כששר האוצר מתלונן שפקידי האוצר מפריעים לו - זה אמיתי?

מדוע המבנה של משרד האוצר שונה משאר משרדי הממשלה, ומדוע משרד האוצר לא מצליח למשוך אליו את האנשים הטובים?
 | 
telegram
(8)

המבנה הארגוני של משרד האוצר שונה מזה של כל משרד ממשלתי אחר. בכל המשרדים הממשלתיים, השר ממנה מנכ"ל, והמנכ"ל ממונה על כל ראשי האגפים. במשרד האוצר, השר ממנה מנכ"ל, אבל ראשי האגפים כפופים לשר ולא למנכ"ל. למעשה, מבחינת הדרגה, והשכר, כל אחד מראשי האגפים שווה בדרגתו למנכ"ל. בנוסף, כדי למנות (או לפטר) ראש אגף, שר האוצר צריך לקבל אישור של הממשלה, מה שנותן לראשי האגפים יכולת לעמוד מול השר באופן שאין לאף פקיד ממשלתי אחר.

יש למבנה הזה סיבה. אחת המסקנות מהאינפלציה הגדולה של שנות ה-80 של המאה עשרים, הייתה שצריך שהמבנה של משרד האוצר יהיה כזה שהפוליטיקאים יוכלו לקבוע מדיניות, אבל ההתנהלות של משרד האוצר לא תהיה פוליטית. לצורך כך, הניהול של תקציב המדינה מחולק בין ארבעה אגפים; כך ניתן להקטין את הסיכוי שפוליטיקאי יצליח להכפיף את לצרכיהם על ידי מינוי מקורבים לראשות של אגף אחד.

אגף החשב הכללי אחראי על ביצוע תקציב המדינה, כולל ביצוע כל הפעולות הכספיות של הממשלה, על ביצוע הרכש הממשלתי, על מימון הגירעון ועל ניהול החוב הממשלתי. זהו גם האגף שאחראי על יישום של כללי מנהל תקין בפעולות הממשלה, בפרט בכל הנוגע לכספים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אגף תקציבים אחראי על הכנת תקציב המדינה, ועל מעקב אחרי התקציב, בשביל לוודא שמשרדי הממשלה מוצאים את הכספים למטרות שלהן הם יועדו, ולא לשום מטרה אחרת. במקביל, אגף תקציבים אחראי גם להתוויית מדיניות פיסקלית ארוכת שנים, כולל גיבוש ויישום רפורמות מבניות במשק. זהו ככל הנראה האגף שזוכה לנראות הגדולה ביותר בתקשורת; גם בגלל שעובדיו אחראיים לעדכן את השרים שאי אפשר ליישם מדיניות אם לא הקצו לכך משאבים, וגם בגלל שעובדי המשרד מובילים את מרבית הרפורמות במשק, כולל רפורמות בקרנות הפנסיה, שוק ההון, הנמלים, ועוד.

אגף הכלכלנית הראשית אחראי על חיזוי ומעקב אחרי המשתנים המקרו כלכליים המשפיעים על המשק. למרות שיצירת תחזיות נשמע כמו משהו טכני ואפילו משעמם, לכלכלנית הראשית יש חשיבות רבה בקביעת תקציב המדינה, מכיוון שגובה ההוצאות המותרות נקבע במידה רבה על פי התחזיות שמפיק האגף. לכלכלנית הראשית יש תפקיד חשוב גם בעת דיונים על מיסים חדשים (או ביטול של מיסים קיימים), מכיוון שהיא אחראית לתחזיות לגבי ההשפעה של השינוי במיסים על תקבולי הממשלה, ולכן גם על ההתאמות שידרשו בתקציב.

האגף הרביעי הוא אגף השכר. הוא אחראי על קביעת מדיניות שכר ויישומה במגזר הציבורי. הוא עולה לכותרות בכל פעם שיש דיונים על הסכמי שכר חדשים במגזר הציבורי, ודי נשכח אחרי שנגמרים האיומים בשביתות.

במשך שנים, החלוקה לאגפים של משרד האוצר, בשילוב עם העוצמה של ראשי האגפים הגבילו מאוד את היכולת של הפוליטיקאים להשפיע על ההתנהלות בתוך משרד האוצר. אבל למרות שפוליטיקאים ממשיכים להתלונן על הכוח של פקידי האוצר, משרד האוצר היום חלש יותר משהיה בכל נקודת זמן מאז 1985.

סיבה אחת היא ניסיון מכוון מצד פוליטיקאים לאורך שנים רבות להחליש את הכוח של משרד האוצר. אבל יש סיבה נוספת, והיא לא פחות חשובה. אולי אפילו יותר: בעבר, בוגרים מצטיינים של אוניברסיטת תל-אביב ושל האוניברסיטה העברית רצו ללכת למשרד האוצר. זה היה תפקיד שפותח את הדלתות, והוא משך אליו את הטובים שבטובים. החלום של סטודנט מצטיין לכלכלה היה להגיע לאחד האגפים החשובים במשרד האוצר, להגיע לתפקיד בכיר באגף תקציבים או בחשב הכללי. לאחר מכן, הם המשיכו בהרבה מקרים לתפקיד מכניס במגזר הפרטי, בדרך כלל באחת החברות הפיננסיות הגדולות.

זה הבטיח שפקידי האוצר הם מהטובים בכלכלנים בארץ. אבל היום, רוב הטובים שבטובים מעדיפים ללכת להיי-טק. אם הם יכולים לקבל משכורת של 30 אלף שקל בחברת פינטק, אין להם סיבה לחכות 20 שנים בעבודה במשרד האוצר לפני שעוברים למגזר הפרטי. בנוסף, גם עובדים בכירים יחסית במשרד האוצר עוזבים היום לטובת ההיי-טק. התוצאה היא שמשרד האוצר איבד רבים מהעובדים הכי מוכשרים שלו, ומי שנשארים הם פחות מנוסים ופחות מוכשרים בשמירה על העצמאות של משרד האוצר.

אז אם תשמעו פוליטיקאי מתלונן על כך שפקידי האוצר מפריעים לו, תדעו שזה, במקרה הטוב, תרוץ לא מוצלח.


ד"ר אביחי שניר, אוניברסיטת בר-אילן

תגובות לכתבה(8):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    מכינים את הלינץ לשר הימני
    שני 29/11/2022 16:39
    הגב לתגובה זו
    0 1
    מדהים התחכום של העיתונות והתקשורת בנושאים האלו. עוד לא נכנס שר אבל כבר כותבים כתבות שהוא לא יוכל לתרץ תירוצים מדוע לא הצליח כפקידי האוצר יפריעו לו, והם יעשו את זה, כי לפי הכתבה בשביל זה הם נבראו.
    סגור
  • 4.
    מליברמן הנוכל הוא פשוט רימה את המורים מעשה שפל (ל"ת)
    ברוך שפטרנו 29/11/2022 15:07
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 3.
    ליברמן
    חזי 29/11/2022 14:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    עזוב אותנו בשקט 20 אחוז עליה של הדירות .לךךךך
    סגור
  • 2.
    זה מה שאני אומר כבר הרבה זמן האוצר מנהל את הממשלה ומכתיב לה דרישות ותנאים!
    אנונימי 29/11/2022 14:27
    הגב לתגובה זו
    1 1
    הם גם מעכבים את פיתוח המדינה במשך עשורים ומונעים השקעה בתשתיות שנידרשות על מנת להיתמודד עם הגידול באוכלוסיה!
    סגור
  • וטוב שכך. אחרת לא היתה כבר מדינה (ל"ת)
    שרית 29/11/2022 22:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    אז מי שבפועל קובע את המדיניות אילו "פקידי האוצר"! ומדברים על זה שאין משילות הנה ההוכחה!
    אמנון 29/11/2022 14:24
    הגב לתגובה זו
    0 1
    הממשלה תלוייה בפקידים בשביל שיאשרו לה להיתקיים אז איך היא יכולה לקבוע מדניות אם לפקידים יש כח אל הממשלה.לא בבריאות ולא בתחבורה או תשתיות.הפקידים יכולים פשוט להגיד לא או יותר גרוע להגיד אם לא תאשרו לנו אגרת גודש לא תקבלו חינוך ובריאות!
    סגור
  • אז מה אתה רוצה? שדרעי יחלק את כל הכסף של המדינה למקורבי (ל"ת)
    טל 29/11/2022 22:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • בוונצואלה יש הרבה משילות. רק הבעיה שזה ריסק את הכלכלה
    דודו 29/11/2022 17:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בניגוד לפוליטיקה, כלכלה זה מקצוע אמיתי. אם לא מנהלים את התקציב בצורה רצינית, בסוף המדינה מתרסקת כלכלית. בכל מקום שהגיעו פופוליסטים כלכליים, בסוף הכלכלה התרסקה - וונצואלה, ארגנטינה, זה כמעט קרה בבריטניה והם ניצלו ברגע האחרון.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות