פורסם הצו לביטול מכס על דגים. האוצר: המחירים בארץ גבוהים ב-24%. האינטרסנטים רוצים לשמור על הגבינה (סליחה - הדגים) קרוב אליהם
על פי האוצר, המכס על יבוא דגים גבוה במיוחד, כאשר למשל המכס על יבוא פילה דג טרי מגיע ל-11 שקלים לקילו. האם פתיחת השוק ליבוא תצליח, כמו במקרים קודמים? האינטרסנטים (מגדלי הדגים) כמובן מתנגדים אבל גם נאלצים להודות שהייתה "ירידה מסוימת וזמנית במחיר, שנבלמה עם הזינוק במחירי התובלה והייבוא"
האם פתיחת השוק ליבוא והורדת מכסים יוזילו את מחירי הדגים בישראל, כפי שקרה במקרים קודמים? שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר, מקווים שכן. ליברמן מפרסם היום להערות הציבור צו שמבטל את המכס על יבוא דגים טריים, קפואים, מעובדים ומאכלי ים "במטרה להוזיל את המחירים ולהפחית את יוקר המחייה". מדובר על ביטול המכס על דגים כמו דניס, לברק, לוקוס, טונה ועוד.
על פי האוצר, מחירי הדגים בישראל גבוהים ב-24% בהשוואה למדינות ה-OECD, כך שהצרכן הישראלי נאלץ לרכוש מוצרים אלו במחיר גבוה. כיום, המכס על יבוא דגים הינו גבוה במיוחד. כך למשל, המכס על יבוא פילה דג טרי עשוי להגיע ל-11 שקל לקילו. באוצר אומרים כי "בדומה להפחתות מכסים שבוצעו בעבר, ביטול המכס על יבוא דגים צפוי להוזיל את המחיר לצרכן ולהגדיל את הצריכה. כמו כן, ביטול המכס יגדיל את מגוון הדגים המיובאים לישראל, כך שהצרכן הישראלי יוכל ליהנות ממבחר רחב יותר של דגים ומוצרי דגים".
שר האוצר, אביגדור ליברמן: "אנו ממשיכים לפעול להוזלת מחירי המזון בישראל כחלק מהמאבק ביוקר המחייה. צעד זה יוזיל את מחירי הדגים בישראל ויטיב עם הצרכן הישראלי, בתקופה הקרובה נפרסם צעדים נוספים בתחום המזון".
שר החקלאות, עודד פורר: "זהו עוד צעד במחוייבות שלנו במאבק להורדת יוקר המחיה. במקביל לביטול המכס על יבוא דגים טריים, קפואים, מעובדים ומאכלי ים, תקודם תוכנית לקידום ופיתוח החקלאות המקומית".
ומי מתנגדים? האינטרסנטים
רפורמות חשובות למשק הישראלי לא יכולות כמובן לעבור ללא התנגדויות. בתגובה להודעת האוצר הוציאו בארגון מגדלי הדגים בישראל תגובה חריפה שטוענת כי מדיניות האוצר תביא לעליית מחירים כללית בשוק הדגים הטריים בישראל בהווה ויותר מכך בעתיד"
אלא שגם הם יודעים שהם טועים. בתוך התגובה עצמה גם הם נאלצו להודות כי "במהלך השנים מאז החלה הורדת המכס ב-2016, היא הביאה לירידה מסוימת וזמנית במחיר, שנבלמה וכעת נמחקה כמעט לחלוטין, עם הזינוק במחירי ההובלה והיבוא. מחירו של ק"ג פילה אמנון קפוא עומד כיום על 33 שקל, מחיר שקרוב לתג המחיר שלו בשנת 2017".
רגע, קראתם נכון. גם האינטרסנטים יודעים ומודים שפתיחת השוק ליבוא הובילה לירידת מחירים. אוקי, אז הם אומרים שבעקבות עליית המחירים בתקופה האחרונה בגלל המשבר בשרשרת האספקה העולמית המחירים עלו וחזרו למחירים שהיו לפני הרפורמה, אבל הנה הנקודה: גם עליית המחירים הקיצונית העכשווית רק החזירה את המצב - גם לטענת האינטרסנטים - לאותה סביבת מחירים שהייתה לפני הרפורמה. ויותר מכך, ייתכן שבלי פתיחת השוק - המחירים עכשיו אולי היו עוד יותר גבוהים. למעשה, בלי להתכוון - מגדלי הדגים בעצם מודים שהרפורמה נכונה ונחוצה.
מה עוד טוענים האינטרסנטים? "שהורדת המכס על יבוא הדגים שהחלה ב-2016 לא התגלגלה במלואה לצרכן ויצרה תלות גוברת של שוק הדגים הישראלי ביבוא, שכעת מתבטאת בעליית מחירים, כך גם הורדת המכס כעת לא תביא לירידה במחיר לצרכן, אלא דווקא לעלייה שלו" - הם כמובן גם טועים וגם מטעים. הורדת המכסים אכן הביאה, גם לדבריהם, להורדת מחירים, ופתיחת השוק לייבוא למעשה היא טובה לציבור הישראלי. למי היא לא טובה? להם כמובן, שלא יוכלו לשלוט בשוק ולקבוע את המחירים לפי מה שמתאים להם - וזו בדיוק מטרתו של סחר חוץ, של יבוא ויצוא חופשי - לאפשר תחרות הרבה יותר גדולה על המחירים ולהוזיל את המחירים לצרכן. כך מראה המחקר הכלכלי לאורך השנים, וכך מראה גם המציאות, שבה גם מגדלי הדגים נאצלים להודות, אפילו כשהם תוקפים את הרפורמה.
אבל איך בכל זאת מנסים המגדלים לסמא את עיני הציבור? הם טוענים כי פתיחת השוק לייבוא בכלל תביא ל"צמצום התחרות, ולהשארת שרשרת האספקה בידי מספר קטן של חברות פרטיות, תלות עוד יותר ביבוא - וכתוצאה המחירים מזנקים עכשיו וימשיכו לעלות בעתיד". כאמור, העובדות מראות שזה פשוט לא נכון.
הם יפחידו אתכם ש"הענף עומד בפני חיסול ומדיניות הפחתת המכס תביא לייבוא אווירי וימי של עשרות אלפי טון" - נו, איפה הבעיה? זו בדיוק המטרה, להגדיל את הייבוא בצורה משמעותית כך שאפשר יהיה להוריד מחירים לציבור הישראלי.
הם גם טוענים כי הרפורמה "הביאה לפגיעה קשה בייצור המקומי: ירידה של 21% בהכנסות המגדלים וכתוצאה מכך ירידה של 20% במספר המשקים הפעילים בענף, נטישה וייבוש שטחי בריכות, רובם פזורים בסמוך לגבולות המדינה, על ההשלכות האקולוגיות והביטחוניות הנובעות מכך ופועל יוצא מאלה - ירידה של כ-26% בהיקף ייצור דגי הבריכות המקומי".
נכון, בטענה הזו הם כנראה צודקים. פתיחה של שוק לייבוא גורמת לכך שיצרנים קטנים שמייצרים בחוסר יעילות כלכלית, נסגרים, כי ברגע שהתחרות גדלה והמחירים יורדים - כבר לא משתלם להם לעסוק בתחום. אבל אם כך, האם זו בעיה? האם הציבור הישראלי כולו אמור לסבסד כמה מאות או כמה אלפי מגדלים? פתרון אפשרי כדי 'לא לזרוק את המגדלים למים' הוא לתת להם תמיכה ישירה באמצעות תשלום כספי, ולא תמיכה עקיפה באמצעות חסימת ייבוא. אבל נכון, פתיחה של השוק והגברת התחרות - מוציאה חלק מהמגדלים הקטנים מהשוק. אבל אם ישראל הייתה רוצה לחסום את כל השוק לייבוא - כנראה שענף הטקסטיל בישראל עוד היה פורח, אבל מדינת ישראל הייתה מדינת טקסטיל, או מדינת עולם שלישי, ולא מדינה מודרנית.
האינטרסנטים יגידו לכם שהפתרון הוא תמיד רק "חיזוק הייצור המקומי ופיתוח דג ישראלי טרי", אבל זה לא הפתרון הנכון לשוק הישראלי. זה הפתרון הלא נכון לציבור הישראלי - אלא רק לאותה קבוצת אינטרס שרוצה לשמור על השמנת - או במקרה הזה, על הדגים - קרוב לצלחת שלה. הם ידברו על "דגים טריים, בריאים וברמת זמינות ומחיר יציבה ובטוחה" - הם רק ישכחו להגיד להם שמדובר על רמת מחירים "גבוהה, יציבה ובטוחה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.אם יעלו המחירים יחזור הגידולא-ב 05/06/2022 18:44הגב לתגובה זו0 0מה הבעיה עם עליית המחירים . במצב זב המקומיים ייצרו בזול וירד הצורך ביבוא. מה שלא מצויין כאן שהגידול המקומי הוא פחות מעשירית הצריכה המקומית כבר שנים רבות כך שמספר המגדלים המועט (לא בטוח שיש 30 מגדלים בכל הארץ) אינו בעיה לאומית. זכרו גם את מה שמקבלים לצלחת דג מפוטם באשפב אנטביוטית וזבל אין סוף. תנו למים לזרום לירדן ולסגור את כל הענף.סגור
-
9.סלמוןשלי 29/04/2022 09:57הגב לתגובה זו0 0המחיר עלה מלפני חודשיים 109 ל13930%.סגור
-
8.מחיר הדגיםגבי 16/03/2022 06:31הגב לתגובה זו1 0כאחד שעושה קניות כל שבוע הרשתות יודעות שהולכים לבטל את המכס הרשתות כבר דאגו לעלות את המחיר ב-25 אחוז כך לאחר ביטול המכס במקום שהצרכנים יהנו מביטול המכס הרשתות ירויחו יותרסגור
-
7.כל הכבוד (ל"ת)יהודי 13/03/2022 06:39הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.ממש פשוטדרור 11/03/2022 15:18הגב לתגובה זו0 0חייבים לעזור לציבור במוצרים אלמנטרים ולפצות את מי שנפגע באמת . החכמה להגיע לגשר ולעבור בשלום .סגור
- טען עוד
-
5.יבוא דגיםיעקב 11/03/2022 14:49הגב לתגובה זו0 0לכל הלא מבינים.ליברמן ופורר.ההובלה מייקרת רק בקושי בשח לקג.כל הסיפורים של הרשתות,זה לסמא את השוק.הם יכולים בשקט להוזיל ב9 שח לקג.היבואנים והרשתות רוצים להרוויח את הורדת המכס לכיסםסגור
-
4.לעשות הכל כדי להוריד את יוקר המחיה. הכל..בן 11/03/2022 11:34הגב לתגובה זו1 0להוריד מכסים ולהוזיל את המחירים. להוריד רגולציה כמה שניתן. המגדלים שלא רוצים לגדל פה דגים או חקלאות כי לא שווה להן, שיסגרו את העסק. אנחנו נקנה איפה שיותר זול.סגור
-
3.ההוזלה לא תגיע לצרכןרם 10/03/2022 21:38הגב לתגובה זו2 6שלאניעבדו עליכם. האינטרסטים הם רשתות השיווק, שמחוברות לשלטון!!! הם יקנו בזול יותר וישאירו את המחיר לצרכן ללא שינוי, באין סוף טענות, שלא ניתן להוריד מחיר.סגור
-
2.כל הכבוד לליברמן! כבר אי אפשר לאכול כאן דג!גיל יוטינה 10/03/2022 15:11הגב לתגובה זו2 2רק נראה אם זה באמת יבוא לידי ביטוי במחיר לצרכןסגור
-
זה לא מגיע לצרכנים!!!רם 10/03/2022 21:36הגב לתגובה זו2 1המחיר לצרכן נשאר זהה, למרות היבוא. ראו מה קרה עם פילה מושט שכבר פתוח יותר משנה!!!סגור
-
1.איך נדע שההוזלה מוגלגלת לצרכןדייגי 10/03/2022 13:40הגב לתגובה זו5 1למה אין מנגנון שאוכף את זהסגור