
המפקחים נרדמו בשמירה; צריך לתת לבנקים להיות עושי שוק, אבל היה צריך למנוע מהם רכישות עצמיות
צוות מפקחים לבחינת הריכוזיות הפיננסית־ריאלית ולהגבלת כוחם של הגופים המוסדיים בישראל ישב והכין המלצות. חברי הצוות המכובדים: רם בלינקוב מנכ"ל משרד האוצר, יאיר אבידן המפקח על הבנקים בבנק ישראל, משה ברקת הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, מיכל כהן ראש רשות התחרות, ענת גואטה יו"ר רשות ניירות ערך, עו"ד ליאור חיימוביץ נציג של המועצה הלאומית לכלכלה ומאיר לוין המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. באמת אנשים מהשורה הראשונה, אבל ההמלצות הן מהשורה השנייה.
הצוות ממליץ לאפשר לבנקים להיות עושי שוק במניות הנסחרות בבורסה במהלך יום מסחר שוטף. למרות שאתם רואים כותרות מאיימות וחשש מחזרה לוויסות של לפני 40 שנה - זה לא נכון. עושי שוק מוגבלים בכוחם והשפעתם על מניות. הם רק מוודאים שיש מסחר ונזילות במניות שהם עושי השוק שלהן.
ההיפך - הוויסות כבר כאן, דרך רכישה עצמית. אסור לתת לחברות פיננסיות לרכוש מניות של עצמן, במיוחד לא לבנקים וחברות ביטוח. כתבנו על זה מספר פעמים וזה דומה למה שקרה לפני 40 שנים. אז שלחו את הציבור לקנות ממניות בנקים, עכשיו לוקחים את הכסף הציבורי מהמאזנים השמנים (לכסף אין ייחוס ואין טעם וריח) וקונים בו מניות. הקניות האלו מעלות את המחיר של המניות, תומכות במחיר של המניות כשיש ירידות. בנק לאומי היה אלוף הרכישות העצמיות, עכשיו חברות הביטוח הצטרפו לחגיגה. אגב, גם הבורסה עצמה רוכשת מניות של עצמה. בסכומים גבוהים.
אם כבר צריך לפקח זה על הרכישות האלו, אפילו לאסור אותן. עשיית שוק זה בשוליים. זה ממש לא ויסות.
המלצות נוספות: - להחריג מהגדרת גופים פיננסיים משמעותיים סולקים בעלי היקף פעילות רחב בסליקת עסקות בכרטיסי אשראי - לא להגביל שליטה משותפת של תאגיד ריאלי משמעותי וגוף פיננסי משמעותי בתאגיד משותף לשניהם - לא לשנות את ההגבלות האוסרות על גופים מוסדיים להשקיע באמצעות כספי העמיתים יותר מ–10% במניות של תאגיד ריאלי משמעותי - לכלול את האשראי שמגייס תאגיד ריאלי בחו"ל שמשמש לפעילות בישראל, כ"אשראי" לעניין הגדרת תאגיד ריאלי משמעותי - לשנות את ההגדרה של "מחזור מכירות קובע" בחוק הריכוזיות, כך שהיא תכלול גם מכירות מיצוא - לאפשר לתאגידים פיננסיים להשקיע בחברות המשתייכות לקבוצה עסקית ריאלית משמעותית - אך בתנאי שאותן החברות יהיו בעלות מחזור מכירות שנתי של עד 100 מיליון שקל
- החל מהיום: הבנקים יחויבו לפרסם את הרבית על הפיקדונות
- שוק הפיקדונות יפתח לתחרות: "2-3 חברות יקבלו רישיונות כבר ב-2026"
תקראו את ההמלצות האלו שוב ותקבלו - "אכזבה". זה טיפול בשוליים, במקומות הכי קלים לטיפול, לא במקומות שבאמת מייצרים כח, שליטה, השפעה לגופים הפיננסים, לא במקומות שבהם הגופים הפיננסים מנצלים את כוחם. מה עם ריכוזיות בתחומי הליבה של שוק ההון, במקומות הבסיסיים ביותר של חיתום, ליווי הנפקות וניהול השקעות - האם גוף חיתום צריך להיות בתוך קבוצה של גוף פיננסי עם ניהול פיננסי. האם גוף חיתום לא מחויב להיכלל תחת הכללים של גוף פיננסי. איך זה שבגוף חיתום המנהלים מרוויחים פי 4 ממנכ"לים של בנקים? איך זה שמאפשרים את התן וקח הקלאסי בין גופים מוסדיים לגופי חיתום?
ההתייחסות לכל אלה לא ממש נמצאת בדו"ח. כן מתייחסים שם רק לסכנה של ויסות המניות. אבל אנחנו לא שם. "רבים מניגודי העניינים שהיו קיימים במערכת הבנקאית בתקופת המשבר בשנות ה־80 פחתו באופן ניכר. כספי הציבור בקופות הגמל ובקרנות הנאמנות כבר אינם מנוהלים בבנקים אלא בבתי השקעות. בנוסף, במהלך השנים נקבעו הסדרים רגולטוריים להגברת הפיקוח על הבנקים ומניעת מצבי ניגודי עניינים כמו בתחום ייעוץ ההשקעות. כמו כן, בוצעו שיפורים ניכרים בשיטות המסחר בבורסה וביכולת של הבורסה ושל רשות ניירות ערך לפקח עליו.
"רשות ניירות ערך העלתה את הצורך בהכנסת הבנקים המסחריים לפעילות עשיית השוק בבורסה, בדומה לנעשה בשווקים מפותחים בעולם. זאת כיוון שהבנקים הינם שחקנים עתירי הון, ידע וטכנולוגיה בשוק ההון ועל כן עשויים לתרום משמעותית להגברת הסחירות בניירות הערך בבורסה ולשכלול שוק ההון".
- 9.חנן 28/09/2022 14:56הגב לתגובה זוהרי אתם כותבים אותה כתבה וממליצים אותה המלצה , מה הפלה כלכלנים שאתה מכנה אותם שורה ראשונה מפליא מאיפה המצאתה את זה הם לא מהשורה עשירי אפילו מהשורה ת.... מה שעיניין אותם למשוך משכורת שמנה שאתרח קטן לא איקבל יותר שלא יגרם אינפלציה , מעבר לזה ,המלצה שממלצה אין קשר כל הבחירים לא שווים כלום , שזה עוד הרבה הייתי אומר שום דבר ממש הגיעה זמן לזלזל בהם בהתנהגות שלהם בדעותהם , היות ולא עושים למען הזרחים כלום לביתם , אז אתה יכול לכתוב כמה שאתה רוצה , הם יעשו מה שהם רוצים ואנחנו נסבול בשקט
- 8.הם ימשיכו לישון כי זה נוח וזה על חשבוננו חחחחח (ל"ת)שמשי 28/09/2022 11:36הגב לתגובה זו
- 7.גד 28/09/2022 10:50הגב לתגובה זומסכים לגמרי עם הנכתב. נדרש היה להגביל את החתמים. נדרש מאד לדעתי לחוקק תקנות לגבי שורטים. כמה מותר, מה אסור ובאילו הקפים. זו חובה של רשויות הפיקוח להכנס לתחומים האלה
- 6.זה הכל מכוון 28/09/2022 09:52הגב לתגובה זוהם יודעים מצויין מה הם עושים הלקח היחיד שנלמד זה שהכל יהיה חוקי ...
- 5.ברבור שחור 28/09/2022 09:47הגב לתגובה זוהדלתות המסתובבות משתקות כל עובד ציבור בכיר, כל האנשים הללו בלי יוצא מהכלל רואים את עצמם כמנהלים בכירים ואולי אפילו מנכלים בבנקים ובקרנות הפנסיה. זה למה לא קם פה גוף פיננסי משמעותי בשנים האחרונות.
- 4.ss 28/09/2022 09:09הגב לתגובה זוגבנו
- 3.הבנקים צריכים רק לעלות בגלל רווחי הריביות (ל"ת)ברוך 28/09/2022 08:49הגב לתגובה זו
- 2.שמור לי ואשמור לך-זה עיקרון המוביל (ל"ת)ניר 28/09/2022 08:30הגב לתגובה זו
- 1.בלה בלה בלה 28/09/2022 07:59הגב לתגובה זוהמס על דיבידנדים מוגזם בארה"ב מי שמחזיק מעל שנה מניית דיבידנד לא משלם מס על הדיבידנד רק פה משונררים את האזרח וכל הכסף הולך לבעלי תפקידים להעלאת שכר לחברי כנסת ולחברים של גנץ . למורים עדיין לא נתנו שקל וההסכם מוסתר ויפה ושאשא מתחבאות מתחת לשולחן עד הבחירות כי אז יתגלה איך מכרו את המורים . גם אי אפשר לקזז הפסדי מס מדיבדנדים . הגשתי דוח ולא החזירו לי כסף אמרו לא מחזרים על דיבדנדים . אז בלי עצות אם מניה כמו מקס סטוק ירדה מעל 50% עדיף שיתמכו במחיר ולא יחלקו דיבדנד של 10 אג