בנק ישראל מעלה את הריבית ב-0.5%; הריבית בעוד שנה - 2.75%

הבנק לא צופה מיתון בישראל, אבל חושש מהשפעת מיתון בארה"ב על השוק המקומי; התוצר יצמח השנה ב-5% ובשנה הבאה ב-3.5%. ובכמה עלה החזר המשכנתא שלכם בעקבות העלאת הריבית?
 | 

האינפלציה בישראל עומדת על 4.1% נכון לחודש שעבר, מעל טווח היעד של בנק ישראל (1-3% בשנה). בעולם האינפלציה כבר עומדת על 8-8.6% וממשיכה להיות הרבה מעל טווח היעד ומאלצת את הבנקים המרכזיים להעלות את הריבית. אז אחרי שהפד' העלה את הריבית פעם נוספת בחודש שעבר, בצורה אגרסיבית עוד יותר של 0.75% כעת גם בנק ישראל מצטרף וממשיך להעלות את הריבית. אחת ההשלכות של עליית הריבית היא התייקרות נוספת במשכנתאות לציבור בישראל (הרחבה בהמשך הכתבה).
>>> בכמה עלה החזר המשכנתא שלכם?

בהתאם לתחזיות ולמרות החשש שהמשק עשוי להיקלע למיתון, בנק ישראל ממשיך להעלות כעת את הריבית ב-0.5% והיא תעמוד מעתה על 1.25% (לעומת 0.75% עד עתה). מדובר בהעלאה שלישית ברציפות בחודשים האחרונים - ומדובר בהעלאות ריבית מהירות יחסית, כדי לנסות לעצור את האינפלציה. על פי התחזית החדשה של בנק ישראל - הריבית צפויה לעמוד על 2.75% באמצע הרבעון השני של 2023, ורק נציין שעד לאחרונה דיברו בבנק ישראל על ריבית של 1.5% בסוף השנה ו-2% באמצע השנה הבאה. בשוק ההון צופים שהריבית תעלה יותר ותעמוד על 3.2%.

נכון, בישראל האינפלציה עדיין נמוכה ביחס לעולם אבל השאלה היא קצב הריבית, ויש מי שמדברים על קצב של 7% בשנה. כך למשל, פרופ' נסים בן דויד, נשיא המכללה האקדמית גליל מערבי הסביר באולפן ביזפורטל שהמשק לא קרוב אפילו למיתון - ולדבריו צריך לבחון את את השינוי בתמ"ג לעומת הרבעון המקביל ולא להתחשב בירידה הקטנה ברבעון האחרון.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בנק ישראל לא צופה מיתון - האינפלציה תעלה ל-4.5% השנה (לעומת צפי קודם ל-3.5%) ותרד ל-2.4% בשנה הבאה
חטיבת המחקר של הבנק המרכזי מעריכה שהתוצר יצמח בשנת 2022 בשיעור של 5% ובשנת 2023 בשיעור של 3.5%. שיעור האינפלציה, הם מעריכים, צפוי להסתכם בשנת 2022 ב-4.5% (לעומת הצפי הקודם מחודש אפריל ל-3.5%) ובשנת 2023 יירד ל-2.4%. לדברי הבנק: "הציפיות לאינפלציה לשנה הקרובה מצויות מעל הגבול העליון של היעד. אולם, הציפיות משוק ההון לשנה השנייה חזרו אל תחום היעד והציפיות החל מהשנה השלישית התכנסו חזרה אל מרכז היעד". בבנק מציינים כי שוק העבודה בישראל "הדוק", שוק העבודה מצוי בסביבת תעסוקה מלאה - כלומר שהאבטלה נמוכה, וכי "עסקים במרבית הענפים ממשיכים להצביע על מחסור בעובדים כחסם המגביל את פעילותם השוטפת" מה שגורם לכך "ללחצי שכר מסויימים במגזר העסקי".
 

נזכיר כי בארה"ב, העלה הפדרל ריזרב את הריבית ב-75 נקודות בסיס והתחזית שלו לסוף השנה כבר עומדת על ריבית של 3.4%. בגוש האירו, ה-ECB הותיר את הריבית ללא שינוי, אך הצהיר שבשלו התנאים להעלאת הריבית בחודש יולי ב-25 נקודות בסיס ולאחר מכן להעלאות נוספות. במקביל תכנית הרכישות של ה-ECB הסתיימה בסוף יוני והשוק צופה שזו תעמוד על 0.8%. 
 

ההחזרים על משכנתאות חדשות התייקרו עד כה ביותר מ-1,000 שקל בחודש. במחלקת המחקר של בנק ישראל מזכירים כי מחירי הדיור אמנם עלו ב-15.4%, אבל מחירי השכירות עלו רק ב-3.4% עד כה. כלומר, מי שמעוניין בקורת גג כדי לגור יכול למצוא אותה בשכירות ולאו דווקא בהשקעה בנדל"ן. נכון, מחירי השכירות גם עולים - אבל הרבה פחות מהנדל"ן. בהתאחדות יועצי המשכנתאות אומרים כעת כי "העלייה כעת בריבית בנק ישראל של 0.5% משמעותה התייקרות נוספת של כ-110 שקל בהחזר החודשי של משכנתה ממוצעת, וכ-40,000 שקל בעלות הכוללת". לדבריהם, "שתי העלאות הריבית הקודמות של בנק ישראל כבר העלו את ההחזר החודשי הממוצע ב-135 שקל, ובכך אנו נשלים עליה של  245 שקל בהחזר החודשי תוך רבעון.

"התחזית הראלית היא שבנק ישראל ימשיך להעלות את הריבית בתקופה הקרובה, ויגיע עד לריבית של 3%, דבר שיביא לעליה נוספת של כ-405 שקל בשנתיים הקרובות (בנוסף לעליה הנוכחית), וסה"כ לעליה 650 שקל בהחזר החודשי של משכנתה ממוצעת. צריך לציין שמדובר על הלוואות קיימות. בהלוואת חדשות בהם התייקר גם מרכיב הריבית הקבועה - כבר היום ההחזר החודשי גבוה מלמעלה מ-1,000 שקל ביחס למשכנתא ממוצעת בשנת 2021".

נגיד הבנק - אין מיתון בארץ , מיתון בארה"ב ישפיע עלינו
"מתרחשים תהליכים משמעותיים, הן בכלכלה המקומית והן בכלכלה הגלובלית. חלקם חיוביים ומעידים על התאוששות לאחר המשבר ומסמלים את החזרה לפעילות ערה, שבחלקה אגב, אף גבוהה מזו שנרשמה טרם המשבר", אומר הנגיד פרופ' אמיר, "אך אחרים, חיוביים פחות ומלמדים על קשיים בתפקוד השוטף של הכלכלה, התגברות אי-הוודאות, התפתחויות אינפלציוניות וכדומה. ההתמודדות של קובעי המדיניות עם מכלול התהליכים הללו היא בעלת חשיבות לצליחתם בצורה מיטבית.

"למדיניות המוניטרית שבה נוקטים הבנקים המרכזיים יש משקל רב לאופן בו יעוצבו תהליכים כלכליים במשקים השונים וכיצד יבואו לידי ביטוי בחיי היום יום של כל אחת ואחד. תפקידנו המרכזי הוא לפעול להחזרת האינפלציה לתחום היעד תוך שמירה על רמה גבוהה ככל שניתן של הפעילות הכלכלית.

"עליית האינפלציה הנוכחית נובעת בחלקה מגורמים חיצוניים למשק הישראלי, שאי הוודאות בגינם רבה, כגון המלחמה באוקראינה והמשך שיבושים בשרשראות האספקה העולמיות אך גם מתהליכי אינפלציה מקומיים על רקע הפעילות הכלכלית הערה במשק .
לכן אנו, בוועדה המוניטרית בבנק ישראל, ממשיכים לנקוט בתהליך של צמצום מוניטרי. אנו נחושים להחזיר את האינפלציה לתוך היעד ותהליך הצמצום המוניטרי נועד לממש זאת תוך לקיחת מכלול השיקולים וההתפתחויות הכלכליות בארץ ובעולם. כמובן שבנקיטת מדיניות זו איננו לבד, מדובר במגמה עולמית. במדינות רבות אחרות חרגה האינפלציה מהיעד והבנקים המרכזיים נוקטים בתהליכים דומים. ראוי לזכור שסביבת האינפלציה בישראל נמוכה משמעותית בהשוואה למרבית מדינות ה-OECD. אך עם זאת אחזור ואדגיש: שמירה על יציבות המחירים היא אבן יסוד לפעילות כלכלית סדירה ולצמיחה בת קיימא. אינפלציה גבוהה פוגעת בוודאות ובפעילות הכלכלית ובאופן יחסי פוגעת יותר בשכבות החלשות.

"הצעדים שאנו נוקטים בהם הינם המשך של אותו קו מדיניות שאנו נוקטים בו מזה זמן. הוועדה המוניטרית החלה בתהליך הדרגתי של צמצום ההרחבה המוניטרית כבר לפני כשנה, בתחילת המחצית השנייה של 2021. אז הכרזנו על סיום מדורג של הכלים המיוחדים שהפעלנו במשבר הקורונה, כמו רכישות האג"ח, תכניות ההלוואות המוניטריות ועוד.

"בניתוח תהליכי האינפלציה, אנו נותנים משקל חשוב גם למבט קדימה – לציפיות, לתחזיות ולתמחור בשווקים השונים. עיגון הציפיות בתוך היעד הוא גורם חשוב מאוד בניהול המדיניות המוניטרית ויתרה מכך בהשפעתו על תהליכים כלכליים רבים. בהקשר זה ניתן לומר כי הציפיות בישראל לטווח הבינוני והארוך אכן מעוגנות היטב בתוך היעד ואף ירדו מאז החלטת הריבית הקודמת.

"אעבור למבט על הפעילות הריאלית והקשר לאינפלציה. שוק העבודה ממשיך להיות הדוק. שיעור התעסוקה חזר לרמתו טרום משבר הקורונה ואף מעבר לכך. מספר המשרות הפנויות גבוה במרבית הענפים. שוק העבודה ההדוק מוביל גם לעליות שכר, בעיקר בענפים המאופיינים בביקוש גבוה לעובדים ולכך יש גם השפעה על התפתחות האינפלציה.

"אחת הסוגיות הציבוריות החשובות היא מחירי הדיור – מחירי הדירות ושכר הדירה. מחירי הדירות ממשיכים לעלות בקצב גבוה באופן משמעותי בהשוואה לקצב של השנים האחרונות, אך מגמת העלייה החדה של המחירים התמתנה מעט בחודש האחרון. בנתוני הרבעון הראשון נרשם גידול חד בהתחלות ובהיתרי הבנייה, אך מנגד גמר הבנייה עודנו נמוך. בהקשר זה ראוי לציין כי ההגעה ל-20 אלף התחלות בנייה ברבעון הראשון של השנה הינה התפתחות חיובית שחשוב לשמרה, היות ושוק זה מונע גם מציפיות הרוכשים והמוכרים.

"התחזית המקרו-כלכלית המעודכנת שפרסמה היום חטיבת המחקר מתכללת את ההתפתחויות השונות ומעריכה המשך צמיחה נאה לתוצר, לצד ההידוק המוניטרי. החטיבה צופה כי התוצר יצמח בשנת 2022 בקצב של 5% ובשנת 2023 בקצב של 3.5%. זהו אמנם קצב נמוך במעט מזה שהוערך בתחזית הקודמת, אך ברצוני להדגיש כי זו בהחלט צמיחה שמשקפת רמת פעילות כלכלית איתנה. התחזית מצביעה כי האינפלציה צפויה לשהות מעבר לתחום היעד בסוף שנת 2022 אך בשנת 2023 היא צפויה לחזור אל תוך היעד ולהסתכם ב-2.4%. עפ"י התחזית שוק העבודה יוסיף להיות הדוק. שיעור האבטלה בגילי העבודה העיקריים צפוי לעמוד על 3.5% בסוף שנת 2023. עם כל זאת, חשוב להדגיש כי אי-הוודאות הגבוהה עדיין שוררת סביבנו, וחטיבת המחקר אכן מצביעה על מספר סיכונים עיקריים לתחזית: אינפלציה עולמית גבוהה שלא מצליחה להתייצב גם בשנת 2023 ומידת היכולת של הבנקים המרכזיים בעולם לרסנה מבלי לפגוע באופן משמעותי בפעילות הכלכלית. בנוסף, גם בסביבה המקומית קיימים סיכונים, כמו אי-הוודאות הפוליטית שיכולה להשפיע על ההתפתחויות הכלכליות ועל המדיניות הפיסקלית, וכן האפשרות של החמרת תחלואת הקורונה במידה כזו שתפגע בפעילות המשק.

"באשר לשווקים הפיננסיים אומר, כי בשוקי ההון בארץ ובעולם נרשמו ירידות משמעותיות במדדים המובילים תוך תנודתיות גבוהה. זאת על רקע עליית אי הוודאות – המשך המלחמה באוקראינה, המדיניות הננקטת בסין לטיפול במגיפה, והתגברות האינפלציה והמדיניות המוניטרית המצמצמת בעולם. לנוכח אלו, נרשמה בעולם גם תנודתיות גבוהה באיגרות החוב הממשלתיות לצד עליות במרווחי האג"ח הקונצרני. אנו נחשפים גם לירידה בשווי חברות הטכנולוגיה בעולם וגם לאלו הישראליות. ברמת המיקרו בהחלט ייתכנו קשיים לחלק מהחברות בענף. בהקשר זה חשוב לי להדגיש כי מגזר ההייטק הישראלי בשנת 2022 לא דומה לזה של שנת 2000. מדובר במגזר הייטק עם ביזור ענפי רחב, הכנסות, נזילות ונגישות למקורות מימון.

"במבט על אסכם, כי כלכלת ישראל מצויה במצב איתן בהיבטים רבים. הצמיחה גבוהה, שוק העבודה הדוק, הגירעון הממשלתי נמוך, תקבולי המס עולים והעסקים ממשיכים לדווח על שיפור במצבם. רגע לפני סבב בחירות נוסף וסביבת אי-ודאות פוליטית חשוב לזכור כי אי ודאות בכלל ופוליטית בפרט אינן טובות לכלכלה. עם זאת, כלכלת ישראל הוכיחה יכולת מרשימה לצמוח ולשגשג בטווח הקצר גם בתנאי אי-ודאות".


 

תגובות לכתבה(32):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 20.
    הבנק מנותק או בהכחשה
    רני 05/07/2022 07:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל מי שיש לו עסק סביבי יש לו ירידה של 20-30 אחוז
    סגור
  • 19.
    יביא למכירת חיסול בדולר
    עידן חדש 04/07/2022 19:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    העלאת תחזית חריגה לריבית .
    סגור
  • 18.
    השלב הקרוב
    אלי 04/07/2022 19:31
    הגב לתגובה זו
    0 1
    בנק ישראל יוריד מהר את הדולר ל 3.30.
    סגור
  • 17.
    ריבית עולה לכן תבוצע מחירה גורפת של מלאי הדיירות
    זולינס רון 04/07/2022 19:16
    הגב לתגובה זו
    3 1
    נדל"ן בדרך לקריסה טוטאלית
    סגור
  • 16.
    יעזור כמו כוסות רוח למת
    רבקה 04/07/2022 18:49
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סתם מטרללים אותנו. הבנקים המרכזיים הכניסו את עצמם לפינה שממנה אין דרך לצאת.
    סגור
  • טען עוד
  • 15.
    0.5% זה כלום. צריך להעלות בלפחות 6% עד סוף השנה (ל"ת)
    כלכלן 04/07/2022 18:26
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 14.
    יהיה מיתון - מיתון גדול (ל"ת)
    ברברני 04/07/2022 18:21
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 13.
    זהו -הגיע הזמן למכור נדלן
    עופר שטראוס 04/07/2022 18:20
    הגב לתגובה זו
    1 0
    גם בירידה של כמה אחוזים בודדים... ... .. לא כל כך נורא
    סגור
  • 12.
    האינפלציה בארץ 10 אחוז לפחות
    שקר 04/07/2022 18:14
    הגב לתגובה זו
    2 0
    לפני שנה מחיר 250 גרם קפה היה 28 ש"ח היום הוא 38, זה 5 אחוז?
    סגור
  • 11.
    שקר הלמ"ס לא עובד יותר ?
    הדס 04/07/2022 18:10
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש פה אינפלציה של 10% במינימום
    סגור
  • 10.
    רק לפני 20 שנה, ריבית 5% היתה נורמלית
    בן 04/07/2022 18:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    20 שנה, לא 200
    סגור
  • 9.
    עוד העלאה כזו והדייר כבר לא ישלם את המשכנתא
    אוהד 04/07/2022 17:57
    הגב לתגובה זו
    16 1
    ריבית פריים של 3% כבר גבוה מתשואת השכירות ברוב הארץ, מה שיגרור את משקיעי הנדלן לתזרים שלילי..
    סגור
  • הדייר צריך גם לגמור את החודש
    צבי 04/07/2022 19:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אינפלציה לא תעזור לו.
    סגור
  • כל אחד והדאגות שלו . . .! (ל"ת)
    רבקה 04/07/2022 18:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • מצויין. משקיעי הנדל"ן הרסו את השוק וגרמו לעליות מחירים (ל"ת)
    כלכלן 04/07/2022 18:23
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 8.
    ביבי אשם... ורק הוא (ל"ת)
    כ. ד 04/07/2022 17:34
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • טיפש (ל"ת)
    משה 05/07/2022 06:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 7.
    עןד מעט ביבי יקח את הכסף של החילונים וייתן לחרדים (ל"ת)
    חילוני 04/07/2022 17:15
    הגב לתגובה זו
    7 9
    סגור
  • ועוד מעט לפיד יקח את הכסף של החרדים וייתן לחילונים (ל"ת)
    חרדי 04/07/2022 19:36
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • אנטי חרדים מה הקשר החרדים מקבלים הכי קצת מהמדינה
    רותי 04/07/2022 19:33
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סתם שנאה רוצה לך תעבוד תרוויח מה יעזור לך להשמיץ ומי אמר שביבי יבוא אולי לא יבוא
    סגור
  • עדיף חרדים מבדואים (ל"ת)
    מושה 04/07/2022 17:21
    הגב לתגובה זו
    12 1
    סגור
  • 6.
    הוא טוען ריבית 2.75% בעוד שנה
    אלי 04/07/2022 17:00
    הגב לתגובה זו
    13 1
    לדעתי הוא טועה , מעכשיו עוד 0.5 כל עליה עד סוף השנה זה, כבר 2.75% בסוף השנה, מה שאומר שהריבית תהיה גבוהה יותר בעוד שנה
    סגור
  • הצפי או התקוה שקצב האינפלציה בארה"ב יואט
    צבי 04/07/2022 18:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אם זה יקרה, העלאת הריבית הבאה בארה"ב תהיה האחרונה בשיעור גבוה של 0.75%. בנוסף, אולי סיום המלחמה באוקראינה. אבל בחודשים הבאים אפקט הדולר יבוא לידי ביטי בעליית המחירים.
    סגור
  • 5.
    לא מספיק. זה לא יעצור את גל ההתייקרויות מאפקט הדולר
    צבי 04/07/2022 16:38
    הגב לתגובה זו
    11 4
    טעות. היה צריך להעלות יותר. יש כאן פתח לסיחרור אינפלציוני והעלאות ריבית היסטריות בהמשך. דולר 3.5 יגרור העלאות מחירים במשק. הריבית היתה צריכה כבר היום לעמוד על 2%. המדינה והעולם התקיימו בריביות הרבה יותר גבוהות. העלאות הריבית כאן מפגרות גם מול האינפלציה וגם מול העלאות הריבית בארה"ב. אבל קשה (מאוד לא פופולרי) עכשיו להעלות יותר, יהיה יותר קל כשיהיה סיחרור. לא חבל?
    סגור
  • צודק !!!! צריך ריבית הרבה יותר גבוהה
    כלכלן 04/07/2022 18:25
    הגב לתגובה זו
    1 1
    רק ריבית גבוהה מאוד תרגיע את יצר הבזבזנות הישראלי ותצנן את שוק הדיור
    סגור
  • 4.
    קודם שר האוצר הכושל בעולם
    אין סיבה לעליה 04/07/2022 16:19
    הגב לתגובה זו
    4 10
    העלה מיסים והכל התייקר לחינם. ואז מעלה ריבית כי הכל התייקר . פשוט אדיוט
    סגור
  • 3.
    חבורה של טיפשים
    דני 04/07/2022 16:10
    הגב לתגובה זו
    13 1
    רואים שהעלאת ריבית לא משפיעה כלום על האינפלציה בארה"ב אבל ממשיכים להעתיק מהם את הצעדים שלהם והורגים עוד קצת את האזרחים בלי לפתור פרומיל של אחוז מהסיבות האמיתיות לאינפלציה. אבל היי מחירי החשמל יעלו עכשיו ב 16% זה בטח יפתור את האינפלציה
    סגור
  • יעלו את החשמל ב-16% , יעלו את הדלק ואז יגידו
    אני 04/07/2022 18:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אז יגידו יש אינפלציה, ויעלו גם את הריבית. בקיצור מהמשכורת העלובה לוקחים לכולנו את עליית החשמל והדלק ואז גם מייקרים את המשכנתא ורוצים שנגיד תודה , איזה נגיד חכם. במקום להוריד את מס בלו ולא לתת לחשמל להתייקר.
    סגור
  • 2.
    לא מאמין
    כנען 04/07/2022 16:07
    הגב לתגובה זו
    0 2
    לא יתכן שזה נאמר כי ידוע לי שהנגיד אמר שאין אינפלציהמואין ריבית ואין עלית מחירים ואין כלו ולא יהיה כלום כמו שטמר ביבי בזמנו
    סגור
  • 1.
    היה צריך לעלות יותר, לפחות באחוז, האינפלציה רק תתחזק (ל"ת)
    אורן 04/07/2022 16:05
    הגב לתגובה זו
    8 3
    סגור
  • בדיוק, חכה למדדים של אוגוסט וספטמבר (ל"ת)
    יוני 04/07/2022 23:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • בדיוק, חכה למדדים של אוגוסט וספטמבר (ל"ת)
    יוני 04/07/2022 23:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות