העלאת שכר המינימום פוגעת בעובדים - המעסיקים יצמצמו משרות
ההיסטוריה והמחקר הכלכלי מוכיחים - העלאת שכר מינימום פוגעת במי שהיא לכאורה באה לעזור לו; המעסיקים יתייעלו, יפטרו, יצמצמו, יביאו מכונות אוטומטיות במקום עובדים; הפוליטיקאים שמדברים ודוחפים להעלאת שכר מינימום טועים ומטעים בכוונה או מחוסר הבנה
מחשבות טובות
פוליטיקאים רבים מישראל ומחו"ל מקדמים בימים אלו חקיקה אגרסיבית במטרה להעלות את שכר המינימום. על פני השטח, ברמה הרדודה ביותר - מדובר על מטרה אצילית שיש לה הרבה תועלת, ולכן היא זוכה לתמיכה ציבורית רחבה. התומכים ברעיון נשמעים מאוד רגישים למצוקות החברתיות של המעמד הנמוך ביותר בפירמידה הכלכלית המודרנית, והם מבטאים דאגה כנה לבעלי ההכנסות הנמוכות. האמת שונה לחלוטין - זה צעד שפוגע בעובדים.
עולם שוויוני יותר
הרעיון שבבסיס שכר מינימום הינו חלוקה צודקת יותר של המשאבים הכלכליים במשק. המצדדים בהעלאת שכר המינימום עומדים לצד העובד הקטן, החלש והעני - אל מול הגוליית הקפיטליסטי; המעסיק תאב הבצע, העושק את עובדיו ונהנה מרווחיות עצומה. לטענתם, שכר מינימום גבוה יותר יגדיל את ההכנסות של מיעוטי היכולת על חשבון בעלי העסקים, הנהנים מנתח רווחים גדול ואפילו מוגזם. כמו רובין הוד מודרני, הם רוצים למסות את העשירים ולחלק מחדש את הכסף לעניים. התמיכה הציבורית נותנת להם רוח גבית, שמקדמת חקיקה נמרצת ומהירה; ופוליטיקאים מנסים לצבור פוליטי על ידי הצעה חדשה וגבוהה יותר לשכר מינימום ארצי. הבעיה היא, שלמרות כל המחשבות הטובות - פוליטיקאים אלו (והתומכים בהם) עושים יותר נזק כלכלי מתועלת, ולמרבה ההפתעה הם פוגעים בעיקר באוכלוסיות הנחשלות (עליהם הם מבקשים להגן).
הבסיס הניו-מרקסיסטי
מעניין לציין כי השקפה זו של שכר מינימום, מתבססת בין השאר על תיאוריות חברתיות מבית המדרש של קרל מרקס, שבידל בין העובדים (כח האדם) ליתר גורמי הייצור (מכונות, חומרי גלם, וכו'). מרקס טען כי המבנה הקפיטליסטי והשוק החופשי מקדמים את מלחמת המעמדות שבין מעסיקים למועסקים, וחזה מהפכה כוחנית ואלימה שבה העובדים יתקוממו מול בעלי העסקים, והמערכת תיחרב עד היסוד. מיותר לציין כי תחזיות קודרות אלו כמו רוב נבואות הזעם של מרקס - מעולם לא התממשו. היום, ניכר מאוד כי המערכת הכלכלית הקפיטליסטית של השוק החופשי, על כל מגרעותיה ובעיותיה, מקדמת את העולם ומובילה את כולנו לרמת חיים טובה יותר ביחס לדורות הקודמים. יש מה לתקן, אך המערכת הינה הטובה ביותר, ביחס לכל חלופה שנוסתה.
נרטיב מוצלח
אך בעולמנו המודרני אין כמו נרטיב טוב לחפות על העדר עובדות תומכות, או אפילו כנגד מידע מדעי סותר. הנרטיב של שכר המינימום הוא שוויון, צדק, מוסר ואצילות חברתית. מי יכול לעמוד מול כוחות ערכיים כל כך גבוהים ורצויים? התשובה היא שמעטים מוכנים להשמיע קול כלכלי ברור בנושא, וכתוצאה הזירה מופקרת ומלאה בהמון להט ופאסון, אך במעט מידע כלכלי אמיתי ואמין. התומכים בשכר המינימום מוכנים להיאחז בקרנות המזבח של כל בדל רעיון מחקרי, שולי ומוגבל, התומך בעמדתם. במקביל, הם בוחרים במודע להתעלם מהזרם המרכזי והעקבי של נתונים כלכליים מדעיים, המציג תמונת מציאות עגומה והרסנית להעלאת שכר המינימום. במאבק הזה, נדמה כי הנרטיב מנצח את המדע.
הכשלים המרכזיים של שכר מינימום
חקיקה של שכר מינימום, מחייבת מעסיקים לשלם לעובדים שלהם יותר כסף עבור כל שעת עבודה. מעסיק קטן שיש לו חנות לייצור ומכירה של רהיטים, נדרש כעת לשלם לנגרים שלו יותר כסף עבור עבודתם. כתוצאה, נתח הרווחים של העסק הולך ונשחק נוכח המס החדש שהוטל עליו (שכר מינימום). אז מה הבעיה? הבעיות הינן רבות ומגוונות, אבל נתמקד בעיקריות: אינפלציה מוגברת, פגיעה בעובדים עצמם, וגידול באי השוויון. נדון בבעיות אלו נוכח תשתית עובדתית רחבה שנאספה על פני מחקרים כלכליים רבים ומגוונים - שנערכו בנושא שכר המינימום בישראל, בארצות הברית ובשאר המדינות המפותחות. לטוב או למוטב, יש לנו כר מידע רחב - שכן חקיקה בנושא שכר המינימום אינה חדשה, ויש לצערנו, נתונים אמינים בפריסה של שנים מרובות מדי, בדבר ההשפעות של העלאת שכר המינימום על הכלכלה, העובדים ובעלי העסקים.
אינפלציה מוגברת
הבעיה הבסיסית היא שבעל העסק לא יכול לשרוד לאורך זמן עם הגידול המלאכותי במבנה העלויות, ובשלב כלשהו הוא יאלץ להעלות מחירים של הרהיטים שהוא מוכר - על מנת לפצות על הגידול בהוצאות. המס החדש מגולגל בפועל לצרכנים, והם אלו שיאלצו לשלם כעת יותר עבור מוצרים ושירותים. מחקרים רבים שנערכו בנושא בישראל, בארצות הברית ובכל יתר מדינות העולם שבהם נחקקו חוקי שכר מינימום מראה כי התוצאה הכלכלית הישירה הינה עליית מחירים. בתקופה של מחירי חומרי גלם מאמירים ועלויות מחייה גבוהות, עוד קצת עצים למדורת האינפלציה "לא תזיק"... עליית המחירים המערכתית המלובה בחקיקה של שכר מינימום פוגעת בכולם ומקשה במיוחד על בעלי ההכנסות הנמוכות.
פגיעה בעובדים
אבל אולי היינו יכולים לבלוע עוד קצת יוקר מחייה (שכאמור - פוגע בעיקר בבעלי ההכנסות הנמוכות), אם היינו יודעים שהעובדים יוצאים מורווחים. אבל זהו שלא! בכל בחינה ארוכת טווח של ההשפעות העלאת שכר המינימום נמצא כי העובדים יוצאים מופסדים. עובדי המגזר הפרטי (רוב העובדים) יעבדו פחות שעות, או בחלקיות משרה קטנה יותר, או שיפוטרו לחלוטין כי לא ניתן להמשיך ולשלם להם את שכר המינימום החדש (העולה על תרומתם השולית לעסק). באופן כללי, בעלי העסקים (בעיקר הגדולים) מוצאים את הדרך לייעל את הוצאות השכר שלהם, שיהיה תואם יותר לערך הכלכלי שהעובדים תורמים למיזם. היינו, לאורך זמן, נמצא שמקצצים לעובדים במרכיבי השכר האחרים (הפחות קשיחים), על מנת לפצות על עליית שכר המינימום. נוכח החקיקה הדרקונית של שכר המינימום - היזמים העסקיים נדרשים לקבל החלטות כואבות על איזה עובדים לוותר, כמה שעות לקצץ, אילו הטבות שניתנו בעבר לא יחודשו וכו'.
בשורה התחתונה - הנתונים הכלכליים מצביעים על כך שרוב עובדי המגזר הפרטי מפסידים כסף, כתוצאה מהעלאת שכר המינימום. כמו כן, כתוצאה מהשיבוש בתהליכי העבודה הרגילים (בשכר הוגן ומוסכם), העסק סובל ומוציא מוצרים ושירותים פחות טובים, בקצב איטי יותר, ובפגיעה נוספת בתחרות העסקית ובלקוחות. גם העובדים נפגעים מהעיוות בשכר שמוביל למצב בו עובד חדש מרוויח כעת בדיוק כמו עובד ותיק ומנוסה, שעבד קשה על מנת להתקדם ולזכות בהעלאת שכר מוסכמת. אותו עובד מרגיש כעת מנוצל וחסר מוטיבציה. כמו בהרבה תחומים אחרים: הכוונה מאוד רצויה, אך הדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות.
יותר שוויון? לצערנו - לא!
ייתכן והיינו יכולים לקבל את הנזק הכלכלי הרחב של אינפלציה, והנזק האישי לעובדים אם רק היינו משתכנעים שיש כאן ערך של שוויון וחלוקה הוגנת יותר של הכנסות. נניח לרגע בצד את הדיון החשוב מהי החלוקה ההוגנת של הכנסות, ונקבל את ההגדרה המקובלת שגורסת כי צדק חלוקתי מיושם היטב אם הפערים בין הקבוצות השונות באוכלוסייה - הולכות וקטנות. היינו, אם בעלי ההכנסות הגבוהות מרוויחים קצת פחות, ובעלי ההכנסות הנמוכות מרוויחים קצת יותר - כולנו יוצאים נשכרים.
הנתונים בישראל
הנה הבעיה: חקיקה של שכר מינימום לא מפחיתה את הפערים החברתיים - אלא אף מגדילה אותם! במאמר מדעי מצוין שפורסם לפני כשנה (2021) בכתב עת יוקרתי, דנים דר' לב דרוקר ביחד עם גב' קטיה מזירוב ופרופ' דויד נומרק בשאלה: מי משלם ומי מרוויח מהעלאת שכר המינימום? הם עונים על השאלה בהתבסס על עובדות ונתונים מישראל, הן בצד העובדים והן בצד בעלי העסקים. הממצאים שלהם מגלים (כמו מחקרים מקיפים רבים ברחבי העולם) כי חלוקת ההכנסות בעקבות החקיקה של שכר מינימום גובה יותר, הינה פחות שוויונית. הסיבה נעוצה בכך שהעלות הנוספת של שכר המינימום המחודש נופל בעיקר על בעלי עסקים קטנים ובינוניים שאינם יכולים להרשות לעצמם (או אינם מסוגלים נפשית וערכית) לפגוע בשכר או בתנאים של העובדים שלהם. דווקא המעסיקים הגדולים והחזקים תמיד מוצאים את הדרך לגלגל את המס המחודש לפתחו של העובד והלקוח. בעלי הנגרייה בדוגמא שלנו צריכים כל שעה של העובדים שלהם, ומעריכים את ניסיונם והשקעתם של העובדים. לכן, הם סופגים את המס של שכר המינימום, והכנסתם (שהייתה די דלה מלכתחילה) יורדת. ייתכן והם אפילו יאלצו לסגור את העסק ולפטר את כולם. זה לא נרטיב מושך, אבל אלו עובדות כלכליות המגובות במחקרים פתוחים ושקופים לכל.
נאחזים בקש
אם ברור שחקיקה שמעלה את שכר המינימום, פוגעת בצרכנים (מגבירה את האינפלציה), פוגעת בעובדים (פחות שעות, פחות משרות, פחות גמישות תעסוקתית ופחות תנאים נלווים) ומגדילה את אי השוויון (פוגעת בעיקר בבעלי העסקים הקטנים והבינוניים), מדוע יש לה אהדה גדולה כל כך? כי היא פופוליסטית וזולה, אין לה עלות ישירה למדינה (כל העלות המיידית מועמסת באופן שרירותי על כל המעסיקים במקביל; גדולים כקטנים) והיא מניחה שהעובדים ככלל, הם אוכלוסייה נחשלת ונבערת הדורשת הגנות מיוחדות. אין דבר מקומם יותר מהנחה ילדותית זו, של האצילים החכמים המנסים לגאול את הילידים הטיפשים מהחלטות שלהם עצמם. עדיף אולי לחפש נרטיב מחזק ומעצים, עם יותר שייכות וחיבור. כאמור, התומכים בשכר המינימום לא יכולים להגן על עמדתם בעזרת מחקרים מדעיים ונתונים אמינים, ונדרשים בעיקר לסיפורים שונים ומשונים.
אז מה צריך לעשות?
קודם כל: סור מרע (Do no Evil). להפסיק עם החקיקה ההרסנית של שכר מינימום. זה לא עובד ורק פוגע. מה כן? ראוי לנסות ולשפר את חלוקת ההכנסות ולתמוך בבעלי ההכנסות הנמוכות בצורות ישירות יותר, שמעודדות יזמות ויצרנות, שנותנות תמריץ ליציאה לעבודה ולתרומה ממשית לעסקים ולמשק. יש מגוון של כלים הרבה יותר טובים משכר מינימום שיכולים לקדם את המטרות אלו, עם פגיעה מוגבלת יותר בכלכלה. כלים אלו, דורשים מהפוליטיקאים הפופוליסטים שלנו לחשוב קצת יותר, להתעמק בנתונים הרבה יותר ולעסוק בנרטיבים כושלים קצת פחות.
המציאות חזקה יותר מהנרטיב המעוות; ברוב ענפי המשק, ובמיוחד כיום (בעידן הפוסט קורונה) יש מצוקת עובדים ממשית. במצב שנוצר, רוב העובדים יכולים וצריכים לנהל משא ומתן ממשי עם המעסיקים שלהם ולקבל שכר הגון, המבטא במידה טובה את התרומה שלהם להצלחת העסק. העובד והמעביד מוצאים את המשוואה המוסכמת שבה כולם מרוויחים. זה לא תיאוריה, זה עובד ועובד טוב - דווקא באותם תחומים שבהם אין התערבות ממשלתית וחקיקתית. נכון הדבר, שישנם בעיות גם בשוק העבודה ה"חופשי", וצריך לטפל בבעיות אלו בצורה נקודתית ומדודה. אבל לא צריך לשפוך את האמבט עם התינוק; שכר המינימום פוגע בלקוחות, בעובדים ובשוויון. הגיע הזמן לזנוח את הנרטיב הפרחוני היפה, ולהתחיל לקבל החלטות המבוססות על נתונים אמיתיים.
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
35.יש הטוענים אחרתדאג קולינס 19/06/2022 11:31הגב לתגובה זו0 1אותן טענות נשמעו כשכר המינימום היה 3,585.18 , כיום 5,300. שכר הוגן מקטין עוני. בהצעה להעלות את שכר המינימום ל 40 ש"ח, על ניסיון העבר ומחקרים, במידה ותעשה באופן מדורג ההשפעה על האבטלה תהיה יחסית קטנה. הכנסת מיכון, רובוטיקה.... תתקיים בכול מקרה. לא הייתי רוצה השאיר את גובה שכר המינימום למעסיקים.סגור
-
34.ניסוי בשבילךרמי 17/06/2022 19:42הגב לתגובה זו1 1תנסה לחיות 6 חודשים בשכר מינומים אחר כך תדבר ותכתוב ותיעץסגור
-
33.כתבה טיפשית, ממשלה זבלאנונימי 17/06/2022 10:59הגב לתגובה זו2 2שכר המינימום יעלה בשקל לשעה בכדי שיוכלו להעלות את המיסים שלנו על מנת להעביר כסף לאחים המוסלמיםסגור
-
32.אחלה כתבה, עכשיו צריך להעביר את זהיונתן קפרסון 17/06/2022 10:20הגב לתגובה זו1 1איך אנחנו מעבירים את זה לחדשות ולשריםסגור
-
31.ו....אולילרון 16/06/2022 18:48הגב לתגובה זו1 2העלאת שכר המינימום תהיהנאטרקטיבית לאלו שכבר לא רצו לחזור לעבוד לאחר הקורונה???סגור
- טען עוד
-
30.זיאיר 16/06/2022 16:28הגב לתגובה זו1 2חרא של ממשלה לא אכפת להם מאזרחים!! אי אפשר לחיות אם המשכורת הזאת פשוט בושה למערכת הרקובה הזאת אני עצמי מרוויח 5 .. לא רק שאני לא סוגר את החודש אני אפילו לא מתחיל אותו בזיון אין מילה אחרת תתפטרו כולכם כל ה120 חברי כנסת אוכלי חינם השם ישלם לכםסגור
-
צודקצדק 16/06/2022 18:49הגב לתגובה זו1 2השם רק מחכה להענישםסגור
-
29.שכר מינימום@ 16/06/2022 16:23הגב לתגובה זו3 1אנשים בתא עם שכר מינימום פשוט גוססים לא יכולים לשלם שכר דירה אפילו על חדר אחד הקשישים לא יכולים לקנות לא אוכל ולא תרופות וגוזזים יום יום ולמי איכפת הם יושבים שם מקבלים שכר גבוהה תוספות של אלפי שקלים בשנה לכן הממשלה הזו שנותנת את כל הכספים לערבים שתלך כבר הביתה נמעסתם חזירים לא רוצים לתת לחיות מענין אותם הכמה גרושים שיוסיפו לשכר המינימום ולמעסקים מי שלא רוצה אין בעיה רק תיזכרו כמה התחננתם אחרי הקורנה שיחזרו לעבוד ככה תישארו ללא עובדים וזה בסדר כי גם אתם חזיריםסגור
-
28.אין שום חופשי ולכן כל דבריך שווים מאומה.אור 16/06/2022 12:47הגב לתגובה זו4 1ברגע שהבנק המרכזי מזרים טריליונים לשוק ומחזק עוד יותר את המעמד הגבוה, צריך לדאוג למעמדות הנמוכים. האינפלציה הרימה ראשה בגלל הבנקים המרכזיים, אין הגיון ואין צדק שהעניים יקוששו מזון. ,סגור
-
27.ביזפורטל למה הדף מתרענן כל דקה?אור 16/06/2022 12:43הגב לתגובה זו4 0אין שום צורך בזה. זה מפריע מאוד לקריאה מעמיקה ומתן תגובות.סגור
-
26.קשישעם שמעסיקים עובדי סיעוד חא יעמדו בזה (ל"ת)גם ככה שבת עולה 360 16/06/2022 12:37הגב לתגובה זו2 0סגור
-
25.העלאת שכר המינימום מייצרת צמיחה. (ל"ת)פרשנות שגויה 16/06/2022 12:26הגב לתגובה זו4 3סגור
-
24.יש לי רעיון יותר טוביואל 16/06/2022 12:11הגב לתגובה זו3 2כל מי שעובד בשער מינימום לגבות ממנו עוד מס כדי לעזור לאנשים כמו כותב הכתבה הזאת שמתקשים לסגור את החודש עם 40אלף נטן אומללים.. כולי מלא רחמים. וגם קיצוץ משמעותי של המיסים לעשירון העליון כדי שיוכל כן לממש את מלוא כספו.סגור
-
טעותטועה 16/06/2022 18:51הגב לתגובה זו1 0שכר מינימום לא משלם מס,לא מגיע לסףסגור
-
23.חייבים להוריד את שכר המינימום !!אפי 16/06/2022 12:03הגב לתגובה זו2 4יש יותר מידי עובדים בשכר מינימום ומעט מידי עובדים בשכר גבוה מאד. קיצוץ משמעותי בשכר המינימום הוא הכרחי על מנת שבעלי השכר הגבוה יקבלו תגמול יותר גבוה התואם את כישוריהם.סגור
-
לא מבינים פה (ל"ת)הומור 16/06/2022 18:48הגב לתגובה זו1 0סגור
-
יש להוריד אותך ומהרלהורד אותו 16/06/2022 13:09הגב לתגובה זו1 1אלי מקל ממכם את הכסף הגדול ונחלק לעם ?סגור
-
תכלסמירי 16/06/2022 12:09הגב לתגובה זו0 1צודקסגור
-
22.זהירות..עודד 16/06/2022 12:01הגב לתגובה זו2 1המצב אינו שחור או לבן. יתכן שנדרשת העלאה סולידית יותר של שכר המינימום. אבל שלא תעז לרמוז שחוק שכר המינימום מיותר. תמיד יהיו רבים וטובים שיאלצו לעבוד בשכר נמוך כי ככה הכלכלה עובדת. אל לנו לאלץ אנשים בלי הכשרה מספקת ובלי תעוזה מספקת לקרוע את התחת בעבודה של 15 שקל לשעה כי אין להם אלטרנטיבה.סגור
-
21.המעסיק שליאזרח 16/06/2022 11:54הגב לתגובה זו0 1צמצם המון בכוח אדם ושחק אותי למוות ואפילו לא הודה לרופא שהציל אותיסגור
-
20.שכר מינימוםחיים 16/06/2022 11:51הגב לתגובה זו11 1אתם מחפשים עבדים בשכר מינימום. . חברות שמרויחים מיליונים.צריכים לשלם לעובדים ולא דרך קבלן.שכר מינימום להשאיר אנשים עניים ועבדים..בושה בושה לכתבה.סגור
-
19.תיקוןאיציק 16/06/2022 11:48הגב לתגובה זו3 2העלאת שכר המינימום היא תיקון עלוב לעליית המחירים האדירה. 4 שנים הוא לא עלה. בוא נראה את הכתב הנכבד חי מ5300 שקל. נקודה נוספת. המעסיקים חסכו מיליארדי שקלים עקב אי העלאת השכר. מה להם להלין יש להעלות את ל40 שקל לשעה מיעד. לא יקרה כלום.סגור
-
18.שטויות במיץשבי 16/06/2022 11:32הגב לתגובה זו4 1במערב אירופה שכר המינימום כפול וראה איזה פלא המוצרים זולים ברבע עד שליש מכאן. האם זה יצמצם משרות אולי אבל גם ככה חסרים עובדים וזה ימריץ לעבוד. מקסימום נפרד מכמה עובדים זרים אחרי שנודה להם על שירותם הכותב מבלי לפגוע לא יודע מה זה שכר מינימום זה לעבוד בלי להתפרנס זה לחיות בלי לנשום . מעמד הביניים רוצה אותנו על הרצפה ושנספק את צרכיהם. מי שחושב ששכר המינימום סביר אני מאחל לו ולמשפחתו לחיות מזה לנצחסגור
-
17.דע מנין באת,,,מאייר 16/06/2022 11:22הגב לתגובה זו2 0הכותרת מרגיזה אבל בהמשך נראה שהכותב מבין שיש מקום להעלאת שכר דיפרנציאלית ,אולי לא למרכיבי רהיטים שיכולים למצוא פרנסה נוספת מעבר לרגיל ,אבל כן להעלאה לגננות וסייעות שמרוויחות כ 6000 ש"ח ומטפלות ביקר לנו מכל ,אז אולי לא צריך להעלות את שכר המינימום לכולם אבל צריך וחובה למצוא את העובדים שנותנים מעל ומעבר ולתגמל אותםסגור
-
16.מי שמקבל עשרות אלפי שקלים יוצא נגד העלאת שכר המינימום (ל"ת)מבין2 16/06/2022 11:20הגב לתגובה זו5 1סגור
-
15.חוק כלים שלובים.רון 16/06/2022 11:05הגב לתגובה זו0 1מספיק עם ההפחדות. שכר המינימום יוצמד לסל ממנו ניגזר או להעלאת שכר הבחירים. הגבוה ביניהם. תפטרו ? נחרים. תפתחו בחו"ל ? שלמו שכירות למדינה על הזכות לחזור. תעלו מחירים ? יחוקקו חוקים. ההסטוריה מלמדת. העם אומר את דברו. תרוויחו טריליונים, לא איכפת לנו, אבל אנחנו לא רוצים לזחול. זו הקללה שניתנה לנחש. שאלה טובה, מיהו הנחש.סגור
-
בכירהבכיר 16/06/2022 18:54הגב לתגובה זו0 0בכירים,לך לאולפןסגור
-
14.יש מלאה רובוטים בכנסת בבית המשפט העליון במשטרהחי 16/06/2022 10:47הגב לתגובה זו4 0חייב להחליף אותם דחוף את הרבוטיפ שלי לנו הממשלה במשטרה העליון בתקשורת ובמוסד לביטוח לאומי ועוד משרדים של לפיד בנט ליברמן מוגבלים שוחד של מליונים הרובוטים האחרים ואתה כותב שזה יהיה לרעת העובדים לך לעזהסגור
-
13.מוביל של מיטהדוד 16/06/2022 10:31הגב לתגובה זו1 1יקבל 350 שח להובלת המיטה שיתבצע בחצי שעה.ביום עבודה הוא יספיק 10 הובלות כלומר 3500 שח ליום.עובד רגיל ילך לעבודתו היומית תמורת 350 שח.הגיוני ???? יכול להחליף את המוביל ב טכנאי מזגנים צבעי אינסטלור וכו .סגור
-
12.כל המשרות כמעט בשכר מינימום קצת יותר מזה למורה או פקיד (ל"ת)איזה משרות חחח 16/06/2022 09:47הגב לתגובה זו3 1סגור
-
11.קשקוש ...העלאת שכר ... לא מצמצמת משרות (ל"ת)ניר כהן 16/06/2022 09:31הגב לתגובה זו8 1סגור
-
10.יתכבד אדוני ויקרא מחקרים עדכניים ביחס לשכר מינימוםכלכלן 16/06/2022 09:27הגב לתגובה זו4 3התוצאות ממש לא חד משמעיות. לשכר מינימום יש השפעות חיוביות על התעסוקה (מקום שבו ישנו מעסיק מונופסוני), ובכלל שכר מינימום דוחק חברות קטנות ומגדיל את הגדולות. אמפירית הטענה שגויה, ככל הנראה בשל העובדה שלא מדובר בשוק משוכלל (כמו שהכתבה מניחה). ביזפורטל- לרענן את הכותבים מהר.סגור
-
9.ומה עם השלכות ועלויות עקיפות?משלם מיסים 16/06/2022 09:13הגב לתגובה זו2 0שכחת לבדוק את הקשר בין "שכר מינימום" לבין הקצבאות השונות, ההסכמים הקבצותיים והמגזר הציבורי המפלצתי בישראל. כל אותן הוצאות ש"המדינה" מוציאה, מה שאומר שאנחנו - משלמי המיסים - צריכים לממן גם כן. בכמה תצטרך לעלות ההוצאה של בעל הנגריה במיסים כדי לממן את כל אותם עובדים ומקבלי קצבאות שהם בכלל לא שלו?! כמה יצטרכו לשלם העובדים שלו מתוך משכורת "הגבוהה יותר" כדי לממן את כל המגזר הזה?!סגור
-
8.פרשנות לא קולעתברוך 16/06/2022 09:03הגב לתגובה זו4 2קיים מחסור בעובדים ברב הענפים ולכן לא כל כך סביר שהמעסיקים יצמצמו עוד את מצבת העובדים.סגור
-
7.מי מימן את הכתבה?שירן 16/06/2022 08:52הגב לתגובה זו4 3נראה כי הכותב או לא תמים או לא חקר באמת את הנושא. להגיד שעובדים בשכר מינימום לא תורמים לעסקים ולמשק זה משפט מבזה ושגוי. מעבר לכך שהבנה בסיסית בנושא תביא גם למסקנה 'שמסיבות שונות לרוב אוכלוסייה זו לא נלחמת על התנאים שלה. אך אם מחפשים מקור מהימן עם קישורים למחקרים בנושא, כמו למשל כתבה של פרופסורית לכלכלה, ניתן למצוא סתירה בין הכתבה למציאות: https://www.epi.org/blog/businesses-can-thrive-with-a-higher-minimum-wage-and-government-can-help/סגור
-
6.דבריי הבלדבריי הבל 16/06/2022 08:45הגב לתגובה זו4 4אוי איך נותנים לדבריי הבל לעבור.. חב' דנאל לסיעוד, משלמת לעובדה שכר מינימום..30 ש"ח לשע העובדים שמטפלים בהורנו.. והמנכל מרויח מיליונים. בושהסגור
-
5.שום נתונים, רק מיליםקוקוריקו תרנגול 16/06/2022 08:39הגב לתגובה זו4 1הייתה תגובה מושקעת אבל האתר בוחר לרענן בפרצוף. נו טוב.סגור
-
4.רוב האנשים חושבים שהממשלה מממנתמישהו 16/06/2022 08:22הגב לתגובה זו2 0את העלאת שכר המינימום ולא יודעים שזה בכלל המעסיק שצריך לשלם את זה.סגור
-
3.מי שילם לך עבור הכתבה? בכל העולם מעלים אתה לא מעודכן (ל"ת)אר 16/06/2022 08:19הגב לתגובה זו2 1סגור
-
2.גם הקפיטליסטיםהקומוניסטים טעו 16/06/2022 08:14הגב לתגובה זו2 2כלכלה זה לא מדע. אלא אוסף תאוריות. שבמקרה הטוב מבוסס באופן רופף על סטטיסטיקה. פיזיקה זה מדע, מטמטיקה זה מדע טהור. סטטיסטיקה היא אמנם ענף במטמטיקה. אבל השימושים שלה ב"מדעי החיים" היא לא מדעית. לכן הקביעות שלך לא רלוונטיות. הן מסתכלות בנתונים בעין שתמצא את המסקנות שביקשת למצוא מלכתחילה.סגור
-
לי היה מספיקיואל 16/06/2022 12:14הגב לתגובה זו1 1מספיק לקרוא 2 שורות של הכתבה הזאת כדי להבין את חוכמתו הלא רבה של הכותב. כתבה פופוליסטית. הוא משרת חברות ציבוריות אינטרסים זרים. אל תאמינו לאף אחד.סגור
-
1.שכר מינימוםמשה 16/06/2022 08:11הגב לתגובה זו7 2כל פעם שדנים בנושא מפחידים את הציבור שיהיו פיטורים נרחבים ויגרם נזק לבעלי השכר הנמוך. למרות זאת הביקוש עולה הכלכלה צומחת למרות העליה בשכר המינימום וגם הביקוש לעובדים עולה. (שלא לדבר על העליה בכח הקניה) אז מספיק להפחידסגור