תוך חצי שנה: נפילה של 30% בביקוש למהנדסים
כמה מהר השוק משתנה: בתחילת השנה עוד דיברו על 'שוק של עובדים' - כל עובד בהייטק היה יכול לדרוש ולקבל איזה שכר שהוא רצה, אבל השינוי הגיע ואפשר היה לחוש אותו באוויר. כעת מפטרים עובדים, ורואים את זה כל יום בעוד ועוד חברות. זה קורה בחברות הקטנות אבל זה הגיע אפילו לחברות ענק כמו אמזון ואינטל.
זה לא יימשך לנצח. בהמשך זה ישתנה שוב - ההייטק הוא עדיין 'קטר צמיחה' משמעותי של המשק בישראל. כשהבורסות בעולם יחזרו לטפס, כשחברות ירצו לחזור ולהשקיע בחברות קטנות, כשהמצב הכלכלי ישתפר - החברות שוב יחזרו לגייס. אבל בינתיים אנחנו ב'שוק של מעסיקים'.
מספר המשרות הפנויות בהייטק נמצא בצלילה מתחילת השנה. כך, הביקוש למהנדסים (מהנדסי מחשבים, חשמל, תעשייה וניהול ומכונות וכד') נפל ל-13.1 אלף משרות, לעומת 18.4 אלף משרות בתחילת השנה. הביקוש למפתחי תוכנה עומד על 8,730 בלבד, לעומת 13,720 בתחילת השנה.
ומה לגבי כל המשק?
מספר המשרות הפנויות במשק הגיע בחודש אפריל לשיא של 155.8 אלף משרות, ומאז הוא נמצא בירידה. מספר המשרות הפנויות עומד כעת על 147.9 אלף משרות, כלומר ירידה של 5%, אבל אלה עדיין מספרים גבוהים של משרות פנויות. כלומר - מי שרוצה עדיין יכול למצוא עבודה.
העלאת הריבית במשק ע"י בנק ישראל משפיעה גם על שיעור האבטלה (וגם על המשרות הפנויות). בחודש אוקטובר עלתה האבטלה ל-4.3%, זאת לעומת 3.9% בחודש ספטמבר. צריך לזכור: עדיין מדובר על מספרים נמוכים היסטורית, אבל המגמה היא זו שמדאיגה. בכל מקרה, המטרה של בנק ישראל בהעלאת הריבית היא להאט את קצב האינפלציה. למעשה אין לבנק ישראל ברירה אלא להמשיך להעלות את הריבית וזה מה שהוא צפוי לעשות מחר (16:00 שעון ישראל). השאלה היא רק בכמה.
אחרי נתוני האינפלציה הגבוהים של חודש אוקטובר, מתרבים הקולות בקרב הכלכלנים שצופים מחר העלאת ריבית של 0.75%, כאשר לפני כן הצפי היה להעלאה של 0.5%. הריבית במשק נכון לעכשיו עומדת על 2.75%, כלומר ריבית פריים של 4.25%.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.מהנדסים הם ראש החץ של ההי-טק כל היתר הם סייענים (ל"ת)אלי 20/11/2022 15:12הגב לתגובה זו2 0סגור