מבקר המדינה: ציון נכשל לשוק הביצים בישראל. הפתרון? פתיחה לייבוא

ציון נכשל לשוק הביצים המפוקח של ישראל, ומה הפתרון? על פי המבקר, למרות הפיקוח על המחירים - ואולי דווקא בגללו - מחירי הביצים בישראל גבוהים ב-41% מאשר ב-OECD וב-72% מאשר בארה"ב, והאיכות גרועה: ב-36% מהביצים הייתה סלמונלה. שטראוס? הצחקתם, המצב בביצים הרבה יותר גרוע; אולי הגיע הזמן להפסיק להיכנע לחקלאים האינטרסנטים?
 | 

מעניין איזה תירוץ יביאו הפעם החקלאים-הלולנים-האינטרסנטים, בניסיון לגרום לציבור לקנות את הלוקשים על כך שחייבים להגן עליהם (סליחה, על האגדה שנקראת שמירה על 'ביטחון המזון של ישראל') גם במחיר הפגיעה המתמשכת באזרחי ישראל. כן, זה המצב, ואי אפשר לייפות אותו: כדי לשמור על מספר מצומצם של חקלאים-לולנים, המדינה שולטת בשוק, הוא מתוכנן, חסום לחלוטין לייבוא ותחרות, והציבור הישראלי משלם כמה פעמים: הישראלי מקבל ביצים באיכות גרועה, שגדלות בתנאים מחפירים - ובמחיר לצרכן שהוא הרבה יותר יקר בהשוואה לעולם המערבי. 

על פי דוח מבקר המדינה, המחיר שמשלמים הישראלים על ביצים גבוה ב-41% מאשר במדינות ה-OECD, וגבוה ב-72% מהמחיר בארה"ב. או במילותיו של המבקר "הביצים הן מוצר יסוד הנתון בישראל לפיקוח מחירים, שאחת ממטרותיו היא להגן על הצרכן מפני עליות מחירים בלתי סבירות" ולמרות זאת הוא קובע שהמחירים פה גבוהים מאוד ביחס לעולם - אבל למה בעצם צריך להגן על המחיר אם הוא הרבה יותר יקר מאשר בעולם? לא ברור. כלומר מאוד ברור: כדי להגן על החקלאים האינטרסנטים. אבל ממש לא על הציבור.

האם בתמורה מקבלים הישראלים ביצים איכותיות, נקיות או בריאות יותר? התשובה של המבקר היא חד משמעית: לא. הביצים בישראל הן באיכות לא טובה. עד כמה הביצים בישראל הן באיכות גרועה? 66% מהביצים בישראל מיוצרות בצפון, והנה הנתונים של המבקר: "שיעור התחלואה במחלות העופות הנפוצות בישראל, למעט הסלמונלה, בלולי הצפון גבוה במידה ניכרת משיעור התחלואה בלולים שביתר חלקי הארץ - 90% מלהקות המטילות שהיו נגועות במחלת ניוקאסל, 78% מהלהקות שהיו נגועות במיקופלסמה, 88% מהלהקות שהיו נגועות בברונכיט מידבקת, ו-100% מהלהקות שהיו נגועות בשפעת העופות מסוג H9 גודלו בלולי הצפון. מחלות כמו שפעת העופות והסלמונלה, אף עלולות לפגוע בבריאות הציבור". המבקר מציין עוד כי ב-36% מהביצים בישראל בשנת 2020 הייתה סלמונלה. סלמונלה אצל שטראוס? הצחקתם, המצב בביצים הרבה הרבה יותר חמור.

המבקר ממשיך: "בדצמבר 2021 פרצה בישראל מגפת שפעת העופות המסוכנת גם לבני האדם. מקורה של השפעת היה, ככל הנראה, בעופות נודדים. בעקבות זאת השמיד משרד החקלאות כמיליון עופות בכל סוגי הלולים, ונעשה טיפול מונע במאות אנשים למניעת התפרצות המחלה בבני אדם. חוסר היכולת למנוע את התפשטות שפעת העופות בין הלולים הקיימים הבנויים בצפיפות, מנע בידוד יעיל של מוקד התפרצות וממחיש את החשש מפני פגיעה בבריאות הציבור".

מדוע זה נובע? ממגוון סיבות. מעבר לחוסר התחרות שנובע מהשוק הלא יעיל של שוק הביצים בישראל, המבקר מוסיף כי ש"באוגוסט 2021 לא היה רישיון עסק לכ-91% מהלולים בישראל. הדבר מעלה חשש כי מרבית ביצי המאכל מיוצרות בלולים שאינם עומדים בדרישות בסיסיות של סניטריות ובטיחות ביולוגית באופן שגורם לפגיעה ביכולת למנוע התפשטות מחלות של עופות, ובכך לשמור על בריאות הציבור והמטילות ולמנוע מפגעים. בנוסף, אי-ההסכמות עם ארגוני המגדלים הביאו לכך שהחלטות הממשלה מהשנים 2007, 2010 ו-2021, שנועדו להביא לשדרוג לולי ההטלה, לא יושמו. הועלה כי הרפורמה בנושא זה ביישובי הצפון תושלם לכל המוקדם בשנת 2027".

המבקר ממשיך: "בכל שנה מטופלות באזור מרום הגליל 30,000 טונות של זבל (17%) מכ-180,000 טונות הנוצרות בלולי ההטלה. יתר הזבל (כ-150,000 טונות) אינו מסולק כדין למתקני טיפול מורשים אלא מפוזר ללא תיאום עם הגורמים המוסמכים בשטחים הפתוחים במרחב הצפון. הפתרון המתוכנן להיות מיושם בקרוב ייתן מענה לכמחצית הכמות בלבד. יישומה של הרפורמה בכללותה נתון לסיכון, שכן קשיי היישום בנושא פינוי הפסולת מלולי ההטלה משפיעים על לוח הזמנים וקצב ההתקדמות ועלולים לסכל את מימוש הרפורמה".

ואחרי נושא הבריאות - איך התרנגולות עצמן נאלצות לחיות? בתנאים גרועים
המבקר מציין כי 94% מהמטילות בישראל משוכנות בלולי כלובים. לדברי המבקר, "שיעור זה גדול במידה ניכרת משיעור המטילות המשוכנות בלולי כלובים במדינות האיחוד האירופי (48% כולן בלולים מועשרים) ומשיעורן בארצות הברית (70%). בנוסף, 76% מכלל המטילות משוכנות בלולים ישנים שבהם המרווח למטילה הוא כ-400 סמ"ר בלבד, ו-18% בלולי כלובים חדשים. זאת לעומת לולי כלובים מועשרים באירופה, שלגביהם התקן הוא 750 סמ"ר למטילה. מצב דברים זה אינו עולה בקנה אחד עם הצורך בשמירה על בריאות הציבור ומניעת מפגעים, בשיפור היעילות הכלכלית ורווחת העוף ובפיתוח יישובי הצפון".

אז מה צריך לעשות?
המבקר אנגלמן ממליץ למעשה על פתיחת השוק לייבוא: "מומלץ כי משרד החקלאות ומשרד האוצר יפעלו לקדם את יישומן של המלצות ה-OECD, הסכמות המשרדים והחלטת הממשלה, כדי להביא להוזלת מחיר הביצים בישראל, כך שיקטן הפער בינן ובין מחירן בארה"ב ובאירופה". מהן ההמלצות של ה-OECD? נכון, להפסיק את הפיקוח, לפתוח את השוק לייבוא ולאפשר תחרות שתוריד את המחירים.

ורק נזכיר שאיכשהו, דווקא במוצר הבסיסי הזה - שנמצא בפיקוח - היה מחסור. מוצרים נוספים שהיה בהם מחסור הם מוצרים כמו חמאה, גם היא בפיקוח. ואיפה אין מחסור? דווקא במוצרים שיש בהם תחרות חופשית ואין עליהם פיקוח מחירים של המדינה. איך קורה שיש מחסור דווקא ורק במוצרים שיש עליהם פיקוח מחירים של המדינה? הכלכלנים מסבירים שהתשובה טמונה בדיוק פה, פיקוח המחירים לא מגן על הציבור, אלא דווקא על בעלי האינטרס. יותר מזה - יש שתי תקופות בשנה שבה החקלאים מוכנים לפתוח לזמן מוגבל את השוק, לפני ראש השנה ולפני פסח. הם יודעים למה: זו הדרך שלהם להסוות את הכישלון שלהם עצמם. בכך שישראל מייבאת ביצים מחו"ל בתקופות הללו, וכך נמנע מחסור, הציבור לא שם לב שהוא בעצם כלוא ושבוי בידי החקלאים האינטרסנטים לאורך כל השנה.
 
במשרד מבקר המדינה סיכמו את הנושא בסרטון הבא:

תגובות לכתבה(14):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 11.
    דייי, תפתחו ותנו לאזרחים לבחור
    דעה 12/05/2022 23:28
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ביד אחת לבטל את המכסות והגנות על החקלאות, ביד שניה לבטל כל רגולציה על הלולנים, חקלאים, וכל יצרן אחר בארץ. שהצרכן יחליט לא אתם!!! אתם מכבידים על כל היצור בארץ לאו דווקא רק בחקלאות גם עם דרישות האקלים ההרסניות שלכם, ופוגעים בכושר התחרות. הצרכן לא יהנה מהורדת מחיר אם רק פותחים יבוא וקושרים ליצרנים בארץ את הידיים.
    סגור
  • 10.
    ושינמבה
    מהשטח הגדול 11/05/2022 21:34
    הגב לתגובה זו
    0 2
    ואיך מגדלים ביצים בחו"ל ???????????????? תביאו סרטונים והוכחות ששם גדלים ביתר הרחבה, בנקיון , באהבה עלאק, . אין אמון בכם יותר , גם אם תצדקו . מאוחר מדי מעט מדי . שעת פרעון הגיע .
    סגור
  • 9.
    גם למבקר אין ביצים, ככה זה כשממנים רק מקורבים
    OFER 11/05/2022 18:38
    הגב לתגובה זו
    2 4
    אחד הסודות השמורים במדינה הוא קשרי המשפחה במשרד מבקר המדינה, ככה זה כשהמשכורות צמודות לשכר השרים - ככה מייצרים ביקורת חסרת שיניים, ומי יבקר את המבקר ...
    סגור
  • 8.
    הביצה נמכרת לסיטונאי ב43 אג' ולצרכן ב 1.2 ש"ח מי הגזלן? (ל"ת)
    לילי 11/05/2022 13:42
    הגב לתגובה זו
    1 5
    סגור
  • 7.
    ביבי אמר על זה
    ישי 11/05/2022 12:15
    הגב לתגובה זו
    2 4
    שטויות ..לא ביג דיל ... בתוך הכאוס האין סופי בישראל הביצים זה לא כזה נורא??
    סגור
  • טען עוד
  • 6.
    לא מחדש דבר
    א-ב 11/05/2022 11:28
    הגב לתגובה זו
    8 4
    פורר וליברמן אם יצליחו יעשו חסד גדול עם אזרחי ישראל ועם החקלאים. פשוט זוהמה מרוכזת וכן זו מורשת ביבי. להעלים עין להסתכל לצד ולא להתמודד עם דבר. לא עם הלולנים ולא עם המחבלים לא עם הדואר ולא עם אירן לא עם בעיות החינוך ולא עם החרדים. אנחנו בבור מסוכן ואני מקווה שממשלה זו תשרוד ותספיק לשקם את החורבות שהותיר הממשלות ב-15 השנים האחרונות. חזקו ואמצו ליברמן + פורר + לפיד + בנט. גנץ הורוביץ ומירב להיצמד לטוב ולנכון גם אם מדינית המסלול נראה לכם שגוי.
    סגור
  • 5.
    להעביר הכל לטייקונים
    הייתי שם 11/05/2022 11:11
    הגב לתגובה זו
    1 4
    כל המטרה של הביקורת בעיתוי הנוכחי ובחצאי האמיתות שמשווק המבקר היא העברת הענף לטייקונים. כך למשל סלמונלה בביצים מלולי סוללה נמוכה משמעותית מאשר בלולי חופש מהטעם הפשוט שהביצה מתגלגלת מהכלוב מיד עם הטלתה ואילו בלולי חופש היא נשארת על המצע של התרנגולות שמלא בהפרשות. כמובן שלמבקר אין בעיה להציג כאילו הרפורמה באה להוזיל את המחירים בעוד כל מטרתה היא להעביר את השליטה בשוק לגופים גדולים. אני מוכן להוריד את הביצה הימנית שלי אם משהו מכל זה יתרום להוזלה בטווח הרחוק. בטווח הקצר רשתות השיווק יורידו מחירים כדי להראות שהמהלך נכון אבל לאחר מכן הכל יתייקר כפי שקרה בתפוח, אפרסק, דובדבנים וכו'. שיהיה לכולנו בהצלחה.
    סגור
  • 4.
    אבסולוטית המחיר סביר, עם המחלות חיבים להתמודד.
    נכון 11/05/2022 11:00
    הגב לתגובה זו
    5 4
    אדוני המבקר עם כל הכבוד בעית יוקר המחיה בישראל אינם מחיר הביצים, ראה מה הרווח של הבנקים ב2021 וכמעט כל הרןןח על חשבון הציבור. בעוד ב2021 ריבית בנק ישראל היתה 0.1% הבנקים עשו קופה גדולה של מיליארדים על חשבון כולנו . רווח של 10.5% ועד כ 15% תשואה נטו על ההון העצמי . אולי אדוני יטפל בזה. כמעט כל הרווח נבע מפערי הריבית ריבית 0 אחוז למפקיד ואחוזים שלמים הבנק גבהה על הלואות ומשכנתאות. ולא רק בזה אדוני המבקר יש לפעול שלא לדבר על מחירי הנד"לן ורוחים מכך.
    סגור
  • דמגוגיה
    א-ב 11/05/2022 13:29
    הגב לתגובה זו
    1 1
    התשלום על חשבון בנק הוא 10 שקלים לחודש. מדי חודש אתה אוכל ביצים בסכום כפול לפחות. ביצי סלמונלה. מהבנק אתה מקבל שירות למעלה מסביר טכנולוגיה חדישה מאובטחת ומעודכנת יכולת לבצע תשלומים באמצעים שונים ובטחון שלא ישדדו אותך. כל זה ב-10 שקל. אינני חסיד ונציג הבנקים הם עסק שמוכר כסף וממקסמים רווחים ומתחרים בינם לבין עצמם מול חברות הביטוח חברות כרטיסי האשראי ונותני האשראי החוץ בנקאי. כדאי לחשוב מעתלעת ( לא על בסיס קבוע ומתמשך) ולכתוב אמת.
    סגור
  • לא דמגוגיה זולה
    דוד 12/05/2022 12:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הבנקים ממנפים את כספים על ידי פירצה. מלווים כסף דיגטלי. כאשר הם מלוויים לך 5% הם מרוויחים פי כמה הבנקים הם השודדים הגדולים. הלוואי ויקום בנק חברתי
    סגור
  • 3.
    למה לא פשוט לבטל את המכסות?
    לולן 11/05/2022 10:47
    הגב לתגובה זו
    7 0
    אם תהיה יותר תחרות בארץ זה גם יכול להוריד את המחיר.
    סגור
  • ביטול מכסות זה הפתרון היחיד גם למחיר וגם לאיכות (ל"ת)
    מגיב 11/05/2022 21:26
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    כ40% ממכסות גידול הביצים בישראל הם מכסות רפאים
    אבישלום 11/05/2022 10:34
    הגב לתגובה זו
    12 0
    מגדלים קטנים שאינם יעילים השכירו את מכסותיהם לגדולים ומקבלים כ11-14 אג תמורת כלום. דהיינו מי שיעיל מרוויח יפה גם אם מקבל 11 אג פחות מהמחיר המפוקח. ומאות משפחות בארץ חיות מזה שהן לא מגדלות ביצים אלא נהנות מתשלום תמורת כלום. מילא היו משקיעים ומגדלים, אבל תשלום מכיסנו תמורת כלום??
    סגור
  • 1.
    מועצת הלולים היא ארגון פשע עם רשיון (ל"ת)
    סניר 11/05/2022 09:37
    הגב לתגובה זו
    8 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות