כולם מדברים על אינפלציה, אבל איך זה משפיע על הכיס שלכם?
מי נפגע יותר מאינפלציה: אנשים בעלי הכנסה נמוכה יחסית, או אלו בעלי ההכנסות הגבוהות? התשובה קשורה לשתי השפעות שונות שיש לאינפלציה: אפקט ההכנסה, ואפקט ההון. אפקט ההכנסה הוא פשוט: כשיש אינפלציה, השכר בדרך כלל לא עולה בקצב עליית המחירים. לכן, כשהאינפלציה עולה, השכר שאנשים מקבלים מאפשר להם לקנות פחות, ורמת החיים שלהם יורדת.
אפקט ההון מורכב יותר. כשהאינפלציה עולה, הלוואות לא-צמודות נשחקות, מה שמעלה את רמת החיים של אנשים שלקחו הלוואות לא צמודות. מצד שני, כשהאינפלציה עולה, גם השווי של נכסים שאנשים מחזיקים נשחק. לכן, ההשפעה הסופית של אפקט ההון אינה ידועה מראש, והיא תלויה בקצב השחיקה של ההלוואות לעומת קצב השחיקה של הנכסים.
ההשפעה הכוללת של האינפלציה על אי השוויון הוא הסכום של שני האפקטים הללו. בדרך כלל, נהוג להניח שאפקט ההכנסה משפיע חזק יותר על בעלי הכנסות נמוכות מאשר על בעלי ההכנסות הגבוהות. זאת מכיוון שבעלי ההכנסות הגבוהות מוציאים חלק גדול יותר מהכנסתם על מוצרי מותרות, ובזמן של אינפלציה גבוהה, הם יכולים לצמצם הוצאות על ידי מעבר למוצרים זולים יותר. בעלי הכנסות נמוכות, לעומת זאת, מוציאים חלק גדול יותר מההכנסות שלהם על מוצרים חיוניים, ולכן הם חייבים להמשיך לרכוש את אותם מוצרים גם כשהמחירים עולים.
עם זאת, ייתכן מאוד שעליות המחירים בישראל בשנה האחרונה פוגעות בבעלי ההכנסות הגבוהות לא פחות, ואולי אפילו יותר, מאשר בבעלי ההכנסה הנמוכה. הסיבה היא שבעוד שבעשירונים הנמוכים מוציאים על מזון הרבה יותר מאשר בעשירונים העליונים, בעשירונים העליונים מוציאים על דלק הרבה יותר מאשר בעשירונים התחתונים. בשנה האחרונה, מחירי המזון עלו בכ-4.5%. את העלייה הזאת, ספגו בעשירונים התחתונים בצורה קשה יותר מאשר בעשירון העליון; כ-23% מההוצאות של העשירון התחתון הן על מזון, בזמן שבעשירון העליון מוציאים על מזון רק כ-14%. אבל מהצד השני, מחירי הדלק עלו בכ- 7.3%, ובעשירון העליון מוציאים על תחבורה ותקשורת 26% מההוצאות שלהם, שזה פי 2 מהחלק של ההוצאות על תחבורה ותקשורת בעשירון התחתון. בעשירון העליון מוציאים יותר גם על תיירות ופנאי, עוד ענף שבו היו עליות מחירים משמעותיות בשנה האחרונה.
לסיכום, אי אפשר לקבוע איזה עשירון נפגע יותר מעליות המחירים בשנה האחרונה, בלי נתונים מפורטים על הכנסות והוצאות משקי בית. אבל העובדה שעליות המחירים הן גבוהות במיוחד בענפי האנרגיה, הרכב, התיירות, והפנאי, מצביעות על כך שייתכן מאוד שבאופן יחסי, דווקא בעלי ההכנסות הגבוהות נפגעו יותר מאשר בעלי ההכנסות הנמוכות יותר.
גם כשמדובר על אפקט ההון, כנראה שבעלי ההכנסות הגבוהות נפגעו יותר. כי הנכסים העיקריים של בעלי הכנסות נמוכות ובינוניות בארץ הוא דירות. בשנה האחרונה, מחירי הדירות לא נפגעו מהעלייה באינפלציה. להיפך, מחירי הדירות עלו בקצב מהיר בהרבה מהעלייה במחירים, כך ששווי הנכסים של בעלי דירות עלה. מכיוון שלכ- 70% מהאוכלוסייה בישראל יש דירה בבעלות, שווי הנכס העיקרי של חלק גדול ממשקי הבית במעמד הביניים והמעמד הנמוך לא נפגע.
לעומת זאת, חלק גדול יחסית מההון של מעמד הביניים העליון ושל בעלי ההכנסות הגבוהות מרוכז בשוק ההון. בנוסף, ככל שההכנסות גבוהות יותר, חלק גבוה יותר מההון מושקע בחו"ל, וההפסדים בשווקי ההון בחו"ל גבוהים יותר מאשר בארץ. מדד ת"א 35, למשל, עלה בכ- 7% לעומת רמתו בספטמבר 2021. לעומת זאת, מי שהשקיע בשוק האמריקאי, למשל, ספג ב- 12 החודשים האחרונים נפילות של כ- 11% במדד ה- S&P500, וכ- 28% במדד הנאסד"ק.
אז המסקנה המפתיעה היא שייתכן מאוד שבשלב הנוכחי, האינפלציה, וההאטה הכלכלית שמגיעה איתו, מקטינה את אי השוויון, מכיוון שמשקי בית בעשירונים העליונים נפגעים יותר מאשר משקי הבית שבעשירונים הנמוכים יותר. אבל גם אם אי השוויון אכן קטן, זה ממש לא מעודד. קיטון באי השוויון שנובע מכך שההכנסות של כולם מתכווצות, לא משפר את רמת החיים של אף אחד. להיפך, כשההכנסות של כולם מתכווצות, אלו שיש להם יותר מסתדרים. אלו שיש להם פחות, מסתדרים פחות טוב.
בנוסף, לכל משבר יש את אחרי המשבר, ומי שנמצא במצב טוב יוצר לנצל את אחרי המשבר, הם אלו שהיו במצב טוב יותר לפניו. משבר הוא הזדמנות לרכוש עוד נכסים פיננסיים ואחרים במחיר נמוך, ומי שיש לו את האמצעים, יכול לעשות את זה. לכן, גם אם אי השוויון מתכווץ מעט כעת, הוא יתרחב כשהמשבר יעבור, והצמיחה תחזור.
ד"ר אביחי שניר
המכללה האקדמית נתניה ואוניברסיטת בר-אילן
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
12.בישראל מחירי הדירות מההזויים בעולם אם תוסיף את מרכיב עליית מחיריהם ההזויה למדד תגלה שהאינפלציה בישראל למעלה מ 18%.ישראל במצב גרוע יותר מכל מדינוץ העולם. (ל"ת)בעיה מספר אחת מחירי הדיור והשכירות ההזויים בעולם 28/09/2022 13:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
11.דוקטור יקר, אתה טועהאל 28/09/2022 09:35הגב לתגובה זו0 0איך דוקטור מכובד יכול לכתוב משפט כזה: ההלוואות נשחקות וגם הנכסים נשחקים ? הרי ההלוואה נשחקת, רג במידה והנכס שעבורו נלקחה או ההכנסה מן הנכס עולה. אחרת ההלוואה לא נשחקת.סגור
-
10.המשחק מכור כי המדינה קובעת מי עני ומי מסודרנטלי 28/09/2022 03:56הגב לתגובה זו0 0המשחק מכור כי מי שקובע מי עשיר ומי עני זו המדינה. המדינה שולטת בהיצע הקרקעות, שולטת כמה לתכנן דירות ושולטת באמצעות העיריות בכמות הדירות לאשר לכל מגרש שרוצה להיבנות בכמות דירות גדולה כמה שיותר. הועדות לתכנון ובניה מגבילות את הכמות, יש גם אישורים שצריך לקבל, יש גם תכנוני כבישים שהמדינה לא עושה, יש גם מסלולי רכבת שהמדינה לא עושה. המדינה היא גרמה לחסרי דירות להיות חסרי דירות. היא השולטת בהיצע, וגם בביקוש היא הביאה על הצברים העניים את העליות. המדינה שולטת גם בביקוש וכך גרמה למחיר להתנפח ולהכפיל את עצמו, למשל חסרי דיור בשנת 1989 שכמעט היה להם כסף לקנות דירה אבל הבנק לא אישר להם הלוואה משלימה, נאלצו לראות כיצד מדינה שמכילה בקושי 4 מיליון תושבים מעלה 4 מיליון עולים במהלך 30 שנה שבמהלכם המחיר מכפיל את עצמו פי 20 וכך החיסכון שהיה להם הלך והתרחק והם נשארו עם שכר מינימום לקנות מצרכי מזון בלי קורת גג. זוהי המדינה שלךסגור
-
9.ברור שהחלשים נפגעים הרבה יותרהראל 27/09/2022 23:56הגב לתגובה זו2 0לעשירים יש הרבה נכסים צמודים למדד כמו נדלן אין משמעות אמיתית לתקציבם עליות המחירים . העניים לא גומרים את החודש.סגור
-
8.אנשים מעדיפים לגור בדירה ולא ברחוב (ל"ת)אנשים מעדיפים ל 27/09/2022 20:16הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
7.כמו שאמרתי הדקס יעלה צים שורט נסדק יעלה (ל"ת)יעקב 27/09/2022 16:35הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.רח' ליליינבלוםלרון 27/09/2022 15:41הגב לתגובה זו1 0שנות השמונים ה"עליזות" כולם רצו לדולר,אנחנו ע ו ד לא שם,אמנםסגור
-
5.אם נתניהו יעלה כל הכסף ילך לחרדיםכלכלן 27/09/2022 15:32הגב לתגובה זו4 4וכולנו נשלם בענקכולם היזהרוסגור
-
4.טעות יסודיתלרון 27/09/2022 15:29הגב לתגובה זו0 0היסמכות על העבר,"כשהמשבר יעבור",ומה אם הוא "לא" יעבור,כנראה שזה מה שיהיה,לא נחזור לצמיחה מהירה,משבר 2000 "עבר" בנאסד"ק אחר 15 שנים,בלי כל הפרמטרים הבעייתיים של היוםסגור
-
3.מה שחשוב זה ערך הנכסים במונחי שכר, לא סל מוצרים (ל"ת)דוד 27/09/2022 15:16הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.זה עדיף על מיתון עולמיצח 27/09/2022 14:23הגב לתגובה זו1 1הפד מנסה לפמפם שהאינפלציה זה הדבר הכי גרוע וזה שקר. מיתון עולמי ופיטורים הכי גרועים זה האויב הכי גדול לאנושות. פאול הפושע מחרב את הכלכלהסגור
-
1.קנו מניות והרבה רק הם בסוף עולות. (ל"ת)סאמי 27/09/2022 14:08הגב לתגובה זו1 0סגור