דויטשה בנק: ריבית בנק ישראל תגיע ל-1% בסוף השנה אחרי 4 העלאות
הבנק הגרמני דויטשה בנק צופים 2 העלאות ריבית נוספות השנה, ומערכים כי העלאת הריבית הראשונה תגיע כבר ב-11 לאפריל (15 נקודות בסיס), ולאחר מכן יהיו 3 העלאות ריבית נוספות של 25 נקודות בסיס כל אחת - במאי, יולי ואוקטובר. כך שאם אכן תחזית זו תתממש, הריבית של בנק ישראל תעמוד על 1% בסוף השנה (לעומת הצפי הקודם שלהם של חצי אחוז). זאת, לאור ההפתעה האחרונה כלפי מעלה בנתון האחרון של מדד המחירים לצרכן לחודש פברואר.
בבנק מצדיקים את התחזית שלהם להידוק מוניטרי אגרסיבי יותר על מנת לשקף את תחזית האינפלציה שלהם שעודכנו כלפי מעלה ומושפעת מהמלחמה בין אוקראינה לרוסיה ושוק עבודה צפוף יותר כמו גם צמיחה כלכלית חזקה.
אינפלציה: מדד המחירים לצרכן צפוי להגיע לרמה של 4% בחודשים אפריל-מאי לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה
מדד המחירים לצרכן עלה בחודש פברואר בשיעור של 0.7% לרמה של 3.5% לעומת החודש המקביל בשנה שעברה ו-3.1% עלייה בינואר. לדברי כלכני הבנק, הנתון יצא מעל הציפיות שלהם ושל השוק לעלייה בשיעור של 3.3%. מדד המחירים לצרכן הגיע כעת לרמתו הגבוהה ביותר מאז חודש יוני 2011. מדד מחירי הליבה (מדד המחירים לצרכן בניכוי אנרגיה, פירות וירקות) עלה בשיעור של 3% לעומת חודש פברואר בשנה שעברה ועלייה של 2.7% בחודש ינואר. העלייה במדד המחירים לצרכן נובעת מעלייה במחירי התחבורה, ירקות, פירות ואחזקת בית(בעיקר הודות לעלייה במחירי החשמל).
בבנק מאמינים כי מדד המחירים לצרכן יגיע לרמה של 4% על פני החודשים מרץ-אפריל לאור הזינוק במחירי האנרגיה והפיחות בשקל כפי שהסברנו למעלה. מדד המחירים לצרכן צפוי להישאר מעל 3.5% לאורך שנת 2022 לאור מחירי מזון ואנרגיה גבוהים. יעד האינפלציה שלנו לסוף שנת 2022 עומד על 3.5%(לפני כן עמד על 3%).
מדיניות מונטרית: צופים יותר העלאות ריבית מהר יותר
בעקבות החלטת הריבית בחודש פברואר 21, בנק ישראל התייחס לכך שקצב הצמיחה של 8.2% בשנת 2021 היה מעבר לתחזית הצמיחה שלו. חשוב מכך, הבנק ציין כי קצב הגידול התוצר חצה לראשונה למעלה את קו המגמה של לפני הקורונה. במילים אחרות הפער בתפוקה התחיל להיות עם השלכות אינפלציוניות. רמת האבטלה ירדה לשיעור של 3.8% ושיעור האבטלה הרחב(כולל עובדים בחל"ת בעקבות הקורונה) ירד לרמתו הנמוכה ביותר, 5.5% במחצית הראשונה של חודש פברואר. שיעור המועסקים עלה לרמה של 61.9% במחצית הראשונה של חודש פברואר לעומת 61.3% במחצית השנייה של חודש ינואר. שיעור המועסקים מתקרב לרמתו מלפני המשבר ברמות של שנת 2019.
"אנו מאמינים כי שוק העבודה הצפוף ישים לחץ כלפי מעלה על השכר בחודשים הקרובים לאור העובדה כי מספר המשרות הפנויות המשיך לעלות בפברואר. נגיד בנק ישראל אמיר ירון ציין גם כן שהעלאת ריבית עשויה לבוא כבר בחודש אפריל או באחת מן הפגישות העוקבות. אנו קודם לכן ציינו את האפשרות כי העלאת ריבית ראשונה עשויה לבוא בחודש אפריל והעלאות ריבית נוספות בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה. ההפתעה כלפי מעלה בנתון מדד המחירים לצרכן בחודש פברואר, גרמה לנו להיות בטוחים שבנק ישראל יעלה את הריבית בפגישתו ב-11 באפריל כאשר לאחר מכן יהיו העלאות ריבית בפגישות של ה-23 במאי, 4 ביולי ו-3 באוקטובר.
לאור הצפי שלנו לסביבת אינפלציה גבוהה יותר, שוק עבודה צפוף יותר ופעילות כלכלית חזקה יותר, אנו מסמנים כעת 2 העלאות ריבית נוספות: 15 נקודות בסיס ב-11 באפריל ו25 נקודות בסיס ב-4 ביולי בנוסף ל-2 העלאות ריבית של 25 נקודות בסיס ב-23 במאי וה-3 באוקטובר. לסיכום אנו צופים כי בנק ישראל יעלה את ריבית הבנק ב-15 נקודות בסיס לשיעור של 0.25% ב-11 באפריל, 25 נקודות בסיס לשיעור של 0.5% ב-23 במאי, 25 נקודות בסיס לשיעור של 0.75% ב-4 ליולי ו25 נקודות בסיס לשיעור ריבית של 1% ב-3 לאוקטובר. תחזית הריבית שלנו לסוף השנה הוא כעת 1%(לפני כן 0.5% ) לעומת שיעור הריבית הנוכחי שעומד על 0.1%", מסכמים בבנק הגרמני.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה