בנק ישראל: קוני דירה ראשונה ומשקיעים הביאו לעליית מחירי הדיור

עוד בדו"ח: עליית התוצר לנפש הסתכמה ב-6.4% וחזרה ברבעון הרביעי למגמה טרם משבר הקורונה; העליה בשוק בדיור נובעת מעליה בביקוש מצד קוני דירה ראשונה ומצד משקיעים, וכן עקב העליה במחירי התשומות, יחד עם זאת העליה אינה חריגה ביחס לעולם
 | 

בנק ישראל מפרסם את הדו"ח השנתי לשנת 2021 על פעילות המשק הישראלי במהלך השנה. 

על פי הדו"ח בשנת 2021 הואצה הפעילות בשוק הדיור. ההשקעה בבנייה למגורים התרחבה, מספר העסקאות הגיע לשיא, ומחירי הדירות עלו בכ-13.0%. גידול הפעילות ובצדו עליית המחירים החדה מעידים כי מקור ההתעוררות של השוק הוא בצד הביקוש בשילוב חששות להצטמצמות ההיצע. יחד עם זאת עליית מחירי הדירות בישראל מאז פרוץ משבר הקורונה אינה חריגה בהשוואה למדינות מפותחות אחרות. 

שכר הדירה בחוזים חדשים ומתחדשים (סעיף שירותי הדיור בבעלות הדיירים במדד המחירים לצרכן) עלה השנה ב-3.3%, לאחר ירידתו לנוכח משבר הקורונה והתאוששותו בסוף 2021, אולם במונחים ריאליים קצב עלייתו הוא הנמוך ביותר מזה למעלה מעשור.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כתוצאה מקשיחות ההיצע המחירים מגיבים ראשונים על התפתחויות בשוק הדיור, בעוד שהבנייה מגיבה לאט. במבט לעתיד – נדרשים שינויים מבניים שיביאו להגמשה של ההיצע, שהיא גורם יסודי ברפורמה הרצויה בשוק הדיור. 

ההאצה במחירים נבעה בעיקר מגידול הביקוש של רוכשי דירה לראשונה, על רקע ביטול התוכנית "מחיר למשתכן", ושל המשקיעים (רוכשי דירה שנייה ויותר) בעקבות שינויים בשיעורי מס הרכישה המוטלים עליהם. ציפיות לעליית מחירים תמכו גם הן בביקושים. 

לאחר ששיעורו של מס הרכישה למשקיעים הופחת ביולי 2020, הודיעה הממשלה, לקראת סוף 2021, על כוונתה להעלותו בחזרה לרמתו הקודמת, וההעלאה נכנסה לתוקפה בסוף נובמבר. בהתאם לכך האיצו המשקיעים את רכישותיהם טרם העלאת המס והפחיתו אותן בחדות מייד לאחר מכן. 

מחירי התשומות, שעלו וייקרו את עלות הבנייה, והתשואות הריאליות הנמוכות בשוק ההון, שתמכו בביקוש לדירות, תרמו גם הם לעליית המחירים, אך על פי ההערכה המוצגת בפרק זה השפעתם הייתה משנית. 

גידול הביקוש של עובדי ההיי-טק לדירות התרכז בעיר תל אביב, ונראה שתרומתו לעליית מחירי הדירות מוגבלת לאזור זה. מאז פרוץ משבר הקורונה והמעבר לעבודה מהבית עלו במיוחד מחיריהם של צמודי הקרקע, עקב גידול הביקוש לבתים מרווחים יותר. 

מלאי הדירות הבנויות גדל השנה בהתאם לצרכים הדמוגרפיים, אף שסיומי הבנייה המשיכו לרדת. התחלות הבנייה והוצאת היתרי הבנייה עלו.  

שיווקי הקרקעות עלו השנה לרמת שיא (כ-86 אלף יחידות דיור), לאחר מספר שנים של היקף לא מספק (כ-38 אלף יחידות דיור בממוצע בשנים 2019–2020). שיווקי הקרקע מהווים צוואר בקבוק בתהליך התכנון והבנייה. יש לפעול כדי להאיץ את קצב השיווקים, מה שאכן נעשה בשנה האחרונה.

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    חמורים כמותכם , מעצבי המדיניות הם הסיבה לעליית המחירים
    עומרי 29/03/2022 16:15
    הגב לתגובה זו
    4 0
    לא מבין ולא מאמין שאתם קובעים דבר כזה !!! עליית המחירים היא תוצאה של מדיניות פושעת כלפי אזרחי ישראל. תבנו דירות בלי יזמים , עי קבלני ביצוע ותיראו איך המחירים יורדים פלאים !!! כנראה גם אתם בפוזיציה עם בעלי ההון בעד המשך עליית המחירים. לעולם לא תעשו את מה שבן גוריון עשה למען עם ישראל !!! פעם היתה ציונות וערבות הדדית. היום עבדים מושחתים שולטים בנו
    סגור
  • 9.
    צריך להעמיד את הנגיד הזה לדין על התנהלות פושעת
    חיים 29/03/2022 15:48
    הגב לתגובה זו
    1 0
    חבורת אינטרסנטים עלובים ואוכלי חינם יושבים שם, מרווחים משכורות עתק על כלום ושום דבר. הרי ברור שמסלול הפריים תיגלק את השוק, כל אחד יודע שיכול לקחת מיליון שח עם 0 ריבית כמעט וזהו. פתאום אף אחד לא אשם, לא המשגיעים, לא ההיי טק, לא הריבית, סתם המחירים זינקו. המחיר למשתכן הוא אשם.כלום ושום דבר מנהלים לנו את הכספים
    סגור
  • 8.
    אדוני הנגיד אתה ובנק ישראל תרמתם לעלית מחירי הדירות,
    עדי 29/03/2022 14:48
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הגדלת החלק היחסי בריבית פריים גרמה להאצת הרכישות. ובנוסףאי העלאת הריבית גרמה גם היא להעלאת מחירי הדיור.
    סגור
  • 7.
    נהפוך כולנו הומלסים, ויהיו דירות בחינם (ל"ת)
    אני 29/03/2022 14:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    רק בנק ישראל לא אחראי.אני אשם שקניתי בית יחיד
    אפי 29/03/2022 13:48
    הגב לתגובה זו
    7 0
    בנק ישראל.? זה בנק של אבא שלכם? מה איכפת לכם הרי המשכורת הגדולה נכנסת בראשון לחודש בכל מצב.מקרקעי ישראל לא אשמים? אנחנו אשמים שקונים דירה.
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    מי שקונה דירה ראשונה הוא אשם? לא מבין למה להישאר בארץ (ל"ת)
    אט 29/03/2022 13:42
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    בנק ישראל - מוסד מיותר לחלוטין ואף מזיק!
    רבקה 29/03/2022 13:37
    הגב לתגובה זו
    3 0
    מה עם מדיניות הריבית האפסית שלהם? האינפלציה המעשית גבוהה בהרבה מזו המדווחת באופן רישמי, והריבית שלהם נמוכה באופן מגוחך בהתחשב במצב.
    סגור
  • 3.
    בנק ישראל שכח מי אשם בשער הריבית 0% ומי מוכר את הקרקעות
    ישראל ישראלי 29/03/2022 13:14
    הגב לתגובה זו
    5 0
    שנים שבנק ישראל מחזיק את שער הריבית בשיעור של 0% מה שגורם למשקיעים לפנות לשוק הנדלן ומצד שני הממשלה ממשיכה לספסר במחירי הקרקע ששייכים לתושבי מדינת ישראל
    סגור
  • 2.
    שאלוהים יעזור לי
    אג 29/03/2022 12:40
    הגב לתגובה זו
    12 0
    למה יש כלכך הרבה מפ*** במדינה? הורדת המס על רווחי הון ל 10 אחוז תצנן את עליית מחירי הדירות. לא משתלם לסחור עם מס כלכך גבוה של 25 אחוז. ולכן רוב הכסף יצא מהבורסה לנדל''ן. לראייה מחזורים יומיים של מליארדי שקלים נרדו למאות בודדות. אבל כשאין שכל אין דאגות. במקרה הנ''ל יהיו לנו הרבה דאגות....כי להם אין שכל
    סגור
  • 1.
    איזה כותרת...!
    אבי 29/03/2022 12:14
    הגב לתגובה זו
    12 0
    אז מי אם לא הם העלו את המחירים...!?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות