איך זה שחפים מפשע יושבים בכלא שנים ארוכות?
1.
די לפטנטים יחצ"ניים. די לחוקים חדשים שנראים טוב (בכאילו...), כמו חוק הדגל של שר המשפטים גדעון סער, "חוק יסוד: זכויות בהליך הפלילי", שעבר באחרונה בקריאה ראשונה בכנסת. הרפו מפטפוטי השקיפות (בכאילו...) כמו 'שימוע פומבי למועמדים לבית המשפט העליון'. ההמצאה ההדדית השבועית של סער ונשיאת העליון אסתר חיות. די אפילו לרעיון השבוע האחרון, שנשמע כל כך נפלא (בכאילו...) "לצמצם" את ההליך הפלילי, כך שיוצאו ממנו עבירות קלות יחסית.
2.
כל אלה, עד כמה שבוודאי ינוסחו גבוה ויפה, הם מריחה גדולה, קוסמטיקה שנועדה להציג התמודדות (בפועל: הצהרתית בלבד) עם ההאצה המסוכנת באי האמון המתפשט במשטרה, בפרקליטות, בבתי המשפט בכלל ובעליון בפרט. אי אמון הציבור נסמך על צבר הוכחות שבנה תחושה של עיוות דין, חוסר צדק, מעצרי שווא, האשמות שווא, חקירות בעינויים ומניפולציות, הוצאת "הודאות" בהליכים בלתי חוקיים, שימוש נפוץ מוסכם (אפילו אושר על ידי בית המשפט העליון) ב"פרי העץ המורעל" (ראיות שהושגו בהליכים ואמצעים בלתי חוקיים), עסקות טיעון סיטוניות, סיכוי זעום ביותר להוכחת זיכוי, הרשעות שווא (יצוין: "הוועדה הציבורית למניעת הרשעות שווא" בראשות שופט העליון בדימוס יורם דנציגר הוקמה ביוני 2018 ומספרים שהיא גם ממשיכה בעבודתה...) והתנגדות מסיבית של אנשי האכיפה לדורותיהם למשפטים חוזרים (המשפט החוזר לרומן זדורוב המתקיים בימים אלה בבית המשפט בנצרת, הוא ה-34 מאז קום המדינה. הוא נפתח 15 שנים אחרי שנעצר, נחקר, הודה ושחזר לעמדתו בכפייה ונכנס לכלא כרוצח תאיר ראדה המנוחה).
3.
הפתרון לאובדן המתמשך והמחריף של הזכויות הבסיסיות היה ונשאר אחד: זכות חוקית לנוכחות עורך דין, סניגור, במהלך חקירה, כל חקירה, בליווי הקלטת וידאו בכל שלב שלה. "I want a lawyer", אומרים נחקרים במדינות נאורות בעולם המערבי. כאן – אין דבר כזה. מי שהעז להציע – הושתק. שוטרים, חוקרים ופרקליטים לדורותיהם התנגדו כל השנים לזכות אזרח זו – ואיכשהו תמיד ידעו למנוע את קידומה. וזה ממשיך גם היום.
4.
כל הצעות החוק שעלו במהלך השנים – נמחקו, התאדו. חברי כנסת שהעזו להגיש הצעות חוק בעניין זכות זו, בניסוחים שונים, עוד ב-2006 ואחר כך שוב ב-2015, כמו זהבה גלאון שהיתה ח"כית מר"צ, מיקי רוזנטל בעת שהיה ח"כ העבודה, גם נחמן שי, היום שר התפוצות מהעבודה, היה חתום על הצעת החוק, בימים שהיה ח"כ המחנה הציוני – נאלמו. השתתקו. הושתקו. עוד נכתב בהצעות החוק ההן כי הודאות חשוד שהתקבלו בחקירה שהתקיימה ללא נוכחות עורך דין, ללא תיעוד חזותי מלא וללא הסכמה בכתב של הנחקר במודעות מלאה ולא בכפייה – לא יהיו קבילות. בדברי ההסבר כתבו אז הח"כים: "מטרת הצעת חוק זו להגן על זכותו של החשוד בביצוע עבירה פלילית שלא ליפול קורבן למעשה אלימות משטרתית וכן למנוע פגיעה בכבוד האדם בעת חקירתו. החשש הוא מפני רמיסת החוק בידי מי שמופקדים על אכיפתו...".
5.
איילת שקד, בעת היותה שרת המשפטים, יזמה/ חידשה בתחילת 2018 הצעת חוק ממשלתית לחקיקה שתקבע זכות לנוכחות עורך דין מטעם החשוד בכל חקירה. מה קרה להצעה ההיא? היא הושתקה, התאדתה, שמא נגנזה על ידי "הוועדה המייעצת לסדר דין פלילי וראיות" שהתבקשה על ידי השרה, כמתחייב במערכת המשפטית, לבחון את הצעת החוק. ראוי לציין: בראש הוועדה עומד שופט בית משפט עליון בדימוס - באותה עת עדנה ארבל, שהיתה קודם לעליון פרקליטת המדינה, ומזוהה באופן טבעי עם התביעה ועם האינטרסים של התביעה.
6.
עוצמת ההתנגדות, המצליחה עד היום, של שוטרים, חוקרים ופרקליטים המלווים את התיקים ואחר כך מנסחים את כתבי האישום ועומדים בבית המשפט, נמשכת כבר עשרות שנים. למרות כל מה שהתגלה עם השנים.
בנובמבר 1993, אחרי חשיפה של סדרת פרשיות שבהן הורשעו נאשמים על סמך הליכי חקירה בעייתיים ביניהם הודאות כוזבות שנגבו בכוח ובאופן שאיננו תואם את החוק, והבולטת בהם פרשת "כנופיית מע"צ" - מינתה הממשלה ועדה בראשות השופט העליון המוערך במיוחד אליעזר גולדברג, לימים מבקר המדינה, נציב תלונות הציבור על שופטים, שהלך לעולמו לפני כשבועיים. המלצת הוועדה היתה חד משמעית: "לפתוח את דלתותיהם של חדרי החקירות לעורכי דין כבר מן השלב הראשון של החקירה (ובכלל זה שלב התשאול)..." (דוח הוועדה 1994, פסקה 46). הוא נימק את המלצתו בצורך "להרתיע חוקרים מפני מעשים אסורים, להבטיח את אמון הציבור בשלב זה של אכיפת החוק ולחזק את יכולת בית המשפט לקבוע ממצאים מבוססים". הוועדה והיו"ר גולדברג, שהוציאו מהכלל חקירה הקשורה לביטחון המדינה, הדגישו שאין לחייב את המשטרה שלא לחקור אלא בנוכחות עורך דין, אבל המליצו לקבוע בחוק כי "תהא זכותו של העצור לבקש שעורך דין מטעמו יהיה נוכח בחקירתו... כדי שיהיה בידו לעמוד על משמר זכויותיו של הנאשם". עם זאת, ההמלצה היתה להסתפק בנוכחות עורך דין רק כמשקיף ולא להרחיב זכות זו למתן אפשרות להתערב ולייעץ לחשוד במהלכה. מייד אחרי התחילו לדבר בחקיקה שתהיה תואמת את המלצות ועדת גולדברג - ותוך זמן קצר הכל התאדה, נמוג, נעלם, נשכח. שמא במכוון?
7.
פרשת "כנופיית מע"צ" שתיזכר לדורות כחרפה הגדולה של חוקרי המשטרה ואנשי הפרקליטות התחילה בקיץ 1978. אגב, כינוי הבוז ניתן על ידי שוטרים ועיתונאי משטרה דאז: מע"צ – מועצת עבריינים צעירים. באותם ימים פורסם ברעש גדול מעצר קבוצת צעירים, מרביתם משכונת התקווה, שהמשטרה ייחסה להם עבירות רבות וחמורות, ביניהן: מקרי הצתה מתוקשרים שנערכו במהלך 4 שנים, ביניהם בניין עיתון 'הארץ', חנות רהיטים ומפעל תעשייתי, כמו גם תכנון מעשי רצח של שוטרים ושופטים. הכותרות ציטטו בהרחבה ובבולטות "חוקרי משטרה" שאמרו כי מדובר ב"קבוצת אנרכיסטים מאורגנת היטב, עם היררכיה ומטרות מוגדרות, שמטרתה לזרוע הרס בציבור". כמיטב המסורת, אז כהיום, השמיעו "מקורות בכירים" גם הקשרים פוליטיים. מדובר היה ב-7 צעירים - ג. הררי, י. בלדוט, י. רחימי, א. גולברי, פ. אמסלם, ח. בויים, וע. ערמי. החוקרים והפרקליטה הציגו לבית המשפט עד מדינה, מ. מאיר, שריצה באותה עת עונש מאסר של עבירות אחרות, וכן "הודאות" של שישה מהנאשמים. במהלך המשפט חזרו וטענו המואשמים שההודאות שקריות, שהוצאו מהם בעינויים. צמרת המשטרה תמכה בכל כוחה באנשיה החוקרים: בראש סנדו מזור, בכיר היחידה המרכזית במחוז תל אביב באותה עת, שלימים התקדם לתפקיד סגן המפכ"ל ועם פרישתו מונה לשגריר ישראל ברומניה; יעקב רז, גם הוא בכיר אז ביחידה המרכזית בתל אביב, לימים ניצב, סגן מפקד מחוז מרכז, ראש המשמר האזרחי, אחר כך ראש אגף התנועה, ועם פרישתו מונה ליו"ר נמל אשדוד. בתיק היו עוד חוקרים, שנחשבו פחות בכירים, ביניהם שי שמחי ודני מרוז. הפרקליטה המלווה שעמדה בבית המשפט, פנינה דבורין, אז סגנית פרקליטת מחוז תל אביב, קיבלה תמיכה גדולה והפכה לסלב תקשורתי בולט במיוחד.
כולם הכחישו חד משמעית את טענת העינויים וההודאות בכוח. לאחר משפט ארוך וטעון ציבורית כשכל המואשמים במעצר עד תום ההליכים, ולמרות שהשופטים בנימין כהן, משה טלגם ואליהו וינוגרד, קבעו שעדות עד המדינה חסרת ערך - הורשעו מרבית הנאשמים על סמך הודאותיהם. את ההתעללויות וההכאות, קבעו השופטים, "בדו מדמיונם" והן לא היו ולא נבראו. בית המשפט המכובד אף חלק שבחים למשטרה על חקירה מוצלחת. הצעירים נידונו לעונשי מאסר של בין 3 ל-10 שנים, בהתאם ל"מספר ההצתות" שהם "ביצעו".
8.
14 שנים לאחר חקירתם, לאחר שכולם סיימו לרצות את עונשי המאסר, הופיע ב"יומן השבוע" בערוץ הראשון החוקר שי שמחי, קצין משטרה שהיה שותף בחקירה וסיים את שירותו במשטרה. שמחי העיד כי העדויות נגבו תוך שימוש באלימות קשה ובהשפלות, ושהעדויות זויפו. מיד אחרי זומן שמחי לחקירה במח"ש. הוא הודה במעשים להם היה שותף, ואף סיפר מי ומי היה מאחורי המכות, זיוף ההודאות והאירועים. הקצינים סירבו לשתף פעולה עם מח"ש, ואז גם התברר ש"לא ניתן למצוא" את תיקי החקירה המשטרתיים. הם נעלמו. נוכח הסערה הציבורית שפרצה, החליטו השרים למנות ועדת חקירה בכירה בראשות שופט עליון, היא ועדת גולדברג הנ"ל.
גם אחרי העדות במח"ש ובטלוויזיה, וגם אחרי מסקנות ועדת החקירה – לא נערכה פנייה ולא הוגשה התנצלות לאלה שעונו וישבו בכלא לשווא. בתחילת 1998 פנה עו"ד אריה שרעבי, בשם 4 מהמורשעים בפרשה, ליועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין בדרישה למשפט חוזר. היועץ בדק והודיע תוך חודש כי הוא תומך, עמדתו נתקבלה על ידי שופט העליון שלמה לוין שהורה על משפט חוזר. הפרקליטות הגישה כתב אישום מתוקן, אבל מהר מאוד החליטה לחזור בה ולא לנהל משפט חוזר בטענות שונות (ביניהן אותם תיקים שנעלמו...). זמן מה אחרי כן ביטל בית המשפט המחוזי בתל אביב את ההרשעות, ולמרות התנגדות הפרקליטות הורה על זיכוי מוחלט של "המורשעים" וחייב את המדינה לתת פיצויים על מאסרי שווא, שבחלקם נמשכו שנים ארוכות.
בהמשך נפסקו פיצויים של 3 מיליון שקל לכלל הנאשמים, ואז פנה עורך הדין לתביעת המדינה בהליך אזרחי. חמש שנים אחרי, ב-2005, ולמרות התנגדויות, פסק להם בית המשפט פיצויים נוספים של כ-12 מיליון שקל. ומה היה על החוקרים? לאחר הגילויים והזיכויים המהדהדים קיימה ועדת חוק חוקה ומשפט בכנסת דיון בו תבעו ח"כים להשעות את סגן המפכ"ל סנדו מזור שהיה כאמור הקצין האחראי לחקירה, ואת ניצב יעקב רז ראש אחד מצוותי החקירה, עקב מעורבותם בפרשה. אז, קם מישהו מהח"כים והציע לקיים התייעצות עם הפרקליטות. זו קבעה שעל המעשים חלה התיישנות ולכן לא ניתן לנקוט הליכים פליליים כלפי החוקרים, ולעניין פתיחה בהליכים מינהליים משמעתיים, קבעו בפרקליטות שלא ניתן לפתוח בהם מאחר שאין ראיות מספקות. שכן התיקים "לא נמצאו".
9.
ממש בימים אלה מתנהל כאמור משפט חוזר לרומן זדורוב. הטענות העולות דומות. איך נגבתה ההודאה, איך התקיימה החקירה, מה קרה שם... האם הפעם ישבור הצדק את ההתנגדות האינטרסנטית של החוקרים והפרקליטים? האם יקום שר/ה או ח"כ/ית, אולי ראש ממשלה, שיעזו לעמוד מולם, לא לפחד, ולדרוש חקיקה שתחייב זכות לנוכחות עורך דין בחקירה?
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
15.פרשת עמוס ברנס ז"לאזרח 03/04/2022 11:06הגב לתגובה זו4 0שכחתם את מה שהמשטרה והפרקליטות ביצעו בעמוס ברנס. אומנם לא מת בכלא, אך מת נפשית !! חייבים עו"ד צמוד במהלך כל חקירה, רק כך ניתן להגיע לאמת!!סגור
-
14.השוטרים רוצים עבודה קלה, אפילו אין את הזכות לא לדבר.אלמוג 03/04/2022 09:09הגב לתגובה זו4 0הזכות לא להפליל את עצמך.גם כשמדובר בעבירות תנועה למשל.גם אם משהו לא רוצה להפוך לחשוד החוק מחייב אותו לענות על שאלות שיחולות להחשיד אותו אחרת זה מחשיד אותו.ולשקר זה עלול להיתנקם בו במשפט.אני לא יודע מה האינטרסים שלהם זה בטח לא בגלל שהם רוצים עבודה קלה או מתעצלים.אז למה אין לנו משטרה יותר טובה?משהו רקוב בממלכת דנמרק.סגור
-
13.מדינה פצפונתלרון 02/04/2022 23:55הגב לתגובה זו0 0עם בעיות קיומיות וענקיות חייבת להתנהל "כאילו" היא דמוקרטיה,כבר בן גוריון הבין זאת,לכן יש לנו גופים מיוחדים כמ צבא ה ה ג נ ה,אם יהיה צבא הה ה ת ק פ ה דרכינו להאג תהיה סלולה,אנחנו לא אסד או פוטין,כ"כ בלי לפרט אל על שהיא בטחונית ולכן תוחזק לעד, מנהל מקרקעי ישראל....שאין דוגמתו באף מקום. והמבין יבין,שופטים שאינם גוזרים כי אין אפשרות "להכיל" כ"כ הרבה אסירים בבתי כלא.....ולסיכום "ממן" שפירושו "ממה נרוויח"????הההסגור
-
12.עצוב (ל"ת)זיזו 02/04/2022 23:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
11.אפשר להתחיל בהרבה יותר פשוטיגאל 02/04/2022 20:03הגב לתגובה זו3 0לא צריך חוקים חדשים, הגיע הזמן להעמיד לדין שוטרים המשקרים בבתי משפט, יש חוק בעניין, לא? להטיל על מבקר המדינה לבדוק מדגמית האם בדו"חות הסודיים בבקשות המעצר לא נכתבו שקרים. האם ידעת שאדם שהיה במעצר ולא הוגש נגדו כתב אישום, לא יוכל לדעת לעולם מה נכתב בדו"ח הסודי בבקשת המעצר? כלומר, אדם חף מפשע נעצר על סמך שקרים, ואין לו שום יכולת להתמודד עם זה.סגור
- טען עוד
-
10.העליון בדיחהקן 02/04/2022 19:16הגב לתגובה זו0 0שללו את כל זכויות האזרח במגיפת קורונה המדומה הקורונה והם שתקו. שימותוסגור
-
9.כתבה מעולהדניאל 02/04/2022 18:02הגב לתגובה זו8 0תודה רבה, החכמתיסגור
-
מדינת משטרהכלכלן 02/04/2022 19:58הגב לתגובה זו2 0אמרו את זה קודם לפניסגור
-
8.בתי המשפח הם אבות הטומאהרוני 02/04/2022 16:33הגב לתגובה זו11 0עיסקאות מופרכות, ענישה מגוחכת, הרשעות על סמך הודאות בלבד, בתי משפט אינם מתפקדים ואינם ממלאים את חובתם לציבור ולמדינהסגור
-
תראו את דרך בחירת שופטים?כלכלן 2 02/04/2022 20:05הגב לתגובה זו2 0פרשת אפי נווה היא קצה הקרחון מה נסגר עם פרקליטת המחוז שנתנה "הנחות סלב" לעו"ד רונאל פישר- עו"ד רות דוד ?סגור
-
7.סומכת על מערכת אכיפת החוק!!יהווית 02/04/2022 13:44הגב לתגובה זו0 11יישר כוחסגור
-
6.אין מי שישמור עלינו!! (ל"ת)אנונימי 01/04/2022 06:23הגב לתגובה זו9 2סגור
-
5.אין מי שישמור עלינו!! (ל"ת)אנונימי 01/04/2022 06:23הגב לתגובה זו5 2סגור
-
4.היי סטלה - כתבה מאלפת עלי והצליחימופרע 31/03/2022 22:12הגב לתגובה זו14 1מי שחושב שאנו חיים במדינה דמוקרטית הוא מטומטם מדינה שראשיה מושחתים עד העצםסגור
-
3.סיכוי זעום ביותר להוכחת זיכויאבי 31/03/2022 17:44הגב לתגובה זו16 1תראו כמה השיח עקום. להכויח זיכוי לא להוכיח אשם! כלומר אתה אשם עד שיוכח אחרת זו כל הבעיה בישראל במשפט אחדסגור
-
כנ"ל משפט נתניהו (ל"ת)ג'וש 02/04/2022 12:28הגב לתגובה זו6 0סגור
-
2.גוךם "זכויות האדם"בסוף יקום על יוצרו.יקום עלינונפיח 31/03/2022 16:46הגב לתגובה זו0 8גם מצמצמים אפשרות לחקור באופן אפקטיבי.לזה עשו תרגיל נבזי(אוי ואבוי)ואת זה שמו בתא עם ריח של ליזול ואת זה חקרו יותר מדי....החקירה מעצם הגדרתה היא ענין לא נעים.שום אדם לא מודה מרצון טוב וחופשי.אין דבר כזה.זה שקר שהמציאו משפטנים .מבחן הסבירות של האדם הרגיל הנוא מבחן חשוב בהכרעה בדין.ואותם שופטים מאמינים שאדם מכניס עצמו לשנה או יותר מאסר "מרצון טוב וחופשי".צריך להקשיח את החקירה ומצד שני לוותר על הצבעה כדבר מה נוסף כי ניתנת למניפולציות של החוקרים.סגור
-
1.רימו אותנו מיום הקמת המדינהנתן 31/03/2022 15:55הגב לתגובה זו16 1הגיע הזמן להודות באמתאנחנו חיים תחת דיקטטורה - ממש לא דמוקרטיה !המדינה החופשית ״נגנבת״ מאיתנו יום יום מיום הקמתה ועד היום. הגיע הזמן לבדק בית אמיתי - יהודי !סגור
-
אף אחד לא רימה אותךM 31/03/2022 17:44הגב לתגובה זו0 10המדינה קיימת בצו חרום מיום הקמתה אינסוף מלחמות,מבצעים וטרור ישראל היא וילה בגו׳נגל ויושבי הוילה חיים בתוך בועה.סגור
-
M אתה כנראה מפאיניק (ל"ת)ג'וש 02/04/2022 12:29הגב לתגובה זו2 0סגור