
משרד רואי החשבון הגדול בארץ מפשל ללא הפסקה - מה קורה ל-EY?
רואה החשבון אמור לספק למשקיעים את הביטחון שהמספרים בדוחות הכספיים אמינים. במקרים רבים הדוחות מוטים בגבול האפשר - חשבונאות, למרות שקשה להאמין היא מקצוע גמיש ורואי החשבון הפכו למהנדסים פיננסים בעשורים האחרונים. הם יכולים לקחת מספרים גרועים ולהפוך אותם לפחות גרועים ואפילו סבירים בחסות כללי החשבונאות והתקינה החשבונאית. אלא שיש גבול למתיחה החשבונאית ואז רואי החשבון כבר לא יכולים "לעזור" לחברה, ההנהלה נשארת לבד וכדי לשרת את המניה, היא עלולה לעבור את הגבול. ראינו את זה בעבר, זו לא תופעה חדשה, אבל בשנה האחרונה אנחנו רואים ששומרי הסף - רואי החשבון (עם כל המגבלות שלהם ושל מקצוע החשבונאות, לרבות האפשרות למתוח את המספרים) פשוט מפשלים בגדול ומעבירים תחת חתימתם מספרים שלא מתקרבים למציאות הכלכלית של החברה שאותה הם מבקרים-מסקרים.
המשרד הגדול ביותר בתחום הוא ארנסט אנד יאנג E&Y - גוף בינלאומי גדול שבארץ התחבר למשרד קוסט פורר גבאי את קסירר שמנוהל על ידי דורון שהרבני. המשרד הזה הוא הגדול בארץ, הוא הגדול מבין המבקרים בביקורת של החברות הציבוריות ולכן זה כל כך מפחיד, כל פעם מחדש מתגלה שם פשלה-טעות שמבטאת את רפיפות הבדיקה ואת הסכנה שהמספרים לא נכונים.
רואה החשבון אמור לשמור עלינו מפני הנהלת החברות, הוא לא עובד של החברות, מטרתו היא שהמספרים ישקפו נאמנה את מצב החברה, והתחושה כעת היא שב-EY שכחו את העבודה הבסיסית שלהם - ביקורת וסקירה. הפעם התגלה תקלה חמורה ביוניבו הבורסאית, אחרי שכבר התגלו תקלות ביונט קרדיט, עמיר שיווק, BOL, ואולי גם מלרן בדרך.
חברת הקנאביס יוניבו 0% דיווחה על טעות מהותית בדוחות הכספיים של החברה לרבעון הראשון של שנת 2022 שבו "נשמטה" הערת עסק חי. איך נשמטה הערה כזאת? זו בדיקה שרואה החשבון צריך לעשות וממנה עולה אם לחברה יש מספיק מקורות כדי לשרת את ההתחייבויות לזמן הקצר.
- הרשות להגנת הפרטיות קנסה את EY ו-PWC: אספו ת"ז בניגוד לחוק
- משרד רואי החשבון EY לדירקטוריון אריקה - תבטלו את דוח החקירה או שלא נעשה ביקורת
הערת עסק חי היא הערה שמוסיף רואה חשבון לדוחות כספיים של חברה כאשר הוא מתרשם שיש ספק בהמשך קיומה של החברה לטווח של שנה ומעלה. רואי החשבון כמובן לא היה רוצה לתת הערה כזו, הנהלת החברה כמובן נלחמת שלא תהיה הערה כזו, אבל אם יש ספקות, בודקים ואם מגלים שיש ספק שהחברה תעמוד על רגליה באופן עצמאי בשנה הקרובה, רושמים אותה שחור על גבי לבן בחוות הדעת של רואי החשבון (ביקורת-סקירה).
רואי החשבון נזכיר מבקרים את הדוחות השנתיים וסוקרים את הדוחות הרבעוניים. הסקירה הרבעונית היא מהירה, זריזה, יחסית מלמעלה. האחריות של רואי חשבון בסקירה מראש מוגבלת ובהתאמה ההשקעה שלו בזמן מוגבלת. בדוחות שנתיים זה סיפור אחר. שם האחריות של רואי החשבון גדולה ובהתאמה ההשקעה שלו גדולה. בדוח השנתי הוא כבר לא "סוקר" הוא מבקר. בודק את כל הסעיפים, עורך מדגם של סבירות, פונה ללקוחות, ספקים, מברר אישורי יתרות, עורך ספירת מלאי ועוד מהלכי ביקורת רבים. האחריות שלו בביקורת גדולה מאוד, אבל גם בסקירה הוא אחראי על המספרים.
משרד קוסט פורר גבאי את קסירר, רואי החשבון של יוניבו התדיינו מול רשות ניירות ערך ולארח מכן הוציאה יוניבו את הדיווח הבא - "בחודשים האחרונים, הודיע סגל רשות ניירות ערך לחברה כי לעמדתו, במועד פרסום הדוח הכספי הרבעוני של החברה לרבעון הראשון, התקיימו ספקות משמעותיים באשר ליכולתה של החברה לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות (הערת עסק חי) בעתיד הנראה לעין. יוזכר, כי הדוח הרבעוני לא כלל הערת עסק חי, אלא גילוי בביאור לדוחות הכספיים בדבר ההרעה במצבה הכספי של החברה ובהתאם הפניית תשומת לב של רואה החשבון המבקר של החברה בדבר הפסדיה המתמשכים של החברה, הירידה המשמעותית במכירות של מוצרי קנביס רפואי ביחס לתוכניות העבודה המקוריות שלה...וכן לתוכניות ההנהלה והדירקטוריון בקשר עם תחזית תזרים המזומנים כאמור.
- ישראל מבטלת מכסים על יבוא מארה"ב לפני "יום השחרור" של טראמפ
- החל מהיום: הבנקים יחויבו לפרסם את הרבית על הפיקדונות
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לעמדת סגל הרשות, היה על החברה לכלול בדוח הרבעוני גילוי מלא של הערת עסק חי ופירוט הספקות המשמעותיים באשר ליכולת החברה לעמוד בהתחייבויותיה הקיימות והצפויות. סגל הרשות מסביר כי קיים פער תזרימי ביכולתה לפרוע את אגרות החוב במועדן, דבר שמחייב גילוי.
רשות ניירות ערך מעירה לרואי החשבון וטוענת - "...התקיימו נסיבות ואינדיקציות שליליות וממשיות שלא אפשרו הסתמכות על גורמים מקלים שונים שפירטה החברה לגישור על הפער התזרימי. בנוסף, במאזן סולו עמדה יתרת מזומנים בסך כ-3 מיליון שקל בלבד. יתרת המזומנים החזויה במועד פירעון אגרות החוב, בסך 17.2 מיליון שקל לאחר פירעון אשראי בסך כ-7 מיליון שקל הסתמכה על תחזיות של גידול משמעותי וחריג ברווחיות ותזרימי המזומנים השוטפים של החברה וחברת הבת, יו אן וי מדיסין, לרבות חלוקות דיבידנדים מחברת הבת, באופן שאינו עולה בקנה אחד עם הביצועים ההיסטוריים של החברה וחברת הבת אשר התאפיינו בהפסדים תפעוליים ונקיים מתמשכים ותזרימים שליליים מפעילות שוטפת".
מה שבעצם אומרים ברשות שדוח המזומנים העתידי שגיבה את רואי החשבון היה סוג של פיקציה לא מגובה, לא הגיונית, לא קרובה למציאות. התפקיד של רואי החשבון לבדוק זאת.
רשות ניירות ערך מעלה עוד טיעונים ועוד מספרים שהיה על רואי החשבון להתחשב בהם, ובכלל - מי שעוקב אחרי יוניבו והודעותיה שמקבלות ביטוי גם כאן באתר, מגלה שזו חברה שלא הצליחה לעמוד היסטורית ביעדים שלה, וזה לא מעידה חד פעמית אלא זה עניין שבשגרה. זו חברה שמצליחה לשרוד דרך גיוסים, קצת תמוהים (למשל - גיוס של משקיע ההייטק ניר צוק שהפסיד את כל ההשקעה. מעניין אם הוא יבוא בטענות לרואי החשבון). זו חברה שמדווחת על התדיינות מול טליריי הגדולה שהאחרונה טוענת ששלחה סחורה ולא קיבלה תשלום ויוניבו טוענת שלא הגיעה בכלל סחורה ומה שהגיע היה פגום. כלומר רק על זה יש לייצר הפרשה חשבונאית מסוימת. זו חברה שאין לה כבר סיכוי לשרוד, ומחזיקי האג"ח שלה יקבלו רק חלק מהחוב הכולל כלפיהם.
רואי חשבון שלא בודק ומבקר כמו שצריך חברה כמו יוניבו הוא במקרה הרע רשלן ובמקרה הטוב עצלן. ובכלל, זאת לא הפעם הראשונה וגם לא השנייה שפירמת רואי החשבון EY מפשלים בענק. טעויות שייתכן שגרמו להפסדי ענק לציבור המשקיעים.
המקרה האחרון היא של יונט קרדיט. זו תופעה ששוק ההון לא ראה שנים. בינואר הקצתה החברה הציבורית - יונט קרדיט מניות לחברת יונט קרדיט הפרטית שבבעלות בעלי השליטה בחברה - שי פנסו, שלמה אייזיק ויצחק אזר - זאת תמורת 50 מיליון שקל שנועדו כביכול לסייע לחברה. המניות ניתנו בפרמיה יפה על מחיר השוק. אולם התברר כי ככל הנראה מיד התבצעה במקביל העברה של סכום זהה לחברת יונט קרדיט הפרטית במסווה של עסקאות הלוואה לצדדים שלישיים, אשר כפי הנראה לא אושרו כנדרש על פי הדין ולא דווחו לציבור.
זה לא הכל. יונט קרדיט התבררה כפלופ גדול. המספרים בדוחות היו משאלת לב, לא באמת מה שהיה בפועל. המדהים בסיפור שמשה כחלון הצליח להתערבב ולהיות יו"ר החברה הציבורית. חברה שקרסה בשל שערוריות חשבונאיות. חברה שהמבקר שלה - EY המשיך מדי רבעון לספק חוות דעת נקייה בעוד שהמצב האמיתי אחר לגמרי.
בעקבות הפרשה חברת EY משכה את החתימה שלה מכל הדוחות של יונט קרדיט כדי להסיר את האחראיות מהם ובעצם האשימה את יוניט קרדיט כשהם בתגובה ענו : "שומרי הסף כשלו - החברה רואה בבקשת המשיכה החריגה של משרד רואה החשבון המבקר לשעבר בריחה מאחריות, תוך ניסיון, לטשטש ראיות ולכסות על טעויות ברורות ומחדלים שבוצעו על-ידו, כשומר הסף של החברה".
אנחנו גם ביקרנו את התנהלות חברת רואי החשבון EY . כאמור הוגשה תביעה ייצוגית נגד פירמת רואה החשבון . EY גם טעתה-התעצלה, אולי התרשלה עם חברת הקנביס BOL ובחברה המחזיקה - עמיר שיווק 1.04% , כאשר התגלו בעיות ביחס לדוחות השנתיים BOL לשנת 2021, לרבעון הראשון של שנת 2022 וייתכן גם לתקופות ביניים בשנת 2021 כך שיכול להיות במאזנים הרווח עלול להתאפס.
כמו במקרה של יוניט הוגשה תביעה ייצוגית נגד EY . אנחנו כאן מציפים את הבעיה הענקית הזו ואת החובה של רואי החשבון לספק הגנה למשקיעים. זה התפקיד שלהם. הם שומרי הסף.
- 26.סטימפי 07/01/2023 10:46הגב לתגובה זוטעון סופר בדיקה.
- 25.מי שרושם הערת העסק החי גורם למוות של העסק (ל"ת)אנונימי 21/12/2022 20:43הגב לתגובה זו
- 24.דורון 24/11/2022 20:58הגב לתגובה זובלגאן במשרד. בינתיים חיים על האדים של העבר.
- 23.פעם האיכות היתה בשמם 24/11/2022 20:15הגב לתגובה זוהיתה תקופה שדורות חונכות על סלוגן של איכות. לא עוד. כשהמשרד הוריד את האיכות וקידש את הרווח, היה ברור שזה יקרה.
- 22.מתמחה 24/11/2022 09:56הגב לתגובה זובתחילת הלימודים מציגים הרים וגבעות ובפועל אתה מוצא את עצמך עובד מפעל שרק מסמן וי בדוחות, אתה יכול להעלם מהמשרד לימים שלמים ואף אחד לא ידע, מנצלים מתמחים בשביך לחסוך כסף וזה בא על חשבון איכות, מצטער שנכנסתי לתחום הזה.
- אריה 28/11/2022 11:31הגב לתגובה זומתחרט כל יום על זה שאני רואה חשבון כל היום רודפים אחרי הלקוחות בשביל להרצות אותם בדרך אתה רומס כל ערך שלמדת
- 21.רונן 24/11/2022 08:55הגב לתגובה זוהכל מושחת, אז למה שהמשרד הזה יהיה שונה???
- 20.דורון 24/11/2022 07:41הגב לתגובה זולא בכדי יש פשלות שימו לב למצעד הפורשים 3 המנהלים. לא עניין אותם כלום חוץ ממחזור. ואיך מגדילים מחזור? מורידים מחירים. ואיכות. מומלץ לחקור אם ההנחיות שהגיעו מלמעלה. אין מיקריות
- 19.רועי 24/11/2022 00:38הגב לתגובה זוביום הראשון שלי במשרד שלחו אותי לעשות ביקורת לחברה של מאות מיליונים. וכשאמרתי אני לא יודע איך. אמרו לי תפתח קלסר שנה קודמת.... היום לאחר שצברתי ניסיון רב, אני מבין איזה מזל היה שהחברה היתה תקינה ולא היה שם משהו חריג . פשוט לא היינו מצליחים לעלות על זה.
- 18.אנונימי 23/11/2022 15:35הגב לתגובה זופירמה שכולה שקר אחד גדול.אחרי שבמשך שנים חתמה בחותמת גומי על דוחות וואירקארד הגרמנית שכל הפנסים הבהבו בכל הצבעים והיא התעלמה ורצתה את החברה.שם נפל האסימון שזאת פירמה של חובבנים מושחתים
- 17.יוסף 23/11/2022 08:43הגב לתגובה זובתור רואה חשבון אומר לכם שכל ביקורת הציבוריות זאת חארטה אחת גדולה , תעקבו אחרי ההיסטוריה של כל החברות שפשטו רגל בארץ , מעולם רואה החשבון לא זיהה זאת מראש , הם פתאום מופתעים , הכול מושחת מהיסוד
- 16.אבי 23/11/2022 08:07הגב לתגובה זורואי חשבון הם התחמנים הכי גדולים
- 15.דורון שרהבני כבר לא עובד בחברה (ל"ת)ירון 23/11/2022 07:51הגב לתגובה זו
- השותפים 24/11/2022 20:15הגב לתגובה זובוודאי שלא. היה עושה טוב לעצמו ולפירמה אם היה פורש עם רונן.
- דורון 24/11/2022 09:31הגב לתגובה זוהוא הגורם לכל זה. נלחם כל הזמן להוריד מחירים. להוריד שכר להוריד שעות. אפשר לרמות שנה אחת אפשר שנתיים אך בסוף הבלוף מתפוצץ לחקור את איכות השעות בתיקים בתקופת ה 5 שנים האחרונות. נכון שהוא פוטר- מילה מכובסת- עזב אך צריך לחקור מה עם כספי המשקיעים
- 14.זאת תהיה החברה שתרסק אותם, איפה הSEC?? 23/11/2022 07:48הגב לתגובה זוזאת תהיה החברה שתרסק אותם, איפה הSEC??
- 13.דניאל עזרן 23/11/2022 07:13הגב לתגובה זוהדוחות הכספיים לא נאמנים אלא הדוחות הכספיים משקפמם בצורה נאותה את מצבה הכספי של החברה הערת עסק חי לא משנה ומעלה הערת עסק חי בטווח הנראה לעין וכאן עולה השאלה מה המשמעות של טווח הנראה לעין בכייף
- 12.גימי 22/11/2022 23:31הגב לתגובה זולא מאשים את צוותי הביקורת, מגיעים להתמחות בת שנתיים בשכר נמוך, עובדים שעות רבות, לא זוכים לחפיפה ראויה ומשוב כי אין ממי! הותיקים לא נשארים בגלל שהשכר בפירמות לא קרוב אפילו למה שמציעים בחוץ.. מעגל שלא נגמר של עובדים צעירים חסרי נסיון עם המון אחריות על הכתפיים
- 11.חאפרים.. שולחים ילדים לביקורות (ל"ת)מוטי 22/11/2022 22:46הגב לתגובה זו
- 10.דורון 22/11/2022 18:59הגב לתגובה זופשוט לא סביר שהם עדיין קיימים . לא יאומן .
- 9.אשר 22/11/2022 18:35הגב לתגובה זוזה אחד מהחרטא הכי גדול שיש. עבודה עם אפס אפס אפס ערך מוסף. לא מגלה כלום והלקוח עוד משלם על זה. נחוצה שיטה אחרת
- 8.יטיב ר. 22/11/2022 16:33הגב לתגובה זוהלו, כיצד רואה החשבון מבדיל בין שתי החברות בעלות שם זהה וכיצד הרשויות מאפשרות זאת ???, האמנם...???
- 7.זוהר 22/11/2022 16:02הגב לתגובה זויישר כוח, אף אחד אחר לא מבקר כמו שאתם עושים
- 6.האם יש רגולטור שיכול לפעול ? (ל"ת)אנונימי 22/11/2022 15:53הגב לתגובה זו
- רואה חשבון 22/11/2022 17:09הגב לתגובה זובביקורת של חברה ציבורית .
- 5.טינקרבל 22/11/2022 15:29הגב לתגובה זוכדוגמת: נותני שרותי אדמיניסטרציה לקרנות מונופול בישראל שאין שני לו
- 4.[email protected] 22/11/2022 15:22הגב לתגובה זותודה על הביקורת. חשוב מאוד
- 3.אחד שיודע 22/11/2022 15:05הגב לתגובה זולא מפתיע- לא סופרים את הרשות בישראל
- 2.רואה חשבון 22/11/2022 15:02הגב לתגובה זוכשלוקחים מחירים נמוכים ונלחמים על כל לקוח כדי להמשיך להחשב כגדולים ביותר אז יורדת הרמה המקצועית ומחפפים. מקווה למען כל המקצוע שלנו שהם יצאו נקיים
- א-ב 22/11/2022 15:58הגב לתגובה זוהרגולטור חייב אבל חייב להטיל עיצום וענישה משמעותיים. מה זה יצאו נקיים? אחרי אלפי משקיעים נתנו בהם אמון והשקיעו בחברה. מה עם הכסף שלהם? האם אין לו ערך? כשלונות ותקלות חוזרות ונישנות מצביעות על העדר מקצועיות וחימה לראווה בלבד . אם יאבד האמון במקצוע אנה אנו באים ולאן נגיע?
- 1.אלון מאסק 22/11/2022 14:54הגב לתגובה זומשל למגדל בבל תרתי משמע . צעד ראשון לייעול 50 אחוז הביתה .
- אילון 23/11/2022 12:48הגב לתגובה זובמשרדים יש מצוקה של כח אדם, נראה לי זה בין היתר הסיבה שהדברים נראים כמו שהם נראים.