התוצר הריאלי חזר לרמתו מלפני המגפה ועם צמיחה של 6.5% ב-2021 הריבאונד היה חזק יותר מאשר בכלכלות אחרות. מגזר ההיי טק הוביל את ההתאוששות, והצריכה הפרטית צברה תאוצה. האינפלציה אמנם נשארה בינתיים בטווח המטרות של בנק ישראל, אך בכל זאת עלתה ביחס לשנים קודמות, וזאת עקב גורמים גלובליים והעלייה בביקוש המקומי. הגרעון בשנת 2021 היה נמוך משמעותית מהצפוי עקב הצמיחה בשווקים המקומיים והגלובליים. האבטלה ירדה באופן משמעותי, וישנו מחסור גבוה יחסית בידיים עובדות בכל הסקטורים. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ההתאוששות הכלכלית צפויה להתמתן בשנת 2022 ובטווח הבינוני. הצמיחה תיתמך על ידי צריכה פרטית גבוהה, השקעות ויצוא. האינפלציה צפויה להאט ולהישאר בטווח של מטרות בנק ישראל בטווח הבינוני. יחד עם זאת, למרות פרויקט החיסונים המוצלח, התפרצות ווריאנטים חדשים עלולה להוות איום על הצמיחה הכלכלית. סיכונים גאופוליטיים נשארו ועלולים בתורם לגרום גם לבעיות חברתיות ופוליטיות במדינה. גם המצב הפיננסי הגלובלי עשוי לגרום לנפילה בשוק המניות, להפחית את הכנסות הממשלה ולגרום לעלייה בעלות ההון. האתגרים ארוכי הטווח כוללים את הגדלת הפרודוקטיביות, השתתפות בכוח העבודה, וכן שיפור ההון האנושי והפיזי. לנוכח הסיכונים הרבים המדיניות צריכה זריזות בתגובה לנוכח חוסר הוודאות הגבוהה. 

המדיניות הפיסקלית הנוכחית היא ראויה, ונראה שהחוב ירד בטווח הבינוני. בשנת 2022 התמיכה צריכה להתמקד בסקטורים שנפגעו ביותר מהמגפה ובאוכלוסיות פגיעות. עם סיום התמיכה, המדיניות הממשלתית חוזרת להתמקד בהורדת החוב. יחד עם זאת זה תלוי בהגבלת הוצאות עתידיות שיכולה להיות מאתגרת לנוכח ההוצאה האזרחית הנמוכה גם כך בישראל. שקילה מחדש של יעילות ההוצאה הציבורית תהיה רבת תועלת. בנוסף, יש מקום להעלאת מיסים מסוימת ולהפוך את מערכת המס לפרוגרסיבית יותר, כולל הורדת הטבות מיסוי פנסיוניות.

בנוסף ממליצים הכלכלנים להפנות משאבים לרפורמות במערכת החינוך, לשיפור תשתיות התחבורה והאינטרנט ולשוק העבודה. בעניניים אחרים הקשורים לכלכלה הישראלית הם ממליצים לבנק ישראל להגביל את יכולת משקי הבית להתמנף לצורך קניית דיור, להסיר חסמי סחר וכן להשקיע במעבר מהסתמכות על אנרגיה מפחם לטכנולוגיות ירוקות יותר.

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    עלות מחיה? שכר חציוני מול שכר ממוצע?
    ישראל שפי 08/02/2022 20:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    האם יש איזה שהוא סעיף בדו"ח שמתייחס לזה שהמדינה קיימת עבור האזרחים ולא עבור הפוליטיקאים והטייקונים? בעצם קרן המטבע היא נציגת מערכת הבנקים, ולא נציגת האו"ם או ארגוני זכויות אדם.
    סגור
  • 5.
    ביבי מלך ישראל (ל"ת)
    דני 07/02/2022 08:54
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 4.
    בנט כותב את הספר איך לנצח מגיפה 2 (ל"ת)
    עמי 07/02/2022 08:00
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    ביבי מלך ישראל (ל"ת)
    עמי 07/02/2022 08:00
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • רק ביבי
    רק ביבי 07/02/2022 16:27
    הגב לתגובה זו
    0 1
    רק ביבי
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    תרגום ההמלצות
    8 07/02/2022 07:49
    הגב לתגובה זו
    2 0
    תעלו מיסים למעמד הביניים המסכן. תעודדו רכישת דירות על ידי טייקונים ומאכערים, ותקשו על הזוגות הצעירים. תגדילו את העברת הכסף מהאוכלוסיה העובדת לאוכלוסיה הלא עובדת. ותעמיסו את עלויות הענק של האנרגיה הירוקה על גבו השפוף של משלם המיסים.
    סגור
  • 1.
    מה הם עשו בניהול המגיפה שלא עשו בארהב או כל מדינה אחרת
    דוח טיפשי 07/02/2022 07:13
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כולם סחרו באינטרנט ובארהב זה יותר יעיל מהשקרנים הישראלים . ומה זה עוזר לנו אם הבורסה מאז ועדת בכר היא בורסה לרמאים סוחרי הארביטראג שביבי נתן להם כסף וכוח . הישראלי הקטן לא ירויח הרבה בבורסה והתנודות בבורסה איומות מניות עולות ויורדות 20% ביומיים . מניות נשחטות 80% . מדינה של נוכלים ורמאים תרבות השקר והאוכל זה כלכלת ישרא הל
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות