הריבית משפיעה גם על האבטלה: עליה ל-4.3% באוקטובר

זאת לעומת 3.9% בחודש ספטמבר - עדיין מדובר על מספרים נמוכים, אבל מגמה מדאיגה; העליה באבטלה עשויה לבלום את האינפלציה
 | 
telegram
(1)

העלאת הריבית על ידי בנק ישראל נותנת את אותותיה גם בשוק התעסוקה. אחוז האבטלה בחודש אוקטובר עלה ל-4.3%, לעומת 3.9% בחודש הקודם ושפל של 3% לפני כחצי שנה. גם אחוז ההשתתפות בכח העבודה יורד ל-63% לעומת 63.7% בחודש הקודם. 

בנק ישראל מעלה את הריבית - ובצדק - כדי לנסות ולצנן את האינפלציה. בישראל האינפלציה אומנם נמוכה יחסית לעולם ועומדת על 4.6% (מחר ב-18:30 בערב יפרסם הלמ"ס את נתוני חודש אוקטובר) אבל בעולם היא פי 2 (בארה"ב 7.7%, בפולין 20%, באנגליה 10% ועוד) ובבנק ישראל יודעים שהם צריכים לפעול כדי לצנן אותה. זה לא רק בידיים שלהם, כי את הבעיה בצד ההיצע לא ניתן לעצור באמצעות דיכוי הביקושים, אבל בכל זאת הם חייבים לפעול.

רק שאחת התוצאות הבעייתיות של העלאת הריבית היא עליה באבטלה. המשמעות של 4.3% היא שיש בחודש אוקטובר 186.4 אלף מובטלים, לעומת 172.8 אלף איש מובטלים בחודש ספטמבר. נראה שהמגמה תימשך, המגמה בנובמבר לא השתנתה מחודש שעבר. החשש ממיתון והאטה שגורם למעסיקים לצמצם משרות עדיין קיים ואפילו התחזק, ובהייטק הפיטורים כבר עברו את ה-10,000 איש.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אבל בכל זאת צריך לומר - עדיין לא מדובר ברמה גבוהה של אבטלה, 4.3% זה מתחת לרמות האבטלה ההיסטוריות, וגם הרבה מתחת למצב שהיה בקורונה.
 

בנק ישראל העלה את הריבית ל-2.75% בתחילת אוקטובר והוא צפוי להמשיך להעלות אותה ביום שני הבא (21 בנובמבר) כדי להאט את האינפלציה. העלאות הריבית הקודמות של הבנק כבר הצליחו להביא להאטה מסוימת באינפלציה מרמה של 5.2% בחודש אוגוסט לרמה של 4.6% כעת.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    העלאת הריבית פוגעת בצמיחה
    mtlk 14/11/2022 13:18
    הגב לתגובה זו
    2 0
    העלאת הריבית אומנם מצמצמת מחירים אבל פוגעת ביצירה שזה במילה אחרת צמיחה.ובמקום ליצר את מה שדרוש היא מרוקנת את ההון ועל ידי זה פוגעת בריווחיות היצרנית ועימה את הצמיחה ובעקבות זה ירידה ברמת החיים.המשקים המתקדמים זה אלה שלמדו ליצר ולא אלה שלמדו לדכא ביקושים.שזה סוג של דחית הבעיה עד שהיא תהפוך לבעיה יותר ויותר גדולה.יחס היצוא יבוא בישראל מראה עד כמה העלאת הריבית היא טעות אפילו במחיר אינפלציה.שלמעשה פוגע ברכיב החיסון על חשבון אפיקי השקעה.זה אומנם טוב לבנקים לכאורה אבל רע לכל התושבים בארץ
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות