המבקר: הממשלה מקשה על פעולות מיזוג ורכישה של החברות הביטחוניות
מבקר המדינה בדק את הליכי האישור של הקמת חברות ורכישת מניות בחברות קיימות על ידי החברות הבטחוניות הממשלתיות תע"א, אלתא, רפאל והחברות הבנות שלהם. לאור העובדה שלא התכנסה ועדת המשנה לענייני ביקורת המדינה החליט המבקר לפרסם דו"ח זה תוך הטלת חיסיון על חלקים ממנו.
בשוק הביטחוני הדינמי ברחבי העולם ישנן פעילות מיזוג ורכישה רבות, שהגיעו בשנים 2018 - 2020 ל-367 עסקאות בהיקף של 268 מיליארד דולר. בישראל פעולות כאלה כפופות לאישור הממשלה או רשות החברות הממשלתיות ומשרד הביטחון, והמבקר בדק את ההשפעה של כך על פעילות החברות.
לקריאה נוספת:
>>>גרמניה תשקיע 100 מיליארד יורו בצבא
>>>מדינות אירופה מגדילות תקציבי ביטחון; הראלי במניות הביטחוניות ימשך?
לפי בדיקת המבקר עולה שעובר זמן רב עד קבלת האישורים הנצרכים, מה שמסרבל ופוגע בפעילות החברות שמתחרות בשוק הבנלאומי. כך לדוגמה חברת תע"א נאלצה לחכות כ-4.5 חודשים עד קבלת אישור רשות החברות וכ-16 חודשים לקבלת אישור הממשלה. רפאל חיכתה 6.5 חודשים ו-10 חודשים בהתאמה.
עוד כותב המבקר כי על אף ההכרת של רשות החברות ומשרד הביטחון במשך יותר מעשור בצורך להקל באסדרה החלה על תע"ש, אלתא ורפאל, ועל אף התהליכים שביצעו בעניין זה, טרם עלה בידם לקדם הקלה כזו.
גם החברות אשמות בעיקובים, כשדירקטוריון תע"א דן בחוזר החדשנות כשנה וחצי לאחר המועד בו נדרש לעשות זאת ורפאל לא מיפתה את החסמים לביצוע תוכנית החדשנות ולא מיצתה את ההזדמנות להשפיע על תוכן החלטת הממשלה בנושא.
בעקבות הכשלים לא עלה בידה של תע"א לקדם ההחלטה על הקמת חברות בנות במדינות מסוימות באירופה ובאסיה ונאלצה לשנות אסטרטגיה ולפנות לבעלות עקיפה על חברות זרות. כמו כן לא עלה בידה לרכוש חברה בארצות הברית שתקל על פעילותה בשוק זה. רפאל לא הצליחה להשיג את יעד המכירות בארצות הברית.
מבקר המדינה אנגלמן ציין בדוח כי על התע"א, אלתא ורפאל לבצע את המיזוגים, הרכישות והמיזמים ביעילות ובלוחות זמנים קצרים בהתאם לדרישות השוק, בין היתר כדי לפרוץ לשווקים חדשים, לרכוש טכנולוגיות חסרות, לנצל יתרונות לגודל ואף לצמצם תחרות המאיימת עליהן. המבקר אגלמן ממליץ כי רשות החברות ומשהב"ט יסיימו לבחון את צורכי החברות הממשלתיות הביטחוניות בנוגע להקלה באסדרה המכבידה עליהן בנושא, ויפעלו בהתאם לתוצאות הבחינה למתן ההקלות, לרבות קביעת סדרי האישור של בקשות החברות הממשלתיות הביטחוניות לפי מדרג סכומי ההשקעה. זאת כדי לשפר את כושר התחרות שלהן, ולהגביר את יעילותן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה