תגובות הכלכלנים: האם בנק ישראל יעלה את הריבית ב-0.5% או ב-0.75% בשבוע הבא?
בבנק ישראל לא התעודדו מנתוני האינפלציה היום. אחרי הפוגה של חודשיים המחירים חוזרים לעלות והאינפלציה עלתה לקצב שנתי של 5.1%, לעומת 4.6% בחודש הקודם. יש כלכלנים שמסבירים שבעצם בכלל לא הייתה האטה בחודשים האחרונים - ושכל הסיבה לירידה במדד הייתה החגים. אז עכשיו החגים מאחורינו - והאינפלציה חוזרת לעלות.
השאלה הגדולה היא איך זה ישפיע על בנק ישראל ובכמה הוא יעלה את הריבית ביום שני הקרוב, ה-21 בנובמבר. כזכור, הריבית בישראל עומדת כעת על 2.75% אחרי העלאת הריבית באוגוסט (לעומת 0.1% רק בתחילת השנה), אך עליית הריבית המואצת עוד לא מצליחה לעצור את האינפלציה. נכון, המצב כאן טוב לעומת 8-9% בעולם המערבי, ואפילו יותר בחלק מהמדינות, אבל זה לא אומר שגם בישראל רוצים לראות אינפלציה שמשתוללת בקצב כזה.
בבנק ישראל בראשות הפרופ' אמיר ירון קיוו לראות בלימה של האינפלציה, מה שיאפשר להם להעלות את הריבית בקצב איטי יותר. אבל זה לא קורה. בחודש ספטמבר עלה המדד ב-0.2%, והראה קצב שנתי של 4.6% - זהה לחודש שלפניו, כאשר אז היה מדובר בירידה לעומת 5.2%. כעת האינפלציה בישראל חזרה כמעט למספר הזה.
מזרחי ומגדל צופים עליה של 0.5% בריבית
יוני פנינג אסטרטג ראשי חדש עסקאות, בנק מזרחי טפחות, אומר כי בעצם אין כל חדש, וכי מדובר רק בשינויים בגלל לוח השנה: "הירידה הזמנית שחווינו באינפלציה, והעלייה היום, לא מייצגות לדעתנו את המגמה, אלא פערי לוח שנה בגלל השנה המעוברת, מאז פרסום מדד ספטמבר, ועד לפרסום המדד היום, תקופת חגי תשרי נעדרה ברובה מהאינפלציה השנתית.
הוא סבור כי המצב כעת משתפר: "ההשפעות החיצוניות על הכלכלה הישראלית ממשיכות להיות דיפלציוניות ברובן. ובראשן התחזקות השקל, המשך הירידה במחירי התובלה העולמיים, הירידה במחירי הפחם והיציבות במחירי מגוון סחורות נוספות. מאידך, דווקא התמונה התוך־ישראלית בעלת השפעות לכאן ולכאן, ובראשן הצפי להשלכות המדיניות הפיסקאלית, של הממשלה המתגבשת. ביטול מיסים על מוצרים מחד, וגידול בהוצאות הממשלה מאידך.
"החדשות הטובות הן שבכל נתון שיפורסם בחודשים הקרובים נזכה ליציאת השפעות של כאלה מנתוני האינפלציה השנתית. יתרה מזאת, ככל שירידות המחירים שנחשפנו אליהן במדד האחרון בארה"ב תמצאנה גם בדגימות הלמ"ס, סביר שזו תתרום גם אצלנו לירידה של האינפלציה בפועל, שתשליך על המדיניות המוניטארית.
אז בכמה יעלה בנק ישראל את הריבית בשבוע הבא?
פנינג: "ציפיות השוק לריבית בנק ישראל, שתפורסם בשבוע הבא נעו בימים האחרונים סביב העלאה של 0.5%, ל-3.25%. לאחר פרסום מדד המחירים החלש מהצפוי בארה"ב, והזחילה מעלה של האבטלה המקומית, ניכרה חולשה קלה בציפייה זו. עם זאת, לאור הנתון החזק היום וחוסר הוודאות האינפלציוני המקומי, אנו עדיין מעדיפים את התרחיש שבו בנק ישראל יבחר לסיים את השנה ברמת 3.25%".
כך גם צופים במגדל שוקי הון: "מדד המחירים שממשיך לעלות צפוי להוביל להמשך המדיניות המוניטרית האגרסיבית של הבנק ואנו מעריכים עלייה של 0.5% בריבית בנק ישראל בשבוע הבא לרמה של 3.25%".
פסגות: "הריבית תעלה ב-0.75%. האינפלציה עוד תעלה, מחירי הדיור יירדו בשנה הבאה"
בפסגות פחות אופטימיים. לדברי גיא בית-אור, הכלכלן הראשי: "אינפלציית הליבה האיצה, אינפלציית השירותים ממשיכה להיות גבוהה ובניגוד למה שאנו רואים בארה"ב, קצב האינפלציה השנתי כאן עוד לא הגיעה לשיאו. כאשר אנו לוקחים נתונים אלו בחשבון, ביחד עם העדויות האחרונות להאצה נוספת בשכר העבודה במשק הישראלי, וזאת ביחד עם העובדה שבארה"ב, בבריטניה ובגוש האירו העלו את הריבית ב-75 נקודות בסיס בחודש נובמבר – מדד אוקטובר מחזק את ההערכה שלנו כי בנק ישראל יעלה גם הוא את הריבית בעוד 75 נקודות בסיס בשבוע הבא.
"להערכתנו, תהליך עליית מחיר המזון בישראל עדיין לא הגיע למיצוי – אמנם, רמת מחירי המזון בישראל גבוהה ביחס לעולם, אך כאשר מחירי המזון בארה"ב ואירופה עולים בקצב של 13%-14%, אנו מעריכים שיהיה קשה לרשתות השיווק בישראל לעמוד בפני הלחץ לעליות המחירים שמגיע ועוד צפוי להמשך מצד היצרנים והיבואנים.
"מחירי הדירות עוד לא התחילו להתקרר על פי הנתונים האחרונים, אך מראש נציין כי אלו מחירים שהיו נכונים לתקופת אוגוסט-ספטמבר. נדגיש כי בנתונים השוטפים על נטילת משכנתאות והיקף עסקאות, ניכרת ירידה משמעותית בפעילות ועל כן זה רק עניין של זמן עד אשר העליות במחירי הדירות יעצרו ובשנה הבאה אנו מעריכים כי נתחיל אף לראות ירידת מחירים בשוק הדיור הישראלי. עם זאת, האפקט על מדד המחירים לצרכן מגיע בפיגור ניכר לנתוני המחירים והמכירות ולכן אנו נמשיך לראות לחץ כלפי מעלה מכיוון סעיף הדיור במדד גם במהלך החודשים הקרובים".
נשיא איגוד לשכות המסחר: "האחראית ליוקר המחיה היא הממשלה"
אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, תוקף את הממשלה: "המדד מהווה הוכחה נוספת שהאחראית העיקרית להעלאת יוקר המחייה הינה ממשלת ישראל עצמה. אסור לבחון את העלאת יוקר המחייה רק בפריזמה של העלאת מחירי המוצרים. צריך גם להבין מהם כל הנתונים המשפיעים על עלויות המגזר העסקי. ומלבד עצם העובדה שהיבוא מחו"ל מתייקר וכך גם תעריפי ההובלה הימית, חייבים לבחון את השפעת פעולות הממשלה על יוקר המחייה. יש לנו עדיין מערכת מיסים מכבידה ומיסוי גבוה על יבוא מוצרי מזון ויבוא גידולים חקלאיים, כמו כן, מיסוי על רכבים גבוה במיוחד ומיסוי על השקעות בנדל"ן.
"מערכת המיסים עצמה מהווה מאיץ של התייקרויות - כשמחירי המזון עולים מס ערך המוסף עולה. כשהרכבים מתייקרים, מס הקנייה עולה. כשתעריפי ההובלה הימית מזנקים, המדינה מטילה מיסי יבוא על ההתייקרות, הרשויות המקומיות – בנוסף להעלאת מס הארנונה – מבקשות העלאות חריגות במקום להתייעל. עלויות הריבית אף הן מעלות את עלויות המגזר העסקי. שכר העבודה עולה, בגלל שינויים בשוק ולאו דווקא בתוקף הסכמי עבודה. על ממשלת ישראל להפשיל שרוולים ולהפסיק לצעוד בדרך הקלה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
12.להעלות את הריבית ב3 אחוזים והדירות יחזרו לבעלות הבנקיםזולינס רון{ק.במיל} 16/11/2022 10:12הגב לתגובה זו1 0הגיע הזמן לבצע נחיתה מהירה לשוק הנדל"ן שקרן המסוחרר בבועה מזופתת שמחסלת את הסיכוי לזוג צעיר לקנות כמה קירות במקום בו יש טרור קנאה יוקר מחייה וגזענות. רוצים שבת,א תעלה דיקה כ200 אלף שקלים כי זו זכות החיילים שממשיכים למילואים!!!!סגור
-
11.ריביתבן 16/11/2022 10:00הגב לתגובה זו1 0לפי נתוני האינפלציה הקיימים הנגיד צריך להעלות את הריבית לפחות ב 0.75 זה שיש עליה קטנה באבטלה זה נובע לא מהפעילות של המשק שהוא ממש חזק אלא מהפעילות שיש חברות שבכל זאת רוצים להיות ערוכים לכל תרחיש מה שניקרא תרופה למכה.סגור
-
10.הכל מתוכנן מראש כבר, ריבית תעלה ב0.75 ל3.50Guest 16/11/2022 09:49הגב לתגובה זו1 0זה טוב לפקדונות.סגור
-
9.כלכלה בניחושיםבני 16/11/2022 08:40הגב לתגובה זו0 0איזה מתח יש במדינה האם והאם והאם וכולם מנחשים את הלוטו של הנגיד ובכלל לא מעניין ההרוגים והפצועים יום יום הן בדרכים והן על ידי הרוצחים הערביים ממש מדינת קוקוריקוסגור
-
8.העלאת ריבית?לחשוב 16/11/2022 00:19הגב לתגובה זו1 2העלאת הריבית גורמת לעליה במימון הייצור דבר שייחייב את הייצרנים להעלאת מחירי המוצרים דבר שמביא שוב להעלאת ריבית וכו'... כנראה שחושבים לא נכוןסגור
- טען עוד
-
7.עליה של אחוז וחצימיכה הכהן 15/11/2022 23:48הגב לתגובה זו5 0לתת מכה לאינפלציה ולגמור את הפזרנות המוניטרית שהחלה בימי הקורונה על ידי בנימין נתניהו בחלוקת מענקים הזויםסגור
-
6.אצלנו אסור להעלות יותר מדי, זה יפיל את שוק הנדלן (ל"ת)קלקלן 15/11/2022 23:09הגב לתגובה זו6 3סגור
-
5.מחירי הדירות ימשיכו לעלות ובגדולבומבה 15/11/2022 22:43הגב לתגובה זו2 9אין סיבה שלא, ביקוש שהולך וגדל והיצע שהולך וקטן באזורי הביקושסגור
-
עוד מתווך שחושב שהציבור מטומטםחיבוקי? 16/11/2022 02:53הגב לתגובה זו4 0זהו! זה נגמר. מחירי הדירות בעשורים הקרובים. לא יחזרו להיות כיום. קחו שנה מהיום ירידה של 50 אחןזים לפחות. בהתחייבות. !סגור
-
4.גג ב 0.5 אבל ארצות הברית תמשיך לטוס (ל"ת)מנחם 15/11/2022 21:47הגב לתגובה זו1 1סגור
-
3.אינפלציה היא הגדלת אמצעי התשלום במשקרבקה 15/11/2022 21:38הגב לתגובה זו2 1ללא גיבוי מתאים. למשל הדפסת כספים בלתי נפסקת כששום דבר בעל ערך לא מגבה את הכסף המודפס. לא ברור לי מדוע העלאת ריבית תקטין את האינפלציה? מה שכן זה עשוי להקטין את בועת הנדל"ן.סגור
-
2.העלאת הריבית נוספת = מכה קשה ביותר לכלכלת ישראל (ל"ת)ישראל 15/11/2022 21:10הגב לתגובה זו2 10סגור
-
1.או 05 או 075 נו באמתמיכה 15/11/2022 21:01הגב לתגובה זו2 0ועם הריבית שוב תעלה אז 025 או 05 או 075 קלי קלות..סגור