
לא לברוח מהעבר אלא לנסוע אל העתיד, או - כיצד לחתוך הפסדים?
במשך כמה שנים היה ניתן לומר על השקעות בשוק ההון ש"כל מטאטא יורה". כמעיט בכל מקום שבו השקעת הרווחת, אם יותר ואם פחות. אולם בחודשים האחרונים אנו מתמודדים עם סנטימנט מאד שלילי (שמשתפר מעט בשבועות האחרונים) שמזכיר לנו מחדש איך זה מרגיש להפסיד כסף בשוק ההון, ולכן עולה מחדש השאלה איך מתמודדים עם הפסדים.
אחד דברים החשובים אך הקשים בהשקעות הוא לדעת "לחתוך הפסדים". המשקיע ניתח את מצב החברה והחליט להשקיע, אך בניגוד למקווה ההשקעה מאבדת מערכה והמשקיע סופג הפסדים. במקרים כאלה לעיתים קרובות אדם יכול להגיע למסקנה הגיונית שההשקעה לא משתלמת יותר כיון שהשתנו הנסיבות או שמראש תיזת ההשקעה הייתה שגויה והתבססה על הנחות לא נכונות, אך בכל זאת הוא יתקשה לחתוך את ההפסד ולמכור את המניה. מדוע? ראשית, קשה לנו להודות בטעות, ואנחנו משכנעים את עצמנו שזה רק כשל שוק ועוד מעט כולם יראו למה החברה שווה כפי שהערכתי בתחילה והיא תחזור לטפס. כמו כן, לעיתים המשקיע מחכה שהמניה "תחזיר את ההפסדים" ואז הוא ימכור אותה.
אולם זו גישה מוטעית. אם לפי המצב העכשוי של החברה לא היית נכנס להשקיע במניה כעת, אז גם אין טעם להישאר בה עכשיו רק בגלל שפעם חשבת שכדאי להשקיע. ניתוח המצב הנוכחי אמור להנחות אותך, ולא העובדה שביצעת טעות בעבר, או שבעבר שררו תנאי שוק שונים בעבור החברה. למרות שההגיון הזה ברור, הצעד עדיין קשה להרבה משקיעים.
ייתכן שבפרשה ניתן למצוא רעיון שיקל על קבלת החלטה כזו, אם כי הוא חורג בהרבה בחשיבותו מתחום ההשקעה במניות ונכון לגבי מגוון רחב של שינויים איתם אדם צריך להתמודד.
- הפסדים של 100 מיליארד דולר מתחבאים בדוחות של בנק אוף אמריקה
- בזמני סיכון גבוה: איך תגנו על תיק ההשקעות שלכם?
בפרשת השבוע מתוארים בקצרה רשימת המקומות בהם עברו בני ישראל בעת מסעותיהם במדבר. כך אומר הפסוק:
הרב שמשון רפאל הירש (1808 - 1888) מסביר את ההבדלים בין שני המופעים:
"בעיני העם היה הדבר הפוך בתכלית. בכל מקום ששהו בו הם לא היו מרוצים; וכשהגיעה השעה לצאת מן המקום, היציאה ממקום החניה הייתה עבורם התכלית. לא היה משנה להם להיכן הם נוסעים עתה; העיקר היה לעזוב את המקום שבו שהו. הם נסעו כדי לעזוב את מקום חנייתם. נמצא שכל מסעותיהם היו ״מסעיהם למוצאיהם״".
- מיליארדים למילואימניקים לפני החג: מענקי 2024 יוקדמו לפסח
- ה-OECD: "צופים צמיחה של 3.4% בישראל ב-2025"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
עם ישראל מגיע למקום מסוים. באותו מקום מתרחשים אירועים, חלקם רעים, ומתחילה להצטבר אנרגיה שלילית, חוסר נחת וסלידה מהמקום, עד שהם מואסים באותו מקום ורוצים פשוט לקום וללכת ולא לראות אותו לעולם. לכן כשמגיע הזמן ללכת, העיקר מבחינתם הוא לצאת. "המסע" תפקידו לצאת מה"מוצא" ותו לא - "אלו מסעיהם - למוצאיהם".
מבחינת הקב"ה הגישה היא הפוכה. אמנם התמודדנו עם קשיים, תפקידם של הקשיים ללמד ולקדם אותנו, עד שהפקנו את המיטב מאותו מצב, על אף הרגשות השליליים, וניתן להתקדם לשלב הבא. אנו עוזבים את המקום לא בגלל שרע לנו בו, או לפחות לא רק בגלל זה, אלא בגלל שיש מקום אחר טוב יותר, שאיפה משמעותית יותר, שלב נוסף שעלינו לכבוש בחיינו. המוצא תפקידו להביא אותנו למסע החדש, שהוא עיקר התכלית והמטרה של השינוי - "מוצאיהם למסעיהם".
הגישה הזו נכונה לגבי כל שינוי שנעשה בחיים. הוא יכול לבוא מתוך הרגשה שרע לי במצב הנוכחי ואני רק רוצה לשנות, לא משנה למה לא משנה לאן. אך גישה כזו לא בהכרח תביא לשיפור המצב, כי מי שאמר שהשינוי יהיה לטובה? מאיפה הבטחון שהמסע יהיה טוב יותר מהמוצא? השאלה הנכונה היא לאיפה אני רוצה להגיע, שנקודת המוצא, החוויות והקשיים שעברתי יגרמו למסע למקום טוב יותר. לא בריחה מהווה אלא בניית העתיד.
נחזור לעניין ההפסדים והשינויים בתיק ההשקעות. כאמור, אם לא היית נכנס עכשיו להשקעה באותה חברה, אין צורך להישאר בה כיון שכבר נכנסת אליה בעבר. כדי להבין זאת יותר טוב ולהקל על ההחלטה ראוי להסתכל לקראת מה הולכים ומה המטרה של השינוי. אם נתעלם רגע מהכסף שכבר השקעתי והפסדתי, הרי שעומדות בפני כרגע שתי אפשרויות. המניה הנוכחית שבה אני מושקע ומופסד, ומניה אחרת, שלפי הניתוח הנוכחי שלי עשויה לתת תשואה טובה יותר. העובדה שכבר הפסדתי כסף על המניה בה אני נמצא איננה סיבה להרוויח פחות באלטרנטיבה שעומדת מולי. הפסדי העבר לא צריכים לקבוע את החלטות העתיד.
הסיבה שאני מוכר את המניה הנוכחית, אם כן, איננה כדי לברוח מאיפה שהייתי - העיקר לצאת מהמצב הקודם לא משנה לאן "מסעיהם למוצאיהם", אלא על מנת לשים את עצמי במקום טוב יותר, במניה של חברה מוצלחת יותר, ללכת אל יעד חדש מתאים יותר - "מוצאיהם למסעיהם". אין פה רק רצון לברוח מהעבר ומהטעויות שעשיתי אלא רצון לבנות מצב טוב יותר בתיק ההשקעות. היכולת מצד אחד להתבונן בטעויות העבר, ללמוד מהם ולהפיק לקחים, ומצד שני לדעת גם להתנתק מהם ולא להיקשר לטעויות היא המאפשרת לנו לגדול ולהתפתח ולא להישאר מקובעים על אותן טעויות.
- 9.גולדפינגר 05/09/2022 19:49הגב לתגובה זומי שמיהר לחתוך הפסדים הפסיד את העליה הבאה תוך תשלום עמלות מעבר בלתי מוצדקות. אין חכם כבעל ניסיון
- 8.דוד 31/07/2022 00:00הגב לתגובה זונקודת מבט חכמה מהמקורות
- 7.אלוהים 29/07/2022 16:11הגב לתגובה זואחרי כמה דקות עזבתי,קשה לריכוז
- 6.ישר כח! (ל"ת)טל 29/07/2022 14:19הגב לתגובה זו
- 5.איש חכם 29/07/2022 12:37הגב לתגובה זוכמו תמיד תובנה יפה מפרשת השבוע תודה
- 4.כתבה גרועה מאוד,המשקיע יכול למכור בהפסד ואז תעלה הרבה (ל"ת)תמיר 29/07/2022 11:36הגב לתגובה זו
- אודי 29/07/2022 12:52הגב לתגובה זואתה צודק ובתנאי שהחברה לא חברת חלום והגיעה כבר לשפל אבל אם לא יכולה להתרסק בלי סוף
- 3.אלי 29/07/2022 09:37הגב לתגובה זומאמר יפה נהניתי לקרוא
- 2.לרון 29/07/2022 08:42הגב לתגובה זומה קורה כש"הטעות לעולם חוזרת"?
- 1.לרון 29/07/2022 08:41הגב לתגובה זולכאלו שאינם מגישים דו"ח שנתי למס הכנסה כך שאינם מתקזזים