ביידן ופאוול ייפגשו. האינפלציה לא מתמתנת, אבל האבטלה נמוכה

הפופולאריות של הנשיא ביידן נמצאת בשפל, הרבה מתחת לפופולאריות של טראמפ, והוא מבין שהוא חייב להילחם באינפלציה: "האתגר הכלכלי העליון של ארה"ב כרגע. צריך לעבור מהתאוששות מהירה לצמיחה יציבה". האם יצליח? כלכלנים: "שיעור החיסכון הוא הגרוע ביותר מאז השפל הגדול"
 | 

נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, ייפגש הערב עם יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול. הפגישה ביניהם תהיה הראשונה מאז אושר המינוי של פאוול לתקופה נוספת בתפקיד יו"ר הפד, ושבוע אחרי אישור המינוי בסנאט. על פי הבית הלבן, בפגישה ידונו השניים המצב הכלכלי בארצות הברית וכן בכלכלה הבין לאומית - או בקיצור באינפלציה הגבוהה בארה"ב, שעומדת על 8.3% בשנה האחרונה. הבעיה עם אינפלציה שהולכת ועולה היא שכל המחירים מתייקרים, ואז הציבור דורש העלאות שכר, ואז שוב המחירים מתייקרים (כי עלויות העובדים מתייקרות) ואז שוב האנשים דורשים עוד תוספות שכר - ובקיצור, המצב עלול לצאת משליטה ויכולה להתפתח 'היפר אינפלציה', או כמו שאמר המיליארדר צ'ארלי מאנגר, שותפו של וורן באפט, ש"אינפלציה היא הדרך שבה דמוקרטיות מתות". איך אפשר להתגונן מאינפלציה? הנה הצעה.

בכל מקרה, הפגישה היום מגיעה כאשר הסקרים מדרגים את הנשיא המכהן ג'ו ביידן בשפל, הרבה מתחת לדירוג של קודמו - דונלד טראמפ - בשלב הזה של הכהונה. הדירוג של ביידן הוא נמוך גם בהשוואה לזה של חמשת הנשיאים הקודמים. "הדבר החשוב ביותר שאנחנו יכולים לעשות עכשיו, כדי לעבור מהתאוששות מהירה לצמיחה יציבה, הוא להוריד את האינפלציה". כך אמר אמר ביידן במאמר דעה שפרסם אתמול הוול סטריט ג'ורנל. ביידן הוסיף ואמר כי "זאת הסיבה שהעליתי את ההתמודדות עם האינפלציה לראש סדר העדיפויות הכלכלי”.

"קודמי בתפקיד (הכוונה לנשיא טראמפ, מ.כ.) זלזל בפד', וגם נשיאים קודמים אחרים ביקשו להשפיע על החלטותיו באופן בלתי הולם, בתקופות של אינפלציה מוגברת" כתב ביידן לקראת הפגישה. "אני לא אעשה אף אחד משני אלה. מיניתי אנשים מוכשרים מאוד, משתי המפלגות, להוביל את הפד'. אני מסכים עם ההערכה שלהם שהמלחמה באינפלציה היא האתגר הכלכלי העליון של ארצות הברית כרגע".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

האינפלציה מתמתנת? עדיין לא. איך הפד' יגיב
פאוול מצידו יוכל לכל הפחות להעביר בפגישה הזאת גם חדשות טובות. על פי הנתונים, הדוחות הכלכליים האחרונים עולים בקנה אחד עם ההערכה שהאינפלציה הגיעה לשיאה. אבל העובדה שהשיא - אולי - כבר מאחורינו עדיין לא אומרת שעליות המחירים יתמתנו בצורה משמעותית בעתיד הנראה לעין. כלומר האינפלציה יכולה גם להישאר יציבה ולא בהכרח לחזור לתוך יעד האינפלציה של 1-3% בשנה, כפי שבפד' מאוד מקווים שיקרה.

חבר הפד' כריסטופר וולר השתמש בדיוק במילים האלה אתמול כשאמר: "לא משנה איזה מדד נשקל - האינפלציה הגיעה ליותר מ-4% במשך כשנה, ואינפלציית הליבה לא יורדת מספיק על מנת לעמוד ביעד של הפד' בזמן הקרוב". הדברים נאמרו בהרצאה שנשא וולר בעיר פרנקפורט בגרמניה.

משמעות הנתונים היא שהעלאות הריבית האגרסיביות יימשכו, ככל הנראה (הפד' העלה את הריבית ב-0.5% בפגישה האחרונה ובשוק מצפים להמשך עליות מהירות מעין אלה, ויש מי שמדברים על העלאות מהירות יותר של 0.75% בפעם אחת). וולר אמר שהוא מעדיף שהעלאות ריבית של חצי נקודה יימשכו, עד שהאינפלציה תרד בחזרה קרוב ליעד של 2%. אמנם פאוול כבר אמר שהוא צופה העלאה של חצי נקודה בשתי פגישות הפד' הקרובות בחודשים יוני ויולי, אבל יחד עם זאת הוא לא נקט עמדה ולא הצהיר דבר באשר למדיניות הפד' לאחר מכן.

העלאת הריבית מורידה את השווקים - וזה עלול לפגוע בדמוקרטים בבחירות האמצע, בחודש נובמבר
העלאות הריבית הצפויות שצפויות להימשך, כבר הספיקו להוריד את השווקים מתחילת 2022 ב-20-30%, ואם הירידות יימשכו יש חשש ממשי מבחינת הדמוקרטים בארה"ב להפסיד בבחירות הללו מחוזות שבהם ניצח ביידן ב-2020 בהפרש דו-ספרתי.

הגורם היחיד שניתן לציין אותו לחיוב בכלכלה האמריקאית נכון לימים אלה הוא שוק העבודה, שבו נרשם שיעור אבטלה נמוך במיוחד של 3.6% באפריל. וולר אמר כי העלאות ריבית נוספות עלולות להפחית את מספר המשרות הפנויות, אך הן לא יובילו לזינוק בשיעור מחוסרי העבודה, כל עוד ניתן יהיה להימנע ממיתון. לדבריו, "אם האבטלה תעלה ל-4.25% בלבד, אראה בכך הישג מופתי"

אבל לא כולם אופטימיים "שיעור החיסכון הוא הגרוע ביותר מאז השפל הגדול"
בניגוד להערכות האופטימיות של פאוול וולר, יש גם מי שחושב אחרת. הכלכלן פיטר שיף לא כל כך אופטימי ולא מאמין שהפד' ישיג את היעדים שהציב לעצמו. הוא לא מאמין לטענות של ג'רום פאוול. שיף מגדיש את העובדה שהאמריקאים מנצלים את החסכונות שלהם כדי להתמודד עם הכלכלה הבעייתית. הלשכה האמריקאית לסטטיסטיקה פרסמה נתונים המצביעים על כך שהחיסכון האישי בארה"ב ירד לרמות הנמוכות ביותר מאז ספטמבר 2008. "אם כלכלת ארה"ב ומשקי הבית חזקים כמו שפאוול טוען", אמר שיף. "מדוע שיעור החיסכון פשוט צלל לרמה הנמוכה ביותר מאז אמצע המיתון, שהוא הגרוע ביותר מאז השפל הגדול?" לדבריו "כשהזמנים קשים, אנשים מנצלים את מה שהם חסכו"

תגובות לכתבה(10):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 10.
    הדרך למנוע אנפלציה היא להקים מפעלים לי ור בארהב
    דני 01/06/2022 11:26
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל דרך אחרת רק תביא עונה ופשע ברמה ש אנושות עוד לא דמיינה
    סגור
  • 9.
    האינפלציה תעלה -הריבית תעלה - הנכסים יעלו במתינות
    לילי 01/06/2022 08:05
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ביידן אומר נלחם באינפלציה תוך " המשך צמיחה יצבה ". אינפלציה נעצרת ע"י מיתון והאטה במשק , הקטנת כמות הכסף . האפשרויות הן צימצום הוצאות הממשלה או ציצום מאזן הפד . עד עתה לא מתרחש דבר מהשניים הממשלה ממשיכה לבזבז , והפד ממשיך להזרים .
    סגור
  • 8.
    על טעויות של שנים הדפסות ..משלמים (ל"ת)
    חיים לבל 31/05/2022 21:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    האינפלציה תמשיך לעלות וגם השוק יעלה (ל"ת)
    משה 31/05/2022 21:18
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 6.
    השוק יעלה ועולה (ל"ת)
    אליהו 31/05/2022 20:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • טען עוד
  • 5.
    השורטיסטים גמורים . מחוקים (ל"ת)
    אבי 31/05/2022 20:48
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 4.
    עקב הפגישה עליות חדות (ל"ת)
    עמיר 31/05/2022 20:47
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 3.
    20 שנה מדפיסים כסף, שבריר מתוכו לצמיחה
    בן 31/05/2022 19:43
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אז מה הפלא ?
    סגור
  • 2.
    בטלו את הסנקציות על רוסיה והמחירים יצנחו
    יצחק 31/05/2022 19:16
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אוקראינה ממילא אבודה
    סגור
  • 1.
    מי שלא מבין שהנשיא הזה הוא האסון של ארה"ב הוא פשוט אהבל (ל"ת)
    חיים 31/05/2022 18:37
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות