איך קובעים כיצד לחלק רכוש לאחר גירושין?

כיצד מחליטים איך לחלק את הרכוש לאחר גירושין? האם ההליכים שוויניים (חצי בחצי) או שבית המשפט חורג מכללים אלו?
 | 
telegram

בית משפט השלום לענייני משפחה בקרית שמונה דחה לאחרונה את בקשת גרושה לביטול צו הירושה בחזקת השיתוף. הגרושה תבעה חלק מירושת המוריש לבת זוגו המוכרת בציבור. היא הפסידה במפשט. 

אדם שנפטר מקורונה הוריש לבת זוגו המוכרת בציבור ואם שני ילדיהם את כל רכושו. מנגד, גרושתו, שחיה בנפרד ממנו במשך שני עשורים, יצאה למאבק על מחצית מהירושה שניתנה לבת הזוג מכוח הלכת השיתוף. 

חזקת השיתוף הינה כלל משפטי שנקבע בפסיקה על ידי בית המשפט, המסדיר את נושא חלוקת הרכוש בעת גירושין בין בני זוג אשר נישאו לפני 1974 ואת חלוקת הרכוש בעת פרידה בין ידועים בציבור.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מבחינת בית המשפט, כאשר מעמיד אחד מבני המשפחה צוואה להורשת רכושו לצד מסוים במשפחה, ותביעה מוגשת, צריך בית המשפט לקבוע האם התביעה שהוגשה מוצדקת או לא. במידה ואכן החלו היחסים בין המוכרת בציבור למנוח ביום גירושם שבפועל היה רק לאחרונה, היה קובע בית המשפט כי על פי חזקת השיתוף, לא זכאית בת הזוג לצוואה.  אלא שהקשר עם בת הזוג ארוך טווח.

בת זוגו הייתה הידועה בציבור של המנוח במשך כ-20 שנה והוכרה על ידי הביטוח הלאומי ככזו כבר בשנת 2003. לאחר פטירתו, צה"ל והביטוח הלאומי הכירו בה כידועה בציבור של המנוח וכמי שזכאית לפנסיה ולקצבת שארים.

ביהמ"ש קבע כי מדובר בתביעה שבסיסה הטעיה גמורה של הרשם לענייני ירושה כאשר התובעת מציגה עצמה כאשתו של המנוח בעוד היא יודעת היטב כי טענה זו אינה נכונה, וכי התגרשה מהמנוח בהסכם גירושים שקיבל תוקף של פסק דין.

הגרושה טענה כי יחסי בת הזוג והמנוח כידועים בציבור החלו ביום דירושיה ממנו, למרות שהקשר התקיים כבר שני עשורים. בית המשפט דחה את הטענה וקבע כי בת הזוג הוכיחה קיום של זוגיות בינה לבין הבעל, ניהול משק בית משותף, בילויים ואירועים משפחתיים ועוד.

בתחום חלוקת הרכוש הוגשו תביעות נוספות בנוגע לגירושין, שקבעו חלוקת רכוש בצורה שונה. בדרך כלל יקבע בית המשפט כי החלוקה צריכה להיות שווה, כלומר חצי-חצי. מנגד, לא תמיד כך המצב. לצורך העניין, במקרים בהם בן או בת הזוג נהגו באלימות, הימרו או סתם התבטלו, לעיתים יהיו התובעים זכאים לסכום גדול יותר בחלוקת הרכוש.

על פי קביעת הרגולטור, סעיף 8 לחוק יחסי ממון בין בני הזוג הוא זה שקובע את החריג לחלוקה השוויונית של הרכוש. סעיף זה קובע שאף שיש לחלק את הרכוש בצורה שוויונית, הרי שישנן נסיבות חריגות המצדיקות חלוקת רכוש בצורה לא שוויונית.

לעיתים הבדלי השכר בין בני הזוג הם אלו שקובעים חלוקה לא שוויונית של רכוש, ולעיתים דווקא מדובר בזכויות סוציאליות שמעניק אחד הצדדים לצד השני.

בעבר קבע בג"צ כי בעל שהורשה בניסיון לרצוח את אשתו לא יוכל לקבל מחצית מהפנסיה שלה, זאת חרף העובדה שעל פי החוק הוא זכאי לכך. גם כאשר בן/ת הזוג בטלן ולא סייע בצורה משמעותית לקידום המשפחה והבית לא יחולק הציוד שווה בשווה.

תיק דומה הוגש בדצמבר 2009 בו טענה האישה כי הבעל לא זכאי למחצית הרכוש מכיוון שלא תרם להבאת ציוד זה אל תוך הבית.

מכאן, שניתן לחלק את הציוד לאחר הגירושין בצורה לא שיוונית תחת הטענה שהגירושין לא בוצעו לשווא, אלה סיבות נוספות הובילו לגירושין, כמו לצורך העניין בטלנות, הימורים, ואף פטירה מקורונה.

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות